Tujina

Organizacije za svobodo medijev: Vzdušje za kritične medije se v Sloveniji poslabšuje

Bruselj, 17. 03. 2021 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mednarodni inštitut za tisk ter še pet vodilnih organizacij za svobodo medijev in novinarskih organizacij v Evropi je v pismu Evropski komisiji izrazilo zaskrbljenost zaradi poslabšanja svobode medijev v Sloveniji in vnovičnih napadov premierja Janeza Janše na neodvisnost Slovenske tiskovne agencije.

Organizacije za svobodo medijev opozarjajo, da se vzdušje za kritične medije v Sloveniji poslabšuje, javni mediji so pod stalnim političnim in institucionalnim pritiskom vodstva SDS.
Organizacije za svobodo medijev opozarjajo, da se vzdušje za kritične medije v Sloveniji poslabšuje, javni mediji so pod stalnim političnim in institucionalnim pritiskom vodstva SDS. FOTO: Shutterstock

V pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in podpredsednici komisije za vrednote in preglednost Veri Jourovi so izpostavili, da ponavljajoče se blatenje novinarjev ob poskusih vladajoče stranke po vzpostavitvi večjega nadzora nad javnimi mediji v državi vzpostavlja vse bolj sovražno okolje za kritično poročanje, katerega temeljna vloga je bdenje nad odgovornim delom vlade.

V pismu, ki ga je objavil Mednarodni inštitut za tisk (IPI) na svoji spletni strani, so zapisali, da so od vrnitve na oblast na začetku lanskega leta pozorno opazovali, kako je premier Janša vse bolj uporabljal Trumpovo taktiko napadov na novinarje na Twitterju in kritično poročanje zavračal kot lažne novice. S tovrstnimi komentarji so premier in drugi v SDS želeli razdeliti medije po ideoloških linijah s stigmatizacijo liberalnih in osrednjih medijev kot lažnivcev in manipulatorjev, menijo.

Poudarjajo, da ti napadi presegajo retorične. Kot primer so izpostavili vnovično – že drugo v treh mesecih – ustavitev financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) kot še en poskus, da bi izstradali agencijo za vire ter spodkopali njen trajnostni model financiranja in zaupanje javnosti v njeno novinarstvo.

Podpisnice pisma menijo, da ukrepi Ukoma kažejo na širša prizadevanja stranke SDS, da bi si podredila poročanje agencije ter zamenjala direktorja in spremenila uredniško politiko v bolj naklonjeno svoji politični agendi. Te skrbi so se okrepile pretekli teden, ko je Janša pozval direktorja STA Bojana Veselinoviča k odstopu in da odgovarja za "nezakonite dejavnosti". Podpisnice pisma so izrazile "ostro obsodbo te kršitve izvršilne oblasti" in ocenile, da je bil to do zdaj najbolj jasen primer "neposredne sovražnosti vodstva SDS do agencije". Uporabo vladnega računa na Twitterju pri tem pa so izpostavile kot še en skrb vzbujajoč primer zlorabe državnih komunikacijskih kanalov SDS za napade na medije.

Evropsko komisijo so pozvali, naj pri slovenskih oblasteh doseže, da bodo financiranje STA obnovile in da bodo prenehale napade na njeno neodvisnost. "Če tega ne bo storila, bi bil lahko vitalen del medijskega ekosistema države žrtvovan za kratkoročne politične koristi vladajoče stranke," menijo.

Opozarjajo tudi, da so v posvetovalni fazi predlagane zakonodajne spremembe, s katerimi bi odvzeli del sredstev javni RTV Slovenija. Tudi tem spremembam nasprotujejo, saj menijo, da so del širše politične agende.

Vzdušje za kritične medije se v Sloveniji poslabšuje, javni mediji so pod stalnim političnim in institucionalnim pritiskom vodstva SDS, uporaba državnih organov za širjenje napadov na nefavorizirane medije se postopoma povečuje, poudarjajo. Dodajajo, da gre pri tem za isto mentaliteto kot pri napadih na medije na Madžarskem in Poljskem, ko so kritični mediji sovražniki ali sile opozicije, ki jih je treba napadati, ne pa nujni elementi delujoče demokracije. Skrbi jih možnost, da bi Janša predsedovanje Svetu EU uporabil za tovrstne napade na novinarje na evropski ravni.

