Tujina

'Pelješki most je sprojektiral Slovenec, zgradil Kitajec in plačal Nemec'

Komarna, 26. 07. 2022 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danica Jovanović
Komentarji
220

Pelješki most je mojstrovina slovenskega projektanta Marjana Pipenbaherja in kitajskega gradbenega podjetja China Road and Bridge Corporation. Poleg praktičnega vidika, ki bo odrešil marsikaterega domačina in olajšal potovanje mnogim obiskovalcem, most v javnosti žanje tudi izjemno občudovanje zaradi njegove vizualne podobe. Strokovnjaki pa Pelješki most že zdaj uvršajo med najzanimivejše tovrstne objekte v Evropi. Edinstvenost mostu vidijo v njegovi kompleksnosti, navdušeni pa so tudi nad hitrostjo, s katero je bil zgrajen.

"Pelješki most je vizualno izjemen in hkrati gradbeno zahteven gradbeni projekt. Kot tak predstavlja tudi turistično atrakcijo za obiskovalce, nad njim pa so navdušeni tudi navtični privrženci," poroča hrvaški časnik Nacional.hr. 

Glavni projektant Pelješkega mostu Slovenec Marjan Pipenbaher je za 24ur.com povedal, da ob slavnostni otvoritvi mostu čuti ogromno zadovoljstvo.

"To je bil desetleten projekt. In ob uspešno končanem delu posameznik ne more mimo veselja, ki ga ta spremlja ob uspešno izpeljanem projektu. Pelješki most je ogromen in se hkrati zelo lepo vklaplja v prostor. To me zelo veseli."

Marjan Pipenbaher je s projekti začel leta 2012, z gradnjo mostu pa so pričeli leta 2017.
Marjan Pipenbaher je s projekti začel leta 2012, z gradnjo mostu pa so pričeli leta 2017. FOTO: Miro Majcen

Na vprašanje, kako poteka projektiranje mostu, nam je Pipenbaher zaupal, da prvotna ideja izhaja iz lokacije. "Projektant mora znati prebrati prostor in postaviti tak most, ki se bo skladal s prostorom," je pojasnil. In to jim je tudi uspelo. "Z mostom so vsi zelo zadovoljni. Predsednik hrvaške vlade in ostali politični predstavniki so pohvalili most, kar je en zelo fajn občutek da je stvar res uspela," je bil zadovoljen glavni in odgovorni projektant mostu.

Idejnemu projektu nato sledi glavni projekt, kar pomeni predvsem pridobivanje gradbenih dovoljenj, zatem pa projektante čakajo še natečaji in javni razpisi. Ko se končno izbere izvajalca, pa sledi skupno delo na terenu. Posebno pozornost so namenili tudi trajnostnemu vzdrževanju mostu, kar pomeni, da so v gradnjo vključevali kvalitetne materiale in most primerno zaščitili. 

Pipenbaher se sicer mudi v Dubrovniku, kjer so imeli danes predstavitev monografije o Pelješkem mostu. V knjigi je predstavljeno vse od idejne zasnove do simbolike in praktičnih vidikov mostu. Povedal je, da je v Dalmaciji v zraku strašno veselje. "Za Hrvaško je odprtje mostu en res velik dogodek." Pipenbaher se bo slavnostne otvoritve mostu tudi sam udeležil. 

Pelješki most bo uradno otvorila vožnja avta Rimac Nevera.
Pelješki most bo uradno otvorila vožnja avta Rimac Nevera. FOTO: AP

Režiser dogodka Krešimir Dolenčić je v praznovanje vključil tudi simfonični orkester in ognjemet. Most pa bo uradno otvorila vožnja avta Rimac Nevera, najzmogljivejšega električnega avtomobila na svetu. Po Pipenbaherjevem mnenju je to pravilno, saj "tako Rimac kot most predstavljata izdelke visoke tehnologije in se zato zelo lepo dopolnjujeta".

O Pelješkem mostu 

Skupno ima most 13 razponov, pet glavnih razponov pa je dolgih 285 metrov. Postavljen je na šestih armiranobetonskih stebrih, visokih 33 metrov. Ima dva vozna in dva odstavna pasova, ki služita za vzdrževanje mostu. Piloni so iz betona, konstrukcija je jeklena. Za gradnjo je bilo potrebnih 70.000 kubičnih metrov betona in 100.000 ton jekla. 

