TUJINA

Orban z novim šalom na vrhu Višegrajske skupine

Košice, 24.11.2022, 16:06 | Posodobljeno pred eno uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Po kritikah, ki jih je bil deležen Orban zaradi šala z zemljevidom "velike Madžarske", mu je slovaški premier podaril nov šal v barvah slovaške zastave in s slovaškim grbom.

Potem ko je madžarski premier Viktor Orban sprožil ogorčenost in kritike na nedeljski nogometni tekmi Madžarske proti Grčiji, na kateri se je pojavil z navijaškim šalom z zemljevidom "velike Madžarske", mu je slovaški premier Eduard Heger podaril povsem nov šal. Podaril mu ga je na srečanju voditeljev Višegrajske skupine na Slovaškem.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Ker se bliža zima, sem Victorju Orbanu podaril nov šal," je na družbenih omrežjih zapisal Heger.

Sliko z novim šalom in slovaškim premierjem je objavil tudi Orban ter napisal: "Naj živi madžarsko-slovaško prijateljstvo." 

Poudaril je, da se na vrhu Višegrajske skupine veseli odličnega srečanja s poljskim premierjem Mateuszom Morawieckim, slovaškim Hegerjem in češkim premierjem Petrom Fialo.

Višegrajska skupina
Višegrajska skupinaFOTO: AP

Zemljevid na Orbanovem šalu je vseboval meje nekdanjega madžarskega kraljestva, izgubljenega s Trianonsko pogodbo leta 1920, ki vključuje sodobno Avstrijo, Hrvaško, Romunijo, Srbijo, Slovaško in Ukrajino.

PREBERI ŠE
Orban na nogometno tekmo prišel ovit v šal z zemljevidom Velike Madžarske

Izguba dveh tretjin ozemlja po prvi svetovni vojni velik del madžarske družbe šteje za nacionalno tragedijo.

Romunsko zunanje ministrstvo je Orbana obtožilo "revizionizma", Kijev pa je od Budimpešte zahteval "uradno opravičilo".

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.