Tujina

Papež Frančišek: Homoseksualnost ni zločin

Vatikan, 25. 01. 2023 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Bog vse svoje otroke ljubi takšne, kot so." Te besede je prvi mož v Vatikanu namenil tistim škofom, ki podpirajo zakone, ki v nekaterih delih sveta diskriminirajo ali celo kriminalizirajo skupnost LGBTIQ+. Sam je takšne zakone označil za nepravične, katoliške škofe pa je pozval, naj v svoje cerkve sprejmejo tudi pripadnike mavrične družine. "Biti homoseksualec ni zločin," je še poudaril.

Papež Frančišek je v preteklosti že večkrat stopil v bran skupnosti LGBTIQ+. V intervjuju za AP News pa je tokrat storil še korak dlje. Čeprav je tudi sam sicer homoseksualnost označil za greh, pa je svoje stališče pripisal kulturnemu ozadju. Dodal je, da je greh tudi pomanjkanje ljubezni do drug drugega. "Moramo pa razlikovati med grehom in zločinom," je poudaril in dodal: "Biti homoseksualec ni zločin."

Priznal je, da katoliški škofje v nekaterih delih sveta podpirajo zakone, ki kriminalizirajo homoseksualnost ali diskriminirajo skupnost LGBTIQ+. Prav zato morajo po njegovem mnenju zlasti škofje prestati proces sprememb, s katerim bi zagotovili in priznali dostojanstvo vsakogar. "Ti škofje morajo iti skozi proces spreobrnjenja. Pri svojem delovanju morajo uporabljati nežnost, kot jo ima Bog do vsakega izmed nas," je dejal. 

Papež Frančišek
Papež Frančišek FOTO: AP

Po poročanju skupine The Human Rights Dignity Trust približno 67 držav ali jurisdikcij po vsem svetu kriminalizira prostovoljne istospolne odnose, 11 pa jih lahko ta zločin kaznuje celo s smrtno kaznijo. Vendar pa strokovnjaki ob tem opozarjajo, da lahko tudi v tistih državah, kjer takšnih kazni ne izvajajo, že samo obstoj zakonov prispeva k nadlegovanju, stigmatizaciji in nasilju nad osebami LGBTIQ+.

Čeprav je ameriško vrhovno sodišče leta 2003 ameriške zakone proti sodomiji razglasilo za neustavne, pa jih ima več zveznih držav še vedno zapisane v svojih zakonodajah. Združeni narodi so večkrat pozvali k odpravi zakonov, ki neposredno kriminalizirajo homoseksualnost. Kot poudarjajo, ti zakoni kršijo pravico do zasebnosti in svobode pred diskriminacijo ter kršijo obveznosti držav po mednarodnem pravu za zaščito človekovih pravic vseh ljudi, ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali spolno identiteto.

Tudi papež je takšne zakone označil za nepravične. "Katoliška Cerkev si lahko in si tudi mora prizadevati, da se ti zakoni odpravijo. To mora storiti," je dejal ter dodal, da je treba homoseksualce sprejemati, jih spoštovati ter da jih ne smemo marginalizirati ali diskriminirati. "Vsi smo Božji otroci in Bog nas ljubi točno takšne, kot smo."

Frančišek sicer ni spremenil katoliškega nauka glede skupnosti LGBTIQ+, je pa postalo približevanje mavrični družini prepoznavni znak njegovega papeževanja. Že leta 2013 je na vprašanje o duhovniku, ki naj bi bil gej, izrekel besede: "Kdo sem jaz, da sodim?" Tudi kot nadškof v Buenos Airesu je bil naklonjen zagotavljanju pravne zaščite istospolnim parom. A kljub temu je bil s strani skupnosti večkrat kritiziran, saj ni podprl cerkvenih porok istospolnih parov, "ker Bog ne more blagosloviti greha".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni