Tujina

Orko bodo skušali iz reke Sene spraviti s pomočjo drona z zvočniki

Pariz, 29. 05. 2022 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
7

V sredo so v francoski reki Seni opazili orko. Ker se še vedno ni vrnila v morje, plavanje v sladki vodi pa ji škodi, jo bodo skušali nazaj v slano vodo spraviti s pomočjo zvokov, ki naj bi jih spuščala njihova vrsta. Zdravje štirimetrskega kita ubijalca se medtem slabša. "Moramo biti hitri," opozarja predsednica francoske organizacije za pravice živali One Voice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Žival, ki jo poznamo tudi pod imenom kit ubijalec, bodo uradniki skušali nazaj v morje preusmeriti z zvoki, ki imitirajo komunikacije med orkami, medtem pa jo bodo na daljavo spremljali z dronom. Za načrt so se odločili po posvetu z nacionalnimi in mednarodnimi znanstveniki, med drugim so se sestali tudi s strokovnjaki za morske sesalce, so sporočili z lokalne prefekture.

"Z uporabo teh neinvazivnih metod, pri katerih bomo od orke oddaljeni več sto metrov, se bomo izognili uporabi ladij v neposredni bližini živali. To bi ji namreč lahko povzročilo še več stresa in ogrozilo njeno preživetje, prav tako bi se lahko v nevarnosti znašli reševalci," je v izjavi za javnost zapisala Seine-Maritime.

Zdravje štirimetrske orke se slabša

Štirimetrsko orko, šlo naj bi za samca, so ob izlivu Sene med Le Havre in Honfleurjem v Normandiji prvič opazili 16. maja. Nato pa je orka več deset kilometrov plavala proti toku in se znašla zahodno od mesta Rouen. Zdravje orke se medtem slabša, obstaja tudi nevarnost, da bi žival poginila. V reki namreč ne najde dovolj hrane, njemu zdravju vse bolj škoduje tudi sladka voda.  

"Žival je v nevarnem stanju, njeno zdravstveno stanje je zelo slabo," je za France 3 povedal Gerard Mauger, podpredsednik študijske skupine Cotentin Cetacean Study Group, in dodal, da je težko najti optimalne rešitve, kako žival spraviti nazaj v slano vodo. Pojasnil je, da bi razne oblike pomoči živali lahko povzročile velik stres.  

Muriel Arnal, predsednica francoske organizacije za pravice živali One Voice, je dejala, da je žival nujno treba rešiti. "Moramo biti hitri," je prepričana. Po njenem mnenju bi bilo za orko manj stresno, da bi jo v morje vodili z mrežo, kot da bi jo dvignili na barko in odpeljali. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentator aligator
29. 05. 2022 20.13
Ruska vohunka
PomisliNaSonce
29. 05. 2022 11.36
-6
Vse kaže da se v morju pojavljajo ene motefe frekvence kinso zaznane tudi v ozračju...ampak dvomim da naravne
bohinj je zakon
29. 05. 2022 11.16
+3
Megafon pri nas ima edino Hojs. Tko da........
Butalec8
29. 05. 2022 11.12
+5
Na Polineziji so jedrske bombe spuščali v luft ko po tekocem traku pobili na miljarde morskih zivali ter kontaminirali podrocje tu pa jih kao skrbi za enga kita , a dejte no
Bolcn
29. 05. 2022 11.09
+5
Predlagam da dron vrti playlisto od evrovizije. Jo bo prec podurhal.
ValeBeni46
29. 05. 2022 11.07
+3
Htela je na finale LP z ponarejeno vstopnico
PomisliNaSonce
29. 05. 2022 10.49
+2
Znak da tudi v morju ne bo preživela...žal