Tujina

Papež naj bi odobril porabo milijona evrov za osvoboditev nune

Vatikan, 06. 05. 2022 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
19

Papež Frančišek naj bi odobril porabo do enega milijona evrov za osvoboditev kolumbijske redovnice, ki so jo ugrabili skrajneži iz Malija, povezani z Al Kaido, je pričal kardinal, ki je že pred tem razkril odobritev papeža, da se za iskanje nune najame britansko varnostno podjetje.

Angelo Becciu in papež Frančišek
Angelo Becciu in papež Frančišek FOTO: AP

Pričevanje kardinala Angela Becciuja bi lahko izzvalo resne varnostne posledice za Vatikan in Katoliško cerkev, saj je predložil dokaze, da je bil papež očitno pripravljen plačati odkupnino islamističnim militantom. Plačila odkupnin so redko, če sploh kdaj, odobrena, saj bi plačevanje lahko povzročilo nadaljnje ugrabitve. Ni znano koliko, če sploh, vatikanskega denarja je končalo v rokah militantov, poroča The Guardian.

Becciu, ki je bil nekoč eden od Frančiškovih najvišjih svetovalcev in številka dve v vatikanskem državnem sekretariatu, pred vatikanskim sodiščem zaradi varovanja državne in papeške skrivnosti skoraj dve leti ni pričal. V četrtek pa se je vendarle zagovarjal, saj ga je Frančišek oprostil zahteve po zaupnosti.  

Becciu je eden od 10 ljudi, ki so v obsežnem vatikanskem sojenju obtoženi finančne goljufije. Obtožbe so primarno povezane s 350-milijonsko naložbo Svetega sedeža v nepremičnino v Londonu, a so jih razširili še na druga domnevna kazniva dejanja. Tožilci obtožencem očitajo več kaznivih dejanj, saj naj bi Sveti sedež s honorarji, provizijami in slabimi naložbami obrali za milijone.  

Angelo Becciu
Angelo Becciu FOTO: AP

Zunanja varnostna svetovalka Cecilia Marogna

Becciu je obtožen poneverbe, zlorabe položaja in prirejanja izjav prič, sam sicer vse zanika. V četrtek je na sodišču med drugim spregovoril o razmerju s Cecilio Marogno, italijansko samozvano obveščevalno specialistko, ki ji prav tako sodijo zaradi poneverbe. Vatikanski tožilci Marognovo obtožujejo poneverbe 500.000 evrov, pri čemer se sklicujejo na bančne evidence njenega slovenskega holdinga, ki kažejo nakazila iz Vatikana za nedoločene humanitarne namene in izdatke z računa za luksuzno blago višjega cenovnega razreda.

Becciu je v četrtek na pričanju dejal, da je Marognovo najel kot zunanjo varnostno svetovalko, navdušilo ga je njeno razumevanje geopolitičnih zadev in zaupanje, ki ga je uživala pri dveh najvišjih uradnikih italijanskih tajnih služb, ki sta jo spremljala na sestanku v Vatikanu.

Redovnico Glorio Cecilio Narvaez so ugrabili februarja 2017

Dodal je, da se je na Marognovo obrnil po pomoč februarja 2017, ko so v Maliju ugrabili kolumbijsko redovnico, sestro Glorio Cecilio Narvaez. Al Kaida, ki je svoj upor financirala prav z ugrabitvami zahodnjakov, jo je ugrabila v islamskem Magrebu. Nato so Vatikanu pošiljali videoposnetke, na katerih je prosila za pomoč.  

Becciu je dejal, da je zadevo prinesel Frančišku in Marognovi, ki naj bi mu za pomoč pri reševanju svetovala sodelovanje z britansko obveščevalno družbo The Inkerman Group. Zatrdil je, da ga je Frančišek pooblastil za nadaljevanje operacije v Inkermanu in mu prepovedal, da bi o tem komur koli kar koli povedal, vključno s šefom vatikanske policije. Frančišek naj bi se namreč bal posledic, ki bi jih te informacije prinesle za varnost in ugled Vatikana, je pripomnil Becciu.

Ugrabljena kolumbijska nuna Gloria Cecilia Narvaez
Ugrabljena kolumbijska nuna Gloria Cecilia Narvaez FOTO: AP

Becciu naj bi se nato z Marognovo srečal z uradniki Inkermana v njihovi pisarni v Londonu sredi januarja 2018. Povedali so jima, da ne morejo zagotoviti, da jim bo uspelo in da bi skupni izdatki lahko dosegli milijon evrov. Marognova je postala ključni posrednik in je tudi prejemala periodična plačila vatikanskega državnega sekretariata za operacijo, je pričal Becciu.

Povedal je še, da je Frančišek vedel za srečanje v Londonu januarja 2018. "Poslušal me je in potrdil mojo namero, da nadaljujem z operacijo," je zagotovil Becciu. Ko sta se naslednjič srečala v Rimu je Becciu papežu povedal še, da bi znesek lahko dosegel milijon evrov, "del za plačilo vzpostavitve mreže stikov in del za učinkovito osvoboditev redovnice".

