Tujina

Oskrbovance pogorelega doma za starejše premeščajo drugam

Zagreb, 12. 01. 2020 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
0

Oskrbovance doma za starejše v kraju Andraševec na severozahodu Hrvaške, kjer je v požaru umrlo šest ljudi, so začeli premeščati v druge domove na Hrvaškem. Večino od 21 oskrbovancev so že premestili. V državi se medtem vrstijo kritike zaradi pomanjkljivega nadzora nad domovi za starejše. 

"Nekatere so prišli iskat otroci ali sorodniki in jih odpeljali domov, za druge pa bomo organizirali prevoz v Dom za odrasle Lobor-grad," je povedala ravnateljica centra za socialno delo Stanka Erdelja.

Poleg doma v Loborju, kamor so nekateri že prispeli, imajo na razpolago še druge domove. Erdelja je izrazila pričakovanje, da bodo vsi uporabniki doma Zelena oaza preseljeni do konca dneva. Po njenih besedah je najpomembneje, da bodo vsi varovanci preskrbljeni. 

Na Hrvaškem se medtem vrstijo kritike zaradi slabega nadzora nad domovi za starejše. Državna pravobranilka Lora Vidović je v soboto dejala, da je hrvaško vlado in sabor večkrat opozorila na nezadosten nadzor nad družinskimi domovi, kakršen je tudi dom v Andraševcu.

V tovrstnih domovih na Hrvaškem je nameščenih več kot 5000 starejših. Leta 2018 so nadzor opravili samo v 13 odstotkih teh domov in v 75 odstotkih odkrili nepravilnosti. Za nadzor nad več tisoč različnimi domovi, vključno s tistimi za starejše, za otroke in za invalide, skrbi zgolj 10 inšpektorjev, je poudarila Vidovićeva.

Ogenj je v domu izbruhnil v soboto okoli 5. ure.
Ogenj je v domu izbruhnil v soboto okoli 5. ure. FOTO: Bobo

Za družinske domove sicer velja, da imajo lahko največ 20 stanovalcev, dejansko pa naj bi jih bilo v skupno treh objektih Zelene oaze najmanj 50. Ogenj je v domu izbruhnil v soboto okoli 5. ure. Vzrok požara še ugotavljajo, po neuradnih informacijah pa ga je najverjetneje zanetil električni grelec.

V skladu za človekove pravice in solidarnost Solidarna menijo, da bi morala odgovornost za požar prevzeti država. Pokazati jo mora s preiskavo vzroka nesreče, podporo družinam žrtev in kaznovanjem odgovornih, tudi tistih v verigi nadzora. To se nanaša na več državnih institucij, med drugim vlado, pristojna ministrstva, sabor in državno pravobranilko, so opozorili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ministrstvo po pisanju Jutarnjega lista v domovih izvaja nadzor, a le ob morebitnih prijavah nepravilnosti. Prijav v primeru Zelene oaze ni bilo. Po poročanju medijev sicer ustanova ni imela vseh potrebnih dovoljenj za delo.

V hrvaških domovih za starejše v bližini meje s Slovenijo je tudi veliko slovenskih državljanov. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so za STA povedali, da med žrtvami požara ni Slovencev.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.