TUJINA

Papež za reševanje ugrabljene redovnice odobril več sto tisoč evrov

Vatikan, 18.03.2023, 10:59 | Posodobljeno pred 18 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Visoki uradnik Svetega sedeža je na vatikanskem sodišču povedal, da je papež Frančišek v poskusu osvoboditve kolumbijske redovnice, ki so jo ugrabili z Al Kaido povezani skrajneži v Maliju, odobril porabo več sto tisočev evrov odkupnine. Njegov predhodnik kardinal Angelo Becciu je že pričal, da je italijansko podjetnico Cecilio Marogna leta 2017 prosil za nasvet glede ugrabitve. Kasneje se je tudi na bančni račun njenega podjetja s sedežem v Ljubljani iz Vatikana steklo pol milijona evrov.

Nadškof Edgar Pena Parra je po poročanju Euronewsa vatikanskemu sodišču povedal, da je po prošnji papeža Frančiška prejel soglasje za nakazilo denarja. Visoki vatikanski uradnik je v petek že drugi dan odgovarjal na vprašanja odvetnikov, ki zastopajo deset oseb, ki jim sodijo zaradi množice domnevnih finančnih zločinov.

En del sojenja se nanaša tudi na 575.000 evrov, ki so bili z računa vatikanske švicarske banke nakazani na račun podjetja v Ljubljani v lasti Cecilie Marogna, samooklicane varnostne analitičarke in razvpite italijanske podjetnice v Sloveniji, ki jo je leta 2016 kot zunanjo svetovalko najel predhodnik Pene Parre kardinal Angelo Becciu.

Becciu je lani na sodišču povedal, da je Marognovo leta 2017, potem ko je v islamskem Magrebu Al Kaida ugrabila sestro Glorio Cecilio Narvaez, prosil za nasvet. Skupina je takrat posnela več videov redovnice, na katerih Narvaezova prosi za pomoč.

Papež Frančišek
Papež FrančišekFOTO: AP

Da je papež za osvoboditev kolumbijske redovnice odobril porabo okoli milijona evrov, je sodišču povedal že Becciu. Z Marognovo sta takrat odpotovala v London, da bi britansko varnostno podjetje Inkerman najela za iskanje in reševanje ugrabljene redovnice. Ta je bila naposled izpuščena oktobra 2021.

V svoji zahtevi za vložitev obtožnice so tožilci navedli, da je bilo za operacijo na račun banke Barclays Bank za podjetje Inkerman naloženih okoli 575.000 evrov. Ločeno pa so z računa vatikanske banke našteli še devet plačil v skupni vrednosti 575.000 evrov, ki so bila podjetju Marogna's Logistics d.o.o. poslana med 20. decembrom 2018 in 8. julijem 2019.

Tožilci se ob tem v trditvah, da je Marognova denar porabila za nakup luksuznih predmetov višjega cenovnega razreda in plačilo dopusta, sklicujejo na slovenske bančne evidence. Tako Becciu kot Marognova sta obtožena poneverbe. Obtožbe sicer oba zanikata.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.