Tujina

Trump hujskaški govor k napadu na Kapitol označil za "povsem primeren"

Washington, 12. 01. 2021 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, M.R., Tadeja Voščun
Komentarji
138

Ameriški predsednik Donald Trump se je osem dni pred koncem mandata in šest dni po vdoru v Kapitol prvič pojavil v javnosti. Dejal je, da se mu zdijo pozivi, da bi ga odstavili, absurdni, in da "gre za nadaljevanje največjega lova na čarovnice v zgodovini politike". Svoj govor, v katerem je privržence spodbujal k napadu na Kapitol, je označil za "povsem primeren".

Trump je osem dni pred koncem mandata in šest dni po vdoru v Kapitol odpotoval na obisk v Teksas, enega zadnjih na predsedniškem položaju.

Trumpovi podporniki v Teksasu.
Trumpovi podporniki v Teksasu. FOTO: AP

Še pred odhodom je odgovarjal na novinarska vprašanja."Kar zadeva moj odpoklic, gre za nadaljevanje največjega lova na čarovnice v zgodovini politike. Smešno je, absolutno smešno. Postopek odstranitve povzroča ogromno ogorčenje, strašno je to, kar počnejo," je dejal Trump.

Spomnimo, da je FBI v ponedeljek izdal opozorilo, da se protrumpovske oborožene skupine pripravljajo na vrsto protestov ob inavguarciji Joeja Bidna. Po navedbah FBI-ja bi protesti lahko vodili do nasilja.

Na to informacijo je Trump odgovoril: "Nočemo popolnoma nobenega nasilja." 

Da se v času inavguracije Bidna pripravljajo nemirni izgredi, se je seznanil tudi kongres. Demokrat Conor Lamb je za CNN dejal, da se govori o 4000 oboroženih "domoljubih", ki nameravajo obkrožiti Kapitol in preprečiti vstop demokratom. "Objavili so pravila sodelovanja, kar pomeni, kdaj streljaš in kdaj ne. Torej gre za organizirano skupino, ki ima načrt," je dodal Lamb. Nadaljeval je, da se z uporniki ne bodo pogajali, niti prepirali. "Treba jih je preganjati. Ustaviti jih je treba. Na žalost tukaj mislim tudi na predsednika, ki ga je treba obtožiti in odstraniti s položaja."

V Washingtonu se zaostrujejo varnostni ukrepi, zvezni, državni in lokalni organi pregona se pripravljajo na možnost večjega nasilja. Županja Washington DC-ja Miruel Bowser je Američane pozvala, nas se ne udeležijo Bidnove predsedniške inavguracije, saj jo je zaskrbelo zaradi preteklih nasilnih izgredov v Kapitolu."Če me za kaj skrbi, me skrbi za našo demokracijo. Kajti v naši državi imamo določene frakcije, ki so oborožene in nevarne," je še dodala. Javnost je pozvala, naj slovesnost spremljajo virtualno, po videoprenosih. 

Na vprašanje, ali naj Biden glede na informacije, ki so jih prejele varnostne sile, še vedno izvede tradicionalno inavguracijo na prostem, je Lamb dejal, da če bo Biden želel slediti tradiciji, mu bo stal ob strani.

Trump je v pogovoru z novinarji komentiral tudi svoj govor na protestu 6. januarja v Washingtonu, po katerem so se njegovi oboževalci podali na Kapitol, češ da je bil "povsem primeren". "Ta govor smo analizirali, ljudje mislijo, da je bilo to, kar sem rekel, povsem primerno," je dejal novinarjem. Dodal je, da "se je treba vedno izogibati nasilju". V njegovem stilu je Trump skušal krivdo preusmeriti na demokrate in oprati svoje ime pri spodbujanju nasilnega vedenja.

Trump prvič v javnosti po izgredih v Kapitolu.
Trump prvič v javnosti po izgredih v Kapitolu. FOTO: Dreamstime

Demokrate je obtožil, da njihova vložitev predloga ustavne obtožbe proti njemu, bi lahko izzvala nasilne odzive. "Nancy Pelosi in Chuck Schumer gresta po tej poti. Mislim, da povzročata izjemno nevarnost za našo državo in povzročata ogromno jezo. Nočem nasilja." Podobno je dejal, da odločitve Twitterja, Facebooka in drugih platform, da blokirajo njegove račune, povzročajo bes njegovih privržencev.

