Tujina

Papež podelil izredni blagoslov: Mislili smo, da bomo vedno zdravi v tem bolnem svetu

Vatikan / Rim, 27. 03. 2020 20.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Papež Frančišek je stopil na prazen Trg svetega Petra, ki je običajno poln vernikov, in mestu ter svetu podelil izredni blagoslov (urbi et orbi). Poudaril je, da smo v času, ko se svet bori s pandemijo koronavirusa, vsi v istem čolnu. Boga je prosil za blagoslov.

"Gosta tema se je zgrnila na naše trge, ulice in mesta. Zagospodovala je nad našim življenjem in napolnila vse z oglušujočo tišino in obupno praznino, ki ohromi vsako reč, ki se je dotakne," je v pridigi na praznem Trgu svetega Petra dejal papež Frančišek. 

Pandemijo novega koronavirusa je označil za divji vihar, zaradi katerega je po njegovih besedah ves svet v istem čolnu. Po njegovih besedah je človeštvo ignoriralo vojne in nepravičnost na svetu. "Šli smo neustrašno naprej in mislili, da bomo vedno zdravi v tem bolnem svetu," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Iz tega stebrišča, ki objema Rim in ves svet, naj se na vas kot tolažilni objem spusti Božji blagoslov," je povedal in Boga prosil za blagoslov.

Spomnil se je tudi na vse, ki so ključni v spopadanju z novim koronavirusom, kot so zdravstveni delavci, prodajalci v trgovinah, policisti in prostovoljci.

Nato je v preddverju Bazilike svetega Petra podelil še blagoslov mestu in svetu in s tem povezan splošni odpustek. Ta blagoslov običajno poda samo ob božiču, veliki noči in po izvolitvi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pasica posebne novice POP TV
Ostanite doma

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
30. 03. 2020 11.15
+1
Čisti nadrealizem - papež podelil "urbi et orbi" pred praznim trgom Sv. Petra. Zgodovinsko!
Salah al-Din
29. 03. 2020 21.59
-1
Real satan še nikomur ni vzel življenja ( izjema je stava z bogom, ko je z njegovim dovoljenjem ubil 7 Jobovih otrok) . Da pa tvoj bog le ni tako dober priča biblija sama. Izaija 45 7: "Delam svetlobo in ustvarjam temo, narejam mir in ustvarjam gorje, jaz Gospod delam vse to!", Izaija 13 9 : " Glej , dan Gospodov prihaja,poln je krutosti, togote in srdite jeze.." Psalmi 90 7: Zares zaradi tvoje jeze ginevamo, zaradi tvije srditosti smo zmedeni. Me pa zanima če veš zakaj nismo nevidni, če nas je bog ustvaril po svoji podobi?
Shisui
30. 03. 2020 14.21
+0
Zato, ker smo v resnici ljudje ustvarili boga po svoji podobi in ne obratno.
real....
29. 03. 2020 17.41
+1
Bog je dober je življenje in zdravje.Pokvarjen je satan in je smrt in bolezen.
Transformerji
29. 03. 2020 16.39
+2
Svet je res hudo bolan, pa ne mislim na virus. Boga pa prav gotovo ni, če je, je pa ravno tako pokvarjen kot bolno človeštvo.
Salah al-Din
29. 03. 2020 15.10
+0
Nekaj citatov iz biblije, ki jih papež ni omenil: 2 knjiga kraljev: Glej ta nesreča je od Gospoda! Le kaj naj še pričakujemo od Gospoda, Psalmi 10 1: Zakaj Gospod, stojiš v daljavi, se skrivaš v času stiske, Jeremija 4 10: Oh gospod bog, kako hudo si prevaral to ljudstvo in Jeruzalem, ko si rekel:" Mir boste imeli!", 1 Janezovo pismo 3 13: Ne čudite se bratje, če vas svet sovraži!
Salah al-Din
29. 03. 2020 14.56
+3
Ko so misijonarji prišli v Afriko so imeli v rokah biblijo, mi pa smo imeli zemljo. Rekli so: "dajmo molimo!". Zaprli smo oči in molili. Ko smo odprli oči smo imeli v rokaj biblijo, oni pa zemljo. (Desmond Tutu)
tornadotex
29. 03. 2020 11.37
+3
Tudi papežu je zmanjkalo strank,vsak skrbi za svojo rit....mogoče bo pomagalo če doma ure in ure žrebrajo molitve....
