Tujina

Orban o vladavini prava enako kot Janša: Gre za dvojna merila in izsiljevanje

Budimpešta / Ljubljana / Praga / Pariz / Varšava / Bruselj, 18. 11. 2020 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.V., Ti.Š.
Komentarji
142

Madžarski premier Viktor Orban je zatrdil, da je namen svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19 izsiljevanje držav, ki nasprotujejo migracijam. Madžarska je proti svežnju vložila veto, ker nasprotuje pogojevanju črpanja evropskih sredstev z vladavino prava.

"V skladu s stališči na julijskem vrhu EU in v skladu z določili glede veta v pogodbah EU je madžarska vlada vložila veto na zakonodajni paket proračuna EU," je danes dejal Viktor Orban, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi madžarske vlade.

Poudaril je, da "po mnenju Bruslja samo še tiste države, ki sprejemajo migrante, spoštujejo vladavino prava". "Tiste, ki varujejo svoje meje, pa ne morejo veljati za države, v katerih prevladuje vladavina prava," je dodal.

Ko bo enkrat predlog svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo sprejet, "ne bo več ovir za vezavo deleža skupnih sredstev, ki pripada državam članicam, na podporo migracijam in za uporabo finančnih sredstev za izsiljevanje držav, ki nasprotujejo migracijam", je poudaril madžarski premier.

Izpostavil je še, da se je v zadnjih letih v razpravah o migracijah vladavina prava spremenila v politično in ideološko orožje. "Brez objektivnih kriterijev in možnosti pravnih sredstev noben postopek, katerega cilj je kaznovati države članice, ne sme temeljiti na njej," je še dejal glede vladavine prava.

Po mnenju Madžarske bi bila vezava ekonomskih in finančnih vprašanj na politične razprave "velika napaka, ki bi spodkopala enotnost Evrope". "Vsakršen nov postopek, katerega namen je kaznovati države članice, je lahko uveden zgolj s soglasno dopolnitvijo pogodb," je poudaril Orban. Druge države članice je pozval k upoštevanju tega, so še sporočili iz službe za odnose z javnostmi njegove vlade.

Janez Janša in Viktor Orban – politična zaveznika.
Janez Janša in Viktor Orban – politična zaveznika. FOTO: Miro Majcen

Madžarska je v ponedeljek skupaj s Poljsko blokirala bistvena dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, in sicer uredbo o večletnem proračunu in sklep o lastnih virih, za kar je potrebno soglasje. Za to sta se odločili, ker nasprotujeta dogovoru o uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki je prav tako del svežnja, a se sprejema s kvalificirano večino, ki je bila zagotovljena.

Ti dve državi je v torek s pismom voditeljem institucij in držav članic EU posredno podprl tudi slovenski premier Janez Janša. Zavzel se je za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o svežnju za spopad z epidemijo. Ocenjuje namreč, da nedavni dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava spodkopava julijski dogovor.

Češka v sporu glede svežnja EU ne podpira Madžarske in Poljske

V sporu glede svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19 pa Češka ni na strani Madžarske in Poljske. Kot je danes pojasnil češki zunanji minister Tomaš Petriček, je kompromis o svežnju, ki ga je pripravilo nemško predsedstvo Sveta EU, za Češko "povsem sprejemljiv".

EU po besedah Petrička ni zgolj interesna skupnost, ampak temelji na vrednotah in načelih. Nenazadnje gre za denar evropskih davkoplačevalcev, je poudaril zunanji minister države, ki skupaj s Poljsko, Madžarsko in Slovaško sestavlja višegrajsko četverico. Dodal je, da trenutna situacija kaže, da ni nujno, da se morajo te države vedno strinjati med seboj.

Izpostavil je še, da je treba čim prej poiskati pot iz tega pat položaja. V nasprotnem primeru bo zaradi recesije, ki je posledica pandemije covida-19, še bolj narasla brezposelnost.

Poljski premier: Pogojevanje z vladavino prava bi lahko razbilo EU

Poskus Bruslja, da bi koriščenje evropskih sredstev pogojeval z vladavino prava, bi lahko razbil Evropsko unijo, pa je danes opozoril poljski premier Mateusz Morawiecki, ki brani odločitev Poljske o blokadi dveh ključnih delov svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo.

"EU, v kateri obstaja evropska oligarhija, ki kaznuje šibkejše članice, ni EU, v katero smo vstopili, in to ni EU, ki ima prihodnost," je dejal Morawiecki v poljskem parlamentu pred četrtkovim vrhom evropskih voditeljev.

