Tujina

Pandemija je razkrila težave ameriškega zdravstvenega sistema

New York, 06. 07. 2020 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
79

Pred dobrim mesecem so na dan spominjanja, neuradni začetek poletja, splet preplavili posnetki zabav na jugu ZDA. Takrat se je New York šele izvijal iz viška pandemije, sedaj z juga poročajo o prenapolnjenih bolnišnicah, preobremenjenih zdravnikih in kopnenju zalog. Sobotni dan neodvisnosti je prinesel posnetke zabav z newyorških plaž, kljub opozorilom, da pandemija še zdaleč ni končana. Zdi se, da se ZDA vrtijo v začaranem krogu.

Na jugu ZDA se v bolnišnicah soočajo s podobnimi težavami, kot so pestile New York pred dvema mesecema.
Na jugu ZDA se v bolnišnicah soočajo s podobnimi težavami, kot so pestile New York pred dvema mesecema. FOTO:

Teksaški Houston je eno od središč izbruha, ki divja po ameriškem sončnem pasu, najbolj južnih zveznih državah od Floride do juga Kalifornije. Tamkajšnje bolnišnice so zasute s skokovitim naraščanjem novih pacientov z boleznijo covid-19, ki jo povzroča koronavirus. Odpovedati so morali nenujne posege, zmanjkuje jim prostih postelj, laboratoriji ne zmorejo opraviti vseh potrebnih testiranj, zato se daljša čas čakanja na rezultate. Zaloge potrebne opreme, posebej zaščitne, kopnijo, oskrba pa se je raztegnila na tedne. Najemajo dodatno osebje, toda z njim komaj nadomeščajo obolele.

Ob vsem kopičenju težav predstavljajo žarek upanja trije meseci izkušenj, ki so si jih zdravniki nabrali ob pomladnem višku pandemije na severovzhodu ZDA. Sedaj znajo nekoliko bolje poskrbeti za najbolj prizadete paciente in jim pogosto ni treba v sapnik vstaviti tub za predihavanje. Prav tako je večina obolelih mlajša in z manj zdravstvenimi težavami pred okužbo, kot so bili v New Yorku, kjer je po uradnih podatkih umrlo več kot 22.000 ljudi. Zaradi vsega tega število mrtvih na jugu za zdaj še ni sledilo hitremu širjenju okužb, vsi pa strahoma čakajo, kaj bodo prinesli prihodnji dnevi. "Če bomo priča premika v starosti pacientov, ker bodo mladi okužbo prenesli na starejše, potem bomo bolj podobni prejšnjemu valu," je opozoril dr. Marc Boom, ki vodi sistem zasebnih bolnišnic Methodist.


Neenakost tudi v bolnišnicah

Newyorški zdravniki so postali vir znanja in izkušenj za celotne Združene države Amerike. Dr. Sylvie de Souza, ki vodi urgenco v bolnišnici Brooklyn Hospital Center, dobiva skrb vzbujajoča sporočila kolegov, "na nek način me vračajo na konec marca, kot da na novo preživljam tiste čase". Pred dnevi je na plan prišla še ena podoba takratne pandemije v New Yorku, razlika med oskrbo za premožne in revne. Slednji so se v revnejših četrtih mesta za življenja borili v javnih bolnišnicah s premalo osebja in ne ravno vrhunsko opremo, zgodbe zgaranega in obupanega medicinskega osebja so prihajale iz takšnih ustanov. V zasebnih medicinskih centrih na Manhattnu niso imeli takšnih težav.

Časnik New York Times je opravil poglobljeno analizo, kako različna je bila oskrba, za zdaj pa še ni mogoče ugotoviti, koliko je to prizadelo paciente, saj pandemija še vedno traja. Prav tako strokovnjaki ne želijo kritizirati bolnišnic, saj se je osebje povsod trudilo do skrajnega roba svojih zmogljivosti. Kljub temu podatki o smrtnih primerih že nakazujejo, da je bilo morda za preživetje pomembno tudi to, kje je potekalo zdravljenje.