Salah al-Din
28. 03. 2020 18.25
+2
Evolucija nas ni postavila na noge, da bi življenje preživeli na kolenih. Nihče pravzaprav ne ve , kako se je vse skupaj začelo. Ampak prej bom verjel znanstvenikom, kateri ne bodo od mene zahtevali, da se vsako nedeljo opravičujem, ker sem človeško bitje.
Apostol1
29. 03. 2020 10.48
+4
Salah ....... Bog ne zahteva opravičevanja vsako nedeljo , pravzaprav sploh ničesar ne zahteva , bodi človek v pravem pomenu te besede pa boš naredil bogu veselje , tako kot duhovnik Pedro Opeka , ki je zame več kot človek , je že bolj živeči svetnik , ki mu želim še dolgo življenje.
flojdi
28. 03. 2020 18.17
+0
. ? kdo je mislil..kaj ? pa kaj se sekirajo , saj njih čakajo nebesa ( že tadruga česenemotim
Salah al-Din
28. 03. 2020 18.05
+3
Nimamo razloga, da bi verjeli, da obstaja kakršen koli bog. In če obstaja vsekakor ni ljubeč in skrben. Vso bolečino in trpljenje na svetu, bi lahko odpravil, če bi bil resnično vsemogočen. Teizem v najboljšem primeru judovski ali v najslabšem (islam) ima prirojeno težnjo k vzpodbujanju delitve in sovraštva med ljudmi in si zasluži enako usodo kot njihovi sorodniki nacizem in komunizem (Paul Butler)
devlon
28. 03. 2020 16.18
+4
Vera je fajn..v naravne zakone. Groza za clovestvo so pa verski blaznezi, ki jih tule ne manjka in mi bodo dali minuse.
sannja5
28. 03. 2020 14.38
+6
enkrat sem brala in bila presenečena, da so starodavni Kelti, ki so živeli na naših tleh, častili naravo in verjeli v reinkarnacijo, podobno kot učijo vere na vzhodu. denimo en citat: Verjeli so v potovanje duše in nadaljevanje življenja po smrti – smrt je samo sredina življenja. Ker je duša nesmrtna in se ponovno reinkarnira, vse dokler ne doseže popolnosti, jih ni bilo strah prehoda onkraj. Naj bi celo "žalovali", ko se je otrok rodil, saj je trakrat duša umrla v onostranstvu in prišla na Zemljo. - kaj se lahko naučimo od Keltov
VolkBrenin
28. 03. 2020 15.52
+4
veliko...predvsem da je smrt kot takšna sestavni del življenje , kot rojstvo in vse vmes ...ali drugače - ko dodamo še dušo je pogled / dojemanje smrti / lahko celo " pomirjujoč -e " .... mogoče še boljši pogled imajo aborigini - vsi smo eno z vsem...tudi z matero zemljo in cikel vsega - tudi življenja vseh je kot "kroženje , krog" ...... kelti so verjeli tudi v življenje dreves recimo ...da so živa in med seboj komunicirajo. zdravijo itd ..znanost zadnjih nekaj deset let temu pritrjuje ...recimo Cleve Backster - skrivnostno življenje rastiln / dracena/ sicer zaposlen na CIA - usa....torej so evidentno imeli kelti v marsičem prav - dokaže današnja znanost...rastline tudi čutijo , se odzivajo na glasbo ...itd ..itd....
VolkBrenin
28. 03. 2020 15.56
+2
sicer na ponovno rojstvo / na vstajenje / na nek način omenja tudi sveto pismo...sam jezus je ponovno vstal od mrtvih ...vstajenje čaka vse - s to razliko - da po rkc v nebesih....tako nekako ...Torej rkc ne zanika vstajenja / ponovnega rojstva / le razlaga ga drugače / na svoj način....
tornadotex
29. 03. 2020 11.44
+0
Sanja5,imaš prav,tudi pra kristjani so verjeli,kar je bil prvotni nauk Kristusa ,v reinkarnacijo. Na žalost se je potem Krščanstvo modrniziralo(2-4 stol) in temeljito spremenilo besedilo v svetem pismu( med prepisovanjem,po navodilih takratnih papežev). Od takrat dalje ,je prvotni nauk Kristusa spremenjen in to samo v nekaterih ključnih besedah,ki pa je kasneje imel usodne pomene in zaključke do današnjih časov. kdor želi,naj išče pod Prakristjani in mnogi boste šokirani,kaj so nam prikrivali.....
