Tujina

Osvobajanje svobodnega območja Seattle

New York, 03. 07. 2020 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
89

Poskus ulične demokracije na zahodni obali ZDA je trajal mesec dni, nato je policija znova prevzela nadzor nad delom mesta, začelo se je odstranjevanje barikad in šotorov, prebivalci pa so si oddahnili. Protesti so postali ulična zabava, ki se je sprevrgla v brezvladje, prežeto z nasiljem. Toda aktivisti trdijo, da je zasejano seme novega boja.

Protestniška komuna CHOP je v Seattlu živela slab mesec, pokopali so jo brezvladje in izbruhi nasilja.
Protestniška komuna CHOP je v Seattlu živela slab mesec, pokopali so jo brezvladje in izbruhi nasilja. FOTO:

Organizirano protestno območje četrti Capitol Hill (CHOP) je nastalo sredi vala protestov po vseh ZDA po smrti temnopoltega Georgea Floyda, ki je konec maja v Minneapolisu umrl pod kolenom belega policista na njegovem vratu. Protesti so zajeli tudi Seattle, osredotočili so se na umetniško četrt Capitol Hill in tako kot drugod prerasli v nemire. Policija je teden dni razmere skušala obvladati s solzilnim plinom in svetlobnimi granatami, 8. junija pa je dobila ukaz, naj tamkajšnjo policijsko postajo obijejo z deskami in se umaknejo.

Nastal je presek območja za proteste in šotorske komune, avtonomno območje in radikalen utopičen eksperiment, pri čemer ni bilo povsem jasno, kaj je njihov cilj. Tako kot večina protestnikov po ZDA so zahtevali konec policijskega nasilja in sistemskega rasizma, razširili so jih še z razpustitvijo policije ali vsaj močnim zmanjšanjem denarja zanjo in njegovo preusmeritvijo v javno zdravje in bolj pravično skupnost, zahtevali so omejevanje rasti najemnin v mestu, ustavitev gentrifikacije revnih četrti v predele za srednji sloj, izpustitev zapornikov, ki so zaprti zaradi kaznivih dejanj, povezanih z marihuano. 

CHOP ni imela uradnih voditeljev, mestne oblasti, na čelu z županjo Jenny Durkan, pa so sprva dogajanje označile za "četrtno zabavo", ne pa oborožen prevrat. O njem je govoril le Donald Trump, ko je iz Bele hiše grozil, da bo sam ukazal izgon "grdih anarhistov", če lokalne oblasti ne bodo ukrepale. Iz tistih dni je sloviti tvit Durkanove, ki je predsedniku odgovorila: "Poskrbite za našo varnost. Vrnite se v bunker." Demokratski guverner zvezne države Washington Jay Inslee ni bil dosti bolj diplomatski. "Nekdo, ki ni sposoben vladanja, naj se ne vmešava v posle države Washington," je zavrnil predsednika.

Čez dan festival, ponoči kriminal 

Razmere so bile v prvih dneh podobne festivalu, z debatnimi krožki o težavah, ki pestijo družbo, filmskimi večeri, v bližnjem parku je vzbrstel vrt, umetniki so prikazovali svojo ustvarjalnost. Toda eksperiment, kako vzdrževati skupnost brez policije, se je kmalu sprevrgel v napeto nočno ozračje, v katerem je pogosto vzkipelo nasilje. Območje so nadzorovali oboroženi samooklicani varnostniki, po vrsti strelskih obračunov prejšnji teden, v katerih sta umrla dva najstnika, pa je bilo jasno, da se komuni izteka rok trajanja.

Prostovoljni varnostnik "James Madison" je  priznal, da niso mogli skrbeti za varnost.
Prostovoljni varnostnik "James Madison" je priznal, da niso mogli skrbeti za varnost. FOTO: AP

"Če nekdo želi protestirati, na miren način izraziti to svojo pravico, to vsekakor spodbujamo. Ne moremo pa dopustiti tega, čemur smo bili priča, kriminala in brezzakonja, napadov na ljudi, posilstev, ropov in – kot veste – dveh umorov," je poveljnica policije Carmen Best dejala ob vrnitvi podrejenih na območje CHOP. Po njenih besedah je bila "pretresena ob pogledu na popisane zidove, smeti in uničeno lastnino".

