Tujina

Orkan Isaias dosegel obalo Severne Karoline z vetrovi do 140 kilometrov na uro

Miami, 04. 08. 2020 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
4

Orkan Isaias je dosegel vzhodno obalo ZDA z vetrovi do 140 kilometrov na uro. Ameriški center za orkane s sedežem v Miamiju je sporočil, da je orkan s seboj prinesel močnejši veter, kot so pričakovali, in opozoril pred poplavami, ki bi lahko zahtevale življenja.

Orkan je celino dosegel blizu kraja Ocean Isle Beach v ameriški zvezni državi Severna Karolina v ponedeljek okoli 23. ure po krajevnem času. Oblasti so izdale opozorilo pred poplavami in močnim vetrom, ponekod poročajo o motnjah pri oskrbi z električno energijo.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred tem sporočil, da je razglasil izredne razmere za Florido, Severno in Južno Karolino ter s tem sprostil sredstva iz zvezne blagajne za primer naravnih nesreč. Isaias sicer ni dosegel Floride, kot so vremenoslovci sprva napovedovali.

Trump je na novinarski konferenci opozoril prebivalce območij na poti orkana, naj bodo previdni ter naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti. "Ostanite varni," jim je še sporočil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Guverner Severne Karoline Roy Cooper je prebivalcem v pričakovanju orkana svetoval, naj poleg običajnih nujnih potrebščin za primer evakuacije ob naravnih nesrečah tokrat zaradi pandemije covida-19 spakirajo tudi zaščitne maske, razkužilo za roke. Opozoril jih je tudi, naj ne pozabijo na primerno medsebojno razdaljo.

Povedal je še, da je v pripravljenosti do 150 pripadnikov nacionalne garde, ki bodo, če bo treba, pomagali pri odstranjevanju posledic orkana.

Pričakovati je, da bo Isaias danes nad Severno Karolino oslabel in se pomikal naprej ob obali proti severovzhodu. Danes naj bi tako z močnim vetrom in obilnim deževjem dosegel več mest, med njimi Washington, Philadelphio in New York.

Guverner zvezne države New Jersey Ryan Murphy je že razglasil izredne razmere. Zaprti so vsi državni uradi, prebivalcem pa so svetovali, naj se ne odpravljajo na pot z avtomobili.

Isaias se je kot tropska nevihta prejšnji teden oblikoval nad Karibskim morjem. V četrtek je dosegel Portoriko, kjer je povzročil zemeljske plazove in poplave, nato pa se je okrepil v orkan prve stopnje. V soboto je dosegel Bahame, nato pa je znova oslabel v tropsko nevihto. V ponedeljek se je spet okrepil v orkan prve stopnje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

catgod
04. 08. 2020 11.17
Ljoljo
04. 08. 2020 09.48
+9
V ameriki orkan 140kmh vetrovi v Sloveniji neurje 150kmh vetrovi😂🤣😂
Komentator965
04. 08. 2020 09.12
+3
Išijas jih bo zagrabo... ubogi ljudje
RamzesII
04. 08. 2020 09.34
-4