Tujina

Partner Kailijeve priznal, da je bil odgovoren za upravljanje z gotovino

Bruselj, 15. 12. 2022 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Francesco Giorgi, partner Eve Kaili, naj bi pred belgijskimi preiskovalci priznal, da je bil del organizacije, prek katere sta se Maroko in Katar vmešavala in vplivala na evropske zadeve. Njegova naloga je bilo upravljanje z gotovino, so na novo pridobljene dokumente razkrili italijanski in belgijski mediji. Giorgi naj bi obremenilno pričal tudi proti dvema drugima poslancema poslanske skupine S&D.

Zasežena gotovina v hotelski sobi v Belgiji.
Zasežena gotovina v hotelski sobi v Belgiji. FOTO: Profimeda

Znane so nove podrobnosti zaslišanja osumljencev, ki so jih na podlagi dokumentov razkrili pri italijanski La Repubblici in belgijskem dnevniku Le Soir. Po njihovih navedbah naj bi Giorgi med zaslišanjem povedal tudi, da sumi, da sta denar prek Antonia Panzerija prejela tudi dva poslanca iz stranke S&D Andreo Cozzolino in Marca Tarabello, poroča Ansa.

Na novo se je v aferi pojavila tudi vloga Maroka, ki naj bi bil v domnevno podkupovalno afero vpleten prek svoje zunanje informacijske službe Dged. Po navedbah časnikov naj bi bili Panzeri, Cozzolino in Giorgi v stiku z Dgedom in Abderrahimom Atmounom, maroškim veleposlanikom na Poljskem.

Eva Kaili bi sicer morala skupaj še s tremi osumljenimi v okviru preiskave korupcije v Evropskem parlamentu že v sredo stopiti pred preiskovalnega sodnika, ki naj bi odločal o morebitnem podaljšanju pripora. Vendar so predhodno zaslišanje v njenem primeru v bruseljski sodni palači prestavili na prihodnji četrtek. 

Kailin odvetnik je za AFP povedal, da se zaslišanja ni mogla udeležiti zaradi stavke osebja v zaporu, kjer se trenutno nahaja. Drug odvetnik Kailinove je povedal, da je nedolžna in zanika govorice, da je prejemala podkupnine iz Katarja, in dodal, da ne poznajo izvora denarja, ki so ga zasegli v kovčkih. Izvor gotovine bi lahko poznal njen partner Giorgi, so v sredo dejali odvetniki, in Giorgi je sporne posle očitno sedaj priznal. 

Do zaslišanja bo Kailijeva v zaporu, kjer bo tudi izvedela, ali bo do začetka sojenja izpuščena na prostost ob plačilu varščine. 

Eva Kaili bi morala biti zaslišana že v sredo, a so zaslišanje preložili.
Eva Kaili bi morala biti zaslišana že v sredo, a so zaslišanje preložili. FOTO: AP

Kdo so domnevni udeleženci?

Eva Kaili je zdaj že nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta in je še vedno v bruseljskem zaporu. Belgijska policija je aretirala tudi njenega očeta Alexandrosa.

Francesco Giorgi je zasebni partner Kailijeve in svetovalec poslanca Evropskega parlamenta Andrea Cozzolina, zoper katerega je sedaj pričal Giorgi.

Pier Antonio Panzeri je nekdanji italijanski evropski poslanec in predsednik nevladne organizacije "Boj proti nekaznovanosti". Italijanska policija je aretirala tudi njegovo ženo Mario Colleoni in hčer Silvio Panzeri.

Marc Tarabella je podpredsednik delegacije Evropskega parlamenta za odnose z Arabskim polotokom.

V Belgiji so aretirali tudi Luca Visentinija, generalnega sekretarja mednarodne konfederacije sindikatov, del preiskave pa je tudi Niccolo Figa-Talamanca, generalni sekretar nevladne organizacije "Ni miru brez pravice", navaja Politico.

Metsola v luči korupcijskega škandala obljubila obsežne reforme

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v luči enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini parlamenta obljubila obsežen sveženj reform, ki med drugim vključuje okrepitev sistemov za zaščito žvižgačev, prepoved vseh neuradnih prijateljskih skupin in pregled nadzora nad pravili kodeksa ravnanja.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola
Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola FOTO: AP

Ob tem je Metsola dejala, da bo sama vodila spremembe, ki naj bi vključevale tudi popoln in poglobljen pregled sodelovanja s tretjimi državami, in da bo sveženj pripravljen naslednje leto. Prav tako je priznala, da bi bilo obstoječa pravila mogoče še zaostriti, zlasti ko gre za spremljanje transakcij in potovanj poslancev ter lobističnih prizadevanj držav, ki niso članice EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Korupcijski škandal je opisala kot zunanji napad na evropsko demokracijo in poudarila, da parlament v celoti sodeluje v preiskavi, ki jo izvajajo belgijski organi pregona. "Nekatere stvari, ki so se zgodile v tem kontekstu, se ne bodo več ponovile," je še dodala.

