Tujina

Osnutek dogovora držav na COP 26: 'Daleč od načrta za rešitev podnebne krize'

Glasgow, 10. 11. 2021 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
3

V osnutku sporazuma podnebnih pogajanj v Glasgowu so države pozvane k hitrejšemu opuščanju premoga in prenehanju subvencioniranja fosilnih goriv. Greenpeace je razočaran nad dokumentom ocenil, da je ta osnutek daleč od tega, da bi bil to načrt za rešitev podnebne krize. Ocenili so ga kot 'vljudno prošnjo državam, da mogoče naredijo nekaj več naslednje leto'. Sta pa danes nepričakovano skupno izjavo podali dve največji onesnaževalki ZDA in Kitajska, napovedali sta okrepljen podnebni akcijski načrt.

Predsednik COP 26 Alok Sharma je objavil prvi osnutek ključnih političnih odločitev, ki jih bodo države izdale ob koncu podneben konference v Glasgowu, piše Sky News

COP26.
COP26. FOTO: AP

Kot poroča, osnutek poziva deležnike, da pospešijo opuščanje premoga in subvencij za fosilna goriva. To bo po pisanju Sky Newsa po vsej verjetnosti deležno številnih kritik in bi lahko iz končne verzije izginilo, saj temu še vedno močno nasprotujejo izvozniki fosilnih goriv iz držav, ki so močno odvisne od premoga. Zato se pričakujejo še ostra pogajanja, preden bodo države do konca tedna dosegle končni dogovor. 

Cilj pogajanj je doseči zaveze, ki bi preprečile dvig globalne svetovne temperature idealno pod 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko obdobje. Da bi dosegli ta cilj, v osnutku dogovora države pozivajo, da je zato potrebno resno in učinkovito ukrepanje v tem kritičnem desetletju. 

Kot še piše v osnutku poročila, morajo države o podnebnih obljubah za leto 2030 znova razpravljati do konca prihodnjega leta, da bi poskušali svetu pustiti možnosti za omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven. 

Prav tako je zapisano, da bi morale razvite države podvojiti znesek, ki ga namenijo za pomoč revnejšim državam, da se te prilagodijo na posledice podnebnih sprememb in da se bi lahko te učinkoviteje odzvale na podnebno krizo. 

Greenpeace do osnutka kritičen

Kot je osnutek dokumenta komentirala izvršna direktorica Jennifer Morgan, naj bi bil osnutek daleč od načrta za rešitev podnebne krize. Dokument se bere kot vljudna prošnja državam, da morda naredijo več naslednje leto. In to nikakor ne zadostuje, je poudarila. 

Znanstveniki so že ničkolikokrat svetovne voditelje opozorili, da bi za dosego cilja 1,5 stopinje Celzija morali svetovne emisiji znižati za 45 odstotkov do leta 2030 in do leta 2050 doseči podnebno nevtralnost. Ampak trenutne zaveze držav niso najboljša popotnica. Kot so včeraj sporočili neodvisni znanstveniki, trenutne zaveze držav vodijo do nevarnih 2,4 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo. 

Presenetljivo sodelovanje Kitajske in ZDA 

Kitajska in ZDA pa sta danes napovedali skupno pobudo za okrepljeno ukrepanje na področju podnebnih sprememb, je na konferenci COP26 v Glasgowu dejal odposlanec Pekinga za podnebne spremembe Šie Zhenhua. "Obe strani se zavedata, da je med sedanjimi prizadevanji in cilji Pariškega sporazuma vrzel, zato bomo skupaj okrepili podnebne ukrepe," je dejal, poroča STA. Državi sta največji onesnaževalki na svetu in skupaj prispevata skoraj 40 odstotkov vsega onesnaževanja z ogljikom.

Kot je v presenetljivi napovedi dejal Šie, bo načrt vključeval "konkretne načrte" za okrepljeno ukrepanje v tem desetletju ter da si bosta ZDA in Kitajska na konferenci v Glasgowu "prizadevali za dokončno oblikovanje pravil Pariškega sporazuma".

"Kitajska in ZDA morata kot svetovni velesili prevzeti odgovornost za sodelovanje z drugimi pogodbenicami pri reševanju podnebnih sprememb," je dejal.

Po besedah kitajskega odposlanca sta Kitajska in ZDA v zadnjih desetih mesecih izvedli 30 virtualnih srečanj, da bi oblikovali to pobudo.

Spomnimo

COP26 v Glasgowu traja dva tedna, svetovni voditelji poskušajo najti skupni jezik glede številnih odprtih vprašanj za reševanje podnebne krize. Kot svarijo znanstveniki in okoljski aktivisti, bo, če svet zamudi to zadnjo priložnost, da ustavi globalno segrevanje nad 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo, človeštvo priča katastrofalnim posledicam: "Izberemo lahko ukrepanje in podpremo podnebne cilje, da preprečimo vremenske katastrofe v prihodnosti ali pa sprejmemo, da bodo ljudje umirali, družine trpele, vse to pa bo spremljala še večja gospodarska škoda," je bilo slišati ob začetku konference. 

Na konferenci so doslej svetovni voditelji obljubili zmanjšanje izpustov toplogrednega plina metana in se zavezali, da bodo do leta 2030 prenehali z deforestacijo. Ta teden potekajo pogajanja glede tega, kako se odvaditi od fosilnih goriv.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZKP.
10. 11. 2021 20.51
+2
Bla bla bla....nabijanje v prazno.
LjudskiPevec
10. 11. 2021 17.13
+1
že samo ime pove, kdaj se bodo začel podnebni lockdowni. COP26 (2026)
+1
pravlce za enoletne otroke, ki nič ne razumejo, to je cop26!