25°C

Orkan Sally z vetrovi do 165 kilometrov na uro dosegel kopno v Alabami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Urša Vrečar /STA /
KOMENTARJI
0
Zvezno državo Alabama je dosegla Sally kot orkan druge stopnje. Vremenoslovci opozarjajo na možnost hudih poplav tudi na Floridi, v Louisiani in Mississippiju. Sally je ena od petih velikih tropskih neviht, ki trenutno divjajo nad Atlantikom, kar se je nazadnje zgodilo leta 1971.

Orkan Sally je v zvezni državi Alabama na jugovzhodu ZDA dosegel kopno. Kot orkan druge stopnje od petih je s sabo prinesel veter s hitrostjo do 165 kilometrov na uro, je sporočil ameriški nacionalni center za orkane (NHC). Posvaril je pred možnostjo obsežnih poplav, količina padavin bi na določenih območjih lahko dosegla 500 milimetrov.

Ameriški predsednik Donald Trumpje prebivalce tako Alabame kot tudi Louisiane in Mississippija pozval k čim večji previdnosti, a obenem zagotovil, da je vse pod nadzorom. Vremenoslovci in oblasti še naprej pozivajo ljudi, naj se pripravijo na najslabše.

Orkan Sally.
Orkan Sally.FOTO: AP

Približno 75.000 gospodinjstev v Alabami in na Floridi je že v torek zvečer ostalo brez elektrike, posnetki na družbenih omrežjih pa so prikazovali območja, ki so bila delno že poplavljena.

Med ogroženimi območji je tudi Louisiana, kjer še niso odpravili posledic divjanja orkana Laura, ki je pred dvema tednoma terjal življenja najmanj desetih ljudi, še štirje pa so umrli v sosednjem Teksasu.

PREBERI ŠE
VIDEO: Lovec na orkane z letalom preletel orkan Laura

Sally je ena od petih velikih tropskih neviht, ki trenutno divjajo nad Atlantikom, kar se je nazadnje zgodilo leta 1971. Orkan Paulette je v ponedeljek dosegel Bermude, od tam pa naj bi svojo pot nadaljeval naprej proti severu in kopna ne bo dosegel. Potem so tu še tropske nevihte Rene, Teddy in Vicky, ki pa kopnega vsaj ta teden prav tako ne bodo ogrožale.