Tujina

Otroci prikrajšani za 1,8 bilijona ur pouka v živo

New York, 17. 09. 2021 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
15

Šoloobvezni otroci po vsem svetu so od začetka pandemije covida-19 zaradi zapiranja držav izgubili že več kot 1,8 bilijona ur pouka v živo. To pomeni, da so mladi učenci prikrajšani za dostop do izobrazbe in drugih življenjsko pomembnih prednosti, ki jih nudijo šole. Unicef je na sedežu Združenih narodov (ZN) v New Yorku predstavil inštalacijo "No Time to Lose", s katero opozarja na izobraževalno krizo, so sporočili predstavniki Unicefa Slovenija.

Osrednji del inštalacije je ura, ki spominja na šolsko tablo v prazni učilnici in ki je nameščena na trgu ZN Visitors’ Plaza pred stavbo generalne skupščine. "Ura prikazuje naraščajoče skupno število ur učenja v živo, ki so jih izgubili otroci po vsem svetu. V prazni učilnici je tudi 18 miz, po ena za vsak mesec prekinitev v izobraževanju, ki jih je povzročila pandemija," so pojasnili na Unicefu Slovenija.

Inštalacijo so pripravili pred začetkom splošne razprave 76. zasedanja generalne skupščine ZN (UNGA), ko bodo nekateri voditelji izkoristili priložnost in se prvič od začetka pandemije v živo vrnili na sedež ZN. "Naslednji teden bodo ZN odprli svoja vrata delegacijam z vsega sveta. V številnih državah pa bodo vrata šol za otroke in mladostnike ostala zaprta," so nam poudarek Antónia Guterresa, generalnega sekretarja ZN, posredovali predstavniki z Unicefa. "Opeharili bomo celotno generacijo otrok, katerih umski razvoj in prihodnost s tem postavljamo na kocko. Ponovno odpiranje šol mora biti naša prednostna naloga, prav tako se moramo potruditi, da bomo nudili podporo vsem, ki so zaradi pandemije prikrajšani. Ne smemo več izgubljati časa," je opozoril generalni sekretar.

Od marca 2020 do septembra 2021 je približno 131 milijonov šoloobveznih otrok v 11 državah zamudilo tri četrtine ur pouka v živo

59 odstotkov (ali skoraj 77 milijonov) jih je zamudilo skoraj ves čas pouka v živo. V približno 27 odstotkih držav so šole še naprej v celoti ali delno zaprte. Poleg tega se glede na najnovejše podatke organizacije UNESCO več kot 870 milijonov učencev na vseh nivojih sooča s prekinitvami izobraževalnega procesa, navaja Unicef Slovenija.

"Prav vsaka ura, ki jo otroci preživijo v učilnici, je izjemno dragocena, saj se jim tako omogoči priložnost, da si razširijo obzorja in še okrepijo svoj potencial. Vsak izgubljeni trenutek pomeni tudi nešteto izgubljenih priložnosti,"  so nam besede Henriette Fore, izvršne direktorice Unicefa, prenesli predstavniki Unicefa Slovenija. "Več kot 1,8 bilijona ur je nepredstavljivo veliko časa. Enako nepredstavljivo pa je, da ob sprejemanju ukrepov za ublažitev učinkov bolezni covid-19 na prvo mesto ne postavimo prihodnosti naših otrok. Šole lahko znova odpremo in to moramo storiti čim prej. Zmanjkuje nam časa," je dodala izvršna direktorica.

Unicef poziva vlade, lokalne oblasti in šolske uprave, naj čim prej znova odprejo šole in izvedejo vse potrebne korake za preprečevanje prenosa virusa v šolah, kot so denimo:

 

– uvedba nošenja mask za učence in šolsko osebje v skladu z nacionalnimi in lokalnimi smernicami, – zagotavljanje možnosti za umivanje rok in/ali razkužil za roke,

– pogosto čiščenje površin in predmetov, ki jih uporablja več oseb,

– zagotavljanje zadostnega in ustreznega prezračevanja,

– združevanje otrok in učiteljev v majhne skupine, katerih člani ne prehajajo iz ene skupine v drugo,

– enakomerno razporejanje začetka pouka, odmorov, odmorov za stranišče, obrokov in konca pouka ter izmenična fizična prisotnost,

– vzpostavljanje mehanizmov za posredovanje informacij med starši, otroki in učitelji,

– čeprav cepljenje ni predpogoj za ponovno odpiranje šol, pa bi bilo treba učiteljem omogočiti prednostno cepljenje proti covidu-19, takoj za nujnimi zdravstvenimi delavci in najbolj ogroženimi skupinami, da bi se jih tako zaščitilo pred prenosom bolezni znotraj skupnosti.

