Tujina

Palestinski premier: Razglasili bomo neodvisnost, če bo Izrael vztrajal pri priključitvi

Ramala, 09. 06. 2020 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H., STA
Komentarji
8

Če bo Izrael izpeljal svoj načrt za priključitev Zahodnega brega, potem bodo palestinske oblasti razglasile neodvisnost ozemlja vzdolž meje iz leta 1967, Vzhodni Jeruzalem pa za prestolnico Palestine, je dejal palestinski premier Mohamed Štajeh. Palestinska stran je predložila nasprotni predlog Trumpovemu bližnjevzhodnemu načrtu.

Palestinske oblasti so bližnjevzhodni četverici (Evropski uniji, Združenih narodih, Rusiji in Združenim državam Amerike) posredovale "nasprotni predlog" bližnjevzhodnemu načrtu ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki predvideva priključitev dela Zahodnega brega Izraelu, je danes sporočil palestinski premier Mohamed Štajeh. EU je pozval, naj pritisne na Izrael, da priključitve ne bo izvedel.

Palestinski premier Mohamed Štajeh
Palestinski premier Mohamed Štajeh FOTO: AP

Če bo Izrael vztrajal pri svojem načrtu, da Zahodni breg priključi Izraelu, bodo palestinske oblasti razglasile neodvisno državo na območju znotraj meja izpred leta 1967, Vzhodni Jeruzalem pa za prestolnico Palestine, je danes poudaril Štajeh.

V svojem "nasprotnem predlogu" so palestinske oblasti na štirih in pol straneh predlagale oblikovanje suverene palestinske države, neodvisne in demilitarizirane. Štajeh je na današnji novinarski konferenci dejal, da dokument predvideva tudi možnost manjših sprememb meja, kjer je to potrebno. Predlog pa predvideva tudi možnost zamenjave ozemlja med bodočima državama na podlagi zamenjave enakega z enakim. 

Kaj predvideva Trumpov načrt?

Trump je januarja predstavil bližnjevzhodni mirovni načrt, ki predvideva izraelsko priključitev judovskih naselbin in doline reke Jordan na okupiranem Zahodnem bregu, ki ga Izrael zaseda od leta 1967. 

Priključitev naselbin, ki so po mednarodnem pravu nezakonite, bi pomenila konec mednarodno sprejete rešitve dveh držav in s tem upanja na neodvisno državo, ki bi obstajala ob Izraelu. Zato Palestinci Trumpov načrt v celoti zavračajo, čeprav ta predvideva tudi oblikovanje palestinske države, a na mnogo manjšem ozemlju in brez vzhodnega Jeruzalema kot prestolnice palestinske države. To je bila namreč glavna palestinska zahteva, ki pa so jo ZDA zavrnile. 

Palestinec se sprehaja ob zidu na Zahodnem bregu, na katerem je freska ubitega Američana Georgea Floyda
Palestinec se sprehaja ob zidu na Zahodnem bregu, na katerem je freska ubitega Američana Georgea Floyda FOTO: AP

Izraelska vlada namerava po 1. juliju objaviti strategijo uresničitve Trumpovega načrta

Načrtu ZDA nasprotuje tudi Evropska unija in od Izraela zahteva, da opusti svoje načrte o priključitvi okupiranega Zahodnega brega. Nova izraelska vlada narodne enotnosti je namreč napovedala, da bo po 1. juliju objavila strategijo uresničitve Trumpovega načrta, ki ga je Tel Aviv pozdravil kot zgodovinsko priložnost.

V več sto judovskih naselbinah na zasedenem Zahodnem bregu, ki so po mednarodnem pravu nezakonite, živi več kot 450.000 Izraelcev. Na tem območju živi tudi 2,7 milijona Palestincev.

Po navedbah diplomatskih virov članice EU razmišljajo o gospodarskih sankcijah ali priznanju palestinske države, da bi Izrael odvrnile od načrta. Razmišljajo tudi o ukrepih, če Izrael od načrtov ne bo odstopil.

