Tujina

Palestinski civilisti in talci dobili humanitarno pomoč in zdravila

Gaza, 18. 01. 2024 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Zdravila in humanitarna pomoč za palestinske civiliste in talce, ki so jih oktobra lani zajeli pripadniki islamističnega gibanja Hamas, so prispeli na območje Gaze in so na poti do talcev. Medtem pa izraelske sile obtožujejo, da so ubili izraelske talce v predoru v Gazi, da bi se dokopali do poveljnika Hamasa, ki je bil v istem času v predoru.

O dobavi humanitarne pomoči sta se v torek po več tednih pogajanj dogovorila Izrael in Hamas ob posredovanju Katarja in Francije. Izrael je na to pristal v zameno za zagotovilo, da bodo talci v Hamasovem ujetništvu prejeli zdravila. V ujetništvu Hamasa ostaja 132 talcev, po navedbah tiskovnega predstavnika izraelske vlade pa jih tretjina med njimi trpi zaradi kroničnih bolezni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z dogovorom sta letali z zdravili in humanitarno pomočjo iz Francije in Katarja v sredo pristali v egiptovskem obalnem mestu al Ariš. Po poročanju medijev so pomoč nato odpeljali v izraelski kibuc Kerem Šalom ob tromeji med Izraelom, Egiptom in območjem Gaze, kjer so jo pregledali. Nato so jo vrnili v Egipt in nazadnje prepeljali v Gazo.

Dogovor predvideva, da bodo za vsako škatlo zdravil, namenjeno talcem, civilisti v Gazi prejeli tisoč škatel zdravil. Vsa zdravila naj bi v bolnišnice v Gazi dostavil Mednarodni odbor Rdečega križa. Dogovor predvideva tudi dobavo dodatne humanitarne pomoči, zlasti hrane, v palestinsko enklavo.

Televizijska postaja Al Jazeera je ob sklicevanju na francosko zunanje ministrstvo poročala, da naj bi 45 talcev, ki trpijo za kroničnimi boleznimi, dobilo zdravila za tri mesece.

Gre za prvi dogovor med Hamasom in Izraelom po izteku enotedenskega premirja konec novembra, med katerim sta strani izmenjali ujetnike. Izrael je v tem času izpustil 240 zaprtih Palestincev, Hamas pa 105 civilistov, večinoma izraelskih državljanov. Odtlej neprekinjeno poteka izraelska ofenziva v Gazi, med katero je bilo doslej ubitih več kot 24.000 ljudi.

Mati ubitega izraelskega talca za smrt sina obtožuje izraelsko vojsko

Izraelske sile so sredi decembra v Gazi našle trupla treh talcev: 28-letnega Nicka Beiserja, 19-letnega Rona Shermana in 19-letnega Elije Toledana. Ti so bili zajeti, ko je Hamas izvedel napad na Izrael in so bili novembra ubiti.

Talci naj bi se nahajali v predoru skupaj s Hamasovimi borci, ko so izraelske sile izvedle napad na predor, v napadu pa je bil ubit tudi poveljnik severne divizije Gaze Ahmad Al Ghandour. Mati Shermana zdaj trdi, da so za smrt njenega sina odgovorne izraelske sile. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V IDF pravijo, da niso imeli predhodnih podatkov o njihovi prisotnosti, poroča Jerusalem Post. Kot je povedala njegova mati, je IDF predor, v katerem so njenega sina zadrževali, napolnil s plinom, njen sin pa je bil zastrupljen. 

"Rona so ugrabili zaradi malomarnosti vojske in vlade, umorjen je bil, ker so želeli obračunati z nekim teroristom iz Džabalije," je dejala. Dodala je tudi, da je imel več zlomljenih prstov, kar po njenem mnenju kaže na to, da se je želel izkopati iz predora. "Kakšna bi bila odločitev, če bi v predoru bil sin Benjamina Netanjahuja ali vnuk Yoava Gallanta, obrambnega ministra? Ali bi tudi njih zastrupili s plinskimi bombami?"

Fajonova v Davosu: Skrajni čas, je da ustavimo pobijanje

Na gospodarskem forumu v Davosu je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon spregovorila o nujnosti takojšnjega končanja vojne v Gazi in zaščite civilistov, dobavi humanitarne pomoči in o čimprejšnjem dogovoru o mirovnem načrtu za rešitev dveh držav, priznanje Palestinske države in zagotovitev varnosti Izraelu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nobenega opravičila ni za 24.000 civilnih žrtev v Gazi, od tega 9.000 otrok. To je nesprejemljivo. Prav zaradi vseh teh smrtnih žrtev moramo nenehno izražati zaskrbljenost zaradi kršitev mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic ter pozivati k njunemu spoštovanju. V Gazi ne bo druge priložnosti. Skrajni čas je, da ustavimo pobijanje in trpljenje ljudi," je dejala ministrica.

