Tujina

Osumljenec za izginotje male Maddie na sodišče: posilstva in spolni napadi

Berlin, 15. 02. 2024 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V petek se bo začelo sojenje moškemu, ki je osumljen ugrabitve Madeleine McCann. Pred sodnikom se bo sicer zagovarjal zaradi več obtožb spolnih zločinov in ne zaradi male britanske deklice, ki je leta 2007 izginila med počitnicami na Portugalskem. Obtožbe, zaradi katerih bodo moškemu sodili, se nanašajo na štiri domnevne žrtve; najmlajša je bila stara 10, najstarejša pa več kot 70 let.

Glavni osumljenec v primeru izginotja Madeleine McCann je obtožen treh posilstev in dveh spolnih napadov. Njegova najmlajša žrtev naj bi bila v času storitve kaznivega dejanja stara le 10 let, najstarejša pa naj bi bila v svojih sedemdesetih letih.

Med domnevnimi žrtvami je tudi Irka, ki je policiji povedala, da ji je obtoženi, potem ko je vdrl v njeno stanovanje, grozil z nožem, jo vlekel za lase in jo tudi dvakrat posilil. Napad se je zgodil leta 2004 v letovišču Praia da Rocha na portugalski obali Algarve, a kot trdi žrtev, portugalska policija ni pravilno preiskala njenega posilstva, ni posnela uradne izjave, prav tako pa naj bi ji policisti takrat dejali, da bi lahko to uničilo ugled letovišča.

Preiskava v primeru Madeleine McCann
Preiskava v primeru Madeleine McCann FOTO: AP

Irka je verjela, da njen primer ne bo nikoli dobil tudi sodnega epiloga. A leta 2020 je v medijih naletela na fotografijo svojega posiljevalca, ki so jo objavili, ko je postal novi osumljenec v primeru male Maddie, piše Sky News. "Začela sem brati članek in ob opisu moškega mi je postalo slabo. Bruhala sem, moje roke so se začele potiti," je povedala irski policiji. Opis je bil namreč skoraj natanko takšen, kot ga je po napadu portugalski policiji dala tudi sama.

Ženska, ki je bila pred 20 leti zlorabljena, je zdaj poročena in mati treh otrok. Na sojenju, ki se začne v petek, trajalo pa bo naslednje štiri mesece, naj bi bila ena ključnih prič. Čeprav naj bi obtoženi pet spolnih zločinov storil na Portugalskem, pa bo sojenje potekalo v nemškem Braunschweigu, ker se tam nahaja njegov zadnji registrirani naslov. V skladu z zakonodajo EU lahko namreč države preganjajo tudi kazniva dejanja, ki so bila storjena v drugi državi članici.

47-letnik je sicer obtožen tudi posilstva starejše ženske v počitniškem apartmaju in dekleta, ki naj bi bilo mlajše od 14 let. Slednjo naj bi obtoženi zvezal ob drog in pretepal v svojem najetem domu v obmorski vasici Praia da Luz, v kateri je izginila tudi Madeleine. Na plaži naj bi napadel tudi 10-letno deklico ter se ji razgalil, to pa naj bi storil tudi na igrišču v vasi Sao Bartolomeu de Messines v hribih nad obalo.

'Dvomim, da bo dobil pošteno sojenje'

Leta 2017 so moškega aretirali v Messinesu ter ga izročili Nemčiji. Istega leta je postal tudi uradni osumljenec v primeru Madeleine McCann. Skoraj štiriletna deklica je maja 2007 brez sledu izginila iz družinskega počitniškega stanovanja.

Madeleine McCann
Madeleine McCann FOTO: Profimedia

Nemški tožilec Hans Christian Wolters verjame, da je obtoženec spolnih zločinov ugrabil tudi Maddie in da je deklica mrtva, vendar pa moški zanika kakršnokoli vpletenost v izginotje deklice, zoper njega pa tudi še niso podali uradne obtožbe.

Portugalski odvetnik Serafim Vieira, ki je 47-letnika leta 2006 branil zaradi kraje dizla, je sicer od takrat mnenje o obtoženem spremenil. "Človek, ki sem ga takrat poznal, ni človek, za katerega se je izkazalo, da je. Zdel se je kot običajna oseba, ki potuje po Evropi, se zabava in sicer morda res stori kakšno neumnost, ki ni najbolj prav. A to počnejo mnogi," je dejal.

Vieira sicer dvomi, da bi obtoženi, po vsem, kar je bilo povedanega in napisanega o njegovem značaju in prejšnjih sodbah, dobil pošteno sojenje. "Svet si o njem misli najslabše, še posebej zaradi tega, kar je tožilec povedal o njegovi vpletenosti v primer Madeleine McCann," je pojasnil.

Moški trenutno v nemškem zaporu že prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi posilstva 72-letne Američanke na njenem domu v kraju Praia da Luz leta 2005. Pred petkovim sojenjem se sicer pričakuje, da bo 47-letnik zanikal vse obtožbe o posilstvih in drugih spolnih zločinih, ki naj bi jih zagrešil med leti 2000 in 2017, ko je redno potoval med Nemčijo in Portugalsko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEJBOBOL
15. 02. 2024 15.47
+0
Čak a ni že dovol naredu da bi se lahko poslovili od tegale sprijenca ....
Nace Štremljasti
15. 02. 2024 14.00
+2
taka policija sodstvo nesposobno do amena še dober da niso iskali po afriki tastare zapreti kjer niso pazili otroka ali pa imajo parkle zraven
Bubba
15. 02. 2024 15.32
+1
Še dobro da ni bil sojen v Sloveniji saj bi mu morali plačati še odškodnino......
Jezna lepookica
15. 02. 2024 12.57
+4
Sem gledala dokumentarne oddaje o tem pedofilu.Res groza kaj vse je počel, kaj vse so našli pri njemu.Dejtvo je, da je povezan z Medlein ampak, do zdaj še niso našli dokazov. Je pa priznal svojim sojetnikom....
Boogieweeed
15. 02. 2024 12.37
+7
20 let vlačite to po medijih. Vmes pa je umrlo 10 miljonov otrok v vojnah.
Najpametnejši
15. 02. 2024 12.09
+3
Če je kriv, mu je primerna samo ena kazen in to ni zaporna.
24ur cenzura komentarjev
15. 02. 2024 11.19
+2
Socialisti so tudi ugrabili in posiljujejo našo državo
bohinj je zakon
15. 02. 2024 10.39
+2
Vse dokazati ???? Naj prizna. Bo lažje.
Koronavirusovec
15. 02. 2024 09.33
NeXadileC
15. 02. 2024 08.54
+3
Vsako pred-pomlad se o njem piše. Mari ni to, kaj tukaj piše, pravkar odslužil, in je na prostosti?
Koronavirusovec
15. 02. 2024 09.24
+2
mestni
15. 02. 2024 10.55
+1