Medtem je Reuters poročal, da je po besedah republikanskega kongresnika Kevina McCarthyjaTrump priznal, da nosi "določeno odgovornost" za vdor v Kapitol in nasilne izgrede, ki so se zgodili prejšnji teden. Mc Carthy, ki sicer za nasilje krivi Trumpa, saj znotraj republikancev prihaja do razhajanja mnenj glede nasilnih izgredov v Kapitolu, je razkril podrobnosti telefonskega pogovora s Trumpom, ki sta ga opravila med dvournim virtualnim sestankom z republikanci."Osebno sem ga vprašal, ali je odgovoren za to, kar se je zgodilo, in ali se zaradi tega slabo počuti. Rekel mi je, da nosi nekaj odgovornosti za to, kar se je zgodilo."

Trump je izgrednike najprej označil za "zelo izjemne" ljudi, napadov na kongres ni želel obsoditi in vseskozi je ponavljal, da so se dogajale goljufije pri štetju glasov na volitvah. Dan kasneje je nasilje označil za "gnusni napad" in se zavezal, da bo zagotovil nemoten prenos oblasti, čeprav volilnega poraza ni priznal.

Kongresnik slovenskega rodu Gosar pod udarom zaradi vzpodbujanja k nasilju

Republikanski kongresnik slovenskega rodu iz Arizone Paul Gosar je uvrščen med republikance, ki so s svojim obnašanjem prispevali k napadu na kongres prejšnjo sredo, zaradi česar del njegove družine spet zahteva, naj se ga odstrani iz kongresa. Gosar je eden najbolj odločnih podpornikov predsednika ZDA Trumpa in njegove politike. Pred sredinim napadom na kongres, v katerem je umrlo pet ljudi, je Gosar pozival Trumpove podpornike, naj 6. januarja pridejo v Washington branit ustavo in Belo hišo.

Gosar je potem med formalnim potrjevanjem zmage Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra vložil ugovor na izid predsedniških volitev v Arizoni skupaj s teksaškim senatorjem Tedom Cruzom. Med razpravo o ugovoru, ki je bil kasneje poražen, so v kongres vdrli Trumpovi privrženci. Gosarja so skupaj z drugimi člani kongresa umaknili na varno v podzemni bunker, kjer je spet z nekaterimi drugimi republikanskimi kolegi zavračal uporabo mask proti koronavirusu.

Družina Paula Gosarja: "Vemo, da je skrajnež, in to jemljemo zelo resno."
Družina Paula Gosarja: "Vemo, da je skrajnež, in to jemljemo zelo resno." FOTO: AP

Demokrati so skušali republikanskim kolegom razdeliti maske z opozorili, da je gneča v bunkerju v času pandemije koronavirusa izjemno nevarna. Gosar je ostal brez maske, do torka pa so okužbo s koronavirusom prijavili že trije demokratski člani kongresa. Demokratka Bonnie Watson Coleman iz New Jerseyja, demokratka Pramila Jayapal iz države Washington in demokrat iz Illinoisa Brad Schneider so prepričani, da so se okužili med sredinim divjanjem najverjetneje v bunkerju.

Demokrati so sedaj pripravili resolucijo za sprožitev preiskave obnašanja republikanskih kolegov, ki po zgledu predsednika ZDA iz političnih razlogov zavračajo maske in ogrožajo varnost kolegov. Gosar je med njimi kot tudi med tistimi, ki bodo verjetno pod preiskavo zaradi vzpodbujanja k nasilni vstaji proti vladi. Resolucija za odstavitev upornih članov kongresa ima že 50 podpisnikov. Odstavitev svojega brata so v pogovoru za časopis Arizona Republic zahtevali Jennifer, Tim in David Gosar. To je že tretjič v treh letih, da bratje in sestre poslanca, ki ga je slovenski predsednik Borut Pahor leta 2019 odlikoval z zlatim redom za zasluge, javno kritizirajo. Gosar je tudi vodja poslanske skupine prijateljev Slovenije v predstavniškem domu kongresa.

"Vemo, da je skrajnež, in to jemljemo zelo resno. Brat nenehno širi dezinformacije in zelo smo začudeni, da doslej še ni bilo nobenih posledic. To, kar se je dogajalo v sredo, bi morala biti kaplja čez rob," je dejala Jennifer Gosar.