V sklepu so poudarili, da mora Evropska komisija v prihajajočih mesecih zagotoviti podrobno spremljanje razvoja v Sloveniji in se javno odzivati na prihodnje napade Janše na medije. Komisija mora jasno povedati, da za tovrstno ločevalno retoriko ni mesta v EU. "Za svobodo medijev in demokracijo v EU je vitalnega pomena, da Slovenija ne bo sledila neliberalni poti, ki sta jo utrli Madžarska in Poljska," so v pismu še zapisali IPI, Article 19, Evropski center za svobodo medijev (ECPMF), Evropska zveza novinarjev (EFJ), OBC Transeuropa ter Novinarji brez meja (RSF).

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikapoka1990
17. 03. 2021 13.04
+4
Kako nimajo svobode? Saj pišejo kar jim srce poželi in objavljajo, kar njim paše. A se kdaj opravičijo za nepreverjene izjave? Oni nikoli krivi za vsako dnevno teženje, ko se pa njih kdo loti in jim kakšno nazaj pove, potem so jim pa pravice kršene. Mediji naj bojo neutralni in pišejo o vseh enako, ne da se o enih piše že 1 leto eno in isto za druge pa je namenjeno 30 minut slave in potem članek ponikne neznano kam.
Von_Clausewitz
17. 03. 2021 12.13
+0
Na naslednjih volitvah bodo vsi kvazi mediji in vaše razne kvazi medijane, voxy ipd. priatali na realna tla. Pol pa vodo govorili, da je nova24 kriva za zgubo na volitvah😂😂😂
SDS_je_poden
17. 03. 2021 12.19
-2
Normalno, ker ob 30% podpori vlade je to čisto realen scenarij. Koliko dividend je že Nora24 izplačala vlagateljem? Da slišimo to...
Diabloss
17. 03. 2021 12.06
+4
Nakazilo Novi TV v višini 250 k eur za reklamo zaposlitve v vojski a ni to malo visok znesek ?
SDS_je_poden
17. 03. 2021 12.08
+1
Medij, ki reklamira sovraštvo, smo spodpeli vsi davkoplačevalci. DOL Z GNILO VLADO!!!!
SDS_je_poden
17. 03. 2021 12.05
+0
Jajo SPOKAJ!!!
Eurojackpot
17. 03. 2021 12.04
+1
Vam gre na jetra, če slepci spregledajo?
tovarišinajuriš
17. 03. 2021 12.03
-5
...pomlad prihaja v deželo,Bele glavice so pokukale iz zemlje in mislijo da so edine na svetu...pa priskaklja deklica,Rdeča kapica in reče: Bele glavice,zakaj ste pa tako prazne? In odgovorijo Bele glavice: ker imamo pamet v črevih,so naše glavice prazne in se lahko višje dvignejo,da vidijo Velikega Belčka,ki taca po svetu in rohni na ptičke,ker ga moti njih petje...in Rdeča kapica se čudi in gre v daljni tuji Svet, pa tam tudi najde Bele glavice s pametjo v črevih,kjer vsem razlagajo, da so pa vse ostale rožice,nasploh rdeče,zelo nestrpne do njih in jih preraščajo in kradejo solnčne žarke Svobode,zato žalostno venejo in se vračajo nazaj v zemljico iz katere so zlezle...Veliki Belček pa osamljen ždi na porušenem drevesu hrepenenja in še vedno benti in rohni na ptičke zaradi njih petja...
Tojeres
17. 03. 2021 12.01
+6
Pač problem v tej državi so mediji, ki so levo usmerjeni. Sedaj so se usmerili v Bruselj in se hočejo prikazati kot da so zatirani. Vendar vsak njihov članek je napisan tako da poveličujejo leve. To se je videlo, ko so naprej silili Erjavca, saj je bil njihov kvazi princ na belem konju. Vse je pa zrežirano iz strani Golobića.
