Tujina

Papež in veliki ajatola pozvala k sožitju med muslimani in kristjani

Erbil, 06. 03. 2021 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maruša Slana, STA, U.V.
Komentarji
212

Papež Frančišek, ki je na večdnevnem zgodovinskem obisku v Iraku, se je v svetem mestu Nadžaf sestal z najpomembnejšim šiitskim verskim voditeljem v državi, velikim ajatolo Alijem al Sistanijem. Papež Frančišek je obiskal tudi rojstni kraj preroka Abrahama ter tam odvodil medversko bogoslužje v Iraku ter ob tem pozval k svobodi vesti in veroizpovedi.

 Papež in 90-letni šiitski verski voditelj sta se po napovedih pogovarjala o statusu in težavah kristjanov v Iraku, ki so v manjšini, vse od leta 2003 pa so tarča nasilja. Srečanje prinaša sporočilo o mirnem sožitju med muslimansko večino in manjšino kristjanov, katerih število je v zadnjih letih zaradi vojne močno upadlo.

Papeža so do doma ajatole pripeljali z neprebojnim vozilom. "Temeljni namen njegovega obiska je medverski dialog," poroča dopisnik SkyNews z Bližnjega vzhoda Mark Stone. Njuno srečanje in skupna molitev je po besedah dopisnika zgodovinski trenutek. 

Kot so sporočili iz al Sistanijevega urada, je šiitski verski voditelj v Iraku potrdil svojo prepričanje, da bi morali kristjani v Iraku "živeti tako kot vsi Iračani v miru in varnosti ter s svojimi polnimi ustavnimi pravicami".

Papež Frančišek je v pogovoru, ki je trajal slabo uro, izpostavil pomen sodelovanja med verskimi skupnostmi. Al Sistaniju se je zahvalil, ker se zavzema za šibkejše in preganjane, so sporočili iz Vatikana.

Današnje srečanje med papežem in al Sistanijem je potekalo brez prisotnosti medijev. 90-letni ajatola se sicer zelo redko pojavi v javnosti.

Ob papeževem obisku so močno poostrili varnost.
Ob papeževem obisku so močno poostrili varnost. FOTO: AP

Obiskal tudi rojstni kraj preroka Abrahama

Papež je obiskal tudi mesto Ur na jugu Iraka, ki velja za rojstni kraj preroka Abrahama, in tam vodil medversko bogoslužje, tudi z nekaterimi najmanjšimi manjšinami v Iraku, kot so Jazidi. Ob tem je povedal, da sta svoboda vesti in svoboda veroizpovedi "temeljni pravici", ki ju je treba priznavati povsod. Molil je za mir na Bližnjem vzhodu, še posebej v Siriji, in izrazil upanje, da bo svet "potoval od konflikta k enotnosti".

Frančišek se je spomnil tudi žrtev vojne proti terorizmu. "Ko je na severu te cenjene države divjal terorizem, je barbarsko uničil del čudovite verske dediščine, vključno s cerkvami, samostani in bogoslužnimi kraji različnih skupnosti," je dejal.

Obsodil je ekstremizem v imenu religije. "Sovraštvo, ekstremizem in nasilje niso rojeni v vernem srcu. So izdaja vere," je dejal po poročanju BBC. 

Kasneje je v cerkvi v središču Bagdada vodil prvo mašo, ki je bila odprta za javnost. Zaradi omejitev zaradi novega koronavirusa se je je lahko udeležila le manjša skupina vernikov in uradnih predstavnikov. 84-letni poglavar rimskokatoliške cerkve je tako prvič načeloval cerkvenemu obredu po vzhodnjaških običajih.

Po papeževem obisku v Iraku dan strpnosti in sobivanja

Pred tem je letalo s papežem drugi dan njegovega obiska v Iraku pristalo na letališču v Nadžafu, kjer so ga pričakali transparenti z znamenitim citatom Alija, četrtega kalifa in sorodnika preroka Mohameda, ki je pokopan v svetem mestu. "Ljudje smo dve vrsti, bodisi vaši bratje po veri ali enaki po človeštvu," je pisalo na transparentih. Nato je kolona avtomobilov papeža odpeljala v eno od majhnih ulic v Nadžafu, kjer je papež odšel v al Sistanijev urad.

Srečanje 84-letnega papeža z al Sistanijem velja za enega od vrhuncev Frančiškovega štiridnevnega obiska v Iraku, ki ga je v preteklosti pretresala vojna. Al Sistani je v zadnjih desetletjih igral ključno vlogo pri zatiranju napetosti.

