Tujina

'Otežil je težko situacijo in nevarno situacijo naredil še nevarnejšo'

Varšava, 27. 03. 2022 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
0

Bela hiša hiti s pojasnili, da ameriški predsednik Joe Biden ni napovedal, da želijo ZDA spremembo režima v Moskvi. "Za božjo voljo, ta človek ne more ostati na oblasti," je Biden dejal o svojem ruskem kolegu predsedniku Vladimirju Putinu med sobotnim govorom v poljski prestolnici Varšavi. Več analitikov meni, da izjava še priliva olje na ogenj. A drugi menijo, da gre predvsem za besede, namenjene zaveznikom, ki pa morajo biti zelo enotni.

Joe Biden na Poljskem
Joe Biden na Poljskem FOTO: AP

Ko je zaradi izjave završalo, je Bela hiša sporočila, da Biden ne poziva k spremembi režima, ampak je namesto tega poudarjal, da Putin ne sme izvajati oblasti nad svojimi sosedi.

To je bil očitno poskus umirjanja strasti, menijo analitiki – narašča namreč skrb, da bi pritisk še dodatno vznemiril Putina. Glede na to, da je vodja države, ki ima jedrsko orožje, ga ZDA ne želijo stisniti v kot, menijo analitiki, neposredno pozivanje k spremembi režima bi namreč lahko povzročilo nestabilnost in povečalo Putinovo nepredvidljivost v času, ko si večje nepredvidljivosti ne želi nihče. 

Ostro se je na izjavo, da Putin "ne more ostati na oblasti", odzval veteran med ameriškimi diplomati Richard Haass. Haass, ki je predsednik Sveta za zunanje odnose ZDA, je ocenil, da je predsednik s svojimi komentarji "otežil težko situacijo in nevarno situacijo naredil še nevarnejšo".

"To je očitno," je dodal. "Manj očitno je, kako odpraviti škodo, vendar predlagam, da se njegovi glavni pomočniki obrnejo na svoje ruske kolege in jasno pokažejo, da so se ZDA pripravljene soočiti s to rusko vlado."

Kritiziral je tudi prvi odziv Bele hiše. "Putin bo to videl kot potrditev tega, v kar je ves čas verjel. Gre za spodrsljaj, ki pomeni tveganje, da se bo razširil obseg in trajanje vojne."

Biden je bil sicer zelo jasen: "Za rusko izbiro vojne preprosto ni opravičila ali provokacije. To je primer enega najstarejših človeških impulzov – z uporabo surove sile in dezinformacij se želi potešiti hrepenenje po absolutni moči in nadzoru."

Pri NYT pa ocenjujejo, da je Bidnova izjava in odziv nanjo odraz dvojnega izziva, s katerim je soočen Biden: ohraniti združeno držo ameriških zaveznikov proti Putinu, hkrati pa se izogniti stopnjevanju napetosti z Rusijo, ki bi po besedah predsednika lahko privedlo do tretje svetovne vojne.

"Sporočilo enotnosti je točno tisto, kar mora Putin slišati, da ga prepriča, naj zmanjša svoje vojne cilje in konča brutalnost," je Charles Kupchan, višji sodelavec Sveta za zunanje odnose, dejal za NYT. "To morajo Ukrajinci slišati, da bi jih spodbudili, da nadaljujejo boj. In to morajo Evropejci slišati, da si umirijo živce in vedo, da so Združene države v celoti predane njihovi obrambi."

Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja, je sicer dejal, da usoda Putina ni v rokah ameriškega predsednika. "Ni na Bidnu, da odloča," je Peskov dejal novinarjem, po tem, ko je Biden končal govor. "Predsednika Rusije izvolijo Rusi."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou