Pelješac zajeli ognjeni zublji, gasijo tudi z gasilskimi letali

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Tina Švajger /
KOMENTARJI
9
Pokrajino v bližini naselja Kućište na hrvaškem otoku Pelješac sta zajela dva požara. Prvega je gasilcem uspelo omejiti, medtem ko se z drugim gasilske enote ob pomoči kanaderjev še borijo. "Gorelo je v bližini hiš. Nimamo ceste, zato smo bili prisiljeni na pomoč poklicati še tretje letalo za gašenje," pripovedujejo gasilci. Domovi sicer naj ne bi bili ogroženi, a težave poleg vetra povzroča tudi nedostopnost terena, zaradi česar ogenj še ni pod nadzorom. Turisti pa naj bi že zapuščali polotok.

Na hrvaškem polotoku Pelješac, v bližini Kućišta, je okoli poldneva izbruhnil prvi požar. Na terenu je bilo okoli 50 gasilcev prostovoljnih gasilskih društev iz Orebića in Viganja, a ogenj se je hitro širil, k čemur je pripomogel še močan veter. Gasilsko-operativni center je nato ob 13.13 prejel zahtevo dubrovniškega Županijskega gasilsko-operativnega centra za pomoč dveh gasilskih letal oziroma kanaderjev. "Požar je zajel travo, nizko rastlinje in borov gozd, na terenu je okoli 60 gasilcev iz osmih prostovoljnih gasilskih društev - Viganj, Orebić, Kuna, Lovište, Korčula, Trpanj, Putniković in Ston," so po poročanju 24sata sporočili iz hrvaškega gasilskega združenja. Kot poroča dnevnik.hr je požar sicer že pod nadzorom.

Popoldne pa je zagorelo še na eni lokaciji, v bližini kraja Viganj. Drug požar je najverjetneje povzročila žerjavica prvega, ki jo je veter nosil naokrog. "Gorelo je v bližini hiš, zdaj pa gori višje v hribih. Zelo je nepriročno, ker tam ni ceste. Stavbe trenutno niso ogrožene, smo pa bili prisiljeni na pomoč poklicati kanaderje," je dejal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Orebić Kristian Kapiteli. "Piha veter, ki za zdaj sicer ni močan, se pa bojimo, da bi spremenil smer. Zaradi tega smo poleg dveh gasilskih letal na pomoč poklicali še tretje letalo," je dodal.

Je pa požar z močnim dim, ki ga je bilo videti daleč naokrog, očitno prestrašil nekatere turiste. Nekateri naj bi zapustili polotok, spet drugi so se s prikolicami umaknili na drug del Pelješca. "Mi domačini smo mirno, videli smo že precej hujše. Slišali smo, da naj bi požar povzročil električni kabel, nekateri kraji so tudi brez elektrike," besede domačina navaja 24sata.

Ta požar še ni omejen, a gasilci zatrjujejo, da razlogov za skrb ni.