 

 

Zdravstveno osebje v New Yorku je moralo na vrhuncu pandemije izjemno garati, za kar so se jim meščani vsak večer zahvaljevali z aplavzi, hupanjem in zvončkljanjem s posodam.
Zdravstveno osebje v New Yorku je moralo na vrhuncu pandemije izjemno garati, za kar so se jim meščani vsak večer zahvaljevali z aplavzi, hupanjem in zvončkljanjem s posodam. FOTO: AP

Na vrhuncu pandemije v aprilu je bila smrtnost pacientov v nekaterih javnih bolnišnicah trikrat višja kot v medicinskih centrih v najbogatejših delih mesta. Razlog za to naj bi bila ne samo pomanjkanje osebja in slabša oprema, pač pa tudi precej težji dostop do poskusnih zdravil in najbolj naprednih postopkov zdravljenja. "Če bi imeli dovolj ljudi in primerno opremo, bi lahko rešili precej več življenj," je bil jasen dr. Alexander Andreev, predstavnik sindikata v univerzitetni bolnišnici Brookdale.

Neenakost ni prišla z virusom, ampak je že dolgo vgrajena globoko v mrežo mestnih bolnišnic, pandemija je le razgalila in poudarila takšno delitev. Na Manhattnu je nekaj najboljših zdravstvenih ustanov v svetovnem merilu, pretežno skrbijo za obolele z dragimi zasebnimi zavarovanji. Drugi mestni okraji imajo mrežo, skrpano iz učnih, javnih in manjših neodvisnih bolnišnic, v njih je veliko pacientov z državnimi zdravstvenimi zavarovanji za revne in starejše, ali pa brez njih.


Zdravje kot posel 

Pandemija je pokazala tudi težave, ki jih prinaša zdravstveni sistem, organiziran kot donosen posel. Bolnišnice so morale odpovedati nenujne posege, ki prinašajo denar, predvsem vse operacije. Zdravljenje covida-19 pa večinoma pomeni izgubo, saj je za oskrbo pacientov potrebno zelo veliko zaščitne opreme, ki jo je treba nato uničiti kot zelo nevaren material, predelati je treba prostore, osebje pa opravlja veliko število nadur. Zaradi tega jih je pandemija potisnila globoko v rdeče številke. "Ostali smo že brez približno 1,6 milijarde dolarjev, na mesec ustvarimo med 300 in 400 milijonov dolarjev izgube," je razmere v sistemu bolnišnic Northwell Health opisal direktor Michael Dowing. Northwell Health je neprofitna zdravstvena mreža in največji ponudnik zdravstvenih storitev v zvezni državi New York ter hkrati njen največji delodajalec z okoli 70.000 zaposlenimi.

Medicinske sestre v New Yorku so se uprle zategovanju pasu v času zdravstvene krize.
Medicinske sestre v New Yorku so se uprle zategovanju pasu v času zdravstvene krize. FOTO: AP

S podobnimi razmerami se soočajo po vseh zveznih državah. Zdravstvena mreža EvergreenHealth v predmestjih Seattla na zahodni obali, kjer so se prvi soočili s covidom-19, je imela marca 15 milijonov dolarjev izgube, pa gre praktično le za dve bolnišnici. V zvezni državi Michigan so tako podeželske kot mestne zdravstvene ustanove praktično čez noč ostale brez 60 odstotkov prihodkov. Po oceni ameriškega združenja bolnišnic bodo te letos skupaj pridelale za dobrih 323 milijard dolarjev izgube. To pomeni, da bodo tiste, ki se ne soočajo s povečanim številom bolnikov zaradi okužbe s koronavirusom, prisiljene odpuščati zaposlene.

