Tujina

Leta 1994 v 'hotelu Ruanda' reševal življenja, danes obsojeni terorist

Kigali, 20. 09. 2021 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
12

Sodišče v Ruandi je zaradi terorizma obsodilo Paula Rusesabagina, nekdanjega menedžerja hotela, ki je bil s svojo zgodbo med genocidom v tej afriški državi leta 1994 navdih za film Hotel Ruanda. Tožilstvo mu je očitalo finančno in logistično podporo oboroženemu krilu opozicijskega gibanja Nacionalna osvobodilna fronta (FLN), sodišče pa ga je spoznalo za krivega. Prisodili so mu 25 let zaporne kazni.

Paul Rusesabagina-7
Paul Rusesabagina-7 FOTO: AP

"Rusebagina je kriv članstva v teroristični skupini in sodelovanja pri terorističnih aktivnostih," je v izreku sodbe dejala sodnica Beatrice Mukamurenzi. "Njegovo teroristično dejanje je vodilo v smrti," je dodala po poročanju Reutersa.  

FLN je v letih 2018 in 2019 prevzel odgovornost za več smrtonosnih napadov. "Glede na analizo predloženih dokazov in rezultate različnih zaslišanj smo ugotovili, da obstajal kanal, po katerem je bil financiran FLN. Rusesabagina je bil eden od financerjev," je opisala.  

Rusebagina trdi, da je žrtev umazane kampanje v svoji domovini.
Rusebagina trdi, da je žrtev umazane kampanje v svoji domovini. FOTO: AP

Oster kritik vladajočega režima

67-letni Rusesabagina, ki je po svetu postal znan, ko ga je v hollywoodski zgodbi o ruandski tragediji upodobil igralec Don Cheadle, je sicer glasni kritik predsednika Paula Kagameja in vladajoče Ruandske domoljubne fronte (FPR). Večkrat je namreč opozoril, da je koncentracija moči današnje vladajoče elite Tutsijev tako nevarna, da bi se lahko zgodil še en genocid.

Sam je vse obtožbe zanikal in trdil, da so ga ugrabili iz Dubaja, da bi ga skupaj z dvajseterico soobtoženih postavili pred sodišče. Tudi njegovi podporniki trdijo, da je bil sodni proces prirejen in da je to dokaz brezobzirnega Kagamejevega ravnanja s političnimi nasprotniki.  

Rusesabagina je v Ruandi sprožil obsojanje zaradi opozoril o drugem genocidu, in sicer Tutsijev nad Hutujci.
Rusesabagina je v Ruandi sprožil obsojanje zaradi opozoril o drugem genocidu, in sicer Tutsijev nad Hutujci. FOTO: AP

Tožilci so zanj zahtevali dosmrtni zapor, obtožnica v devetih točkah mu je med drugim očitala terorizem, požig, jemanje talcev in ustanovitev oborožene uporniške skupine, vse niti pa, češ da je vlekel iz tujine. Rusesabagina je namreč živel v izgnanstvu, lani pa so ga ruandske oblasti aretirale.

V Dubaju naj bi ga s prevaro zvabili na krov zasebnega letala, ki pa je nato pristalo v Kigaliju. Da je šlo za "resno kršitev mednarodne konvencije", je takrat opozarjala organizacija Human Rights Watch.

Pravi, da podpira opozicijsko gibanje, ne pa terorizma

Rusesabagina je sicer priznal članstvo v ruandskem opozicijskem gibanju za demokratične spremembe (MRDC), ki nasprotuje Kagamejevi vladavini, a hkrati odločno zanikal odgovornost za nasilje, ki ga je izvedlo oboroženo krilo Nacionalna osvobodilna fronta (FLN). Njegovo zgodbo so v pričanjih potrdili tudi drugi obtoženci, vendar je sodnica vztrajala, da sta obe organizaciji neločljivo povezani in je v sodbi uporabljala oznako MRCD-FLN.

V videu, objavljenem leta 2018, je Rusesabagina sicer pozival k oboroženemu uporu, saj je dejal, da se spremembe očitno ne da doseči z demokratičnimi prijemi. Leto prej je Kagame namreč spet slavil na volitvah, na katerih je osvojil kar 99 odstotkov glasov. Kagame sicer uživa podporo zahoda in se hvali, da je državi povrnil stabilnost in zagotovil pogoje za gospodarsko rast.  