Pelješki most se bo slavnostno otvoril danes.
Pelješki most se bo slavnostno otvoril danes. FOTO: AP

Pelješki most je gradilo 670 delavcev in inženirjev. Velja za enega izmed največjih mostov, ki so bili zgrajeni v 21. stoletju. Graditi so ga začeli leta 2017, dokončali pa so ga januarja 2022. Projekt je ocenjen na nekaj več kot 550 milijonov evrov, od česar je 357 milijonov evrov evropskih sredstev. 

Prve ideje o mostu sicer segajo že dvajset let nazaj. V tem času so na Hrvaškem o mostu govorili, ga napovedovali, pričenjali z gradnjami, pa jih nato znova ukinjali. V 20-letni dobi Pelješkega mostu se je tako zamenjalo osem vlad. 

"Gradile so ga vlade Sanaderja, Milanovića in Plenkovića. Sanader je gradbena dela odprl celo dvakrat. Leta 2005 in nato dve leti kasneje," je povedala Gordana Hreljak Kovačević s Fakultete za gradbeništvo v Zagrebu. 

Dogodka se spominja tudi danes 24-letna Lucija Mrgudić. "Okoli deset let sem morala imeti. Spominjam se, kako je bila v zraku neka splošna radost, ker smo mislili, da se bo začela gradnja mostu. Plesali smo, to je bil velik dogodek. No, na koncu se je izkazalo, da ga ne bomo dočakali," je povedala domačinka. 

"Tako so na koncu hrvaški ponos in veselje oblikovali Slovenci, zgradili Kitajci in plačali Nemci," so zapisali na RTL.hr. 