Eden od prostovoljnih varnostnikov, ki naj bi skrbeli za red na avtonomnem območju in ki se je predstavljal kot James Madison (James Madison je bil eden od ustanovnih očetov ZDA in njihov četrti predsednik), je ameriški javni radijski mreži NPR dejal, da so bili za nasilje krivi pripadniki tolp. "Proti koncu, ko se je začelo streljanje, smo sklenili, da se umaknemo, saj smo videli, da gre za pomanjkanje nadzora," je dejal ter priznal, da prostovoljci niso mogli skrbeti za varnost. 

Potegovanje, kdo bo glavni

Odsotnost mestnih oblasti je razjezila lastnike lokalov in podjetij, ki so proti mestu vložili tožbo, ker naj bi jih zapustilo. Razmere so zmotile tudi redne prebivalce območja. Tahir Haseebullah, ki s soprogo živi znotraj CHOP, je dejal, da podpira namene protestnikov, toda po nekaj tednih se je počutil kot talec. "Vsak dan smo bili priča pretepom, vsak se je potegoval za vodstveni položaj in dajal ukaze. Nekdo je mahal s pištolo in trdil, da je glavni. Potem se je prikazal nekdo drug s kijem za bejzbol in trdil ’ne, jaz sem glavni’. Lahko smo videli, kako je videti svet brez zakonov," je razmere opisal za NPR.

Carmen Best, poveljnica policije v Seattlu, je dejala, da je bila "pretresena ob pogledu na popisane zidove, smeti in uničeno lastnino".
Carmen Best, poveljnica policije v Seattlu, je dejala, da je bila "pretresena ob pogledu na popisane zidove, smeti in uničeno lastnino". FOTO: A.

Brez jasnega vodstva so bile razmere na območju kaotične. "Vodstva ni bilo, ker so se zbrale različne frakcije. Ko se soočaš z zelo nestabilnimi razmerami in ni povezovalnega glasu, se je resnično težko soočiti z njimi," je težave razložil Andre Taylor, eden od aktivistov CHOP, ki si je zaman prizadeval organizirati srečanje med posameznimi strujami in županjo. Stanovalec območja Matt Mitgang, ki živi nasproti zapuščene policijske postaje, je dejal, da nihče ni bil zadovoljen z delom policije, toda v zadnjih dneh "smo dosegli točko, ko se je sporočilo (protestov) izgubilo". Tudi progresivne mestne oblasti so ugotovile, da so morda šle predaleč in da je CHOP postal magnet za brezdomce in ljudi, ki ne spoštujejo zakonov. Kot je dejala prva policistka Bestova, "dovolj je dovolj".

Ob tem je bil CHOP zgled za protestnike v drugih ameriški mestih, podobno kot so protestniki proti gospodarski neenakosti v 2011 z zasedbo newyorškega parka Zuccoti sprožili gibanje Zasedimo po vsem svetu. A oblasti drugje niso dopustile tako obsežnih zasedb ulic, v New Yorku so v sredo razgnali skupino, ki je taborila pred mestno hišo in zahtevala reformo policije.

Nenehna bitka

Bela hiša ni prizanesljiva do težav Seattla, tiskovna predstavnica Kayleigh McEnany je CHOP v sredo razglasila za "propadel štiritedenski demokratski eksperiment radikalne levice". Po njenih besedah so prišli rezultati, "anarhija je protiameriška, red in zakon sta nujna, zavarovali bomo mir na naših ulicah". Trump in njegovi svetovalci skušajo seattelsko komuno izrabiti kot dokaz za kaos, ki naj bi ga prinašal nasprotni politični pol, in oživeti precej usahlo kampanjo za njegov drugi mandat. 

Naveličani stanovalci območja, ki so ga zavzeli protestniki, so se barikad skušali lotiti kar s kladivom.
Naveličani stanovalci območja, ki so ga zavzeli protestniki, so se barikad skušali lotiti kar s kladivom. FOTO:

Toda po besedah umetnice Tesse Hulls, ki je z videoposnetki prek družbenih medijev in predvsem s stripom dokumentirala vzpon in padec CHOP, protestniki nikoli niso želeli zavzeti četrti. Ta je prizorišče komune postala po naključju, ko je policija demonstracije potisnila iz središča mesta, množica pa je nato trčila v ograde okoli lokalne policijske postaje in sklenila, da bo ostala.

