Tujina

Papež Frančišek se je v Kanadi domorodcem opravičil za grehe Cerkve

Edmonton, 25. 07. 2022 21.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Papež Frančišek se je na začetku svojega obiska v Kanadi, ki ga je poimenoval obisk pokore in bo trajal do konca tedna, opravičil pripadnikom domorodnih plemen zaradi sodelovanja Katoliške cerkve v prisilni asimilaciji in zlorabah njihovih otrok, ki je potekala od konca 19. stoletja.

"Ponižno prosim za odpuščanje za zlo, ki ga je nad domorodnim prebivalstvom izvršilo toliko kristjanov. Žal mi je. Prosim za odpuščanje, še posebej za to, kako so številni člani Cerkve in verskih skupnosti sodelovali, nenazadnje z brezbrižnostjo, v projektih kulturnega uničevanja in prisilne asimilacije," je dejal. "Prostor, kjer smo se zbrali, mi ponovno obuja globok občutek bolečine in obžalovanja, ki ga imam zadnjih nekaj mesecev," je še povedal 85-letni poglavar Katoliške cerkve ob aplavzu prisotnih.

Papeža Frančiška so v nedeljo ob prihodu v Kanado na letališču v Edmontonu v provinci Alberta pričakali predstavniki domorodnih plemen in narodov skupaj s premierjem Justinom Trudeaujem in prva domorodna generalna guvernerka Kanade v zgodovini Mary May Simon.

V kraju Maskwacis pri Edmontonu, kjer je nekoč stala ena od prisilnih internatskih šol za indijanske otroke, so ga pričakali Indijanci v narodnih nošah in mu pripravili krajši kulturni program s povorko, plesom in petjem, pa tudi s seznamom imen umrlih otrok.

Častni poglavar Wilton Littlechild je pred papeževim nagovorom izrazil upanje, da bodo dobili opravičilo za zlorabe, in želja se mu je uresničila. Papež je najprej molil na pokopališču blizu nekdanje šole, prav tako je poljubil roko ene od preživelih pripadnic plemena Frog Lake, Alme Desjarlais.

Katoliška cerkev na območju vodila skoraj polovico vseh asimilacijskih internatov

Kanadske oblasti so se v 19. stoletju odločile, da je treba Indijance asimilirati, kar so nameravale storiti s tem, da so jim jemali otroke in jih pošiljali v oddaljene internate. Katoliška cerkev je vodila 66 od skupaj 139 takih šol, ki jih je od leta 1894 do leta 1947 obiskovalo okrog 150.000 otrok, starih od štiri do 16 let.

V času šolanja je zaradi različnih razlogov, kot so bolezni in pomanjkanje, daleč od staršev in svojcev umrlo okrog 6000 otrok. To je trenutno ena od najbolj vročih tem v Kanadi, zaradi katere prihaja tudi do nasilja. Na kraju šole v Maskwacisu sedaj stoji šola, ki jo upravlja indijansko ljudstvo Cree, in šolski program poudarja njihovo zgodovino in tradicijo, ki jo je kanadska država nekoč zatirala.

Skupina mladostnikov, ki bobna in poje ob sončnem zahodu pred nekdanjo indijsko šolo Kamloops v čast 215 otrokom, katerih posmrtne ostanke so odkrili pokopane v bližini objekta v Kamloopsu v Britanski Kolumbiji
Skupina mladostnikov, ki bobna in poje ob sončnem zahodu pred nekdanjo indijsko šolo Kamloops v čast 215 otrokom, katerih posmrtne ostanke so odkrili pokopane v bližini objekta v Kamloopsu v Britanski Kolumbiji FOTO: AP

Frančišek se je za zlorabe domorodnih otrok v šolah v Kanadi že opravičil aprila, ko je v Vatikanu sprejel delegacijo domorodnih Indijancev, Inuitov in Metisov. Komisija za resnico in pomiritev je sicer papeža že leta 2015 pozvala, naj se opraviči, toda na kanadskem ozemlju. Iz tega ni bilo nič, dokler niso lani pri nekdanji šoli Kamloops v Britanski Kolumbiji odkrili množičnega grobišča z ostanki okrog 200 otrok. 

