Tujina

'Otroci naprodaj': 35-letnica že dve desetletji išče svojo hčer

Jerevan, 26. 12. 2019 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Syuzan Patvakanyan že skorajda dve desetletji išče svojo hčer, vse odkar so jo zdravniki v postsovjetski Armeniji prepričali, da se ji po rojstvu odpove. 35-letnica je svojo zgodbo delila ravno v času, ko so armenske oblasti pridržale vodjo ginekologije, vodjo sirotišnice v Jerevanu in nekatere druge uradnike preiskavi domnevnih posvojitev na črnem trgu – program, ki naj bi deloval več let.

Patvakanyanova obtožuje omenjenega vodjo ginekologije Razmika Abramyana in nekatere druge zdravnike, da so na njo pritiskali, naj se odpove svoji hčeri Stelli. Stara je bila zgolj 16 let, ko se je zaljubila v pet let starejšega moškega, po porodu pa so ji v porodnišnici grozili, da ga bodo prijavili policiji. "Jokala sem, tega nisem želela storiti," je svojo zgodbo povedala novinarjem AFP.

Zdravniki so ji dejali, da so Stello poslali v sirotišnico v drugo največje mesto v državi, Gyumri. A tam je mlada mamica ni našla. "Kasneje smo ugotovili, da so jo prodali naravnost iz porodnišnice," pripoveduje. Po vseh teh letih hčere še vedno ni našla, a pravi, da iskati ne bo nehala nikoli. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

35-letnica je le ena izmed mnogih žensk s podobno zgodbo. Preprodajo dojenčkov v Armeniji pa so pod drobnogled vzele tudi oblasti in decembra aretirale Abramyana. A že čez nekaj dni se je ta znova znašel na prostosti, njegov odvetnik Samvel Dilbandyan pa je za AFP dejal, da so obtožbe "neutemeljene in absurdne". Armenski premier Nikol Pashinyan je sicer naročil temeljito preiskavo domnevnega programa prodaje otrok: "Kako je mogoče, da se je kaj takega dogajalo v Armeniji?"

Marat Kostanyan, odvetnik Patvakanyanove, trdi, da so v program prodaje otrok vključeni tudi uradniki na visokih položajih, povezave pa naj bi segale tudi v policijske vrste, v sirotišnice in porodnišnice. "Mafija, ki prodaja otroke, je močnejša od tiste, ki preprodaja droge," pravi.

Medtem so armenske oblasti novembra v ločenu preiskavi razkrile kriminalno združbo, ki je v zadnjih letih pomagala pri posvojitvah okoli 30 otrok v Italijo. Ob tem so razkrili, da je med leti 2016 in 2018 več žensk želelo opraviti splav, a so bile namesto tega prisiljene otroke donositi in jih dati v posvojitev. "V nekaterih primerih so materam dejali, da so otroci bolni," dodaja policija.

Namestnica ministra za delo Zhanna Andreasyan je dejala, da so s preiskavo začeli, po tem, ko so opazili, da so tujci v Armeniji posvojili kar štirikrat več otrok kot domačini. Vse posvojitve v državi so sicer začasno zaustavili do konca preiskave.

Že leta 2017 pa je organizacija Human Rights Watch v posebnem poročilu opozorila, da je bilo na tisoče armenski otrok nepremišljeno ločeno od svojih staršev, v večini primerov zaradi revščine, in nameščenih v sirotišnice. Več kot 90 odstotkov teh otrok ima vsaj enega še živečega starša.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cisto na hitro
27. 12. 2019 10.20
-1
V Jugi je izginilo precej otrok. Novinarji boste kaj pisali o tem??? Takrat še ni bilo JJ.
Heretik1
27. 12. 2019 12.49
+0
Ramzess
26. 12. 2019 19.03
+0
Kaj vse se dogaja, človek se vpraša koliko otrok dejansko živi pri svojih bioloških starših. Če imajo tako otroci nebiološke starše, bi to že morali vedeti. Težava pri iskanju je, da išče samo ena stran, druga pa ne, če sploh ve zato. Prva stran pa morda tudi ne išče tako kot bi morala. Ni stvar v tem da iščeš, temveč kako iščeš, ker dandanes čudno, da traja tako dolgo.
nightangel
26. 12. 2019 17.27
+7
Bogve koliko je bilo prodanih otrok v bivši Jugi,ravno včeraj je bil na tem portalu članek o 36-letnem Zoranu,ki je po tolikih letih na srečo našel svojo biološko mater...koliko pa je še neodkritih primerov?
čevapgpt
26. 12. 2019 16.36
+10
Ljubljanka pa postojnska porodnisnica sta pa brez tega greha? Tam so zginevali pod pretvezo da so umrli, po porodu, med porodom in svojcem nikoli pokazali njihovih otrok. Niti jih svojci niso smeli-mogli pokopat.
Rožice cvetijo
26. 12. 2019 15.56
+11
Isti pr.... kot pri nas.
Gregor Lon?ar 1
26. 12. 2019 14.56
-4
Po tej matematiki je imela otroka pri 15.
terra luna
26. 12. 2019 14.26
-4
Isto kot med levaki opevani jugi