Tudi navtični projekt

Na hrvaškem ministrstvu za pomorstvo, promet in infrastrukturo pravijo, da je most popularen tudi pri navtičnih navdušencih. Pričakujejo, da se bo zaradi mostu povečal navtični promet ter na tak način izboljšal navtični turizem na skrajnem jugu Hrvaške. "Pelješki most se s svojo konstrukcijo nevsiljivo vklaplja v veduto Malostonskega zaliva in predstavlja svojevrstno atrakcijo na morju," so za hrvaške medije pojasnili na ministrstvu. Opozorili so še, da bo zaradi povečanega navtičnega prometa pod mostom ta reguliran in bodo zanj veljala posebna pravila. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Resnica_Boli19
08. 08. 2022 14.51
+1
Najprej takoj da rečem: vsaka čast in čestitke Hrvatom za izpeljavo in zaključek takega velikanskega in predvsem pomembnega projekta. Kar pa se ostalih komentarjev tiče pa eh....Kakih 60 % komentarov so pozitivni, od tega so ali čestitke Hrvatom ali hvala Pipenbaherju, kakih 20 % je o tem kak bi pri nam to koštalo pa 2 tir mešajo zraven ko sploh nima veze s tem, 15 % vleče zram da bi lahko drugače rešli, da most sploh ni potreben, ostalo malo pa da most sploh ni hrvaški. Prvo: zemlja je od hrvaške. Karkoli se gor postavi je hrvaško, ne glede na to če zida kitajec, načrt nardi slovenec, plača pa evropa. Zakaj pa potem en ne izpostavi dejstva, da morda Pipenbaher sploh ni slovenec? Ker njegov priimek ne zveni ravno slovensko bolj nemško-avstrijski. Ampak ne, če šimfamo hrvate, zmeraj vsi stopmo skupaj sram vas naj bo. Drugo: Dosti so se pogajali, ampak druge rešitve ni bilo ker so bosanci(kot politiki ne kot narod; s tem predvsem mislim na izetbegovića) očitno zelo zategnjeni in presekati je bilo treba gordijski vozel. Tretje: Če vas butle vse tako vse moti, pol pa dajte kaj nardit. Pojte malo ven svet pa malo popravite, da bo 2 tir vse fertig. Lenuhi. Če vas tako moti potem pa tona dinamita pa zrušite most. Fuj. Vse vas je lahko zelooo sram.
JohannDoe
27. 07. 2022 15.54
+0
@mismotu "Hrvati znajo. Vsa čast njim. Pri nas pa še vedno ; Tujega nočemo, svojega ne damo" ---------- Če že, mislim, da je pri nas bolj domača viža v stilu "Tujega nimamo, svojega nočemo". Na koncu pa je dobro tisto, kjer se da zraven malho nastavit. Potem pa prerekanje okoli tega čigava bo malha. Pa Vilimanili in podobne uspešnice.
Harpuna
27. 07. 2022 15.29
+5
Pri nas politiki tega ne bi dovolili,ker če ni ogromno provizij na računu,se vse ustavi,kot pri vseh naših projektih.
JohannDoe
27. 07. 2022 15.55
+0
Pa če rečemo temu "nacionalni interes" ali kaj drugega.
nikhrast
27. 07. 2022 15.12
-7
Pa kakšen cirkus bi bil tu v Sloveniji če bi imeli takšno otvoritev, Slovenci so še hujši nacionalisti.
alenka.NN
27. 07. 2022 15.32
+7
...le zakaj se mi zdi, da te nekdo na silo drži pri nas....
nikhrast
27. 07. 2022 21.35
-4
Ultra patriot je samo lopov, sam sploh ne vem kje sem doma.
scipio
27. 07. 2022 13.46
+3
Tole je zgodba o še enem evropskem uspehu, pa o slovenski pameti, in hkrati petarda v riti vseh nacionalistov, od hrvaških, slovenskih, bosanskih in vseh ostalih...Dubrovnik se je s tem mostom približal vsem, od teh iz Makarske in Splita, od nas iz Slovenije, pa do teh iz Hamburga in Gotenburga...Pelješki kanal je premoščen, fovšljivci pa se lahko zapeljejo po analnem.
JohannDoe
27. 07. 2022 13.48
+2
Burtonnn
27. 07. 2022 16.18
+1
Uporabnik1884443
27. 07. 2022 13.39
-3
Kaj je res, da jim je izgradnjo mostu čestitala tudi Bratuškova. Sramota, s tem jim je legalizirali izgradnjo preko tujega ozemlja in igrice okrog soglasja z BiH. Sedaj lahko še izvedejo izgradnjo mostu od Savudrije do Italije, bo že kaka slovenska stranka dodala soglasje oz. minirala prepoved.
JohannDoe
27. 07. 2022 13.49
+6
Pri nas je bolj vprašanje a bo Vili to podprl ali ne.
JohannDoe
27. 07. 2022 13.38
+2
