Tujina

Papež Frančišek začel posvetovanje o reformi Cerkve

Vatikan, 11. 10. 2021 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
67

V Vatikanu se je ta konec tedna začel dveletni postopek posvetovanja z vsako katoliško župnijo po svetu o prihodnji usmeritvi Cerkve. Papež Frančišek je tako sprožil tisto, kar nekateri opisujejo kot najbolj ambiciozen poskus katoliške reforme v 60. letih.

Nekateri katoličani upajo, da bo to privedlo do sprememb pri vprašanjih, kot so posvečenje žensk, poročeni duhovniki in istospolni odnosi. Drugi se bojijo, da bo to spodkopalo načela Cerkve. Pravijo namreč, da bi lahko osredotočenost na reforme odvrnila od vprašanj, s katerimi se sooča Cerkev, kot sta korupcija in upadanje obiskanosti.

Papež Frančišek je pri maši v baziliki svetega Petra, ko je sprožil omenjeni proces, pozval katoličane, naj "ne ostanejo zabarikadirani v naši gotovosti", ampak naj "poslušajo drug drugega". "Ali smo pripravljeni na pustolovščino tega potovanja? Ali pa se bojimo neznanega in se raje zatečemo v običajne izgovore: "To je neuporabno" ali "Vedno smo tako delali"?" je vprašal.

Katoliška cerkev
Katoliška cerkev FOTO: Shutterstock

Posvetovalni postopek, imenovan "Za sinodalno cerkev: obhajilo, sodelovanje in poslanstvo", bo potekal v treh stopnjah. V "fazi poslušanja" bodo ljudje v župnijah in škofijah lahko razpravljali o številnih vprašanjih. Papež Frančišek je dejal, da je pomembno slišati tiste, ki so bili pogosto na obrobju lokalnega cerkvenega življenja, kot so ženske, pastoralni delavci in člani posvetovalnih teles. V "celinski fazi" se bodo zbrali škofje, ki bodo razpravljali in formalizirali svoje ugotovitve. V "univerzalni fazi", oktobra 2023, pa bo potekalo enomesečno srečanje škofov v Vatikanu. Papež naj bi nato napisal apostolsko spodbudo, v kateri bo predstavil svoja stališča in odločitve o obravnavanih vprašanjih.

Je pa papež Frančišek v pogovorih o sinodi opozoril pred tem, da bi proces postal intelektualna vaja, ki ne bi obravnavala vprašanj v resničnem svetu, s katerimi se srečujejo katoličani, in "skušnjava do samozadovoljstva", ko gre za razmislek o spremembah.

Pobudo je že pohvalil progresivni časopis National Catholic Reporter s sedežem v ZDA, ki je dejal, da čeprav proces morda ni popoln, "bo Cerkev bolj verjetno zadovoljila potrebe božjega ljudstva z njim kot brez njega". Vendar je teolog George Weigel v konservativni ameriški katoliški reviji First Things skeptičen, kako bi "dve leti samoreferenčnega katoliškega klepetanja" obravnavalo tudi druge probleme Cerkve, na primer tiste, ki se "množično oddaljujejo od vere".