V Iraku bodo po papeževem obisku uvedli "dan strpnosti in sobivanja". Obeleževali ga bodo 6. marca v spomin na to "zgodovinsko srečanje", je sporočil iraški premier Mustafa al Kadimi.

Pred papeževim prihodom so v mestu Nadžaf zelo okrepili varnost. V središču mesta so zaprte ulice, na katerih so povečali prisotnost varnostnih sil. Prav tako velja policijska ura.

Zgodovinski obiska papeža v Iraku.
Zgodovinski obiska papeža v Iraku. FOTO: AP

Današnje srečanje verskih voditeljev na štiri oči je plod večmesečnih občutljivih pogajanj med pristojnimi oblastmi v mestu Nadžaf in Vatikanom.

Papež Frančišek, ki velja za velikega zagovornika medverskega sodelovanja, se je doslej v nekaterih muslimanskih državah, med drugim v Bangladešu, Maroku, Turčiji in Združenih arabskih emiratih, srečal z najvišjimi sunitskimi kleriki.

Al Sistani je medtem verska avtoriteta za večino od 200 milijonov šiitov na svetu, ki so sicer manjšina med muslimani, a večina v Iraku. Za Iračane velja za vodilno osebnost v državi.

Frančišek je obisk v Iraku začel v petek, ko je pozval h končanju nasilja, ekstremizma, ločevanju ter nestrpnosti v državi. Do ponedeljka bo obiskal različne predele Iraka. V nedeljo pa bo 84-letni Frančišek obiskal skupnost kristjanov v Mosulu in Karakošu na severu države.

Kristjani so v Iraku, ki je pretežno muslimanska država, že dlje časa preganjani. Številčno se je njihova skupnost v zadnjih desetletjih zelo skrčila. Nekoč je v Iraku živelo okoli milijon kristjanov, danes jih je po ocenah od 250.000 do 400.000.