"To, kar se je zgodilo v kongresu, je izdaja. Če si to ne zasluži izključitve iz kongresa, kaj si potem zasluži?" je dejal Tim Gosar, ki je z bratom in sestro naslovil pisno zahtevo po izključitvi brata iz kongresa demokratskemu kongresniku iz Arizone Raulu Grijalvi. 

Ta je odgovoril, da je trenutno osredotočen na odstranitev Trumpa s položaja, vendar dodal, da tistih članov kongresa, ki so imeli vlogo pri promociji neutemeljene zarote o volitvah, kar je privedlo do napada na kongres, ne smejo spregledati. Zagotovil je, da bodo take preiskali in tudi izključili, če se jim dokaže krivda.

Pompeo odpovedal zadnji obisk v tujini

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v torek odpovedal svoj zadnji obisk v tujini, ki bi ga moral imeti ta teden v Belgiji. Pompeo, ki je Trumpu eden najbolj zvestih ministrov, se je uradno za odpoved obiska odločil, da bi sodeloval pri "gladki in urejeni tranziciji" z ekipo novoizvoljenega demokratskega predsednika ZDA Joeja Bidna, so sporočili iz State Departmenta.

Pompeo bi se moral v sredo in četrtek v Bruslju sestati z belgijsko kolegico Sophie Wilmes in generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom, da bi "potrdil trajen pomen transatlantskega partnerstva". Ta njegov zadnji obisk v tujini so sicer napovedali v ponedeljek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je odpovedal svoj zadnji obisk v tujini.
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je odpovedal svoj zadnji obisk v tujini. FOTO: Miro Majcen

Vendar pa bi obisk sovpadal z verjetnim sredinim glasovanjem v predstavniškem domu ameriškega kongresa o potrditvi ustavne obtožbe, ki so jo demokrati vložili proti Trumpu zaradi vzpodbujanja k vstaji proti ameriški vladi po nasilnem vdoru Trumpovih privržencev v poslopje kongresa minuli teden.

Predstavniški dom pa je v torek razpravljal o resoluciji s pozivom podpredsedniku ZDA Miku Penceu in članom vlade k sprožitvi 25. amandmaja k ameriški ustavi, ki omogoča odstavitev predsednika države, če ni sposoben opravljati svojih dolžnosti.

Pompeo, ki je po novembrskih volitvah menil, da bo Trump na položaju ostal drugi mandat, je vdor v Kapitol obsodil, a Trumpa podpira še naprej.

Trump bo prvi predsednik ZDA v zgodovini z dvema ustavnima obtožbama

Prvo ustavno obtožbo so demokrati vložili leta 2019 zaradi pritiska na Ukrajino, da mu s preiskavo Josepha Bidna pomaga na volitvah leta 2020. Republikanska večina je nato Trumpa lani oprostila in ostal je na položaju.

Druga ustavna obtožba je posledica Trumpovega spodbujanja podpornikov za napad na ameriški kongres, kjer so v sredo formalno potrjevali Bidnovo volilno zmago. Njen namen je Trumpu preprečiti ponovno kandidaturo za predsednika ali katerikoli izvoljeni položaj.

Pence prvič po vdoru v kongres na pogovoru s Trumpom

Ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik Mike Pence sta se v ponedeljek sešla na prvih pogovorih po vdoru Trumpovih podpornikov v kongres in se zavzela za nadaljevanje dela v imenu države do konca mandata. S tem sta po poročanju tujih tiskovnih agencij dala vedeti, da sta ob prizadevanjih demokratov za odstavitev Trumpa na isti strani.

Trump in Pence
Trump in Pence FOTO: AP

Sestanek v Ovalni pisarni Bele hiše, ki ga je eden od uradnikov opisal kot dobre pogovore, je potekal pred kritičnim 48-urnim obdobjem, ko je bil Mike Pence pod pritiskom, naj odstavi Donalda Trumpa po 25. amandmaju k ameriški ustavi.