Kanadska vlada se je za prisilno šolanje, kjer je prihajalo do fizičnih in spolnih zlorab, uradno opravičila leta 2008 in je doslej plačala več milijard dolarjev odškodnin. Katoliška cerkev je Indijancem namenila za okrog 50 milijonov dolarjev pomoči, načrtujejo še okrog 30 milijonov.

Domorodne skupnosti v Kanadi želijo tudi pojasnilo za usode tistih otrok, ki se niso vrnili domov, kaznovanje odgovornih in odškodnine ter vračilo zgodovinskih predmetov, ki so jih odnesli v Vatikanski muzej.

Aprila je Papež Frančišek v Vatikanu sprejel delegacijo domorodnih Indijancev, Inuitov in Metisov.
Aprila je Papež Frančišek v Vatikanu sprejel delegacijo domorodnih Indijancev, Inuitov in Metisov. FOTO: AP

Papež bo na 'spokornem romanju' do konca tedna

Papež bo obiskal še katoliško Faro Svetega srca, ki jo vodijo Indijanci, maše pa potekajo v njihovih jezikih. Papež Frančišek bo do konca tedna na spokornem romanju, kot je označil pot v Kanado, obiskal Edmonton z okolico, odpotoval v Quebec, od tam pa še na skrajni sever Kanade k Inuitom, v mesto Iqaluit na ozemlju Nunavut.

Za koordinatorja apostolskega obiska so v Kanadi izbrali katoliškega duhovnika, 36-letnega Cristina Bouvetta, ki je po mamini strani Italijan, po očetovi pa pripadnik ljudstev Metis in Cree.