Poleg tega je dodala, da Slovenija pozorno spremlja tožbo Južne Afrike proti Izraelu na ICJ, vendar se bodo o morebitni intervenciji odločili, ko bo na voljo več informacij.

Izraelski predsednik: "Palestinci so za nas pomembni"

Za Izraelce je boleče, da naši sosedje tako trpijo, je v govoru na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v Davosu izjavil izraelski predsednik Jicak Hercog. Dodal je, da so Palestinci za Izrael pomembni, vendar ne morejo tvegati novih napadov na državo. Ocenil je tudi, da Iran in milice, ki jih ta podpira, ogrožajo svetovno stabilnost.

"Naši sosedje so za nas pomembni, vendar nismo pripravljeni na to, da bi nas napadli," je v švicarskem alpskem letovišču dejal Hercog in poudaril, da je vojna v Gazi zelo zapletena. Po njegovih besedah se je sicer Izrael že s prvim dnem vojne zavezal dostavi humanitarne pomoči v enklavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jicak Hercog
Jicak Hercog FOTO: AP

Ob tem je izraelski predsednik ocenil, da Iran in milice, ki jih islamska republika podpira, ogrožajo svetovno stabilnost. "Iz Teherana izhaja imperij zla, ki porablja milijarde dolarjev za orožje," je izpostavil. Dodal je, da Izrael pravzaprav bije vojno za svobodni svet, saj da če ne bi obstajal, bi bila na vrsti Evropa.

"Ti barbarski džihadisti nas namreč želijo vse izriniti iz regije," je dejal in opozoril, da so iranske sile prej nekaj dnevi napadle sile ZDA. Pri tem je imel v mislih iransko revolucionarno gardo, ki je v začetku tedna raketirala cilje v Iraku. Po navedbah očividcev je več raket padlo v bližino ameriškega konzulata v gradnji. Garda je cilj opisala kot vohunsko središče izraelske tajne službe Mosad.

Hercog je v govoru tudi pohvalil mednarodno koalicijo na čelu z ZDA, ki se v Jemnu bori proti tamkajšnjim hutijem zaradi njihovih napadov na tovorne ladje v Rdečem morju. Jemenski uporniki napade po lastnih navedbah izvajajo iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece vodi silovito ofenzivo.

Evropski parlament poziva k trajnemu premirju v Gazi

Evropske poslanke in poslanci so v resoluciji, ki so jo danes na zasedanju Evropskega parlamenta sprejeli s 312 glasovi za, 131 proti in 72 vzdržanimi, pozvali k trajnemu premirju v Gazi in ponovnim prizadevanjem za politično rešitev, so sporočili iz Strasbourga.

Medtem ko najostreje obsojajo napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael, so obsodili tudi nesorazmeren izraelski vojaški odziv, ki je povzročil število smrtnih žrtev brez primere. Izrazili so globoko žalost zaradi nedolžnih žrtev na obeh straneh.

Izpostavili so, da morajo vse strani v konfliktu ves čas razlikovati med borci in civilisti, da so napadi lahko usmerjeni samo na vojaške cilje. Ob tem so izrazili zaskrbljenost zaradi hudih in hitro slabšajočih se humanitarnih razmer v Gazi.

Iz Evropskega parlamenta so sporočili še, da poslanci v celoti podpirajo arabsko mirovno pobudo iz leta 2002. Ta ponuja popolno normalizacijo odnosov med Izraelom in vsemi arabskimi državami v zameno za popoln umik Izraela z vseh palestinskih in arabskih ozemelj, zasedenih od leta 1967.

Evropski poslanci ob tem odločno obsojajo porast nasilja izraelskih naseljencev nad Palestinci in pozivajo k ukrepom proti ekstremističnim naseljencem, ki z nezakonitimi naselji na zasedenem Zahodnem bregu kršijo človekove pravice in mednarodno pravo. Opozorili so tudi, da morajo vsi odgovorni za teroristična dejanja in kršitve mednarodnega prava odgovarjati za svoja dejanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3