Hotel Ruanda

Leta 1990 se je v državi začela državljanska vojna med takratno ruandsko vlado, vodeno od Hutujcev, ter Ruandsko domoljubno fronto (FPR), sestavljeno v glavnem iz Tutsijev, ki so zaradi hutujskega nasilja zbežali v Ugando. Pokole pred 26 leti pa je sprožila sestrelitev letala 6. aprila 1994 med pristankom v Kigaliju, v kateri sta umrla takratni ruandski in burundijski predsednik. 

Hôtel des Mille Collines je postal ikona Ruande.
Hôtel des Mille Collines je postal ikona Ruande. FOTO: Dreamstime

Režim hutujskih skrajnežev je v 100 krvavih dneh ubil najmanj 800.000 ljudi, večinoma pripadnikov manjšinskih Tutsijev, a tudi zmernih Hutujcev.  

Rusesabagina je bil iz mešanega zakona, njegova žena pa je bila Tutsi. Takrat je bil menedžer slavnega Hôtel des Mille Collines v prestolnici Kigali in je rešil na stotine pripadnikov manjšinskega plemena. Uspelo mu je uporabiti dobre zveze s takratno hutujsko elito in v hotelu obvarovati na stotine Tutsijev pred gotovo smrtjo.

Desetletje pozneje je na podlagi resničnih dogodkov nastal film Hotel Ruanda, ki je bil tudi nominiran za tri oskarje. Z njim je zaslovel tudi Rusesabagina, film pa je gotovo igral vlogo tudi pri tem, da so Rusesabagini leta 2005 ameriške oblasti podelile odlikovanje za pogum.

Njegovi različici dogodkov v času genocida sicer nasprotujejo tudi nekateri preživeli iz hotela des Mille Collines in tudi predsednik Kagame ga je obtožil, da izkorišča genocid, da bi se okoristil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

travc
20. 09. 2021 21.45
Ni nkaj.Oblasti si privoščijo lahko vsr.
pozzo
20. 09. 2021 21.21
+0
No zaradi takih kot patogen se dogajajo v članku opisane stvari. In ja tudi Auschwitzi, Jesenovci, Srebrenice in Hude jame.
TheGrayMask
20. 09. 2021 20.36
+2
Tale kagame je sicer en diktator sm samo dejansko dobro vodi drzavo. Poglejte si ruando danes... Kar se pa tice filma - brutalen.
patogen
20. 09. 2021 20.08
-18
Čim je v imenu osvobodilna fronta, mora biti vsaka država previdna, tožilstvo pa skrajno pozorno. Če je pravna država, nosilci tega naziva končajo v zaporu. Če pa se polastijo oblasti, je pa država pogubljena.
MirkoGorjup
20. 09. 2021 20.21
+16
Pojdi malo na Rab, Jesenovac, Matthausen, Buchenwald, Auschwitz in Dachau, pa boš videl od česa nas je osvobajala Osvobodilna Fronta. Potem ne boš več klaftral takšnih neumnosti.
patogen
20. 09. 2021 20.31
-18
Protiimperialistična Fronta ni nikogar osvobajala. kvečjemu je koga poslala v naštete kraje, s svojim delovanjem. Če bi lepo doma sedeli, se ne bi nihče znašel tam. Po drugi strani pa nam je prinesla teharje, tezno, Hudo jamo, Rog, krimsko jamo, Fojbe, ter še 700 neraziskanih krajev. poleg Golega otoka, lepoglave,
Stalin
20. 09. 2021 20.45
+15
Ja res je, če nebi bilo osvobodione fronte, bi ti Nemci dali liziko tak so bli prijazni.
MirkoGorjup
20. 09. 2021 20.50
+9
A veš da so nas Nemci imeli za manjvredno raso?
bergman
20. 09. 2021 20.57
+6
patogen, ti pa si plitev v svoji glavi, ali pa si nepismen oziroma nočeš prebrati nobene literature, ki so jo napisali tuji zgodovinarji, če domačim ne verjameš!! Ampak res žalostno, da obstajajo tudi taki modeli, da kljub nešteti literaturi, ne samo domači, tudi tuji, še vedno ponavljajo tisto, kar za celi svet pomeni "narobe"!! Kaj vse se najde v tej naši preljubi Sloveniji!!!
tito73
20. 09. 2021 21.22
+2
Ni kaj drugega za pričakovati od potomca izdajalcev slovenskega naroda. A ni tako patogen alias pravi sprehajalec?
marcel124
20. 09. 2021 21.26
+1
Malo tablet da se pomiriš, pa vzemi tamočne.
levidesničar
20. 09. 2021 21.55
patogen daj vzem kakšno zgodovinsko knjigo pa jo beri,da ti malo razširi mini možgane.