Evropski parlament v luči korupcijskega škandala z resolucijo glede Katarja

Evropski poslanci so izglasovali resolucijo, s katero začasno ukinjajo delo na zakonodajnih besedilih, povezanih s Katarjem, in pozivajo k prepovedi vstopa zastopnikom katarskih interesov v Evropski parlament. Hkrati si poslanci prizadevajo za prepoved prejemanja donacij iz tretjih držav na ravni EU. Za resolucijo je glasovalo 541 poslancev, dva sta bila proti, trije pa so se glasovanja vzdržali.

Poslanci so v resoluciji izrazili zgroženost spričo nedavnih obtožb, da so sedanji in nekdanji poslanci ter zaposleni v Evropskem parlamentu vpleteni v korupcijo, pranje denarja in sodelovanje v kriminalni organizaciji. Pri tem tudi opozarjajo, da so pri zaznavanju korupcije odpovedali notranji sistemi in obsojajo domnevne poskuse podkupovanja s strani Katarja.

Poslanci so s sprejetjem resolucije prekinili vse delo na zakonodajnih besedilih, povezanih s Katarjem, zlasti glede vizumske liberalizacije in sporazuma med EU in Katarjem o letalstvu, pa tudi načrtovane obiske, dokler se zadeve ne razjasnijo. Prav tako zahtevajo prepoved vstopa predstavnikom katarskih interesov v Evropski parlament, dokler sodne preiskave ne bodo dale jasnih rezultatov, so sporočili z Evropskega parlamenta.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: AP

Izrazili so zaskrbljenost zaradi morebitnih konfliktnih interesov zaradi postranskih zaposlitev, zlasti ko posamezni poslanci delujejo kot menedžerji, so člani odborov ali svetujejo bankam, multinacionalnim družbam ali podjetjem, uvrščenim na borzo. V luči tega so podprli sistem prijave premoženja na začetku in ob koncu mandata.

Odločili so se tudi za prepoved kakršnega koli zunanjega financiranja poslancev ter zaposlenih v političnih skupinah. Parlament si bo v luči tega prizadeval za uveljavitev prepovedi prejemanja donacij evropskim poslancem in političnim strankam iz tretjih držav na ravni EU, zato Evropsko komisijo poziva k pripravi ustreznega zakonodajnega predloga.

Parlament se je zavzel tudi za oblikovanje preiskovalnega odbora po koncu tekoče preiskave in sojenj, ki bo preiskal primere korupcije in neprimernega ravnanja s strani tretjih držav, ter za vzpostavitev posebnega odbora, ki bo pregledal vrzeli v okviru pravil parlamenta in predlagal spremembe.

Prav tako Evropski parlament poziva Komisijo, naj končno predstavi predlog za vzpostavitev neodvisnega etičnega odbora, za kar so se v parlamentu zavzeli že septembra lani.

Sprejetje resolucije sledi enemu največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta, v katerem naj bi se Maroko in Katar vmešavala in vplivala na politične in gospodarske odločitve Evropskega parlamenta.

Evropsko javno tožilstvo zahteva odvzem imunitete dvema grškima evroposlankama

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je zaradi suma goljufije v škodo evropskih sredstev zahtevalo odvzem poslanske imunitete dvema grškima evroposlankama, Marii Spiraki in Evi Kaili, ki je bila v torek po izbruhu korupcijske afere v Bruslju razrešena z mesta podpredsednice Evropskega parlamenta, so danes sporočili iz EPPO. "Na podlagi preiskovalnega poročila Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf) obstaja sum goljufije v škodo proračuna EU v zvezi z upravljanjem parlamentarnega dodatka in zlasti v zvezi s prejemki akreditiranih parlamentarnih asistentov," so ob tem zapisali pri EPPO.

V skladu z veljavno nacionalno zakonodajo imata Kaili in Spiraki pravico do domneve nedolžnosti, še navaja sporočilo tožilstva.

Po prvih informacijah naj bi bile plače, ki jih je evroposlanka Spiraki izplačevala svojim asistentom v Evropskem parlamentu, nižje od predvidenih, na svoji spletni strani poroča grška izpostava ameriške mreže CNN.