Štajeh je dejal, da želijo, da Izrael začuti mednarodni pritisk. Izpostavil je, da evropski politični zavezniki prvič razpravljajo o sankcijah proti Izraelu, zato ker so k temu pozvali Palestinci.

Protesti proti priključitvi Zahodnega brega

Na Zahodnem bregu in v Izraelu zadnje dni potekajo protesti proti načrtom za priključitev naselbin na okupiranem Zahodnem bregu, vendar brez množične udeležbe Palestincev.

Premier Štaje je danes še dejal, da so Palestinci jezni, nezadovoljni in razočarani, kar je recept za težave, a zagotovil, da se želijo palestinske oblasti izogniti obsežnim motnjam.

Anketa med Izraelci je minuli teden pokazala, da se Izraelci bojijo, da bo priključitev judovskih naselbin sprožila novo vstajo Palestincev. Med zadnjo, drugo intifado, so se leta 2000 vrstili samomorilski napadi in smrtonosni izraelski odgovori.

Po oceni poznavalcev ima sicer izraelski premier Benjamin Netanjahu le malo časa za zagon priključitve spornih ozemelj pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA, na katerih bi lahko njegov tesni zaveznik Trump tudi izgubil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gorazd Petek
10. 06. 2020 16.12
Judje samo v akcijo in tole razoslat nazaj po arabiji od koder je prišlo.
antilevi?ar
10. 06. 2020 13.51
+1
Bravo Palestina, zamujate, do sedaj bi to lahko storili večkrat, kaj čakate, da vas popolnoma uničijo?
Realistt
10. 06. 2020 10.26
-2
Biti izdajalec SVOJE Domovine je najbolj zavrženo dejanje..Kazen za to se ve, kakšna je.. Zame je zvezda simbol zmage nad okupatorji ter njihovimi oprodami, zato jim je ta zvezda trn v peti. Kar jokajte privrženci izdajalcev, v zgodovini ste VEČNO ZAPISANI oz ožigosani kot izdajalci. PIKA.
antilevi?ar
10. 06. 2020 13.53
Tvojo zvezdo niso priznavali skoraj do konec 1943. Priznavali so pa kraljevino in njene vojake-četnike. Še vatikan se je obrnil takrat, ko so zavezniki z rusi sodelovali, do takrat je bil odločno prioti rusom in sodeloval z nacisti.
Walter Pravicek
10. 06. 2020 09.13
-5
NIČ NE BO,DOKLER BO GOSPOD PRESIDENT USA TRUMP!IN ŠE:MNOGE DRŽAVE IZ EU BODO ZAPRLE"PIPICO",DA NE BO VEČ POMOČI-V PALESTINO DENAR ZA HRANO,ZDRAVILA,HIGIJENO,ONI PA JOK-BOMO STINGERJE KUPILI,PA ŠE DRONE,PA BREZPILOTNA LETALA.KO BI SE DENAR,KATEREGA ZARADI TEH SOVRAŠTEV,KI TLIJO,PA ZAGORIJO,PA JIH UPEPELIJO,DA NISO ČISTO UGASNJENI DAL ZA HRANO IN DRUGO-NE ZA OROŽJE,BI MIMELI TAM RAJ-KJUB DEJSTVU,DA JIH JE "KOT LISTJA IN TRAVE".MORALI BI IMETI ZAUKAZANO:LE 2 OTROKA-ČE GA NE MOREŠ PREŽIVETI,GA NE NAPRAVI,NE RODI.TAKO PA JIH SVET HRANI.
Nimasmisla
10. 06. 2020 08.11
+4
a izraelci lahko rusi pa ne e moj trampek
Zmaga Ukrajini ...
09. 06. 2020 20.48
+5
Celo Izraelci sami ne zaupajo Bibiju. O Trumpeljnu pa sploh ni vredno - naši svečkarji ga tako hvalijo, da ni "začel" še nobene vojne, da lahko upravičeno pomislimo, da kavbojci na Bližnjem vzhodu sadijo rožice.
Malinha
09. 06. 2020 21.33
+3
Trumpelček ima zdaj doma tisto, kar ni izvažal v svet, pa bi moral, saj kaubojci ne znajo drugega, kakor vrteti pištol.