"Evropski uniji pravimo 'da', vendar pravimo 'ne' temu, da nas kaznujejo kot otroke, 'ne' mehanizmu, ki bi pomenil, da Poljska ni obravnavana enako kot druge članice," je dejal.

"Gre za vprašanje suverenosti," je dejal Morawiecki in dodal, da bi lahko pogojevanje financiranja s političnimi vprašanji sčasoma privedle do razpada EU.

"Danes menite, da je ta instrument uperjen proti nam, Madžarski, morda Sloveniji, morda kateri drugi državi srednje Evrope. Čez nekaj let, čez dve ali tri leta, bi lahko bil usmerjen proti nekomu drugemu," je prepričan poljski premier.

"To je prelomnica v zgodovini EU. Sprejemanje odločitev, ki temeljijo na samovoljnem določanju predpisov, lahko privede do njenega propada," je še dejal.

Pariz: EU bi lahko sprejemanje svežnja EU nadaljevala brez njegovih nasprotnic

Evropska unija zdaj preučuje praktične rešitve za zastoj pri sprejemanju svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19, ki je nastal zaradi blokade več članic, je danes dejal francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune. Zatrdil je, da bi lahko sprejemanje svežnja nadaljevali tudi brez njih, če ne bodo našli rešitve.

V francoskem senatu je dejal, da skupaj z nemškim predsedstvom Svetu EU iščejo praktične rešitve. Poleg tega ugotavljajo, kako nadaljevati brez držav, ki blokirajo sprejemanje svežnja, kar bi bila skrajna možnost.

"Evropa ne more biti talka določenega števila vlad, ki ne želijo iti naprej, ki ne želijo spoštovati temeljev našega političnega projekta," je opozoril.

Beaune je dejal, da bi lahko razmislili o tehnični razjasnitvi mehanizma vladavine prava, "nikakor pa ga ne bodo postavili pod vprašaj, ker gre za naše vrednote in naš evropski projekt".

Vodje skupin v Evropskem parlamentu pozivajo k sprejetju dogovora o večletnem proračunu

Vodje političnih skupin in predsednik Evropskega parlamenta so danes po srečanju nato pozvali države članice, naj podprejo dogovor o svežnju za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19, ki je vezan na spoštovanje vladavine prava. Prepričani so, da je treba čim prej začeti proces ratifikacije, so sporočili iz Bruslja.

Evropski parlament je že sprejel svoje stališče glede svežnja, vodje političnih skupin in predsednik parlamenta pa so danes spet potrdili svoje stališče. Izrazili so obžalovanje glede zamud pri procesu ratifikacije in poudarili, da gre za končni dogovor o svežnju in vladavini prava ter de se ne nameravajo spet pogajati.

