Tujina

Pahor v Prištini pozval k dialogu z Beogradom

Priština, 29. 11. 2021 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
7

Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, se mudi na delovnem obisku na Kosovu, kjer se je pred obiskom slovenskih enot v KFOR srečal s predsednico Republike Kosovo, dr. Vjoso Osmani-Sadriu. Predsednika sta potrdila dobre odnose med državama. Pahor je ob tem znova podprl Kosovo pri doseganju ciljev na poti približevanja evroatlantskim integracijam. Pozval je k nadaljevanju sprejemanja in izvajanja reform ter k dialogu med Beogradom in Prištino.

Borut Pahor je poudaril pomembnost implementacije do sedaj sklenjenih dogovorov in iskanje celostne rešitve. Poudaril je, da trenutni zastoj ne koristi nikomur. Slovenski predsednik je izpostavil pomen dialoga, ki pa ni preprost, saj mora rešiti zelo kompleksna vprašanja. Prepričan je, da "lahko pride do napredka, če je na obeh straneh politična volja".  Poudaril je, da trenutni zastoj ne koristi nikomur ter izpostavil pomen dialoga, ki pa ni enostaven, saj mora rešiti zelo kompleksna vprašanja. 

"Ker prihajam na Kosovo iz Beograda po pogovorih z Vučićem, ne morem mimo vtisa, da v Beogradu vlada občutek, da v Prištini ni politične volje za dialog, v Prištini pa, da v Beogradu ni volje za dialog," je dejal na novinarski konferenci po pogovorih s predsednico Kosova.

Pahor in predsednica Vjoso Osmani-Sadriu sta po pogovoru pred predsedniško palačo zasadila drevo in s tem simbolno potrdila prijateljstvo med državama.

Predsednika sta med drugim odgovarjala tudi na novinarska vprašanja glede iniciative Odprti Balkan. Jasno je, da imamo glede te iniciative drugačno stališče in danes je bila priložnost, da o tem govoriva, je dejala Osmanijeva.

Iniciativa Odprti Balkan je po njenem prepričanju prostor za ekspanzijo srbske hegemonije. Srbija, ki po njenih besedah skuša prevzeti vodilno vlogo v tej iniciativi, nima dobrih namenov oziroma pravih ciljev za to regijo. "Bilo bi čisto drugače, če bi bila Srbija drugačna država, država, katere cilj sta mir in stabilnost, in če bi priznala Kosovo, je poudarila. Vendar pa Srbija želi, da se Kosovo vključi v iniciativo kot pokrajina in ne kot suverena država," je opozorila.

Pahor pa je poudaril, da iniciativa ni alternativa vključevanju držav Zahodnega Balkana EU, temveč gre za vzporeden proces, ki navdihuje sodelovanje med narodi in državami v regiji in odpravlja nesporazume in probleme, ki bi lahko ogrozili mir in varnost, pa tudi gospodarsko blaginjo. Kot je dodal, je iniciativo podprl v dobri veri, da naslavlja nekaj, kar je dogovorjeno v okviru berlinskega procesa in na nek način odgovarja vsem vpletenim stranem.

Pahor se je v nadaljevanju obiska sestal s predsednikom vlade Republike Kosovo, Albinom Kurtijem. Sogovornika sta spregovorila o razmerah v regiji in o trenutnem stanju pogovorov med Beogradom in Prištino. Ponovil je, da trajna stabilizacija, razvoj in napredek ter vključenost Kosova in ostalih držav Zahodnega Balkana v evroatlantske integracije ostajajo v strateškem interesu Slovenije.

V okviru obiska bo predsednik obiskal pripadnike 44. slovenskega kontingenta, ki delujejo v operaciji KFOR. Ob tem se bo srečal tudi s poveljniškim osebjem te operacije na Kosovu. Predsednik republike se bo seznanil z razmerami na operativnem območju, kjer slovenski kontingent opravlja svoje dolžnosti. Z visokimi vojaškimi predstavniki iz poveljniške strukture KFOR, med drugim tudi s poveljnikom KFOR in poveljnikom Regionalnega poveljstva Zahod, bo opravil pogovore o aktualnih splošnih razmerah na Kosovu, o aktivnostih in stanju v operaciji ter o prihodnjem sodelovanju slovenskega kontingenta, so še sporočili iz kabineta predsednika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mario7
29. 11. 2021 20.33
+4
pudelj je šel obiskat gospodarjevo domovino.
13klu?
29. 11. 2021 20.08
+3
Joj, ti Janezova lutka s kom se ti družiš
nestabilen
29. 11. 2021 18.56
+5
Dva predsednika mafijskih drzav.
Sisoje
29. 11. 2021 18.47
+5
Ta clovek nima nobene pametne resitve ali nasvet razen da samo resuje z dialogom pa sploh ni vazno kje se nahaja ali doma ali tujini !!!!
gmajna
29. 11. 2021 17.42
+6
29.11.1943, v Jajcu se je rodila Jugoslavija, Pahor, Jansa in 90% slovenskega parlamenta je Jugoslovanov , visoko solanih in izobrazenih komunistov. Pa ne sezejo kovinarju TITU niti do pet, vladanje je dejstvo, ne tvitanje in ritanje pred kamerami. Ziveli mi JugoSlavi, ZIVEL JBTZ.
komarec
29. 11. 2021 17.13
+8
Nič drugega ne zna povedati kot samo to da je treba voditi dialog.
murinar
29. 11. 2021 16.32
+7
Ta naš kloven dobro vandra ,danes tukaj jutri tam ....