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
14. 10. 2021 11.15
+1
Pravoslavni vzhodni verski voditelji so večji podporniki naroda.
Senzor
14. 10. 2021 11.14
+1
Globalističnih škodljivec, ki podpira migracije v EU in prisilne ukrepe (potovalni pasoš in ostale omejitve svobode).
yanay
11. 10. 2021 20.49
Ljudi, ki v cerkvi živijo življenje, po tistih elementarnih naukih in po desetih zapovedih, je zelo malo. To so ljudje, ki so najbližje množici in se jim ni pod častjo družiti z ljudmi in jim vsakodnevno pomagati. Vsa cerkvena elita pa se skriva v svojih sobanah in načrtuje, kako bodo s svojimi parazitskimi lovkami prodrli v vse pore javnega življenja in sesali ljudi in državo do onemoglosti. Da se bodo vsaj malo ponižali in razumeli ljudi, ki živijo svoje življenje v tihi revščini, jih je treba malo prizemljiti in jih tudi udariti po žepih. Imajo zelo veliko premoženja, s katerim pa ne znajo gospodarno ravnati. Se pa bojim, da bodo vseeno našli metode, s katerimi bodo nadaljevali s svojim parazitskim življenjem. Upam, da po volitvah, naslednja vlada ne bo tako servilna do cerkve, kot dosedanja.
kure bedne
11. 10. 2021 20.08
+1
Za vse gorje kar se nasvetu sedaj dogaja je kriv Vatikan in ta maškara od papeka. Denar je pač denar in za ene tudi edini bog.
Gabiula
11. 10. 2021 16.51
+3
Cerkev premakniti nazaj v Kristusove čase.Brez zlatih straniščnih školjk.Naj živijo tak standard kot povprečni ljudje.Amen.
Soul
11. 10. 2021 13.28
+3
Diši po reformi iz obupa in ne resnični želji po spremembah. Iskrena odločitev se uresniči v danem trenutku in nikakor ne potrebuje dve leti razglabljanja.
sinhron
11. 10. 2021 13.26
+7
Cerkev je okostenela institucija , ki prodaja vernikom dogme v katere tudi sami ne verjamejo ! Cerkev je skozi stoletja naredila preveč slabega , da bi kot taka lahko preživela samo s posipanjem s pepelom , mora korenito spremeniti svoje delovanje . če želi obstati . Prekiniti mora s celibatom , prenehati s pedofilijo in korupcijo !
jahta
11. 10. 2021 13.21
+3
Papež je ŽAL osamljen v svojem prepričanju ,da je treba spremeniti Cerkev in priznati krivdo za zločine nad otroki ,nunami in denarjem ,ki si ga prisvajajo iz dobrodelnih prispevkov.Preveč jih je ,ki so na varnem in čakajo na njegovo smrt,da s ene bi nič spremenilo .Premoženja imajo žal preveč in ga uporablajjo predvsem za gospostvo!!!
Madžaroš
11. 10. 2021 12.39
-5
Haha levičarski podtaknjenec bo iz cerkev naredil umivalnice nog
natmat
11. 10. 2021 12.24
+9
Vera je ločena od države....samo na papirju...Pri nas je naredila ogromno škode in še jo dela!!!In pri tem jo nekateri celo podpirajo!!!
Madžaroš
11. 10. 2021 12.40
-7
Škodo je naredila le zmedenim levičarjem, ki halucinirajo že pri belem dnevu
resslovenka
11. 10. 2021 14.02
+3
To kar dosti uslužbencev cerkve (duhovniki) počne je svetohlinsko in daleč od vere. Kraje, pedofilija, populizem, ki z resnično z vero nima nobene zveze dokazujejo, da so nekateri zelooooo daleč od božjega nauka. Tistega pravega, ne novodobnega. Verjetno gre mnogim v Vatikanu ta papež že močno na živce, po hodnikih se že dogovarjajo kdo ga bi lahko nasledil. Tako berem, se je dogajalo, ko je bil papež Frančišek na operaciji. Bogve, kaj vse skrivajo pred ljudmi v svojih arhivih. Tko da, ne mi zdej govorit o krščanski drži in veri, na katero se nekateri pri nas tako hudičevo sklicujejo. Če bi bili res verni, bi zelo premislili kaj počnejo in predvsem, bi se zelo sramovali sami sebe in svoje hinavščine. 😎
