Tujina

Pakistan ohromljen, po vsej državi zmanjkalo elektrike

Islamabad, 23. 01. 2023 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.H., STA
Komentarji
6

V Pakistanu je prišlo do obsežnega izpada električne energije, ki je prizadel večino od približno 220 milijonov prebivalcev države, je sporočilo pakistansko ministrstvo za energijo. Izpad beležijo v vseh večjih mestih v državi, vključno z največjim mestom Karači in glavnim mestom Islamabad. Po državi so med drugim ugasnile luči in semaforji. Popravljalna dela so sicer že stekla, za vzpostavitev ponovne oskrbe z elektriko pa naj bi potrebovali 12 ur.

Pakistan se sooča s hudo gospodarsko krizo, zaradi katere je vlada nedavno odobrila nov načrt za varčevanje z energijo. Načrt vključuje ukrepe, kot so predčasno zaprtje nakupovalnih središč ter omejitev nakupa izdelkov z nizko energetsko učinkovitostjo.

Prav tako se v zimskem času ponoči zapirajo sistemi za proizvodnjo električne energije, pojasnjuje pakistanski energetski minister Khurram Dastagir. "Ko smo jih zjutraj vklopili, smo na jugu države opazili nihanje frekvence in napetosti, nato pa so se enote za proizvodnjo električne energije ena za drugo izklopile," je še dodal.

Pakistanski sistem za proizvodnjo in distribucijo elektrike je zapletena in občutljiva mreža, težave v enem delu omrežja pa lahko povzročijo izpade po vsej državi, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Do izpada elektrike je tako prišlo v vseh večjih mestih v državi, vključno z največjim mestom Karači in glavnim mestom Islamabad. Po državi so med drugim ugasnile luči in semaforji. Večina podjetij, bolnišnic in domov ima sicer lastne agregate, ki se vključijo, ko zmanjka elektrike. Medtem ko imajo bolnišnice in večja podjetja večje agregate, pa domovi pogosto nimajo elektrike za več dni.

Popravljalna dela so že v teku, za ponovno vzpostavitev oskrbe z električno energijo po vsej državi pa bo po ocenah ministra potrebnih vsaj 12 ur, poroča britanski BBC.

Pakistan že dlje časa pestijo težave s pomanjkanjem elektrike zaradi kombinacije različnih dejavnikov, vključno z gospodarsko krizo in pomanjkanjem skladiščnih zmogljivosti. Omejitev porabe elektrike pa je to zimo vplivala zlasti na tekstilno industrijo, ki je ena največjih industrijskih panog v Pakistanu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
23. 01. 2023 15.41
+2
Pakistan ohromljen, po vsej državi zmanjkalo elektrike. Pa koga to sploh briga. Naj se znajdejo saj so atomska sila.
G. Papež
23. 01. 2023 12.57
-2
Dame in gospodje!!! Nov primer za superholoba💪🦸‍♂️
G. Papež
23. 01. 2023 13.01
+1
Se je kar konkretno pohvalil kako je v EU samo par nasvetov dal in evo kje smo. Samo zaj pa resno - pusti to Robi, bo spet gužva z migranti, pa glih plot si podrl.
Blue Dream
23. 01. 2023 11.38
+3
Postaja poimenovana po Hindujski boginji Lakshmi. Nasploh je to območje lep primer sobivanja različnih religij
Koronaskeptik
23. 01. 2023 11.29
+2
Po mojem je tudi tu kriv Golob.... Takoj nezaupnico! Kajne Janez?
c00kies
23. 01. 2023 11.20
+9
Pomeni, da bo še cena bombaža šla strmo gor 🥳, torej rezervne gate morn nabavit za nekaj let naprej 🤭