Po navedbah neimenovanega uradnika v Beli hiši, na katerega se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, sta Trump in Pence v ponedeljek znova poudarila, da tisti, ki so prejšnji teden vdrli v kongres, ne predstavljajo gibanja Najprej Amerika, ki ga podpira 75 milijonov Američanov. Zavzela sta se tudi za nadaljevanje dela v imenu države do konca mandata. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drago štubljar
17. 01. 2021 11.25
+1
slo pa kupuje oruzje za ubijalce usa interese
nutijan
13. 01. 2021 08.42
+3
A veste v čem sta ista Kramp in komadant Twito . Ja oba sta hujskača...
Jožajoža
12. 01. 2021 21.59
Strahota,kaj dopuščamo.
štrekeljc
12. 01. 2021 21.51
+2
Ste pozabili, tudi Janez Janša je decembra 2009 ljudi pozval: »Pričakujem, da se spomladi v večjem številu vidimo na slovenskih ulicah.« Ta poziv je še najresneje vzela Katja Šoba, takrat predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) in spomladi naslednje leto pred parlament pripeljala študente in dijake, ki so z granitnimi kockami razbili pročelje državnega zbora. Nagrajena je bila s članstvom v SDS. Ob tisti priliki je izjavila: »Izbrala sem najboljšo stranko.«
...U.D.B.A...
12. 01. 2021 21.56
-2
...U.D.B.A...
12. 01. 2021 21.56
-2
silly
12. 01. 2021 21.49
+1
deluje kot, da bi eno ameriško 10 letno debeluško, ki se je preveč hamburgerjev najedla, gledal
ValterUdovernik
12. 01. 2021 21.43
+4
Predn bo šel Trump v zapor, bo bankrotiral. Podjetja mu že obračajo hrbet. V Deutsche Bank, na primer, so že povedali, da bodo prekinili sodelovanje s Trumpom, ne glede na to, da ima Trump pri njih za 360 milijonov dolarjev posojil.
dannyer
12. 01. 2021 21.42
-1
24ur ponovno z neetičnimi naslovom trump ni hujskal k nasilju tega ni nikoli rekel so pa to delali demokrait pa ste bili tih celo hvalili ste jih. Tako zavajanje širi k napetosti še posebejv v zda zaradi neresnega medijskega poročanja v zda so MSM krivi za veliko zadeve in bodo morali prevzeti odgovornost. naslov pa je sramoten. ne etičen
Leva feltna
13. 01. 2021 08.03
+1
silly
12. 01. 2021 21.42
+3
ko, tvoji privrženci nosije majice z napisom "camp auschwitz" pol veš kaj si skupaj z njimi
silly
12. 01. 2021 21.47
+3
minus je takoj en naci stisnil,...veš kdo si
nikhrast
12. 01. 2021 21.31
+3
Zdaj imam pa že poln kufer teh posnetkov, ves dan na vseh mrežah, potem pa še debate zraven. Trump, Donnie Jr, pa Giuliani hujskajo folk, huligani pa z zastavo klofajo policiste, mečejo gasilne aparate..., samo za trumpovce je vse to normalno.
silly
12. 01. 2021 21.44
+1
seveda, ko so tako oprani; zraven pa sami borderlajnevci, bivši iz zdravstvenih razlogov odpuščeni vojaki ali kaki majorji, šizofreniki, nasplošno retardi brez osnovne šole itd.
User300173
12. 01. 2021 21.29
+1
Je Trump kaj pohvalil Janšo za njegovo nesebično podporo? Možno da je Trump naročil veleposlanici ZDA v Sloveniji, da ona Janši osebno prenese njegove pozdrave. Kakor vidimo, je veleposlanica odstopila, tako da ni prenesla Trumpove pozdrave Janši. Škoda, je šla po vodi še ena "lavorika"...ali bolje labodji spev.
gggg1
12. 01. 2021 20.58
+0
Če Trump svoje državljane pozove k boju za pravico se vsi naši levičarji zgražajo. Ko pa pri nas nekateri eksplicitno pozivajo k boju in oboroženi vstaji ter ubijanju pa ta isti levičarji niti pisnejo ne.
Bonsa
12. 01. 2021 21.08
+2
Ti malo mešaš vsesplošne vstaje z politično usmerjenostjo? Od kdaj je pa varda levo usmerjena? Vidiš, za to leva in desna nista črna in bela, pomeni, da se naroda ne da deliti na leve in desne ker je vmes še kar precej "odtenkov" in začneš kaj hitro govoriti proti svojim.
