Tujina

Orban: Madžarska podpira članstvo Finske in Švedske v Natu

Budimpešta, 24. 11. 2022 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Madžarski parlament bo vstop Finske in Švedske v zvezo Nato potrdil v začetku prihodnjega leta, je napovedal madžarski premier Viktor Orban. Pristopna protokola dvojice držav je sicer doslej ratificiralo 28 članic Nata, končno soglasje pa morata podati le še madžarski in turški parlament.

"Kot smo že obvestili Švedsko in Finsko, Madžarska podpira njuno članstvo v Natu. To bo tudi na dnevnem redu prvega zasedanja parlamenta naslednje leto," je dejal Viktor Orban po srečanju z regionalnimi kolegi na Slovaškem. Prvo zasedanje madžarskega parlamenta prihodnje leto se bo predvidoma začelo februarja.

Švedska in Finska s prošnjo za vstop v Nato.
Švedska in Finska s prošnjo za vstop v Nato. FOTO: Twitter

Po ruskem napadu na Ukrajino sta Švedska in Finska po desetletjih nevtralne drže maja letos zaprosili za članstvo v Natu. Voditelji Nata so ju nato na junijskem vrhu uradno povabili k članstvu in se strinjali o podpisu pristopnih protokolov, ki pa jih morajo ratificirati vse države članice. Doslej je njuna pristopna protokola ratificiralo 28 od skupno 30 članic Nata. Končno soglasje morata dati le še madžarski in turški parlament.

Madžarska vladajoča stranka je sicer večkrat zavrnila načrtovanje glasovanja v parlamentu o tem vprašanju, čeprav vlada vztraja, da podpira pristop obeh nordijskih držav k Natu.

V začetku tega meseca je vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas izjavil, da mora Madžarska najprej sprejeti protikorupcijske reforme, ki jih pozorno spremlja Bruselj, preden se lahko parlament posveti vprašanju Nata. Madžarska opozicija pa je Orbanovo stranko obtožila, da zavlačuje z glasovanjem, saj tega vprašanja noče uvrstiti na dnevni red parlamenta.

Ankara medtem od maja blokira sprejem Švedske in Finske v Nato zaradi njune domnevne podpore sirski kurdski milici YPK, za katero meni, da je povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki jo označuje za teroristično skupino.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
26. 11. 2022 10.58
+1
Kaj ko Orbana noben ne podpira. Kot vašega IVANA JANUZAJA JANSHO- ORBAN ne.
Korintos11
24. 11. 2022 19.25
+3
Turki so pa v NATO in mlatijo Kurde po drugih državah da se kar kadi! Tu jim druge članice ne bodo pomagale?
Korintos11
24. 11. 2022 19.24
+2
Viktor, kje pa imaš šal?