Cervantes Saavedra
17. 03. 2021 12.05
+0
za Tojeres: Še večji problem so ugledni zahodni desničarski mediji, ki nikakor ne spoznajo JJ kot borca za demokracijo in neodvisnost medijev. TVNova24, ki jo financira Orbanova druščina in striktno poveličuje našega Velikega vodjo (brez ene same pripombe), ne prepriča zahoda. A kaj zato, prepriča pa Orbana, a ne?
Skdesni
17. 03. 2021 11.54
-2
Poslednji čas da lažnivci in intriganti utihnejo.
Cervantes Saavedra
17. 03. 2021 12.06
+1
za Skdesni: Dokler prihaja denar iz Argentine in Madžarske, ne bodo.
Daichi Sawamura
17. 03. 2021 11.52
+7
Se dobro da je Jansa... Ce bi bil jaz premier bi vse medije ki so v tuji lasti spodil iz drzave, prej pa obsodil za hujskastvo, in ustvarjanje strahu.
Andrejs
17. 03. 2021 11.58
+1
Potem gre po tvoje najprej Mladina avt!? Kaj pa tisti lastniki, ki imajo denar v davčnih oazah in pljuvajo po Sloveniji in Slovencih in so lastniki več medijev kot tujci.
Cervantes Saavedra
17. 03. 2021 12.10
-1
za solaris: Kaj, ti bi spodil iz Slovenije madžarske medije kot so Demokracija, NovaV24!??? Pa cerkveni radio"Ognjišče"!???
Daichi Sawamura
17. 03. 2021 11.50
+10
Mediji neodvisni??? Hahhhahahah....A je to sala??
JApajaDAja
17. 03. 2021 11.50
+9
nihče normalen ni proti kritičnemu novinarstvu, nasprotno...smo pa ,domnevam, vsi normalni za resnične in ne "naj bi, neuradno, zaupni viri".....novice!
Promotor
17. 03. 2021 11.46
+8
" Objektivno novinarstvo " se konča takrat ko zmanjka še tujega denarja, PUPULISTIČNI LEVAKI Janša vam bo naredil reforme še preden se boste vi z pol EU-ja prebudil v novo jutro...!?
Cervantes Saavedra
17. 03. 2021 12.13
+1
za Promotor: Se krepko motiš!!! Forintov ne bo kar tako zmanjkalo! Vsaj ne, dokler Orbanu iz Slovenije vdano kimajo. JJ nima pripomb niti, ko Orban javno kaže svoje ozemeljske pretenzije do Prekmurja.
Vrtni a
17. 03. 2021 11.45
+9
Najprej naj se mediji naučijo, da ne morejo kar nekaj napisat, kar njim pase.....da se je treba malo poducit in korektno napisat, potem naj pa jamrajo, prej naj bodo pa tiho
Cervantes Saavedra
17. 03. 2021 12.15
+0
za Vrtni: Še prej bi se to moral naučiti vsak predsednik vlade. Se morda s tem ne strinjaš!!!?
Antoniozmaj
17. 03. 2021 11.42
-5
vsi državljani, razen sektaši, ljubitelji pacienta in njegove sds greznice, bi iz protesta morali STA nakazati določen znesek za njeno normalno funkcioniranje v teh kriznih časih. Lahko bi STA na domače naslove tudi pošiljala ankete v stilu sds greznice, v anketi bi pa bil tudi njihov TRR, na katerega lahko nakažemo sredstva v znak podpore.
Antoniozmaj
17. 03. 2021 11.43
+0
v tem primeru bi pacientu preostala samo še puška😜
majsta
17. 03. 2021 11.34
+10
24 ur vi tudi niste svobodni!! pa ne brišite , al vas preveč boli? Sami vete da ste prodane duše
Antoniozmaj
17. 03. 2021 11.44
+1
Cervantes Saavedra
17. 03. 2021 11.46
-2