MucaNeGrize
12. 01. 2021 21.17
+1
ggg . kdo poziva k oboroženi vstaji in k poboju ? Dej napiši no ...al sam bleješ ? Lažeš ?
silly
12. 01. 2021 21.44
+3
seveda, ko, tvoji privrženci nosije majice z napisom "camp auschwitz" pol veš kaj si skupaj z njimi
CreeepyJoeBiden
12. 01. 2021 20.55
+1
Trumpov nastop je bil posnet... 24ur in vsi ostali MSMji pa se vedno prez posnetka... Samo neki senzacionalni naslovi člankov... Objavite posnetek poziva ali pa nehajte lagat ljudem... NE BRIŠI MI POSTA
CreeepyJoeBiden
12. 01. 2021 20.57
+0
AlternativeFacts
12. 01. 2021 21.03
+3
Sameg asebe žališ, pa ti moderator pomaga....Drugače pa imaš posnetek na Fox5, kjer se lepo sliši poziv na pohod...Problem je samo da znanje Covfefeja ni enako znanju angleščine...
dannyer
12. 01. 2021 21.44
+1
tramp je dajal da gredo pred kongres pa navijat ne vidirat je razliko ko pa politiki kot so demokrati pozivajo k nasiljem je pa ok je pra razlika ane
KaiC
13. 01. 2021 11.49
Ni rekel da naj grejo pred kongres navijat. Rekel je naj grejo marširat in da se ne bojo vdali do zadnjega. Lahko interpretiraš tako ali drugače. Dejstvo je, da so NJEGOVI podvrženci razumeli NJEGOVE besede na tak način. Tukaj se lahko krivi le njih in nobenega drugega. Sploh pa, daj no. Trumpolinov cel govor je bil ponovno "I could tell you this and that" - in spet, niti enkrat samkrat ni povedal ne this ne that. Niti enega samega dokaza nima. Samo trumpetira, in išče namišljene razloge za njegov verodostojen poraz. In (samo) naivneži so mu verjeli.
Joakim
12. 01. 2021 20.45
-2
Tale Trump bi moral biti predsednik vsaj do Pusta. Pol bi ga pa lahko mirno zargali.
Kollerik
12. 01. 2021 20.36
+0
Kaj je odvraten.
M.G.R.
12. 01. 2021 20.22
+6
Če ga bodo spravili na kolena bo migriral v Sevnico.
User1538643
12. 01. 2021 20.23
+0
User1538643
12. 01. 2021 20.24
-3
Betuul
12. 01. 2021 20.44
Tam naj bo je pametn, v usa naj red poštima ! Kle smo že vsi poštiman. Kle nimamo kaj govort, masko go,pa tih bit 2m stran al - pa z računalnikom na daljavo
drago štubljar
17. 01. 2021 11.28
v grosuplje ali pa v kosovo republik jj domovina mrs
AlternativeFacts
12. 01. 2021 20.19
+0
Tole je pa klofuta za rednecke in hill billy-je.....NPrav jim je , kaj pa jedo veverice..
Zmaga Ukrajini ..
12. 01. 2021 20.21
+1
🤣🤣🤣 Ja, mar bi bili vegetarijanci!
AlternativeFacts
12. 01. 2021 20.54
+1
Ma ja, samo res, če je kdo bil kdaj na jugu ti lahko potrdi..Roadkill jim je specialiteta. Pa naj bo to jež vevrica, ni da ni...Samo dobro mora biti povoženo....
User1538643
12. 01. 2021 20.19
-1
On je naredil, kar je nameraval. Najbrž ni vse, kar je nameraval.
nikhrast
12. 01. 2021 20.15
+6
Ne vem kako naj bi mediji hujskali, poglejte si video posentke, že nekaj dni jih gledamo po TV postajah, jasno pa je kdo je tu razbijal, vdiral, pretepal..., precej teh huliganov so že zaprli. Trump pa kot vedno, narcis, lopov, lažnivec..., pa bez vsake vesti
blade90
12. 01. 2021 20.20
-3
Maxx365
12. 01. 2021 20.49
+1
aha, prav lepo so se zakrinkali v donaldove rednecke, hahahaha
Zmaga Ukrajini ..
12. 01. 2021 20.13
+9
trampelj bo zdaj lahko poučeval obrazno jogo. Take ksihte, kot jih zna on delat, jih ne naredi nihče na tem svetu.
Betuul
12. 01. 2021 20.04
+2
Za tem “ ravanš “cukanjem našga zeta od predsedniškega pulta,stoji ena “ jaga baba “ tam; ko se ji je pred leti isto zgodl! To je zdaj en tak zanalaš ! Bistvo očem ni vidno ! Zdaj pa poglejte kam to pripelje ! Vse drugo bo krivo ?!