Magazin

Otok upanja, ki se dviga iz Indijskega oceana

Male, 26. 09. 2020 07.00 |

Rajska plaža Hulhumale, Maldivi
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
14

Sodobni otok Hulhumale, ki se razprostira severovzhodno od otoka Malé na Maldivih, je nastal kot neposreden odziv na grožnjo, ki jo predstavlja neizprosno naraščajoča gladina morja. Njegova vloga je tudi razbremenitev prenaseljenega glavnega mesta in ponuja pametne urbane rešitve.

Jugozahodno od Šrilanke in Indije, Maldivi s svojimi približno 2000 manjšimi otoki v Indijskem oceanu predstavljajo tropsko idilo za popotnike z vsega sveta. Popolni koralni atoli, obrobljeni z belim peskom in razkošna letovišča so razlogi za obisk tega tropskega raja. BBC poroča, da se morda nobena druga država ne sooča z okoljsko grožnjo bolj kot Maldivi, saj naraščajoči oceani ogrožajo obstoj otokov, ki so manj kot en meter nad morjem.  

Poročilo Svetovne banke iz leta 2010 opozarja, da bi bilo lahko do leta 2100 potopljenih približno 200 naravnih naseljenih otokov. Z več kot 500.000 prebivalci, razpršenimi po arhipelagu, je zagotavljanje storitev logistična nočna mora. Po poročilu Svetovne banke za leto 2020 je pomanjkanje zaposlitvenih možnosti še dodatna težava, saj se je brezposelnost mladih povečala na več kot 15 %. Poleg dolgoročne grožnje potopitve vse večja obalna erozija ogroža tudi 70 % infrastrukture - domov, drugih stavb in javnih služb, ki so oddaljene le 100 metrov od sedanje obale.

Tropski raj ogrožajo naraščajoči oceani.
Tropski raj ogrožajo naraščajoči oceani. FOTO: Shutterstock

Mesto upanja

Toda Maldivi so bili odločeni, da se bodo borili za ohranitev svojega obstoja. Kot odziv na grožnjo, ki jo predstavlja neizprosno naraščajoča gladina morja, je nastal nov, umetnem otok Hulhumalé - mesto 21. stoletja, imenovano "Mesto upanja".  

Hulhumale, Maldivi
Hulhumale, Maldivi FOTO: Shutterstock

Sodobni otok leži severovzhodno od glavnega mesta Malé. Hulhumalé je nastal iz milijonov kubičnih metrov peska, izčrpanega iz morskega dna, ki se dviguje nad več kot dveh metrih nadmorske višine. Rastoče Mesto upanja velja za novo naselje, ki bo odpravilo prenatrpanost, ki trenutno pesti Malé, kjer na eni kvadratni milji (nekaj več kot 2,5 kvadratnega kilometra) živi 130.000 ljudi.  

"Malé je eno najgosteje naseljenih mest na Zemlji," je za BBC povedala Kate Philpot, ki je na Maldivih delala kot znanstvena sodelavka in raziskovala grebenske ribe za morsko postajo Korallion Lab, preden je postala višja ekologinja v britanskem svetovalnem podjetju Ecology By Design.

Mesto upanja naj bi rešilo mnoge težave Maldivov. V letošnjem letu računajo na rast števila prebivalstva na 240.000 ljudi, vizija vključuje raznoliko mešanico kakovostnih stanovanj, nove zaposlitvene možnosti, prostore za rekreacijo in zelene površine. 

Hulhumalé je zasnovan na podlagi zelenih urbanističnih pobud.
Hulhumalé je zasnovan na podlagi zelenih urbanističnih pobud. FOTO: Shutterstock

Areen Ahmed, direktor poslovnega razvoja pri Housing Development Corporation (HDC), ki nadzira Mesto upanja, je za BBC pojasnil, da je bil Hulhumalé zasnovan na podlagi zelenih urbanističnih pobud v nasprotju z nenačrtovano in prenatrpano naravo Maléja. "Stavbe so usmerjene proti severu in jugu, da zmanjšajo pridobivanje toplote in izboljšajo toplotno udobje. Ulice so zasnovane tako, da optimizirajo prodiranje vetra in zmanjšujejo odvisnost od klimatske naprave."  Del nove mestne krajine so tudi električni avtobusi in kolesarske steze.  

Poudarek so dali na pametno digitalno tehnologijo. Ahmed Hulhumalé opisuje kot "prvo pametno mesto v Aziji s 100-odstotnim gigabitnim dostopom", s hitrim digitalnim dostopom za prebivalce, ki temelji na široko razširjeni tehnologiji optičnih vlaken, znani kot GPON (Gigabit Passive Optical Networks).

Gradnja umetnega otoka škodljiva za okolje?