Dodajajo še, da zahteva za odvzem imunitete Marii Spiraki ni povezana s primerom Eve Kaili in preiskavo v zvezi s korupcijo v Evropskem parlamentu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Butalivud
15. 12. 2022 21.08
+4
Ko ni dovolj bajna plača. Je nujno napolniti še rezervne torbe z gotovino. Za v arest do konca. Za primer.
Butalivud
15. 12. 2022 20.57
+3
Evropska dejmokrastcija.
Butalivud
15. 12. 2022 20.56
+3
Kar samo po sebi se vsiljuje vprašanje, a je tale unikaten primerek v EU parlamentu?
nur-amrabar
15. 12. 2022 20.07
+2
ta izjava pARTNERJA OD POPREDSEDNICE EU PARLAMENTA, kot nekakšna mafijska združba! res so bili italijani zraven....
konc
15. 12. 2022 19.38
+9
Za kozlat. EU drži skupaj samo še lopovska hinavščina, dvojna merila in izkoriščanje.
Rodion Raskolnikov
15. 12. 2022 17.57
+5
Hotel sem vprašati za katere politične/zakonodajne???! zadeve je šlo v tej zadevi, ampak je res brezpredmetno, vse odločitve EP so kupljene razlikujejo se samo imena, ki prejemajo in onih, ki dajejo. Vorašajte se koliko oerspektivnih industrij smo zaradi tega zaprli, koliko agrarne proizvodnje izgubili, koliko narave uničili… zato, ker se v EP da vse kupiti kot na tržnici?!
OvcjiPastir
15. 12. 2022 17.49
+6
Je pa pridno kradla, se vidi na sliki. Tudi to zahteva trud in disciplino.
ap100
15. 12. 2022 17.21
+14
na koncu bo celo nedolžna partner pa vsega kriv
Geres
15. 12. 2022 17.36
+5
Zna bit, da bo tudi on sam tako pričal. Imata 2 leti staro hčer. Če gresta oba za 10 let v zapor, bo odraščala brez obeh staršev. V vsakem primeru bo najkrajšo potegnila ravno nič hudega hčerka.
Kitamita
15. 12. 2022 17.09
+11
Italijani in Grki kera kombinacija
medo357
15. 12. 2022 16.45
+6
S&D so povsod isti, še pomnite našega Zorana?
Rubaška
15. 12. 2022 17.21
+4
Tudi Janez ni vedel od kod mu 100 jurjev. Zoran je pokasiral svojo kazen, Janez bi bil rad za nagrado pa PV.
štajerc65
15. 12. 2022 16.31
+10
Zdaj vemo zakaj je Katar porabil 200 miljard za SP. Del je v Bruslju 😀
Antena
15. 12. 2022 16.28
+20
Vse jim pobrat od avtov, hiš, vikendov čisto vse in v zapor za 30 let
Curie
15. 12. 2022 16.13
+20
Krade se na veliko, tako v EU parlamentu kot v našem!
bohinj je zakon
15. 12. 2022 16.03
+14
Maroko? A zato so njihovi prilezli med štiri na sp.? Samo preblisk.
Krakower
15. 12. 2022 15.56
+6
No, ti so skoraj toliko pokvarjeni kot naš Golob in njegova mafija.
IvanJaJo
15. 12. 2022 16.14
+6
Bolj kot Trstenjaško 🕯️mafija težko😏.. orožje, respiratorji, cepiva, maske in še se najde🤣
zajebant1
15. 12. 2022 15.54
-1
Pol pismen sd zmerjajo druge
Stolček
15. 12. 2022 15.47
+26
Bolj gledam v ta Bruselj, bolj vidim legalno, skrumpirano mafijo. In bolj gledam v parlamente in PV- je vseh članic, bolj vidim podobnost. In ravno EU bi rada drugim državam pametovala o vladavini prava in boju proti korupciji?! Bo treba pomest prvo pred samim pragom EU parlamenta.
zajebant1
15. 12. 2022 15.44
+15
Mogoče še faraončka kaj denarja skriva doma zato je zapustila Bruselj in šla iz 8000 eur plače na 3000 eur
Stoenka
15. 12. 2022 15.31
+4
Tanja🧕mora sedaj biti kolegici močna opora..
vlahov
15. 12. 2022 15.16
+14
Javni uslužbenci , ki se skorumpirajo bi morali imeti minimalno pokojnino in ti ki se ne samo malo višjo kot minimalno pokojnino. Vsi v upravi in zdravniki , sodniki vsi na proračunu.