"Poudaril sem, da te številke ne bi smeli preseči. On je zadevo odobril. Moram reči, da je bil vsak korak te operacije dogovorjen s papežem," je še dodal. Narváezova je bila po več kot štirih letih ujetništva osvobojena oktobra 2021. Kmalu zatem je v Vatikanu spoznala Frančiška.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jahta
07. 05. 2022 09.02
Lepo po vrsti,najprej odškodnine vsem zlorabljenim nunam in dečkom,denarja je več kot dovolj a volje za popravo krivic tudi v najbolj moralistični organizaciji NI!
flojdi
06. 05. 2022 19.50
Fakeprofil
06. 05. 2022 14.51
+0
Zakaj ni raje prosil boga za pomoč. Je veliko ceneje.
Skadi
06. 05. 2022 13.56
+2
Lahko bi dal tudi kakšno tono zlata, pa se v Vatikanu nebi prav nič poznalo
Branko Šil?ek
06. 05. 2022 13.40
+2
Ti starec boš dal mami zdravilo da bo lahko hodila ,boš mene pustil na miri ali te kazensko,pravno obtožim tebe in tvoje sodelavce naklepnega poskusa umora...pa nekaj denarja mi daj da si hišo kupim pa starši na varnem.Vaš bog nam še centa ni dal ampak sem slišal da nas hočeš dat ubit.Jaz ti povem ubit se ne dam,ker nisem nič nardil starše pa mi pusti na miri naj imata zdravje pa živlenje še naprej z hčerko vred,ženo pa si mi tako ugrabil.Kaj je z njo????Jaz Mladen na miri da me pustite z božjimi streljanjem pa centri....pa vsi sosedi...Ko bom imel denar se bom odselil,potem pa ga daj še meni pa staršem pa brati...
supplement
06. 05. 2022 13.03
+1
pomislite koliko časa bo morala klečati pod mizami teh nunčkov,da povrne 1.000.000 €
supplement
06. 05. 2022 13.01
-1
uboga nuna,drago jo bo koštala osvoboditev,kakšne orgije bo morala početi ,da se oddolži,naj raje ostane v maliju tam ji bo bolje
1kala
06. 05. 2022 13.00
+3
Ugrabili so jo mafijaši. Torej je vseeno. Denar bi pač šel iz levega v desni žep in potem nazaj. Nazaj bi ga verjetno prišlo več
ATILA
06. 05. 2022 12.52
-1
Staremu se je zmešalo...
tornadotex
06. 05. 2022 12.06
+1
Nespametnost papeža,Vatikana, sedaj ko se bo izvedelo, bodo vse nune, cerkveni predstojniki lahke tarče ugrabiteljev, ker bodo vsi pričakovali miljon evrov nagrade za ugrabitve....loleki
guruguru
06. 05. 2022 12.44
+0
guruguru
06. 05. 2022 11.53
+8
Drobiž za Vatikan...
bukova
06. 05. 2022 11.45
+1
Frančišek je ravnal, tako kot bi ravnali vsi zreli državniki za svoje ljudi in kot je edino prav. Seveda pa nikjer to ne počnejo pred javnostjo in zato je bilo tako tudi v tem primeru.
deeexit
06. 05. 2022 11.46
-3
...in bi jih prosil, ce tega ne pocnejo vec.
ivcekivcek
06. 05. 2022 11.44
+1
Dal je malo lesa in barve narejene iz naftnih derivatov, če so nakazali pa par enk in nul. Tako da dal ni v bistvu nič. Po domače so ga izsilili za sredstvo s katerim menjavami dobrine. Kaj naj rečem lepo od njega da je še trezen in ceni človeško dušo.
Naj bi
06. 05. 2022 11.43
+6
Kaj obstaja še katera novica, ki NE vsebuje besede "naj bi"?
RdečaKapica
06. 05. 2022 11.40
+2
A zdaj se bodo v Vatikanu okol tega drobiža sekirali...
Zetos
06. 05. 2022 11.06
+5
Strinjal se je tudi s Putinom da NATO preveč pritiska na Ruska vrata. Sam to pa itak ne boste omenli.
User792410
06. 05. 2022 11.43
+4
No papeži se ni direktno strinjal s Putinom kot bi se dalo sklepati iz tvojega komentarja, ampak je v eni izmed svojih izjav povedal tudi, da za vojno v Ukrajini Nato nosi svoj del odgovornosti, ravno zaradi pritiskov na širjenje v rusko interesno sfero. Je pa velika razlika eksplicitno strinjati se z nekom, ali pa posredno nakazati, da ima v nekem delu vendarle prav! Ampak razlog, ki ga omenja papež je itak jasen tudi nam, neglede na to ali bi ga omenil ali ne. Smo pa tudi o tej papeževi izjavi kakšen dan nazaj brali v naših medijih, sicer ne vem, če ravno na tem portalu, ampak objavljeno je bilo.