Tujina

Osem ur v razbeljenem minibusu usodnih za štiriletno deklico

Budimpešta, 11. 06. 2022 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Madžarsko javnost je pretresla smrt komaj štiriletne deklice, ki je bila kar osem ur zaklenjena v razbeljenem vrtčevskem minibusu. Ko so jo končno opazili, je bila deklica že v življenjski nevarnosti. S helikopterjem so jo nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer je v petek umrla.

Tragedija se je zgodila v kraju Tomajmonostora v bližini madžarskega jezera Tisa.

Zdravniki v bolnišnici v Debrecenu so se vse od torka popoldne borili za življenje štiriletne deklice, kljub naporom zdravniškega osebja pa je punčka v petek umrla. Madžarski mediji poročajo, da je temperatura v minibusu v osmih urah narasla na 50 stopinj Celzija, pediatrinja Orsolya Acs pa je ocenila, da takšne vročine ne bi preživela niti odrasla oseba. 

Okoliščine tragedije še niso povsem znane, policija bo podrobnosti javnosti predstavila šele po končani preiskavi. Kot je znano, je v središču preiskave 56-letni voznik minibusa, ki je otroke iz okoliških naselij vozil v vrtec. Predsednica oddelka za vrtce v Sindikatu učiteljev Magdolna Verba je primer označila za nerazumljivo tragedijo. Ni namreč jasno, zakaj je bil v minibusu z otroki samo voznik. 

Zdravniki so se vse od torka borili za življenje štiriletnice, a je na žalost umrla.
Zdravniki so se vse od torka borili za življenje štiriletnice, a je na žalost umrla. FOTO: Shutterstock

Kot je pojasnila, je glavna naloga voznika, da otroke varno pripelje na cilj, ker pa lahko med vožnjo pride do težav, mora biti z otroki vedno vsaj en pedagoški delavec. Po njenem mnenju največjo odgovornost za tragedijo nosi oseba, ki je dovolila, da majhni otroci brez spremstva potujejo v vrtčevskem minibusu. Prav tako se zdi nenavadno, da vzgojiteljice niso opazile, da deklice ni v učilnici. 

Madžarski mediji še poročajo, da je voznik minibusa močno pretresen in se zdravi v psihiatrični bolnišnici. Lokalni prebivalci se bojijo, da bo storil samomor. 

Te dni smo poročali o podobnem primeru iz Umaga, ki pa se je k sreči končal brez posledic. Na vroč poletni dan, ko so v Umagu izmerili 30 stopinj Celzija, so gasilci in policisti prejeli obvestilo o dojenčku, ki so ga starši pustili samega v zaklenjenem avtomobilu. Sedemmesečno deklico so uspešno rešili, k sreči ni utrpela poškodb. Ko so gasilci že zaključili intervencijo, so se pojavili sorodniki deklice, neuradno mama, dedek in babica, ki so, medtem ko je bila deklica sama v vročem vozilu, v otroškem vozičku sprehajali psa.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1