"Na naši strani ne bo več popuščanja," so izpostavili.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fejst pob?
04. 12. 2020 11.23
-1
To sta dva, ki raje poslujeta preko prijateljev, saj smatrata da je država njuna last. Rezultati pa so vsakodnevno na ogled.
Maki3322
25. 11. 2020 10.50
-1
Konec je o razbitju EU saj nimate več podpore ZDA Biden vas bo kaznoval
Enadvatristiripet
19. 11. 2020 19.00
-1
Jansi in Orbanu pise strategijo in govore isti clovek. Moje ugibanje je Putin. Evropa se je vtikala v Ukraino s podporo skrajnih nacionalistov, sedaj pa Putin vraca po istem receptu.
Uporabnik1940659
19. 11. 2020 15.49
Če je kaj izsiljevanje, je to početje višegrajcev. Sicer pa je nekaj raziskav o stopnji "demokracije" pri njih, ugotovitve jim niso ravno v prid....
komarec
18. 11. 2020 21.05
+0
Na nek način ima Janša prav. Zamerim mu to, da v pismu ni omenil arbitražne razsodbe, na kateri je padla vladavina prava.
komarec
18. 11. 2020 21.07
+0
Misil sem na arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in hrvaško.
sapipinofera
18. 11. 2020 19.28
-2
Bravo, Orban in Janša, dva s pokončno hrbtenico proti množici sklonjenih in ponižnih slug. To, da je Merklova in prislovično vedno arogantna Nemčija pred leti kršila in še krši EU pravo s tem, ko je javno nagovarjala prebežnike, da kršijo EU zakone in nezakonito prestopajo meje. S tem so kršili EU pravo in prebežnikom jasno sporočali, da se v EU napreduje le s prevarami, lažmi, nespoštovanjem zakonov, izvršne oblasti ipd. Če tako, potem prvo Nemcem in vsem, ki se ji priklanjajo, ta pomoč ne pripada.
sapipinofera
18. 11. 2020 19.27
-4
Bravo, Orban in Janša, dva s pokončno hrbtenico proti množici sklonjenih in ponižnih slug. To, da je Merklova in prislovično vedno arogantna Nemčija pred leti kršila in še krši EU pravo s tem, ko je javno nagovarjala prebežnike, da kršijo EU zakone in nezakonito prestopajo meje. S tem so kršili EU pravo in prebežnikom celo sporočali, da se v EU napreduje le s prevarami, lažmi, nespoštovanjem zakonov, izvršne oblasti ipd. Če tako, potem prvo Nemcem in vsem, ki se ji priklanjajo, ta pomoč ne pripada.
Uporabnik1940659
19. 11. 2020 15.48
Zaphod
18. 11. 2020 18.21
+3
Slika me je spomnila na A je to! S to razliko, da nas Pat in Mat (tista mojstra iz risanke) pošteno nasmejita.
Walter Pravicek
18. 11. 2020 18.14
+3
Klin se z klinom izbija!Norveška NE BOI VEČ V PRIHODNJE DAJALA POMOČI Madžarski?!Deset milijonov je Madžarov,pa jim pomaga z nafto bogata Norveška?Ima 4,4 milijona ljudi,tedaj sta 2 Madžara na 1Norvežana,a Madžarska prosi za pomoč?Za ograjo na meji z Srbijo?Za delničarstvo v Janševih tv in reviji?Brez drugega komentarja,se mi želodec obrača!
Sokril
18. 11. 2020 17.53
-1
Kakšni so rezultati od Sorosa financiranih voditeljev, si lahko sedaj nazorno pogledamo na primeru Armenije. Nesposobnost, zavajanje javnosti, prelaganje odgovornosti na druge, porazi v vojni ter etnično čiščenje GK. Verjetno pa so določeni progresivci na robu ekstaze, ko vidijo armenske hiše, stoletne cerkve, pokopališča, ..., razbita, zažgana, oskrunjena,..itd. In to na območjih kjer so Armenci živeli stoletja.
Ost1234
18. 11. 2020 17.44
+6
Maršal Twito EU primerjal z ladjami na razburkanem morju ... Pa poglejmo : Nemčija in Francija predstavljata letalonosilki, Španija, Italija, Portugalska korvete , Madžarska in Poljska pa zastarele rušilce. Ostale države pa so več ali manj topnjače ... In kaj v tem ladjevju predstavlja Slovenija? Le čisto majhen patruljni čoln... In krmar tega čolnička Twito admirala celotne flote uči poveljevanja !!😂😂😂😂😂
Sokril
18. 11. 2020 17.48
+2
Walter Pravicek
18. 11. 2020 18.19