To se je zgodilo v bolnišnici Munson Medical Center v zvezni državi Michigan. Čeprav niso imeli veliko okuženih, pa so tako kot vse druge bolnišnice morali preventivno ustaviti večino nenujnih posegov, kar je osušilo prihodke, zato so del osebja poslali na čakanje. "Nikoli si nisem mislila, da lahko kot medicinska sestra ostaneš brez službe. Nikoli," je za televizijsko postajo CNN dejala Elise Hollenbeck. Za zdaj ne kaže, da se bo kmalu vrnila na delovno mesto. Tudi ko zvezne države opuščajo stroge ukrepe v boju proti pandemiji, čakalnice ostajajo prazne, saj je prevladal strah pred okužbo. "To je naša največja skrb, vemo, da ljudje še vedno imajo srčne napade, pljučnico, vnetje slepiča, a ne prihajajo več v bolnišnico," je na nove razmere opozoril dr. Kevin Hanson, vodja urgence v bolnišnici EvergreenHealth.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravisprehajalec
06. 07. 2020 18.00
+2
Ha, ha, Miladija, kubansko zdravstvo. prepotena telesa, smrdeče čakalnice, vstopanje preko vrste za denar, poamnajkanje zdravil in postelj. Socialistično zdravstvo. Ti je kaj znano z našimi razmerami? V UKC desetletja sanjajo o klimah, pa Televizijah po sobah, pa vedno denar za te namene izgine v dileraske žepe...
Thinc25
06. 07. 2020 16.41
+4
Samo v Sloveniji levaki kritizirajo ameriški zdravstveni sistem, pri nas pa v 30 letih niso naredili nič.
Thinc25
06. 07. 2020 16.36
+3
Naslov bi tudi lahko bil: Pandemija je razkrila težave slovenskega zdravstvenega sistema!
hotchilipoper
07. 07. 2020 08.35
lumpimonster
06. 07. 2020 10.56
-16
Hotl so bit zdravniki....vedel so da je 38282828x vec pacientov kot zdravnikov....kaj zdj jokajo..
Aerys Targaryen
06. 07. 2020 10.55
+19
Mislim, da je to začetek konca 'great' amerike. Najvecji sovraznik so oni sami sebi. Najvecji razlog pogube pa je njihova izprijenost.
Millady
06. 07. 2020 13.13
+2
Začetek konca great America se je začel po letu 91, zdaj so vse napake, ki so se v tem obdobju nakopičila, notranje in zunanje, priplavale na površje..
nikhrast
06. 07. 2020 16.06
-1
Pa kolikokrat smo to že slišali. Pa kaj po tem propadu, kapitalizem imamo skoraj vsi, pa prilagaja se novim razmeram, demokracija bo pa preživela tudi Trumpa. Pa saj smo preživeli tudi propad komunizma.
Thinc25
06. 07. 2020 16.38
+2
pravisprehajalec
06. 07. 2020 10.33
+10
kaj ko bi kakšno rekli o Kubanskem in venezuelskem zdravstvu, ki bi moralo biti vsaki socialistični družbi biti vzor....
Millady
06. 07. 2020 14.28
+4
Kubansko zdravstvo je med najboljšimi na svetu, to je zelo znano..no, ti tega očitno ne veš:)) marsikatera kapitalistična država se lahko skrije pred njihovim zdravstvom
919191
06. 07. 2020 15.00
Torej en slab zdravstveni sistem opravičuješ z drugim zdravstvenim sistemom.... Ne vidim logike v tvoji izjavi niti povezave. Ameriški zdravstveni sistem je slab ker......ima Kuba slab sistem? Ali kaj si hotel povedat...
nikhrast
06. 07. 2020 16.13
-2
Kubanski zdravstveni sistem v redu za splošno prebivalstvo, ni pa vrhunsko, ne vidiš da bi kdo rinil tja na kakšno posebno operacijo, zdravljenje…
cbrman
06. 07. 2020 10.30
+13
Sposobni, pametni in uspešni so to postali zaradi vez, poznanstva kriminala in še česa. Manjšina pa s poštenim delom. To je tako v USA, pri nas in tudi drugje po svetu je podobno... Pa če je vam levim ali desnim prav ali pač ne. Bara.. bodo za sebi enake vedno poskrbele pa če je to v komunizmu, kapitalizmu ali bilo kakem izmu.,dokler bo večina to dopuščala......