@yanay Hrvati imajo že od Tudžmana dalje občo podedovano šego, da se najraje pretvarjajo kot, da je njihova severna soseda Avstrija, vmes pa nič. Pač njihova odločitev je to. Če jim to hladi dušo, prav. Manj razumljiva je ta naša šega, ki jo vodi ta medijska hiša. O Hrvaški beremo skorajda več kot od o dogodkih doma. O svetu prek Karavank ali zahodno od Fernetičev pa praktično nič. Kot, da tisto za nas ne obstaja ali je nepomembno. Če kritiziraš samo hrvate, se ti ne zdi to malo dvojni kriteriji?
kr nekdo
27. 07. 2022 14.46
+3
Feraltribune
27. 07. 2022 13.35
+3
Včeraj sem gledal otvoritev. V večurnem TV showu so žal Pipenbaherja bežno omenili le enkrat. Seveda niso navedli njegove ancionalnosti. Tipično hadezejevsko. Ne sme se slišati, da je ost projektiral Slovenec. Mahali so s karirastimi zastavami, prepevali nacionalistične pesmi a glavnega projektanta so zamolčali. Spomnim se, da so pred leti odpirali Masleniški most, ki ga je projektiral takratni hrvaški hadezejevski pomembnež Jure Radić. Na otvoritvi so jure Radića nosili po rokah, vozili v kočijah in se mu klanjali ter pšisali hvalospeve. Nato se je čez nekaj časa izkazalo, da Masleniški most ni na dobrem mestu, da je preveč izpostavljen burji zato je zaprt vsaj tretjino leta.
JohannDoe
27. 07. 2022 13.41
-2
JohannDoe
27. 07. 2022 13.30
+5
Če je kdo slučajno gledal otvoritev in se mu je zdelo absurdno in malo bolano, da že 25 let ni več vojne pa še vedno paradirajo branitelji in branitelji gor pa dol pa suzne mi oči od ganjenosti pa kot, da fronte ni konec... Nekaj podobnega si mora mislit tujec, ko gleda naše procesije kjer smo leta 2022 in se maha z rdečimi, ljudje pa ganjeni kot da so še vedno z ermo v roki sred hoste.
yanay
27. 07. 2022 12.25
+4
Hrvati so pač hrvati. Ne razumejo, da znajo tudi drugi kaj narediti in se s tem težko sprijaznijo. Saj tudi vsako leto objavijo lestvico gostov v turistični sezoni, pa Slovenije na teh lestvicah ni. Pa smo jim že ničkolikokrat reševali turistične riti.
jejejejejojojiji
27. 07. 2022 12.33
-1
O čem ti pišeš???? Lepo ti piše, da je projekt slovenca izgradnja pa kitajska!!!! In najbolj pametno, denar od EU. Po čem sklepaš, da ne razumejo, da znajo tudi drugi kaj narediti???? Od vsega grdega kar pišeš o hrvatih se ti je že malo skisalo!
Žac
27. 07. 2022 13.02
-4
Pa se lazes da ni Slovenije na lestvicah. Laznivi slovenciljn.
JohannDoe
27. 07. 2022 13.19
+1
Res je. Poglej samo koliko znajo naši narediti. Samo v tujino morajo, da jih ne posiljujejo z raznimi belimi in rdečimi, hostami in rdečimi zvezdami, raznimi viliji in biliji...
yanay
27. 07. 2022 13.20
+1
Saj o tem govorim! Projekt je naredil Slovenec, gradili so pa Kitajci, ampak Hrvati neradi izpostavljajo druge. Kar se pa lestvic tiče, priznam, da nas mogoče zadnja leta uvrščajo na lestvice, evidentno pa je, da so nas v preteklosti, sploh v radijskih turističnih oddajah, zelo radi spregledali, ko so govorili, kateri narodi so nabolj zastopani v turistični sezoni.
Žac
27. 07. 2022 13.39
-1
Glede lestvice in to tvoje "mogoce" ti samo povem da sem sol googlat in sem nasel od leta 2016 lestvice kje so omenjeni Slovenski turisti. Tako da preden uporabis besedo"mogoce" bi lahko ti malo pooguglal a ne da lazes tukaj. Malo manj sovrazi. To ti je moj nasvet.
kr nekdo
27. 07. 2022 14.50
+1
že je na lestvicah. Menija v slovenskem jeziku ne najdeš. tud kakega napisa v slovenskem jeziku ne najdeš k za madžarske, češke pa še kake najdeš.
yanay
27. 07. 2022 17.15
+1
Vsekakor nas je Slovencev na Hrvaškem vsako leto, zelo veliko, toda odnos Hrvatov do nas, ni ravno na nekem nivoju. Bil sem marsikje po Jadranu, pa še nisem naletel na menije v slovenskem jeziku. Letos sem bil presenečen, ko sem v kampu na Rabu naletel na obvestilo v raznih jezikih, na zadnjem mestu pa je bil v slovenščini. Aleluja. Ne pripisuj pa mi sovraštva, če naštevam samo dejstva.
maršal Broz
27. 07. 2022 12.21
+2
Pipenbaher ziher ni janšist...
džonborno
27. 07. 2022 12.14
+2
Pipenbaher žal nima nobene veze s Hrvati, zato ni bil nikjer omenjen. Če bi samo hodil v gimnazijo v Karlovac, kot naprimer Tesla, bi bilo že dovolj da je projektant njihov in zaslužen za most.! Tako pa žal - Kitajci so heroji, EU je financirala zaradi sposobnosti lobiranja Plenkija, Pipenbaher pa ne bo nikoli nikjer omenjen!