Rusi so dali kot dolg tisto ladjico,da rešuje prebežnike ali je zasidrana!Čolni nekoč več na obali kot v morju,pa je bilo vedno istom,podjetje dobavitelj.HOČETE ODLIČNE OBALNE ČOLNE?Na NORVEŠKO,ŠVEDSKO,ANGLIJO BO TREBA ODPELJATI VISOKO KOTIRANE IZBRANCE,KI OPRAVLJAJO SELEKCIJO IN NAKUP.NE V ITALIJO ALI CELO V GRČIJO.ALI PA PRED ODHODOM IZ BELE HIŠE LEPO PONIŽNO POPROSITI ADMINISTRACIJO VLADE USA ZA TAKŠNO POMOČ!
kakafonijaprava
18. 11. 2020 17.42
+5
Madžarsko izključte iz EU, poljaki boodo pa itak takoj pokleknili ker so ritolizci!
Walter Pravicek
18. 11. 2020 18.19
+0
Mesetar
18. 11. 2020 17.37
-1
levuharji bi raje vladavino migrantov....bolniki
Uporabnik1940659
19. 11. 2020 15.50
Vi pa očitno molite, da bi nam vladali višegrajci....🙏🙏🙏🙏🐑🐑🐑🐑
User768643
18. 11. 2020 17.22
-1
Deloma se strinjam z Orbanom. Morali bi obstajati objektivni kriteriji kaj pomeni vladavina prava. Drugače si lahko večje države ali večina držav izmišljuje kar si hoče in s tem izsiljuje preostale ali posamično državo. In ne vem zakaj bi nekoga silili v sprejem migrantov. Naj jih imajo tisti, ki so jih vabili. In Lukecu, Kordišu, Fajonovi in kompaniji vsakemu enega na dom.
Walter Pravicek
18. 11. 2020 18.28
+2
NE BO TOČNA TA DEFINICIJA:VLADAVINA PRAVA JE TOČNO DOLOČENO PRAVILO V EU,VELJA ZA VSE,SO SE TUDI VSI OB PRISTOPU STRINJALI.NIHČE NI NIKOGAR Z PUŠKO PRISILJEVASL ZA VSTOP V EU,NITI,ČE NE ZNAJO PREBRATI VSEH DANIH DOKUMENTOV NISO KRIVI SESTAVLJALCI TAM V BRISELU ALI STRASBOURGU!KO SE JE PONUDILO:DA!SEDAJ PA NE,KER NE GRE SKUPAJ Z"NACIONALNIMI"INTERESI?ČITAJ WIKIPEDIJO!KATOLIŠKA POLJSKA IN MEŠANO VERNA MADŽARSKA NISTA NEKAKŠEN STEBER V EU,BOSTA,ČE HOČETA DENAR ŽE MORALI NEKAJ UREDITI V GLAVAH POLITIKOV.NORVEŠKA VEČ POMOČI MADŽARSKI NE BO DAKJALA,PIŠE!IN MADŽARSKA BI SODELOVALA FINANČNO PRI GRADNJI DRUGEGA TIRA?Z NORVEŠKIM DENARJEM MOREBITI?KOLIKO BO PA DALA SLOVENIJA KOT POVRAČILO LUKE KOPER MADŽARSKI?SO PA TUDI KOT STRANKA V LUKI NA RIJEKI,ČETUDI HRVATE STRAŠNO JEZI TISTI VKLESANI SPOMENIK O"VELIKI MADŽARSKI",KI RIJEKO PRIKAZUJER KOT MADŽARSKO OZEMLJE!
Vsepremislim13x
18. 11. 2020 16.59
+1
Dajte no. Verjetno bo pocakal, da bo videl kako bodo iz pisarne odstranili Trumba, potem se bo odlocal kaj mu storiti.
Maister1
18. 11. 2020 16.51
+3
KAKO DOLGO BOMO ŠE GLEDALI DA NAM VLADA BOLNIK
Walter Pravicek
18. 11. 2020 18.29
+2
Zdravnica je vedno pri roki!Meni ni potrebe.
Ost1234
18. 11. 2020 16.34
+3
EU pripravi se na diktaturo maršala Twita!! Vam že pokaže svojo vladavino prava! Ta bo hujša kot v štiridesetih prejšnjega stoletja!😗
Uporabnik1940659
19. 11. 2020 15.51
In seveda Orbana ter Zelenskega........ Amen.......⛓⛓⛓⛓⛓😡😡😡😡
majmun11223344
18. 11. 2020 16.09
+2
Kaj lahko kdo tega Janeza spravi na smetišče zgodovine? Ta je hujši kot kuga!
borjac
18. 11. 2020 15.31
+5
Sedaj se bo, z ostrim komentarjem, oglasil prvi branitelj demokracije in pravne države predsednik Slovenije Borut Pahor, Janša se že trese od strahu, Hojs pa se je skril v bunker. Menda se je Orban kar panično zatekel v glavno vojašnico v Budimpešti.
Walter Pravicek
18. 11. 2020 18.31
-1
Ne bo držalo!Komunist ne izkljuje oči komunistu!Zaveza do smrti,kot ZVESTOBA,a manjka:ČAST!Te ti nimajo.Nihče!To poznamo le bratje po orožju v vseh jezikih!
Walter Pravicek
18. 11. 2020 18.32
-1
Ne bo držalo!Komunist ne izkljuje oči komunistu!Zaveza do smrti.
Walter Pravicek
18. 11. 2020 18.32
Ne bo držalo!Komunist ne izkljuje oči komunistu!
Maister1
18. 11. 2020 15.12
+0
Janez vsaj Celjske grofe prečitaj in videl boš gdo so Madzari-
Ost1234
18. 11. 2020 16.31
+0
Maister1 18.11.2020, 15:12:50 Janez vsaj Celjske grofe prečitaj in videl boš gdo so Madzari ... Saj tudi grofje celjski niso Slovenci! Pravijo Hrvati - Ulrik II. Celjski je hrvatsko- ugarski plemenitaš!😉