Tujina

Orkan Ian zahteval že skoraj 100 žrtev

Fort Myers, 03. 10. 2022 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Floridi in v Severni in Južni Karolini vsak nov dan razkrije nove razsežnosti razdejanja, ki ga je povzročil orkan Ian. Napovedujejo, da bodo stroški obnove segali v desetine milijard dolarjev, medtem ko med ruševinami še vedno iščejo žrtve. Število umrlih se dviguje številu 100, črna bilanca je daleč najvišja na Floridi. Po zadnjih podatkih je v zvezni državi umrlo 94 ljudi. Štiri žrtve so zabeležili v Severni Karolini.

 

Število žrtev še ni dokončno, se bojijo oblasti, ki strahoma čakajo, kaj bo razkrila umikajoča se voda. Po zadnjih podatkih so našli 94 mrtvih oseb, stare so bile od 22 do 91 let. Reševalne ekipe so namreč šele po nekaj dneh uspele doseči številne odrezane kraje, preiskovanje prizorišča kataklizme in iskanje pomoči potrebnih ter morebitnih umrlih pa še zdaleč ni končano. 

Ian je v sredo treščil na obalo Floride kot orkan četrte stopnje z vetrovi do 240 km/h. Do najbolj grozeče, pete, stopnje mu je zmanjkala le malenkost. Pet dni kasneje se oblasti v najbolj prizadetih krajih otepajo kritik, da so zamudile z ukazom o evakuaciji. V najbolj prizadetem Lee Countyju jih zavračajo. Kot pojasnjujejo, je bil ukaz izdan takoj, ko je postalo jasno, da se bodo znašli na poti orkanu, žal pa ga nekateri niso upoštevali. 

Med kraji, ki jih je Ian na svoji poti povem opustošil, je priljubljeni otok Sanibel ob floridski obali s približno 6000 stalnimi prebivalci. "Vse je šlo," je obupana županja Dana Souza. "Na otoku nekaj časa ne bo mogoče živeti. Utrpel je močan udarec, otok je ostal brez vode in brez osnovne infrastrukture," pa je dejal poveljnik Obalne straže Brendan McPherson

Danes je jasno, da je največ škode povzročil plimski val, ki je zalil obalo globoko v notranjost in rušil vse pred seboj. Med kraji, ki so bili najbolj na udaru, je Naples. Tamkajšnji prebivalec Hank DeWolf je za CNN pripovedoval, kako je sila vode odlomila dvotonski pomol pred njegovo hišo in ga vrgla pred sosedovo hišo, na njegovo dvorišče pa prinesla neznan avto. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
03. 10. 2022 16.39
-7
Pa poglej koliko stavb je zgrajenih na lesenih kolih, pa vse na pesku, folk v Sloveniji pa govori kako bi zidali bajto. Na Floridi tudi malo kleti ali podrumov, vse plava na pesku, vem ko sem kosil, sam prah, pesek se pa vsipa.
NIRO50
03. 10. 2022 11.44
+8
Imam dalnje sorodnike v Ameriki kadar pride kdo na obisk v Slovenijo se samo čudijo kakšne zidane in betonirane hiše gradimo ! Tam si tega nemore privoščiti noben saj so hišice iz kart hudičevo drage .Bi pa bilo zanimivo videti kako bi ena naša hiša prestala tak orkan ??
frenkuza
03. 10. 2022 13.15
+1
Ko je pri nas pihalo 140 na uro smo imeli največji verolov v zgodovini sile 240 na uro ne zdrži ničesar
nikhrast
03. 10. 2022 16.33
-9
NORy, nobeden v Severni Ameriki ni tako trapast da bi zidal hišo, kako boš pa instaliral vse cevi, kable, žice... za centralno ogrevanje, klimo..., nobeden ne bo štemal. Poglej kako se gradijo po Sloveniji komercialne in industrijske stavbe, vse centralno ogrevano in klimatizirano. Bi zidal bajto da bi se ti potem sosedi smejali.
Janez Novak 13
03. 10. 2022 10.50
+4
Na Floridi vedo, da je vsako leto nekaj močnih prepihov (da ne govorim o teh orkanih) pa še vedno hišice iz kart postavljajo.