"Na začetku je šlo za neverjeten eksperiment, vsi so se zgrnili na to območje, pomagali drug drugemu. Vse je bilo brezplačno. Toda to je sprožilo napetosti med tistimi protestniki, ki so menili, da se upor proti policiji spreminja v ulični sejem. Edina stalnica CHOP je bila, da se je ves čas spreminjal," je za časnik Slate opisala vzdušje.

Prepričana je, da se bodo ideje, ki so sprožile nastanek območja, nadaljevale. "Skupina temnopoltih voditeljev, poimenovali so se Glas črnega kolektiva, je sklenila, da je bil CHOP koncept, ne pa fizičen prostor. Osnovne zamisli bodo nadaljevali z novimi programi in izobraževalnimi dogodki. Upam, da bomo čez čas o CHOP razmišljali kot o nečem, kar je vzdignilo novo generacijo temnopoltih aktivistov," Hullsovo preveva optimizem. 

Podobno razmišlja mlada temnopolta Američana Asya Morgan, ki je v Seattle prišla iz bližnjega predmestja Tacoma. "Če bomo protestirali, se moramo premikati kot voda, kot gverilska borba. Ne moremo sesti in se bojevati na enem mestu. Gre za nenehno bitko."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
06. 07. 2020 09.10
Demokracija je urejena anarhija... V temu primeru je šlo za poskus neurejene kjer so vladali močnejši neposredno nad šibkejši mi..., tolpe nad državljani... Seveda je v takšnemu sistemu prišlo do nesoglasij,ki so jih urejali s streljanji... Kot v filmu ,,mad Max,,... Policija jim bo po temu ,,socialne mu eksperimentu ,,še bolj nasilno vladala...,če je bilo to nasilje vzrok za nastanek ,,republike anarhije,,.
Infraping
04. 07. 2020 18.27
+5
Infraping
04. 07. 2020 18.37
+4
samuray1
04. 07. 2020 18.02
-3
Po vzoru na JLA in zvezno policijo,tudi meriška policija poskuša okupirat svobodno ozemlje. Mislim da prebivalci v Seattlu morajo ppd nujno ustanovit DEMOS. Na razpolago majo Kacina, Fojbica,Janšo... pa solidarnost pa to...😮🤝👃... Toda Hočevar,👩‍✈️👨‍✈️👨‍✈️👮‍♀️👮‍♂️👮‍♀️pa to..
Ciril Jenko
04. 07. 2020 14.32
+18
Sestrična je živela pet let v ameriki in pravi. Uboge evropske države, ki so si uvozile gore črncev. To je drug karakter, druga mentaliteta, druga logika.
Ciril Jenko
04. 07. 2020 14.22
+15
Sem presenečen, da ste vsaj nežno opisali propad skupnosti, ki jo obvladujejo anarhisti in skrajni levičarji. Se mi smilijo američani, če bo Trump zgubil volitve, kjub temu da ni moj tip. Trump ni nič izkoristil ta primer, kot ste napisali. Ta primer je potrebno vsak dan dva krat pokazati na TV, da ne pade še komu na pamet taka neumnost. Poleg tega niste povedali da mestu Seatel in levičarski županji, ki je vse to dovolila grozi bankrot, saj jo množica podjetnik iz tega območja toži za uničenje premoženja, posla in propad. Pa še neumnost, ki sem jo prebral "vse je bilo zaston" seveda je bilo dokler ni bilo vse pokradeno kar je bilo vrednega. Zato si ne želimo levičarskih skrajnežev na oblasti, ker imamo v seatlu lep primer kam nas pripeljejo.
eurosapiens
04. 07. 2020 13.10
+20
podobno je lj rogu in metelkovi v mb pa pekarni
RobespierreWithGuillotine
04. 07. 2020 20.10
+1
Rog in Metelkovo čuva župan Janković kot punčico svojega očesa.
Saloreich
03. 07. 2020 20.21
+63
Pričakovano. Rezultat je bil že vnaprej znan. 😂
Zvezda3000
03. 07. 2020 18.14
-15
nasa politicna scena se ne deli po premici na leve in desne. Je krozna. Antifovci, skrajni levicarji se drzijo skrajnih desnicarjev Sds