TEDO(uajtu)MEDO
06. 07. 2020 11.37
+4
Jasno, mulci bogatašev pridejo brez težav na najdražje univerze, pa tudi če so neumni, ker šefi univerz gledajo samo na denar. Otrok reveža pride na tako univerzo samo, če je genij, pa še vseeno mora imeti nekaj sreče. Pri službah enako. Nov šef bo odpustil neke delavce in jih zamenjal s svojimi sorodniki. Poznam eno žensko, ki je bila šefica kadrovske službe v Krki, njeni otroki so seveda zaposleni tam v šefovski stavbi, pa brez neke silne izobrazbe.
borjac
06. 07. 2020 10.23
+18
V času kovida so se SDS in NSi malce potuhnili, ampak oni imajo še zmeraj za vzor Ameriško zdravstvo, in hočejo privatizirati Slovensko, čeprav se izredno točno v praksi vidi, da države ki imajo dobro javno zdravstvo obvladujejo pandemijo, v državah z zasebnim zdravstvom in šibkem javnem zdravstvu pa ljudje umirajo dobesedno na cestah, le nekaj bodo naši iz SDS-a in NSi dodali , kakšno molitev za trpeče, to bo pomagalo, in seveda par oklepnikov.
Wolf031
06. 07. 2020 11.12
-5
Mislim, da ne razumeš ti ravno razliko med javnim in zasebnim zdravstvom. Obe varianti imata dobre in slabe lastnosti. Pri obeh pa je glavni problem v tem da zdravstveno osebje in oprema stane kar precej denarja. Glavna razlika pa je kdo in koliko plača, in kdo lahko koristi zdravstveno storitev. Kaj pa je boljše za posameznika je pa odvisno koliko zasluži in kakšno je njegovo zdravje. V primeru da ima povprečno ali nadpovprečno plačo in je povprečnega ali nadpovprečnega zdravja, bo manj plačal in prej prišel na vrsto pri zasebnem zdravstvu. Če pa ima podpovprečno plačo in podpovprečno zdravje bo pa na boljšem pri javnem zdravstvenem sistemu, saj ostali plačajo za njega in zasede vrsto na čakalnem seznamu.
kr--en
06. 07. 2020 11.13
-1
Malo je že dolgočasno razlagat, da na svetu ne obstajata samo naše in ameriško zdravstvo... Tudi to kaj pomeni javno zdravstvo ti ni jasno.
kilklop
06. 07. 2020 11.21
+2
Če je zdravstvo za vse enako imaš odlično zdravstvo ,ker se v tem sistemu zdravijo tako bogati in revni, ko začneš z privat zdravstvom se začne javno podirati, ker vsi tisti ki odločajo o javnem zdravstvu se zdravijo v privatnem.
marcpazz
06. 07. 2020 09.51
-13
Ni pravično in pošteno, da si sposobni, pametni in uspešni lahko privoščijo zdravje; neumni, leni in revni pa umirajo v javnih ustanovah. Tudi v ZDA bi morali imeti enako poskrbljeno za vse, tako kot pri nas. Izključno javno zdravstvo za vse, pa da smo vsi v istem zosu in vsi umiramo v socialističnem zdravstvu. . . . . . . Eviva komunizmu! . . . . SD.LMŠ.Levi press
pravisprehajalec
06. 07. 2020 10.10
-4
Ja, ko gredo tudi tisti brez ZSSS kartice in vzajemne na stroške vseh....
borjac
06. 07. 2020 10.15
+12
Kaj ti se imaš za sposobnega , pametnega in uspešnega, ali so v tvoje sorodstvu vsi pametni in uspešni ???
mikica247
06. 07. 2020 10.23
+12
Če si reven = len. Zanimivo razmišljanje. IQ desničarja.
marcpazz
06. 07. 2020 10.26
-3
Ne, nisem niti sposoben, niti pameten, niti uspešen... Zato se borim za egalitacijo, za komunistično socialistični sistem, da bo vsem enako slabo, ne pa da bodo pridni, delavni, sposobni in uspešni imeli več, kot lenuhi, delomrzneži, neumni in nesposobni. Samo to je pravica, kajne? . . . . . . Eviva komunizmu! . . . . SD.LMŠ.Levi press
