Tujina

Papež Frančišek bo iz Vatikana izselil svojega največjega kritika

Vatikan, 29. 11. 2023 20.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od Vatikana se poslavlja ameriški kardinal Raymond Burke, odkrit kritik papeža. Izselil pa ga bo sam papež Frančišek, poleg tega mu bo odvzel še plačo.

Kardinal Burke je del skupine ameriških konservativcev, ki že dolgo nasprotujejo papeževim načrtom za reformo Katoliške cerkve. Papež Frančišek se je zato odločil, da oseba ne bi smela uživati kardinalskih privilegijev, če medtem kritizira vrh Cerkve, poroča BBC.

Zaenkrat sicer kardinal še ne pakira svojih kovčkov in ostaja za zavarovanimi zidovi Vatikana, niti še ni jasno, kdaj točno se bo izselil.

Kardinal Raymond Burke
Kardinal Raymond Burke FOTO: Shutterstock

Ta poteza pa je, po mnenju vatikanskega strokovnjaka Christopherja Whita, precej nenavadna. "Običajno upokojeni kardinali po odstopu s položaja še naprej prebivajo v Rimu in pogosto ostanejo dejavni pri liturgijah in ceremonialnih dolžnosti," je pojasnil za BBC. "Izselitev kardinala iz vatikanskega stanovanja predstavlja nov precedens."

Ta nepričakovana odločitev bi lahko sprožila precejšen odziv in poglobila nasprotujoča si mnenja med Vatikanom in ameriško cerkvijo, kjer tudi zdaj ni vse v najlepšem redu, je poudaril.

Papež je nekaj čas bil potrpežljiv do številnih kritik, ki so mu ga namenjali ameriški kritiki, ki imajo bolj konservativno stališče do več vprašanj, a zdi se, da so tokrat končno prestopili vse meje. Že v začetku meseca je odpustil Josepha Stricklanda, konservativnega teksaškega škofa, ki je kritiziral njegove poskuse, da bi Cerkev zavzela naprednejša stališča glede splava, pravic transseksualcev in istospolnih porok. Nekaj mesecev pred tem je članom jezuitskega verskega reda na Portugalskem dejal, da je v ameriški cerkvi "zelo močna, organizirana reakcionarna drža", ki jo je označil za "nazadanjaško".

Papež Frančišek
Papež Frančišek FOTO: AP

Napetosti med njim in kardinalom Burkom, ki ga je imenoval papež Benedikt XVI., pa so tlele že skoraj desetletje, saj je ameriški prelat vedno izkoristil priložnost in javno kritiziral papeža Frančiška glede vseh vprašanj, tako socialnih kot liturgičnih.

"Zdi se, da papež vidi Burka kot gojitelja tradicionalizma ali regresivnih idealov, cilj tega dejanja pa je omejiti Burkov vpliv s prekinitvijo vseh njegovih vezi z Rimom," je prepričan White.

Kardinal se je leta 2019 pridružil kolegom konservativcem pri objavi "izjave resnic", v kateri je katoliška cerkev pod papežem Frančiškom opisana kot dezorientirana in zmedena, oddaljena od temeljnih naukov o ločitvi, kontracepciji, homoseksualnosti in spola. Predvsem pa je bil kardinal velik nasprotnik papeževe promocije cepiv proti covidu. Nasproti sta si stala tudi zaradi odpustitve vodje malteškega viteškega redu, potem ko je bila ugotovljena, da je dobrodelna veja reda razdeljevala kondome v Mjanmarju.

Lista nasprotujočih si mnenj se še nadaljuje. Papež je v odgovor na kritike najprej kardinala znižal v cerkveni hierarhiji, in ga z leti premeščal na manj vplivne položaje. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stanko Kodri?
30. 11. 2023 21.00
+1
RKC, je po ustroju avtoritarna diktatura. Tam ugovorov ni in papež ima vedno prav, čeprav so že pred desetletjem umaknili iz dogme nezmotljivost papeža, ker kot božji namestnik na Zemlji naj bi dobival navodila od samega Boga , ki pa, kot veli vera, vse vidi in vse ve, ter je nezmotljiv. JH, kardinal , ki ni postal papež, pač mora ubogati . Papeža se kot božjega namestnika ne kritizira , vsaj ne javno .
Jerry321
29. 11. 2023 21.58
+3
Amerišla cerkev je postala leglo klerofašistov
zdravkob
30. 11. 2023 14.13
-4
Klerofašizem je čisto vaš izmišljen pojem in ne more obstajati nikjer razen v vaših glavah. V Ameriki gotovo ne, ali kjerkoli že.
Zmaga Ukrajini.
29. 11. 2023 21.57
+3
Sicer ima pa Frančišek absolutno prav. Ne vem sicer zakaj je toliko časa čakal. Očitno si kardinali (nekateri) domišljajo, da je cerkev pač samo neka nova oblika demokracije.
Stanko Kodri?
30. 11. 2023 21.01
RKC je avtoritarna diktatura po svojem ustroju , s zelo strogo in urejeno hirearhijo .
Zmaga Ukrajini.
29. 11. 2023 21.55
+3
A bo zdaj moral iti delat?🤣🤣🤣
bohinj je zakon
29. 11. 2023 21.35
+1
Konec je z njim. Kaj lahko sploh še dela?