Transformerji
28. 03. 2020 13.20
-4
Bog-alien, je na prečudovito Zemljo zasadil zametke življenja, ki se je preko milijarde let razvilo do človečnjakov. Pa je ugotovil, da dlje ne bodo prišli in je nekaterim dodal svoj DNK. Pa se je začelo razvijati: opice so še vedno opice, človečnjaki brez tujega DNK so počasi začeli izumirati, smo se pa zato začeli hitro razvijati: gradnje piramid, industrija, tehnologija, začela se je požrešnost, tekmovanje za bogastvom, koriščenje bogastva Zemlje, zatiranje drugačno mislečih.... Ampak alien nam je dal tudi sposobnost, ustvarjati zdravila, pa tudi viruse..... če imaš preveč prostega časa, pa razmišljaš o takih nedoumljivih neumnostih....
VolkBrenin
28. 03. 2020 13.43
+3
hmmm ...nekatere zanima nogomet , nekatere znanost , nekatere umetnost...nekatere celo pijančevanje...nekatere celo vera...nekatere kdo smo , od kod prihajamo ali pa preprosto - zakaj smo....to lahko naštevamo tri leta...in vse to ni pogojeno s časom...je stvar posameznika , interesov , priorotet ...in s tem ni nič narobe...Vsekakor imamo vsi .na zahodu veliko premalo časa za stvari , ki so res pomembne , vredne....kaj to za koga pomeni je spet stvar kultutnih norm okolja ...časa in prostora bivanja ...tradicije , prevzetih navad in podobno....Tvoj komentar sem sicer prebral kot sarkazem...je pa ZELO zanimiv v delu dnk...in tisti "preskok " v nadaljevanju ...kar naenkrat so se čez noč razvile " kulture " z znanjem...velikim znanjem ...in to opisuje znana znanost....nam znana znanost...kot to ...da je kufu / keops dal zgraditi piramide ....njegov stari oče pa ne bil toliko učen - kot vsi ostali - znal je pasti koze...tako o tem znanost...ki je z leti proti grkom in kasneje rimu zamirala / znanje in vedenje/ ....in ne - se bolj razvijala....vse do poznega srednjega veka po evropi...logično pa bi bilo. - nasprotno.... da bi se bolj razvijalo vedenje in znanje - vsega...V znani in znanstveno priznani današnji zgodovini je več lukenj o našem razvoju , kot v situ velikosti slovenije....Od kod ali kje ogromen preskok v znanju ...??? nato zamiranje...bližji čas pa nam je bolj znan in jasen....???!! ...
DasaizDalasa
28. 03. 2020 13.10
+2
Dvomljivci za veliko noč ne dobijo ne pirhov ne šunke. Dve žlice polente pa spat!
flojdi
28. 03. 2020 18.23
+4
..le kaj bo z mano... ker že par desetletij ne štriham perhov , šunke ne jem , polenta se mi je pa za vedno zamerila točno leta 1962
Apostol1
28. 03. 2020 11.27
+2
Znanstveniki v nekih razlagah menijo , da vesolje ni neskončno , toda če ima vesolje svoj konec ,kaj je potem za tistim koncem , odgovor je bog in bog je vse tisto česar ne vemo vedeli pa ne bomo nikoli vsega , torej bog obstaja in to je najbolj preprost ter najbolj prepričljiv dokaz , da bog obstaja. Toda zakaj potem zanikamo obstoj boga in tudi tule je odgovor preprost , Zanikamo ga zato ,ker je bog ali pa bogovi sredstvo za podrejanje soljudi in če nekdo reče , da je splav greh v imenu boga , potem je to zloraba boga in teh zlorab je toliko kot je star človeški rod in vsekakor se točno ve kdaj je zloraba in kdaj ne in zato pa pride do zanikanja. Pravi vernik pa verjame , da je bog in bog nam je dal možgane in nas s tem postavil na vrh prehrambene lestvice in dal nam je tudi izbiro in to je ali bomo s temi možgani pomagali drug drugemu ali pa izključno samo sebi. Če bomo te naše možgane uporabili tako , da si bomo medsebojno pomagali , tako kot so v pradavnini bomo preživeli, če bo pa prevladala sebičnost potem nam pa poleg korona virusa , kaj kmalu lahko sledi še kakšen nov še bolj smrtonosen virus, Odločitev je ne glede na to ali nekateri mislijo ,da boga ni ,drugi pa da je, je v rokah človeka in ne boga , bog se ne bo vmešaval , le zakaj saj nam je dal vse kar potrebujemo za preživetje.