kilklop
06. 07. 2020 14.00
res maš probleme, komunizma ni več, smo v demokratični socialni državi, kjer ima vsak pravico do enakega zdravstva in šolstva, ostalo pa kolikor je kdo uspešen tolk bo tudi zaslužil, imamo veliko mladih uspešnih ljudi ki jih politika ne zanima, če pa ti živiš v komunizmu ,ni čudno da nisi uspešen in zadovoljen.
AntonGr
06. 07. 2020 09.33
+31
Problem ZDA ni George Floyd in življenja temnopoltih temveč grozna revščina. In to odkriva trenutna pandemija.
Cmrlj3
06. 07. 2020 09.57
+4
Če je socialna pomoč višja kot povprečna plača v "razvitih" državah potem za revščino mogoče ni krivo pomanjkanje denarja ampak zapravljanje denarja za nenujne stvari, se ti ne zdi?
AntonGr
06. 07. 2020 09.28
+31
V času vrhunca pandemije bolnišnice v NYC sploh niso bile polne. To, da so bile, je zavajanje. Pandemija je celem svetu pokazala, kako zanič je ameriški zdravstveni sistem. Američani to že dolgo vedo. Glede na to, da moras zaradi visokih stroškov ob zdravljenju raka prodati ali zastaviti hišo, to res verjetno ni odraz dobrega zdravstvenega sistema.
JohannDoe
06. 07. 2020 10.22
-1
Dawinovo preživetje najdaljših prstov pa to.
JohannDoe
06. 07. 2020 10.22
-2
kr--en
06. 07. 2020 11.15
+1
Tone1234
06. 07. 2020 09.28
+22
Sprevrženosti brez konca in kraj sistema, ki ga tudi nam vsilujejo. Kdor zboli finančno propade. Berite malo poste na ameriških forumih. Ko je zdravstvo enkrat sprivatizirano gre samo še za odiranje ostalih državljanov.
Cmrlj3
06. 07. 2020 09.59
-2
Preberi še tisti del, ki pravi, da ima čisto vsak se možnost zavarovati. Ampak, če so nove superge pomembnejše...
AntonGr
06. 07. 2020 10.23
+5
Seveda se lahko vsak zavaruje. Problem je, da se zavarovalnica na podlagi poslovnega modela odloča, koliko boš moral kljub zavarovanju doplačati. In ta doplačila so vedno višja, kljub zavarovanju.
JohannDoe
06. 07. 2020 10.23
+3
Privatizirana osnovna infrastruktura za življenje je eno samo odiranje. Ampak odvisno na katerem koncu "šalterja" sebe vidiš, perspektiva se razlikuje.
vertex
06. 07. 2020 09.24
+9
Tovarišica urška še vedno ni v službi...zdravi od doma za davkoplačevalski denar
JohannDoe
06. 07. 2020 10.24
-5
proofreader
06. 07. 2020 09.23
-3
Slovenski proračun nameni več za kulturo, kot za zdravstvo. #prioritete
BOOOOS
06. 07. 2020 09.08
+13
Navajate zasluge politike.Politiki izkoriscajo situacijo sebi v dobro.Stroka mora sprejemati odlocitve,odlocati o ukrepih za omejitev sirjenja okuzb.
AntonGr
06. 07. 2020 09.34
+9
Če politiki nebi bili skorumpirana, bi bilo vse veliko lažje in precej ceneje.
mikica247
06. 07. 2020 09.03
+21
In Janez tako hrepeni po zasebnem zdravstvu, ker zdaj kar imamo je komunistično.
pravisprehajalec
06. 07. 2020 09.06
+15
Mikca Pikica, že davno imamo v Sloveniji zasebno zdravstvo. Le da se šopamo, da ga nimamo. zavrti telefon, pa se prijavi na socialno masažo. Ko boš izvedela rok, pa omeni da boš pa samoplačnik. Pa primerjaj.
proofreader
06. 07. 2020 09.18
+12
Naše zdravstvo je predvsem neorganizirano. Zato so čakalne vrste in neizkoriščene kapacitete.
Krematorij666
06. 07. 2020 09.21
+15
Sprehajalec...iz prve roke. Za to je kriv samo ZZZS in nihce drug. Na mesec ti plačajo recimo 200 terapij sposoben si jih pa narediti 400. Torej ali po 14.dneh zapreš ker si izpolnil normo ali flikaš s samoplacniki.