Obisk Frančiška v Iraku je prvi obisk kakega papeža v Iraku in hkrati prvi obisk v tujini od začetka pandemija covida-19 za sedanjega poglavarja katoliške cerkve. Do papeževega obiska v Iraku prihaja, ko so se razmere v državi zaradi pandemije covida-19 ponovno poslabšale. Ta teden so zabeležili rekordno število novih okužb z virusom sars-cov-2.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
07. 03. 2021 12.26
+1
Jaz nisem ravno veren (saj, kaj pa sploh je ta pojem). Dobro, dal sem zakramente, razen cerkvene poroke. Pravzaprav podpirm krščanstvo, ker je to del naše kulture, kjer smo umeščeni. Ta pri nas, predvsem zaradi komunizma, nima takšne teže, kot v vseh sosednjih in srednje evropskih državah (tudi v bivših sicialističnih si je krščanstvo opomoglo po enoumju). Pri nas pa je komunizem pustil pregloboke posledice in je vernikov tudi zaradi tega vse manj, drugo pa so zlorabe v cerkvi, ki tudi mene zelo odvračajo, da bi se s tem poistovetil. Ne glede na to, pa podpiram, da Slovenija ostaja krščanska država in da se temu da takšno težo, kot v vseh ostalih, tudi jedrnih državah EU. Zlorabe pa ostro kaznovati, krivce za vedno izločiti iz cerkve. Pa še to podpiram, da bi se župniki lahko poročili in imeli družine, v nasprotnem pa "kastracija" in zlorab skoraj ne bo. Saj ni normalno, da bi bili cerkveni dostojanstveniki pod kožo drugačni. Pa, če se jih samo nekaj % prekrši, imamo visoke potencialne številke za zlorabo. Otroci, mladostniki, pa so nemočni,..., večina pa ostane tiho za vedno.
User1538643
07. 03. 2021 11.16
+2
Stik z Religijo je lahko koristen, obstanek v njej pa le škodljiv.
Antikrist Anarhist
07. 03. 2021 11.13
+0
Religije še nikoli niso naredile nič koristnega za človeštvo!
hotchilipoper
07. 03. 2021 11.12
+1
V iraku je treba nujno zgraditi eno cerkev,da bo fračišek lahko prekrstil muslimane
User1538643
07. 03. 2021 10.52
+1
Spominjam se dokumentarnega filma "Caterpilar in Action vs. Noodle w. Protection".
User1538643
07. 03. 2021 10.48
+1
Če se z religijo zbližaš, je lahko dobro, če v njej ostaneš, in ne napreduješ, je slabo.
minnaema@yahoo.com
07. 03. 2021 10.42
+2
& saj bi bilo lepo, da bi ŠITSKI visoki verniki podarili kakšen zanimiv tepih za PAPEŽA, saj je človek z velikansko spoštljivostjo do vseh ljudi in vedno navezuje v svojih pridigah tudi MIR,MIR za celoten svet - koliko je temu uslišan pa je drugo vprašanje....na žalost je tako kakor zapisano.
User1538643
07. 03. 2021 10.36
+2
Papež že ve. Concordat pred prihajajočo nevihto, ki je pred vrati, pa tudi nekoliko naprej. Toda, Nova Velesila je že izbrala, ter ustvarila svoj protektorat, v katerega mi ne sodimo. V slovo barvam, Črno - Beli dan prihaja.
žekdo100
07. 03. 2021 09.31
-4
Največje zlo človeštva je vera. Ni važno katera.
Butalec8
07. 03. 2021 09.24
+0
Sozitja ne more biti , muslimani bodo v Eu izpodrinili avtohtone narode , prevladali nas bodo
Jimi1
07. 03. 2021 08.44
+5
Ajatola ima spet enkrat umite noge. Baje mu je Frančišek tudi pedikuro uredil... Cenejše bi bilo,če bi papež smuknil v ,,civilko,,in se z kolegi odpravil v bližnjo ostarijo na pir...
CelindaAndre
07. 03. 2021 08.35
+10
Nikjer ni sožitja olje in voda se ne meša oni naj bodo dol in mi gor....Nobenega sožitja, nobene multi kulture ker multi kultura je genocid nad avtohtono kulturo..
akize
07. 03. 2021 08.17
+6
verski spranci vsi skupaj
Mokarenca48
07. 03. 2021 08.10
+6
Sedaj ko ga v eu nočejo plazi k njim
Jožajoža
07. 03. 2021 08.05
+1
User1538643
06. 03. 2021 21.33
+10
Lepo in prav, tudi sam zagovarjam sožitje, vendar bojim se, da ne bo pomagalo.
MaksiLopez
06. 03. 2021 20.49
+0
Nevem kaj papez lize rit tem ajatolam? Pregazili so nas,oni v eu pravice vec kot domaci, doma pa razsulo in odnos do drugacnega 0....
McGregor---
06. 03. 2021 20.44
+10
Nobena vera ne uči slabo ali sovraštvo, so pa organizacije (džihadisti, cerkev,..), ki izkorišćajo svoje vernike in usmerjajo z napačnimi imprementacijami iz svetih knjig (koran, sv. pismo,...) v sovraštvo in vojne 🤔😏
VAREN
06. 03. 2021 20.48
-8
Preber si sveto pismo stare zaveze pa boš videl kako sekaš mimo.
McGregor---
06. 03. 2021 20.49
+4
Bajkerrado
06. 03. 2021 20.52
+3
to so vse abrahamove vere in vsako vero se da radikalizirat tudi v evropi so bili primeri...
VAREN
06. 03. 2021 21.18
-4
MCG dobro vem kaj si napisal zato pa sem ti rekel da preber sveto pismo pa boš videl koliko sovraštva, morije je v njem.
McGregor---
06. 03. 2021 21.20
+5
Varen, Očitno je, da ga ti nisi‼️‼️
Old_geezer
06. 03. 2021 21.25
-3
Skoraj vse vere učijo slabo ali sovraštvo. Tudi rezultati so taki. To je treba priznat in ukinit religije.
VAREN
06. 03. 2021 20.33
-9
Z največjim užitkom potujem v vse dežele, kjer je krščanstvo v manjšini.
Tone 12345
06. 03. 2021 20.43
-2
Bravo varen če bi bilo možno v dežele kjer vere ki je pogubna za človeštvo ni!
Sokril
07. 03. 2021 10.28
+2
Vaziristan? Čečenija? Veliki Idlib? Kandahar? Ujguristan? Savdska Arabija? Somalija? Darfur? Jemen?
Bajkerrado
06. 03. 2021 20.26
+8
mene zanima zakaj toliko sovrastva v komentarjih ? hhhh a dejansko ste nekateri pripravljeni se obracunat z nekim, ko drugace veruje je vernik ali neki bivsi komunist ali nevem kaj...žalostno res!