Poleg tega so Unicef, UNESCO, Agencija ZN za begunce, Svetovni program za hrano in Svetovna banka že izdali okvirni dokument o ponovnem odpiranju šol, ki ponuja praktične in prilagodljive nasvete za nacionalne in lokalne vlade ter jim tako pomaga pri njihovih prizadevanjih, da bi učenci znova začeli s poukom v živo.

Letos bodo splošna razprava in povezana letna zasedanja generalne skupščine Združenih narodov potekala v hibridni obliki, saj se bodo številni dogodki odvijali virtualno. Instalacijo si bodo lahko od 17. do 27. septembra ogledale delegacije, ki so se odločile, da se zasedanj generalne skupščine udeležijo v živo. Ta korak bo služil kot opozorilo, da se na milijone otrok ne more vrniti v šole, ter kot poziv voditeljem, naj brez odlašanja ukrepajo, so še pojasnili na Unicefu Slovenija.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
18. 09. 2021 19.30
Če že prepisujete te novice raje sami izračunajte koliko ur pouka je izgubljenih v Sloveniji. Za južno Gvinejo me res ne zanima...
sonofabitch
18. 09. 2021 19.07
Pa ukinite letne počitnice pa naj imajo tistih 1,8 bilijona ur učenja, da bodo končno veseli.
Perivnik
18. 09. 2021 18.10
Kakšna ful dobra izkušnja, da so že tako mladi usposobljeni za delo preko spleta.
Nimasmisla
18. 09. 2021 12.50
Pametnjakoviči
EEgon
17. 09. 2021 21.23
Ne verjamem da je bilo 9 ur na koncu.
MESE?AR
17. 09. 2021 21.22
+0
Ja, so izgubili, šolo pa so izdelali. Kaj bi bilo bolje , da je 10.000.000 več mrtvih ?? Spet nategujete s številkami.
EEgon
17. 09. 2021 21.24
+3
Ma to je bullshit. Večje bedarije še nisem videl, no morda TEŠ6.
Ate_ist
18. 09. 2021 12.51
+1
kaj je narobe s TEŠ6? v zimskih mesecih, ko dneve in dneve ni videti sonca in čutiti sapice boš od fižolove pare grel stanovanje? takrat ti sončne celice in vetrnice dajo 0 vatov. zakaj misliš bo vsak trenutek cena plina 1000$ za 1000 kubičnih metrov? vprašaj britance kako hitro se jim zadnje dneve vrtijo njihove vetrnice in za koliko se je dvignila cena elektrike.
Tomaž 63
17. 09. 2021 20.35
+3
In, bo kdo odgovarjal zato. Vse lepo in prav, da ste se spravili na nas, ampak da pa še otroke ne morete pustiti pri miru. 15-letnik ne more v knjižnico, da dobi knjigo za Čtivo, bi moral imeti test. Ne more k frizerju,... Otrokom to delate, kaj boste rekli čez leta, ko bodo prišle posledice na dan
terra luna
17. 09. 2021 20.30
-3
Otroc se ful sekirajo k so imel najdaljse pocitnice v zivljenju
ata_jez
17. 09. 2021 20.17
-2
Glede na količino starejših ravnozemaljcev, antivaxerjev in drugih fundamentalistov, šole niti ne potrebujemo.
Justice4all
17. 09. 2021 20.12
+2
Če bi to izračunali v sekundah,bi bila številka še bolj dramatična...
HiddenThief2
17. 09. 2021 19.44
+1
če bi bili v šoli bi lahko ubili naše strokovnjake za zdravje s prekomerno težo
bojko756
17. 09. 2021 19.10
+4
prinas na slovenija ubistvu se reče miljarda ne pa bilijon
DominusMaximuz
17. 09. 2021 18.48
+3
povej mi da ne znaš slovensko, brez da mi poveš da ne znaš slovensko...