majmun11223344
11. 10. 2021 12.24
+6
Pri tisočih in tiaocih zlorab otrok iz strani duhovnikov, pa res ni kaj več za razpravlja.
M teorija
11. 10. 2021 12.00
+7
Ko je Jezus v tempelj prijahov na Oslu je naredu štalo, ko je videl vse grehe!? Kaj bi šele zdej!?
M teorija
11. 10. 2021 11.57
+3
Dobrodošlo, a eno tisočletje pozno!?
aristotel
11. 10. 2021 11.54
+6
Reforme cerkve...nič novega že videno tako najlažje pozornost preusmeriš v reforme, ki bodo kozmetične a na papirju reforme...cerkev je v nekem drugem času preteklosti,ki je nepreklicno mimo a ni edina vse verske ustanove tako delujejo v preteklosti kjer jim je bilo vse dovoljeno in še več kolca se jim po starih časih,ki so bili grozni (ampak ne za njih) od zažiganja na grmadi pa do pedofilije ki komaj sedaj prihaja na plano (kako je bilo v preteklosti si lahko samo mislimo GROZNO koliko življenj je bilo uničeno,koliko otrok pokopano ) ITD...groza vseh groz..žal katoliška pri tem prednjači nihče v zgodovini ni naredil toliko zla kot vera...to lahko vidimo ne samo v preteklosti ampak tudi v sedanjosti in žal tudi v prihodnosti ker si prizadevajo za vrnitev v preteklost...seveda v imenu boga,ki ga izrabljajo za svoje privilegije in nadvlado...strahovlado boga oziroma njih samih ! Praktično vsi konflikti - vojne v zgodovini so se začele zaradi vere in tudi sedaj ni veliko drugače !
tornadotex
11. 10. 2021 11.54
+6
V prvi vrsti naj ukinejo celibat, potem takoj za tem pa legalizirajo splav.....Vendar zopet iz tega ne bo nič, ker je to mamutska organizacija zaplankana v svojo ideologijo in kot taka povsem neuporabna za današnje življenje....Frančiška pa bodo na koncu okategozirali za enega velikega sanjača....in zopet bo minilo 200 let preden se bo pojavil podoben Papež....
PE PE BOLCEV
11. 10. 2021 11.48
+7
Cerkev bi se najbolje reformirala tako, da bi se samoukinila.
real....
11. 10. 2021 17.10
-1
cerkev se ne bo samoukinila nikoli in nikdar in bo obstala do konca casov..s cerkvijo katera uci in zivi kot je ucil in zivel Jezus ni nic narobe!
adonai
11. 10. 2021 11.42
+6
Deset božjih zapovedi, celibat, stvarjenje sveta, nauk o Marijinem vnebozetju, Kristus kot edini posrednik med Bogom in človekom, vse to so področja kjer katoliška cerkev krši Biblijo. To morate reformirat, ne pa zagnjat še hujšo herezo.
Metalllca
11. 10. 2021 11.26
+12
Sem veren, katolik. Katolištvo bo reformirano samo takrat ko bodo zaprli in deložirali cel Vatikan. To so največji škodljivci vere. Decentralizacija in vrnitev k dejanskih vrednotam in kulturi ki jo uči krščanstvo.
TEDOxy50pMEDO
11. 10. 2021 11.37
+4
Jezusa in krščansko vero so naredili židi, saj vidiš v bibliji, da je stara zaveza židovska biblija. Židi so naredili tudi denar in banke, zato je Vatikan samo za pobirati denar.
cini?no
11. 10. 2021 11.45
+3
denar so izumili feničani in to sigurno niso bili židi
Kollerik
11. 10. 2021 11.53
+3
Denar je že prastar izum... ki sega davno pred feničena. Problem je, ker nam pogrevajo od sumercev nazaj samo zlagano zgodovino
damjan30.
11. 10. 2021 11.18
+1
A kloncek😆😆😆
WHITEY
11. 10. 2021 11.18
+14
Vatikan…Oziroma združba preveta s križarskimi vojnami, pedofilijo, pranjem denarja…in vse to za zlatimi vrati Vatikana!..Več madežev kot dobrega!..Borgia!..