Tujina

Orkan Zeta: brez elektrike ostala 2,3 milijona ljudi

New Orleans, 29. 10. 2020 20.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
0

Orkan Zeta je vse od Mehiškega zaliva do Severne Karoline povzročil veliko materialno škodo, veter je podiral drevesa in odkrival strehe. Umrlo je najmanj pet ljudi, več kot dva milijona prebivalcev pa sta še vedno brez električne energije. To je sicer že 27. tropska nevihta v letošnji orkanski sezoni.

Orkan Zeta je v sredo v Mehiškem zalivu dosegel obalo ameriške zvezne države Louisiana kot orkan druge kategorije s hitrostjo vetra do 177 kilometrov na uro in se začel pomikati proti severovzhodu ZDA. A spremljali so ga močni vetrovi.

Do zdaj je zahteval pet smrtnih žrtev, 2,3 milijona ljudi v zveznih državah Georgia, Louisiana, Alabama in Severna Karolina pa sta ostala brez električne energije. Izpad elektrike predstavlja veliko težavo tudi za številna volišča, ponovna vzpostavitev električne energije je tako prioriteta, je po poročanju CNN dejal guverner Louisiane John Bel Edwards. Dodal je, da je bila Zeta ob dosegu kopnega "izjemno močna", če bi bila hitrost vetra le nekaj kilometrov na uro več, bi bila opredeljena kot orkan tretje kategorije. 

V New Orleansu je umrl 55-letni moški, na katerega je padla napeljava porušenega električnega daljnovoda. Močan veter je podiral drevesa in dvigoval strehe. V zvezni državi Georgia je umrl moški, ko je drevo padlo na njegovo mobilno hišo. V podobnih okoliščinah sta umrli še dve osebi. V Mississippiju pa je utonil 58-letni moški, medtem ko je snemal visoke valove, še poroča CNN. 

Zeto so spremljali močni vetrovi.
Zeto so spremljali močni vetrovi. FOTO: AP

V Alabami je guvernerka razglasila izredne razmere. Zeta je tu povzročila ogromno materialno škodo, poškodovane so številne hiše in poslovne stavbe. 

Meteorologi so pričakovali, da bo Zeta dosegla kopno kot orkan šibke prve kategorije, vendar se je v toplih vodah zaliva okrepila, kar je presenetilo ljudi, ki so se v New Orleansu v dežju in vetru v sredo proti večeru še sprehajali po ulicah.

Že orkana Laura in Delta sta v Louisiani povzročila ogromno škodo, v zatočiščih je bilo na današnji dan 3394 oseb, a le 76 jih je bilo evakuiranih zaradi Zete, je dejal Edwards. Večina jih je bila evakuirana že avgusta zaradi Laure, ker se niso mogli vrniti na svoje domove, pa že več mesecev živijo v hotelih. 

Zeta je že 27. imenovana tropska nevihta v letošnji orkanski sezoni, ki bo trajala še mesec dni. Je tudi že 11 tropska nevihta, ki je udarila ob obalo ZDA, kar je rekord. Nazadnje je bilo leta 1916 devet takih neviht.

Povprečna orkanska sezona v Atlantiku ima 12 imenovanih tropskih neviht in letošnja sezona potrjuje svarila znanstvenikov, da gre za posledice podnebnih sprememb.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.