VolkBrenin
28. 03. 2020 12.52
+2
hmmm...ateistična znanost pade na izpitu že pri evoluciji darwina na celi vrsti konkretnih primerov ..ki je sicer vsesplošno sprejeta.... lep primer je bolj resna analiza zapisa dnk ali pa - koliko % nas loči od šimpanza ....Nedvomno obstaja stvarnik - kreator vsega znanega - ki ga imenujemo bog .... kot sem že nižje napisal ...Einstein recimo je dnevno omenil boga ....res zanimiva tema za dolge ure debate...podprti seveda z argumenti....( Einsteina preprosto omenjam zato / ni edini / ker je kljub vsesplošno priznani znanosti...veliko stvari povezal z bogom in božjim...Iz podobnih naslovom se bog vseeno bi lahko ali pa se bo vmešal ...odvisno od percepcije in časovnice preteklosti ....recimo sumerski Enki....in podobno...( sama neskončnost , kot takšna, je lep dokaz da marsičesa naši možgani / um / preprosto niso sposobni dojeti/ razumeti ....) ...Ja , zelo predolga tema za neke komentarje....Še osebno mnenje - nedvomno stvarnik je ...poimenovanje bog je sprejemljivo že zatadi tega ...kar po definiciji bog je " vse " ...Človeštvo / ljudje se po moje spotaknemo - kateri je tisti pravi ...( ker vsaka stran, ki jih je na n ....zagovarja " svojega " ....Ps . že samo dejstvo da so vse stare kulture " poznale.- omenjale " vesoljni potop ...po celem svetu...pove veliko...tudi recimo v svetem pismu...in rkc sama ima premalo poudarka na celotni stari zavezi / že vedo zakaj/ ...potem pridemo do res presenetljivih zapisov in mnenj...etc...Eh , tema res ni za v komentarje ...je ptedolga....
Salah al-Din
28. 03. 2020 18.17
-1
Leta 1954 je Einstein v pismu filozofu Ericu Gutkindu zapisal: "Vera v boga je otroško praznoverje in Židi niso izbrano ljudstvo.Beseda bog ni zame nič drugega kot proizvod človeških slabosti, a biblija je kolekcija primitivnih legend, ki so zelo otročje."
real....
28. 03. 2020 11.01
-1
Živel Gospod.Zame oziroma nas več pomeni eno živo rajsko jabolko katerega nam je Bog dal za živež kot vse mrtve zlate palice tega sveta.
flojdi
28. 03. 2020 18.27
+3
.očitno moram res preštudirat vse vere sveta. zanima me zakaj je nekdo v jabolko , menda , prepovedal ugriznit celo
sannja5
28. 03. 2020 09.41
+3
ta misel je odlična, da smo mislili, da bomo vedno zdravi v bolnem svetu. Ampak, medtem ko vzhodnjaške religije učijo tudi o milosti in sočutju do živali, lepem ravnanju z naravo, ki je po teh filzofijah, podono kot indijanska, živi organizem, kaj takega od katolikov še nisem slišala. Z izjemo Asiškega, vsaka mu čast.
