Tujina

Padajo še zadnje kadilske trdnjave, nad cigaretni dim tudi (polovica) BiH

Sarajevo, Banja Luka, 30. 05. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.H., STA
Komentarji
7

V Federaciji Bosne in Hercegovine (FBiH) je začela veljati prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih. Po novem zakonu, ki omejuje uporabo tobačnih izdelkov v bošnjaško-hrvaški entiteti, je kajenje sicer še vedno dovoljeno v lokalih, v katerih ne strežejo hrane. V srbski entiteti BiH, Republiki Srbski, omejitev kajenja v javnih prostorih še vedno ni. Novinarji iz obeh entitet pa so se odpravili med ljudi, da bi izvedeli, kaj si o (ne)prepovedi mislijo prebivalci.

Novi zakon o nadzoru in omejeni uporabi tobaka, tobačnih in drugih izdelkov za kajenje, ki je v Federaciji BiH začel veljati v nedeljo, prepoveduje kajenje v vseh zaprtih javnih prostorih, na delovnem mestu in v sredstvih javnega prevoza. Prepoveduje tudi kajenje v zasebnih vozilih, če je v njih mladoletna oseba.

Zakon pa dovoljuje kajenje v gostinskih lokalih, v katerih strežejo izključno pijačo, ter v namestitvenih objektih in na letališču. Prostori za kajenje bodo v tem primeru morali biti ločeni in jasno označeni.

Pepelnik na mizi gostinske terase v Sarajevu
Pepelnik na mizi gostinske terase v Sarajevu FOTO: AP

Izjeme, za katere zakon dovoljuje kajenje, so tudi oddelki za zaščito duševnega zdravja v zdravstvenih ustanovah in druge ustanove za pomoč osebam z duševnimi motnjami, ustanove za paliativno nego, domovi za starejše in zapori, če lahko zagotovijo posebne prostore za kajenje.

Zakon se nanaša na vse tobačne izdelke in druge izdelke za kajenje, vključno z elektronskimi cigaretami, brezdimnimi tobačnimi izdelki in rastlinskimi izdelki za kajenje.

Globe bodo inšpektorji začeli izdajati po izteku 12 mesecev od začetka veljavnosti zakona. Znašale bodo do največ 15.000 konvertibilnih mark oziroma 7670 evrov. Pravna oseba, ki ne bo prepovedala kajenja, bo plačala do 5000 mark (2565 evrov) globe, fizična oseba, ki bo kadila v zaprtem prostoru, pa 100 mark (51 evrov).

Na sarajevskih in banjaluških ulicah

Iz redakcije Klix.ba so se odpravili na sarajevske ulice, da bi videli, kako so nove omejitve sprejeli tamkajšnji prebivalci, ki so sicer kadilci. "Kajenje v zaprtih prostorih je treba nujno prepovedati. Kdor želi kaditi, naj gre ven ali pa v ločene prostore, kjer je zračenje," je dejal eden od sogovornikov. Druga sogovornica je dejala, da se ji zdi prepoved kajenja dobra za otroke in mladino, kajenju na prostem pa ne nasprotuje. Tretji je dejal, da njega kot kadilca novi zakon moti, nekadilcev pa ne. Meni, da bi bilo najbolje, če bi lokale ločili na tiste za kadilce in tiste za nekadilce, da bi vsi lahko uživali.

Kajenje
Kajenje FOTO: Shutterstock

Na ulice Banja Luke pa se je odpravila tamkajšnja ATV televizija. "Republika Srbska bi morala to uvesti še prej kot Federacija, saj je kajenje vsekakor škodljivo", "Kot športnik upam, da bo to zaživelo tudi tukaj, saj morate povsod po Evropi stopiti iz lokala, da pokadite cigareto, v zaprtem prostoru nikakor ne smete kaditi in piti kave", "Cigareta je moj način življenja, bil sem v Nemčiji, na Nizozemskem, to so propadle države", "Jaz sem kadilec, poglejte, nosim cigareto s seboj, ampak zakaj bi nekoga motil" so bili nekateri od odzivov.

Gostinci menijo, da bi prepoved kajenja odgnala dobršen del gostov. Ampak verjeno bi se privadili: "V našem okolju kadi veliko ljudi, preprosto so se navadili, da kadijo v zaprtih prostorih. Tako da bi kadilci lahko manj obiskovali lokale, še posebej pozimi, ampak mislim, da bi se ljudje privadili in čeprav bi promet nekoliko upadel, bi se čez čas vrnil na prejšnjo raven," je razmišljal gostinec Sergej Šukunda.

V Sloveniji prepoved že 15 let,  v Srbiji naj bi jo sprejeli letos

Protikadilski zakon, s katerim je prepovedano kajenje v vseh zaprtih prostorih, je v Sloveniji v veljavi od leta 2007. V Srbiji bodo kajenje v zaprtih javnih prostorih in gostinskih objektih po pisanju srbskih medijev predvidoma prepovedali do konca tega leta. Na Hrvaškem je kajenje v zaprtih javnih prostorih prepovedano, je pa še vedno dovoljeno v lokalih, a mora biti prostor za kajenje ločen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ki zombi
30. 05. 2023 14.39
+10
Eden boljših zakonov. Prej je bilo povsod zasmrajeno in nezdravo, pa tega mnogi niso opazili. Še prej je bilo dovoljeno kaditi tudi v avtobusih, letalih...
zmerni pesimist
30. 05. 2023 11.57
+3
Vendar tobak je velik bisnis
olafur
30. 05. 2023 11.41
+7
So rekli stričku, ki je kadil, stric a ne veste, da je kajenje počasna smrt pa je odgovoril: saj se mi nikamor ne mudi.
Rob123
30. 05. 2023 10.57
+5
Kdaj bo pa prepovedal alkohol razvada in zasvojenost.
Svnski
30. 05. 2023 10.54
+5
15 let prepovedano, pri nas na na firmi pa vsi kadijo. Najbolj pa direktorja. Potem pa limajo karton čez okna da inšpektor nebi vidal noter. Pa vse kljuke so zamenjali s takimi da se od zunaj ne da odpret. Neverjetno kaki ljudje obstajajo.
punkracij
30. 05. 2023 10.38
+11
Kajenje je razvada,ki dobro polni proračunsko malho.
ZIPPO
30. 05. 2023 10.24
+22
Ahahaha smešno.. Bosna se je zadnjih 30 let ustavila v času. Bosanske vlade niso naredile ničesar. Dežela je umazana, potrebne so nove ceste in infrastruktura, v mnoge panoge se ne vlaga NIČ, ne osvešča se prebivalstva o ničemer in zdaj so te cigareti pomembni v prvi vrsti! Da dol padeš! 😂😂😂👍