Okoljski strokovnjaki pa se sprašujejo, ali ni samo dejanje gradnje umetnega otoka nekaj škodljivega za okolje. Zlasti v kraju, ki slovi po koralnih grebenih in nedotaknjenih obalah z belim peskom. "Obdelava zemljišč je še posebej problematična," je za BBC dejala dr. Holly East z oddelka za geografijo in okoljske vede univerze Northumbria, strokovnjakinja za otoke koralnih grebenov z izkušnjami na področju raziskav na Maldivih. "Ne samo, da lahko uniči koralne grebene, ampak tudi ustvarja ogromne količine sedimenta, ki potujejo na druge grebenske platforme. Sediment zaduši korale in prepreči sončno svetlobo, kar vpliva na njihovo sposobnost prehranjevanja, rasti in razmnoževanja. "

Gradnja infrastrukture v Mestu upanja.
Gradnja infrastrukture v Mestu upanja. FOTO: Shutterstock

A Philpot se z dolgoletnimi izkušnjami na Maldivih dobro zaveda konkurenčnih zahtev. Turisti lahko prihajajo in odhajajo, vendar lokalni prebivalci potrebujejo zemljo za preživljanje in zaposlitev.

Toda Ahmed, nadzornik Mesta upanja za BBC, zagotavlja: "Vse ukrepe za zmanjšanje vpliva gradnje na okolje spremlja maldivijska agencija za varstvo okolja (EPA)."

Usmerjeni tudi v turizem

Medtem ko je Hulhumalé zasnovan predvsem za izboljšanje življenja Maldivijcev, je Mesto upanja usmerjeno v prihod novih turistov, ki jih zanima več kot le ležanje na plaži. Prihajajoči projekti na novem otoku predvidevajo tudi prvo bolnišnico na Maldivih, vodni tematski park in marino za jahte. 

Rajska plaža Hulhumale, Maldivi
Rajska plaža Hulhumale, Maldivi FOTO: Shutterstock

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VAREN
26. 09. 2020 20.57
+0
Raje en teden na Maldivih kot 14 dni pri Hrvatih. Pa pohitite, ker Maldivi res izginjajo.
gripson
26. 09. 2020 13.48
+1
˝Poročilo Svetovne banke iz leta 2010 opozarja, da bi bilo lahko do leta 2100 potopljenih približno 200 naravnih naseljenih otokov.˝ Sem pa mislil, da je to poročilo NIJZ-a...
TEDO84bv0MEDO
26. 09. 2020 12.21
-6
Kdo ve, če so za delati to mesto res pobrali pesek iz morja. Po mojem so naredili obratno, kupili kamne, naredili pesek in ga zmetali v morje.
zundapp
26. 09. 2020 13.31
+4
Aha, kje so pa dobili kamenje po tvoje, ...bravo.
VAREN
26. 09. 2020 20.48
+1
Dečko to ni edini otok, ki nastaja v bližini Maleja. Na lastne oči videl kako iz peska nastaja otok. Ni mi pa jasno, kako je mladina nezaposlena, ko verjetno vsi delajo po turističnih otokih. A nekateri ostajajo na turističnih otokih dlje kot jim traje smena za radi zaslužka, saj doma itak nimajo kaj počet. Me zanima, kako gi tujec lahko delal tu. Pa naj ne misli, da bi poleg mizerne plače lahko užival. Kajti delavci na otokih ne smejo v prostem času bit na območjih za turiste, temveč so lahko le v svojem območju, kjer bivajo. Skromna domovanja. Največja njihova vrednota pa je prijaznost, ki jo noben tuj delavec ne bi mogel nudit.
RamzesII
26. 09. 2020 11.42
-5
Mesto upanja, pomenljivo ime, saj stoji na upanju, ki pa je zelo krhka reč.
lucinda
26. 09. 2020 11.16
-2
So Maldivi rdeči ali zeleni? Če so rdeči, nas ne dražite.
Killer999
26. 09. 2020 10.47
+0
daiči
26. 09. 2020 09.26
+17
cunami zradira vse tele rajske otoke v prah...
Sinisi
26. 09. 2020 08.18
-20
A ne narasca gladina morja tudi zaradi teh umetnik otokov, ki jih delajo?? Tudi v dubaju?
RamzesII
26. 09. 2020 11.44
-3
Zanimivo vprašanje, kaj pa posledica teže vsega kar je zgradila samo ta civilizacija po vsem svetu. Koliko tega lahko prenese svet?
mijam75
27. 09. 2020 21.57
Misliš težo na planet Zemlja? Saj niso dobili iz vesolja, da bi se masa povečevala....
hotchilipoper
26. 09. 2020 08.13
+17
Morje ne narašča zaradi ledenikov,ampak zaradi odpakov,ki jih mečejo v morje,in to na stotine ton na dan
Sokril
26. 09. 2020 08.07
+44
Končno so priznali, da je eden izmed problemov prenaseljenost. Verjetno je to celo glavi problem, ker pritiski uničijo mangrove in obmorsko rastje, ki so stoletja ščitile obalo pred erozijo.