Iskali so nekoga, ki govori italijansko in je povezan s katoliškim šolskim sistemom ter indijansko dediščino. Cristino Bouvette iz Calgaryja je bil izbran tudi zato, ker je njegova babica obiskovala eno od zloglasnih šol. Bouvette je izrazil upanje, da bo obisk papeža zacelil rane.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
26. 07. 2022 11.42
-1
So se predstavniki domorodnih plemen kdaj pokesali, ker je bilo mučenje nasprotnikov njim v razvedrilo in zabavo? na tem je slobela njihova kultura. To prakso so prekinili šele beli prišleki.
jezero
26. 07. 2022 11.06
+1
Ali res misli, da bo z afneguncanjem izničil vse strahote in svinjarije, ki jih je povzročila RKC?
patogen
26. 07. 2022 11.40
-2
Komunisti in levičarji se nikoli niste opravičili za vse hudo, kar ste storili.
nikhrast
26. 07. 2022 15.56
-1
Zdajle so v Kanadi novice o spolnem nadlegovanju v vojski, gimnastiki, pa hokejski ligi mladincev. Odpuščanje trenerjev, litigacije, izgube sponzorjev..., tu se gre za milijone, resna zadeva.
Niknames
26. 07. 2022 10.01
Greh se vleče že od prvih korakov, ko so vsebino učenja spremenili v lastno "korist" in teža te prevare, je daleč največji greh, kajti duha ne moreš uničiti, je neumrljiv, neskončen, žarek samega Boga. Ampak, kdo ima pravi pogum priznati svoje zavajanje, resetirati sebe in pričeti z ozaveščanjem, o pravem evangeliju enosti!
komarec
26. 07. 2022 09.41
+1
V glavnem od te RKC nič dobrega.
borjac
26. 07. 2022 09.10
+2
Opravičila RKC so prazna in hinavska, najprej sodišča in obsodbe teh pedofilov v cerkvenih oblačilih, potem vračilo vseh amuletov in ostalih predmetov , ki so jih župniki pokradli domačinom, in na koncu vsa ta opravičila pokriti z odškodninami, Trudeau naj najprej reši svoje probleme v Kanadi in šele potem naj pride v Evropo šuntat vojne, pravzaprav so vse te države na Ameriškem kontinentu zrasle na Genocidu, ki so ga osvajalci izvedli na domačinih.
User300173
26. 07. 2022 09.04
+5
Se bo opravičil tudi za kolaboracijo? RKC, od škofov navzgor, je zlo Sloveniji.
komarec
26. 07. 2022 09.03
+3
Šest tisoč otrok?????? Pa kakšna sprava neki? Za te zločine mora nekdo odgovarjati.
Mikcar
26. 07. 2022 08.22
+3
Nobena ideologija clovestva ni prizadejala vecjih muk in gorja ljudem kot religija. Pri tem prednjacijo kristjani in muslimani, RKatoliskaC pa je prava Kristusova pest v zgodovini človestva.
NisteResni
26. 07. 2022 08.05
+3
Sramota, v imenu boga so s krvjo in smrtjo sejali gorje po celem svetu.... Niso nic drugega kot navadni satanisti.... Cerkev pa satanistična ustanova, pa če vam je všeč al pa ne, je to živa resnica... Hawk, rekel sem
RdecaPesa
25. 07. 2022 21.51
+4
pismo, a tale misli, da bo zdaj s par besedami opravičila vse rešil???
RdecaPesa
25. 07. 2022 21.53
+5
ne vem, če se mora še ktera organizacija tolk opravičevat za pretekle svinjarije... tile nimajo več kančka kredibilnosti v letu 2022 (kaj šele duhovnosti).
_Heisenberg_
25. 07. 2022 21.55
-3
Kaj bi pa ti rada rdecapesa? Trenutna RKC ni kriva za zlocine prejsne RKC.Tako kot trenutni bevci niso krivi za suzenstvo. Eni imate prevec opravka s svojimi ccustvi in ne realo.
MESE?AR
25. 07. 2022 21.56
+2
Vsega ne bo rešil, gesta pa je le dobra !
RdecaPesa
26. 07. 2022 08.09
+6
No, slisi se lepo, v bistvu pa ni. Ce te udarim in se ti pitem opravicim, bo spet vse ok? Dvomim. Pa jih niso "samo" tepli, ubijali so jih, mucili in nacrtno iztrebljali. Takratni duhovniki so pisali, da je treba Indijancem razdeljevati z garjami in drugimi boleznimi okuzene ideje, da jih bodo pokoncali vec naenkrat. RKC ima toliko grozot na plecih, da bi se morala ze zdavnaj razpustiti in razglasiti, da ni vredna razsirjati bozjega sporocila.
RdecaPesa
26. 07. 2022 08.13
+3
RKC sama povdarja, da je ena in ista vseh 2000 let. Ni prejsnje in sedanje cerkve. To je eno in isto podjetje oziroma kar drzava, ki si lasti licenco za Jesusa Kristusa. Lovke ima povsod, njene metode so mafijske, vpleta se v vse pore zuvljenja, denarja in posesti ima bistveno vec kot marsikatera vecja drzava. To ni ucenje Jesusa Kristusa.
komarec
26. 07. 2022 09.06
Mesečev ne bluzi, če je kdo obremenjen s preteklo zgodovini druge svetovne vojne so to prav privrženci RKC ki so bili v veliki meri na strani okupatorja.
Mojjca95
31. 07. 2022 14.17
Da ne omenjam, kak so načrtno delali staroselke neplodne. Z raznimi eksperimenti.
niktalop
25. 07. 2022 21.50
+7
Domorodna ljudstva bi morala ta obisk hinavščine bojkotirati v popolnosti, saj so kleriki RKC svinjarije počeli z vednostjo Vatikana ki pa nikoli ni ukrepal.