Tujina

Orkan Fiona še besni, na svoji poti je ujel tudi letalo

Punta Cana/Newark, 23. 09. 2022 21.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letalo letalske družbe JetBlue je bilo na poti iz Dominikanske republike v New Jersey, ko je naletelo na smrtonosni orkan Fiona. Let nad orkanom naj bi bil sicer varen, saj orkanski nevihtni oblaki navadno niso tako visoki. A letalo, ki je letelo na višini okoli deset kilometrov, so presenetili visoki nevihtni oblaki Fione – ti so se dvigovali do 14 kilometrov. Posadka in potniki so se tako nepričakovano znašli med nevihto, ki so jo tudi uspešno preleteli.

Letalski prevoznik naj bi se sicer posvetoval z Zvezno upravo za letalstvo in meteorologi, ki so ocenili, da je pot varna. "Naš sistemski operacijski center, vključno z našimi lastnimi meteorologi, je spremljal vremenske razmere, ki jih je ustvaril orkan Fiona. Določal je ustrezne poti za varno navigacijo okoli ali nad nastalim vremenskim sistemom," je pojasnil tiskovni predstavnik letalske družbe Derek Dombrowski. A posadko so presenetili neobičajno visoki nevihtni oblaki, zato se nevihti kljub posvetovanju z letalskimi nadzorniki niso mogli izogniti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Strokovnjaki sicer pojasnjujejo, da so leti nad orkani varni, poroča Insider. "Večina tropskih sistemov in orkanov ni tako visokih kot običajne nevihte, zato je nad orkani varno leteti, če je letalo le ustrezno opremljeno," so dejali.

Orkan Fiona sicer še divja. Z močnim deževjem in vetrom je v petek dosegel  Bermude. Na območju so zaradi orkana zaprli šole in urade. Orkan se pomika do kanadske obale, ki naj bi jo dosegel v soboto zjutraj. Tamkajšnje oblasti so zato pozvale prebivalce v vzhodnih provincah države, naj se pripravijo na obalne poplave in izpade elektrike. 

"Neurje naj bi prineslo močne in škodljive sunke vetra, zelo visoke valove in obalne nevihte, intenzivno in nevarno količino padavin ter dolgotrajne izpade električne energije," je dejal kanadski minister za javno varnost John Lohr

V Halifaxu že padajo prve kaplje dežja, ki nakazujejo prihod orkana.
V Halifaxu že padajo prve kaplje dežja, ki nakazujejo prihod orkana. FOTO: AP

V regiji bi lahko padlo od šest do deset centimetrov dežja, kar bi povečalo nevarnost hudourniških poplav. V Halifaxu in Cape Bretonu v Novi Škotski so že pripravili zavetišča, kamor se bodo ljudje lahko zatekli pred nevihto, poroča BBC. 

Hudi orkani so v Kanadi sicer redki, saj nevihte izgubijo svojo energijo, ko zadenejo hladnejše vode na severu. A meteorologi ocenjujejo, da bo ob prihodu Fione pritisk v regiji "rekordno nizek" – s tem pa naj bi naredil prostor za močnejšo nevihto.

Orkan Fiona, ki ima trenutno oznako tretje stopnje, je v začetku tega tedna že pustošil v Portoriku in Dominikanski republiki. Veliko ljudi na teh območjih je še vedno brez elektrike ali tekoče vode.

Na Karibih je zaradi orkana umrlo pet ljudi: eden na Guadeloupu, dva v Portoriku in dva v Dominikanski republiki, poroča BBC. 

Nacionalni center za orkane je dejal, da bi lahko orkan dosegel hitrost tudi do 215 kilometrov na uro. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
23. 09. 2022 21.58
+1
Ah,... kaj da niso tako visoki?! 14.000 m ni nič neobičajnega za orkan. Res pa je, da NISO VSI tako visoki.