vertex
06. 07. 2020 09.23
+5
pravisprehajalec
06. 07. 2020 09.34
+2
In zavarovalnice, krematorij. Vendar je vse to skupaj del slovenskega zdravstvenega sistema. Luknja brez dna.
JohannDoe
06. 07. 2020 10.26
+0
Slovensko zdravstvo je natanko tako kot se hoče da je. In naj mi nihče ne govori, da ni rentabilno in profitabilno. Je, je...
devlon
06. 07. 2020 08.59
+12
torej se bodo amerikanci sedaj hoteli zaposlovati v evropskem zdravstvenem sistemu? Ni več tam tako lepo?
pravisprehajalec
06. 07. 2020 09.04
-14
Še vsak slovenski zdravnik, ki je šel tja na izpopolnjevanje, je tam ostal.
jured100
06. 07. 2020 09.09
+13
Ameri so zagotovo tam več plačani (no, doktorji in ne medicinske sestre), kot bi bili kjerkoli tukaj. Isto velja za Evropejce.
hansola
06. 07. 2020 09.31
+7
Čak, zakaj za vraga bi se zaposlovali tukaj a si nirmalen? Tam dobi zdravnik med 200 do 500 tisoč dolarjev letne plače, specialist pa do milijona. Rajš bo tam pol leta na čakanju kot pa da pride sem delat za 100k na leto.
vertex
06. 07. 2020 09.31
+4
JohannDoe
06. 07. 2020 10.29
-1
@vertex Imaš že dva, ki sta ti dala minus, ki sta revna in sta se šla zdravit v ZDA. Bržkone smo ju z zbiranjem prispevkov in donacijami Slovenci prej naredili bogate in jima plačali še na izlet po Grand Canyonu. Ravno za dva smo menda zbirali lani.
number46
06. 07. 2020 08.59
+33
Zelo vesel, da živim v slo. Med krizo se je naš zd sistem izkazal za zelo vredu, bi pa bilo dobor, če bi politika in n njihovi prijatelji prenehali z uničevanjem in odj... Bali. Z manjšimi reformami bi sigurno lahko bil med top v svetu. Za tisto eminenco, ki vam pa ni všeč ne plačujete dopolnilnega in lepo privat.
pravisprehajalec
06. 07. 2020 09.03
-31
Vse je stvar vodstva in ne sistema. Vesel bodi, da je bila vlada Ivana janeza. Če bi bil Šarec, bi bila lahko katastrofa.
jured100
06. 07. 2020 09.10
+15
Kolikor sem se pogovarjal s prijatelji iz drugih dežel, mislim, da je bil naš odgovor med boljšimi... vsaj v Evropi. Sem zadovoljen. Bravo zdravstveni delavci, bravo vlada.
proofreader
06. 07. 2020 09.19
+9
Na račun stotin tistih, ki so jim odpadli drugi pregledi. Za mnoge bo sedaj prepozno.
galop
06. 07. 2020 08.57
+7
In pri nas je naloga politikov narediti zdravstveni sistem kakršen je v ameriki..
jured100
06. 07. 2020 09.15
-1
Tak sistem, ko ga imamo mi je možen le pri etnično enotni družbi (ali pa vsaj v visokih 90% enotni). Amerika to preprosto ni. Slavi se kot "land of opportunity". To seveda pomeni, da nimajo ene kulture in se vedno mučijo med to in drugo skrajnostjo. Mi kot Evropejci smo videli, kako so naše institucije in socialni sistemi pokali po šivih leta 2015, pa smo videli le par milijonov "beguncev" (če jih je 2.5 milijonov proti Evropski populaciji 500 milijonov...). Nimamo nobene stranke, ki bi danes rada privatizirala zdravstvo. Že to da dopuščamo možnost privatnih ambulant se nekaterim zdi sporno (kar ni fer, ker so men te zelo všeč).
pravisprehajalec
06. 07. 2020 08.53
-3
To izgleda že na FDV in Filo Faksu šopajo o pomankljivostih ameriškega zdravstvenega sistema. Da bi skrili pomanjkljivosti slovenskega. Netransparento in nenadzorovano porabo. bogatenje, čakalne vrste, preskakovanje teh čakalnih vrst za elite itd....