Tujina

Palestinci zavrnili dogovor med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati

New York, 14. 08. 2020 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo Palestincev je v četrtek zavrnilo dogovor o normalizaciji odnosov med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati ter v znamenje protesta odpoklicalo veleposlanika iz Abu Dabija. Dogovor je zavrnilo tudi palestinsko gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Palestinski predsednik Mahmdu Abas.
Palestinski predsednik Mahmdu Abas. FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, Nabil abu Rudeineh, je dogovor označil za izdajo islamskega svetišča Al Aksa, Jeruzalema in Palestine. "Palestinci bomo ostali združeni proti temu nepravičnemu koraku in opozarjamo naše arabske brate, naj se ne podvržejo ameriškemu pritisku in naj ne sledijo primeru Združenih arabskih emiratov," je dejal.

Dogovor je prav tako označil za korak v smeri uničenja arabske mirovne pobude in od Združenih arabskih emiratov zahteval, naj nemudoma prekličejo ta "sramotni dogovor".

Zunanji minister Palestincev Rijad al Maliki je kasneje sporočil, da je predsednik Abas zaprosil ministrstvo, naj nemudoma odpokliče veleposlanika v Združenih arabskih emiratih. Abas je govoril z vodjo Hamasa Ismailom Hanijehom in oba sta se strinjala, da je treba dogovor odločno zavrniti.

Do dogovora kritična tudi Turčija in Iran

Tudi Turčija in Iran sta bila kritična do dogovora. Ankara ga je označila za izdajo Palestincev. "Zgodovina in zavest ljudi v regiji ne bosta pozabili in nikoli oprostili takšnega hinavskega dejanja Združenih arabskih emiratov," so danes sporočil s turškega zunanjega ministrstva.

Po njihovem mnenju je zalivska država ravnala iz lastnih ozkogledih interesov. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je bil še ostrejši in je zagrozil z zamrznitvijo diplomatskih odnosov z Združenimi arabskimi emirati. "Dal sem ukaz zunanjemu ministru. Rekel sem, da lahko začasno prekinemo diplomatske odnose z administracijo v Abu Dabiju ali pa odpokličemo našega veleposlanika," je povedal.

"To je bila strateška neumnost, ki bo na koncu samo še okrepila protiizraelsko fronto," pa je sporočilo iransko zunanje ministrstvo. Vlada v Abu Dabiju je zavedla Palestince s svojo sramotno in na trenutke nevarno odločitvijo, da vzpostavi diplomatske odnose.

Diplomatske odnose z Izraelom imata le Egipt in Jordanija

Od arabskih držav imata diplomatske odnose z Izraelom trenutno le Egipt in Jordanija. Izrael in Združeni arabski emirati so si diplomatske odnose prizadevali vzpostaviti že nekaj let, državi pa imata gospodarske odnose že več let kljub pomanjkanju formalnega mirovnega sporazuma.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem v New Yorku novico o dogovoru previdno pozdravil z izrazom upanja, da lahko to pripomore k uresničitvi rešitve dveh držav Izraela in Palestine.

Tiskovni predstavnik Guterresa Stephane Dujarric je dejal, da generalni sekretar poziva Izraelce in Palestince, naj obnovijo pogajanja v smeri rešitve dveh držav v skladu z resolucijami ZN, mednarodnim pravom in bilateralnimi dogovori.

V Evropi so bolj optimistični. Evropska komisija je dogovor ocenila v bolj pozitivni luči, saj da je to lahko v prid stabilnost v regiji, je sporočila tiskovna predstavnica Nabila Massrali.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je čestital izraelskemu kolegu zaradi zgodovinskega koraka. Tudi Francija je pozdravila dogovor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EEgon
14. 08. 2020 18.47
-1
PA koga brigajo Palestinci, še sami Arabci jih sovražijoi??? Palestinci so že passe.
Ici
14. 08. 2020 17.32
+5
Palestinci že dolgo niso noben politični faktor več. Hamas pa tudi. Nič od nič.
Mogočnež
14. 08. 2020 17.11
+6
Pa kdo kaj vpraša tele teroriste, ki so za srednji vek!
Carmennula
14. 08. 2020 17.09
+7
Palestina so samo mokre sanje njih ne bo nobeden nič vprašal..konec je z njimi.
Maister1
14. 08. 2020 17.06
+2
Nemci pa res vedo kaj jezgodovina
prerojeni_vzviseni_toncek
14. 08. 2020 16.38
-7
izraelski sluga trump grozi in izsiljuje države da se podredijo izraelu
fljfo
14. 08. 2020 16.18
-2
Svoboda Palestini!
Generacija56
14. 08. 2020 15.30
+0
Vsi hlapci ZDA, ki so od njih na nek način odvisni, sklepajo neke dogovore o tretji osebi, s katero stikov sploh nimajo. Edino kar imajo, poslujejo z dolarjem in kupujejo njihovo orožje...
pravisprehajalec
14. 08. 2020 15.58
-5
Nimajo kaj palestinci sklepati dogovore Gene, saj niso mednarodnopravni subjekt. Kvečjemu drugi lahko v njihovem imenu sklepajo dogovore. Oziroma tisti, ki jih živijo.
foxterier
14. 08. 2020 16.11
+3
se sprehajaš, kajne? Dej še malo beri sem pa tja, ti ne bo škodilo....