dr.Fen0men
03. 07. 2020 15.04
+49
M teorija
03. 07. 2020 14.48
+19
V podivjanem zahodu, kjer v Ustavi zagotavljajo nošenje orožja je ta poskus že v samem štartu obsojen na katastrofo, kjer velja le zakon bolj nasilnega!?
IKOSS
03. 07. 2020 15.37
+11
Iz zapisa je razbrati nerazumevanje tematike. Nesporno dejstvo je, da je vrsto sredstev v naši okolici mogoče uporabiti v vlogi učinkovitega orožja. Okolja, kjer so osebne vrednote ljudi ustrezne, nimajo družbenih težav z nasiljem, ne glede na sredstva, ki jih ljudje posedujejo. V kolikor teh vrednot ljudje nimajo ponotranjenih, se vedno pojavijo težave z nasiljem. Če torej povzamemo, v ZDA imajo problem predvsem v neustreznih osebnih vrednotah prebivalcev, drugi dejavniki pa stanje zgolj še dodatno poslabšujejo.
Flitko
04. 07. 2020 13.37
+6
Ravno orožje je tisto, ki potencialno lahko zagotavlja spoštljivo družbo z manj kriminala. Orožje ni tisto, kar dela Američane nasilne.
IKOSS
04. 07. 2020 13.51
-2
@Flitko Kakšna je definicija termina orožje?
samuray1
03. 07. 2020 13.55
-72
Po vzoru na JLA in zvezno policijo,tudi meriška policija poskuša okupirat svobodno ozemlje. Mislim da prebivalci v Seattlu morajo ppd nujno ustanovit DEMOS. Na razpolago majo Kacina, Fojbica,Janšo... pa solidarnost pa to...😮🤝👃
Pan1
03. 07. 2020 13.58
+28
samuray1
03. 07. 2020 14.22
-29
zelo star kavkaški ov?ar
03. 07. 2020 13.44
+104
Levica se zavzema za take razmere, zelijo anarhizem, sedaj lahko vsak vidi, kaj anarhizem pomeni v praksi, nasilje, nasilje in se 1x nasilje...
dejannovak
03. 07. 2020 13.03
+49
Demokracija je super, lejte, kok ga biksajo.
pravisprehajalec
03. 07. 2020 13.02
+107
V vsakem tropu, pa naj bo še tako svoboden in napreden, se prej ali slej pojavi "Vodja tropa". Tako je narava naredila.
JoniBravo
03. 07. 2020 12.46
+88
Ljudje majo že toliko pravic in svobode, da bo zavladalo brezdelje in socializem.
pravisprehajalec
03. 07. 2020 13.00
+75
če bo zavladal socializem, bodo izgubili pravice in svobodo. Tako nas zgodovina uči....
KenBlock
03. 07. 2020 12.41
+68
Osvobajanje svobodnega območja ??? Kako lahko osvobodis svobodno obmocje ?
supergigi
03. 07. 2020 12.34
+144
To so sanje naših skrajnih levičarjev. Anarhija in nasilje. Danes imajo sicer skrajno levi koronavirusovci spet shod in spet bodo oskrunjevali spomenike.
Charlie Nooris
03. 07. 2020 12.25
+112
Niso se niti prav posipali s pepelom, pa že na koncu tega članka vzpodbujajo novo generacijo temnopoltih aktivistov, ki bi se naj borili z gverilsko borbo. Mediji jim pa rade volje ponudijo platformo za izražanje...
Domendo
03. 07. 2020 12.25
+40
V USA tisti, nezaposleni in ki so zaradi korona krize izgubili službe ali so morali ostati doma dobijo 600$ tedensko.
olidata
03. 07. 2020 13.27
-20
Mokre sanje? V USA, kjer crkneš kot pes na cesti? Kdo ti kaj da?
Uporabnik543728
03. 07. 2020 12.22
+151
Tole območje, imenovano "CHAZ", je bilo projekt Antife. Rezultati: kriminal je porasel za skoraj 600%. Območje bi levičarska politika ohranila, vendar so se predramili, ko so začeli ogrožati županovo hišo in potem so ga hitro razpustili in vzpostavili red, samo mislimo pa si lahko, kako so se počutili lastniki nepremičnin na tem območju.