VolkBrenin
28. 03. 2020 10.20
-2
ja lej....interpretacije svetega pisma so s strani " župnikov " neprimerne ...za večino nerazumljive - osebno mnenje, da namerno--- vseeno vse to uči tudi sveto pismo....ali koran , če hočeš....mogoče je pomenljivo da mahabharata / hindu/ veliko manj poudarka daje v tej smeri...imajo pa zato v " vedah " / ki niso del vere , kot takšne/ tudi te zapise ...in ŠE marsikaj drugega za " življenje " ...
RamzesII
28. 03. 2020 10.31
+0
Sveto pismo je namensko napačen prevod originala. Kaj je sledilo je jasno.
Apostol1
28. 03. 2020 09.30
+2
Mislili smo da bomo vedno zdravi v tem bolnem svetu in ta misel se vidi najbolje po tem korona virusu in pa po virusu ,ki je ravno tako prisoten in to je prihod voditeljev , ki prisegajo na sveto pismo in nam gledajo v oči ter nam lažejo tako očitno ,da to vidi vsak , ki ima vsaj malo pameti v glavi in to so politiki tipa Trump in Bolsonaro , pri nas pa Janša.
VolkBrenin
28. 03. 2020 10.13
-1
ja ...v usa gredo celo tako daleč , da prisegajo na svetem pismu...trump je prisegel celo na dveh....brez heca....In malokdo pozna dejstvo iz 2007 ...januarja....Kot je že znano, ZDA, ki temeljijo na svobodi veroizpovedi, doslej še nikoli v svoji zgodovini niso poznale kongresnika, ki bi prisegel na karkoli drugega kot Sveto pismo. Očitno se časi spreminjajo, saj bo danes Keith Ellison prisegel na koran.
VolkBrenin
28. 03. 2020 10.15
-2
ta koran na katerem je prisegel Elilison je bil sicer last enega od ustanoviteljev ZDA Thomasa Jeffersona.....
VolkBrenin
28. 03. 2020 09.09
+1
allcolours 27.03.2020, 21:10:30 -5 Tale Vatikan je meni vedno ena uganka. Sploh ko vidim ta Obelisk na trgu Sv. Petra v Rimu. Kaj ima to veze s krscanstvom?
VolkBrenin
28. 03. 2020 09.15
+4
od takšne vernice bi pričakoval več poznavanja tvoje vere....ta obelisk je simbol v kamen ujetega sončnega žarka - sicer je iz egipta in star čez 4000 let ...simbolizira moč božje svetlobe - sonca....Z njegovo postavitvijo na trg svetega petra v rimu naj bi božja sončna svetloba objela vse , ki pridejo na ta kraj z molitvijo k bogu....
ochi
28. 03. 2020 09.46
+4
bog sonca je poganski bog, če se ne motim.
VolkBrenin
28. 03. 2020 10.02
+1
in Raa egipčanski/ sonce......V tem primeru ne gre za čaščenje sonca / po " vatikanu " temveč za čaščenje boga , ki nam je dal " luč , svetlobo in sonce " ....kot vir ( eden izmed virov ) ...življenja na zemlji ...Tako razloži to/ sonce/ tudi sveto pismo....Torej gre v tem primeru tudi za čaščenje božje stvaritve in vzporedno s tem boga stvarnika - nebes in zemlje...kot rečeno - se to ujema s svetim pismom zato v tem kontekstu / obelisk kot v kamen ujet sončni žarek/ ni nič spornega z vidika krščanske vere...
VolkBrenin
28. 03. 2020 10.04
-3
nerodno zapisal...po " vatikanu " je bilo mišljeno ...da rkc ne časti sonce , kot takšno...temveč boga stvarnika - tudi sonca...po svetem pismu - nebes in zemlje
VolkBrenin
28. 03. 2020 10.08
-3
če te zanima kaj več...ima za marsikoga zelo presenetljive razlage o veri in znanosti / tudi evoluciji / tomislav terzin - yt...Zanimiv človek in drugačen pogled...Ps . Einstein je vsakodnevno omenjal tudi - boga ..večina pa tega ne ve ....
VolkBrenin
28. 03. 2020 10.10
-1
tomislav je drugače znanstvenik / biologija / ....bivši ateist...Zanimiva " reč " iz drugega zornega kota......Saj veste...več glav , več zelja....
barjagula
28. 03. 2020 08.39
+6
Pomagaj si sam,in bog ti bo pomagal