jejejejejojojiji
27. 07. 2022 12.35
+3
Med otvoritvijo je bil posnet lep članek z omenjenim gospodom. Zakaj samo udrihate, če si niste otvoritve niti pogledali????
Žac
27. 07. 2022 13.05
-5
Jeje...pa ta je znan kot najvecji laznivec na tem portalu. Samo kdaj slisi kaj o Hrvaski mu se skisa in nima mej v svojih lazi.
kr nekdo
27. 07. 2022 14.51
+1
ja ja Tesla je pa hrvat sam kaj k je pravoslavne vere.
JohannDoe
27. 07. 2022 11.56
+5
Bravo Hrvati. Uspeli so očitno to izpeljati brez Vilija in maket.
orehi
27. 07. 2022 11.51
+6
tako je na včerajšni otvoritvi nisem niti enkrat slišal imena projektanta hrvati so se med sabo hvalili za zasluge
Cene Novak
27. 07. 2022 11.57
+1
Ja ali znajo še kaj drugega kot sebe promovirat?
CorbaMorba
27. 07. 2022 12.01
+3
Je imel tekom leta vodene oglede mostu iz inžinirskega vidika. Zares pomembna imena so ponavadi v ozadju.
jejejejejojojiji
27. 07. 2022 12.36
+1
NI RES!!!! Poglej si za nazaj: Med otvoritvijo je bil posnet lep članek z omenjenim gospodom. Zakaj samo udrihate, če si niste otvoritve niti pogledali????
Žac
27. 07. 2022 13.23
-1
Ce so zaslepljeni z sovrastvom in mrznjo. Po tem ni slona ne vidijo pred sabo. To jim se bo enkrat vrnilo v življenju. Karma je huda stvar.
alenka.NN
27. 07. 2022 15.42
-1
daj žac vključi klimo, tole tvoje pisanje je že kritično....pet besed preberem, pa vem od kje sovražna nastrojenost do nas domačih...
Uporabnik1880714
27. 07. 2022 11.47
+11
Izjemna mojstrovina, v velik ponos g. inženirju. Žal je bil zelo slabo predstavljen na včerajšnji prireditvi oz. Ob vseh intervjujih in hvale Kitajcem, z g. Pipenbaher jem niso uspeli predstaviti nobenega intervjuja. Na Pelješcu dopustujem desetletja, vem kako tam funkcionirajo. Še lani nobeden ni vedel, kdo je konstruktor. Da je iz Slovenije???? Pa nije moguče!!! BRUUUUH
Suckmyballs
27. 07. 2022 11.38
-1
Kaka faušija. Pa da so jim vesoljci gradili most, še vedno je to zmaga za njih, povezano imajo državo, tlakovano za nadaljni razvoj juga in turizma.
JohannDoe
27. 07. 2022 11.51
+1
Naš drugi tir baje gradijo Turki. Baje menda tudi, da so naše firme, ki so gradile zahtevne zadeve doma in tujini, šle zugrund. Ker pač... če naj propade pa naj propade pa to. Če bomo imeli, bomo imeli, če ne pa ne. Če bo kruh, bomo siti, če ne bo, pa lačni.
pingvinislo5
27. 07. 2022 11.33
+9
Pipenbaher bi lahko bil vzor marsikateremu inžinerju...sem poslušal in tudi bral par njegovih intervjujev in je resnično človek z veliko širine. projektov se loti res celostno, ve kaj želi in to tudi dela in zagovarja. razume in tudi dela tako, da je za dober izdelek treba pač vložit več časa, volje in tudi finančnih sredstev. hkrati govori s spoštovanjem tudi o drugih strokah, o sodelovanju z različnimi inžinerji različnih področij, itd. za vzgled bi si ga lahko vzela remec in hojs, ki sta res dva zadrteža in primitivca brez širine, brez spoštovanja, brez vizije in prav žaljiva do nekaterih strok, ki niso člani izs.
reakcionar
27. 07. 2022 11.30
+5
Dobr je. Oni majo Pelješki most.........Mi pa imamo drugi tir.........pa drugo cev v Karavankentunel..................oziroma bomo imeli vse to...............pa to....
User792410
27. 07. 2022 11.15
+5
Ta naslov je zelo površno in predvsem netaktno zapisan! Glede na to, da je glavnina sredstev prišla iz EU, mosta niso plačali le Nemci, ampak vse članice in seveda tudi Hrvaška, ki prispevala več kot tretjino sredstev, kar je gledano na posamezno državo, ki so finančno sodelovale v projektu največ, kar je tudi prav, saj most stoji na njihovem ozemlju. Seveda pa je bil vložek Nemčije, glede le na posamezne članice EU in kriterije, najvišji. Je pa to na koncu koncev bil to nekakšen skupni evropski projekt, ki se je uspešno zaključil, kar je na vse zadnje najpomembneje.
JAZsemTI
27. 07. 2022 11.15
+11
Pipenbaher je umetnik, vizionar in resnični mojster.