za majsta: A so prodane duše tudi v desničarski stranki EPP v Bruslju, ki so izključili Orbanove poslance iz svoje sredine? Ali so v nemškem desničarskem časopisu FAZ tudi prodane duše, ko obsojajo mračni odnos JJ do medijev. Naj ugibam, v TVNova 24, ki jo financira Orbanova druščina, gotovo ne vidiš nobene prodane duše. Le kupljene. Ki nikdar ne najdejo čisto nobene napake v politiki JJ. Ne smeši se.
majsta
17. 03. 2021 11.54
+0
Kje v mojem zapisu si zasledil politiko??? Vsi mediji so isti. Pa da ti še nekaj povem LEVI pa DESNI so vsi isti! Če še nisi tega skapiral si prepikni milni mehurček v katerem si! Smešiš sam sebe s tem kaka ovca si!
Cervantes Saavedra
17. 03. 2021 12.20
+1
za majsta: Nič o desničarskem EPP, nič o desničarskem FAZ? A te financirajo Murgle? Ko je jan. 2021 predstavnik JJ na sestanku WHO glasoval zoper brezplačno covid cepivo za Palestince in Sirijce na ozemlju, okupiranem od Izraela, naši levi in desni mediji tega niso komentirali na isti način. Kako kdo, ti je gotovo kristalno jasno. Res si ovca. Bolje, da si tiho, da se ne smešiš več.
majsta
17. 03. 2021 12.36
hahah ti si falil članek, kristalno mi je jasno da bi te mogli zapret nekam!
Ponosno na DESNO
17. 03. 2021 11.32
+8
Popuci ta rdeča lažniva peresa 1x za vselej Janez .... ZA SVOBODO - BREZ MSM MEDIJEV !
Antoniozmaj
17. 03. 2021 11.45
+1
sploh brez vseh medijev, samo z nora tv greznico, a ne volivec pacienta?
Cervantes Saavedra
17. 03. 2021 11.50
-2
za prava: Za svobodo molka!!! Brez medijev, ki niso od JJ in Orbana!!! Laž in neprosveta, to naša bo osveta!!! Kdor ne laže, ni desni Slovenec!!!
Rodion Raskolnikov
17. 03. 2021 11.30
+6
Tako kot je težko gledat Janezove norosti, tako je težko brat in poslušat to patetično pisunstvo in tožarjenje.
puspan
17. 03. 2021 11.27
+10
So pa res ubogi. Dajmo zanje začeti zamaške zbirati, da vsaj lakote ne bodo trpeli.
Cervantes Saavedra
17. 03. 2021 11.34
+0
Naš maršal Twito je res ubog po duhu, ampak ga ne zanima božje kraljestvo. Tam nima kaj iskati. Zanima pa ga lastno kraljestvo na Zemlji, ne zamaški.
zelo star kavkaški ov?ar
17. 03. 2021 11.23
+4
Mirovni inštitut hahahaha, res so verodostojni, največji bleferji in podporniki Soroša, seveda pišejo proti JJ, ker jim zapira pipco za uvoz migrantov.
Cervantes Saavedra
17. 03. 2021 11.55
+1
za kavk: In ne samo to!!! Ta zloglasni Soroš je naredil hudo amatersko napako, da je bivšega komunista Orbana štipendiral na Oxfordu. Fuj!!!
assassin911
17. 03. 2021 11.23
+3
Spet posredovan članek od tovariša novinarja da se blati Slovenijo. Vse že videno. Samo kolikor se spomnim so do sedaj bili fizično napadeni desni novinarji ali pa tisti kateri niso imeli označeno da so z javne rtv. O teh inštitutih pa ne bom razglabljal ker nima smisla.
Cervantes Saavedra
17. 03. 2021 12.00
za asas: Zakaj pa JJ ne zagotovi, da bodo njegovi gospodje novinarji posredovali njemu všečne članke v ugledne desničarske časopise na zahodu? Tisti na Madžarskem iz (ne?)razumljivih razlogov ne štejejo za ugledne.