Tujina

Pet tednov po izbruhu vulkana v Tongi le obnovili internet

Nuku'alofa, 22. 02. 2022 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
3

840-kilometrski internetni kabel, ki je speljan pod morjem in povezuje Tongo s preostalim svetom, so popravili pet tednov po tem, ko je podvodni vulkanski izbruh prizadel majhno pacifiško otoško državo. Dela še niso zaključena, saj so internet obnovili na glavnih otokih, usposobiti morajo še lokalne kable, ki oskrbujejo obrobne otoke.

Izbruh vulkana in cunami sta 15. januarja povzročila veliko uničenje v Tongi, pri čemer so umrle tri osebe, poškodovanih je bilo na stotine domov. Takoj zatem je bila država odrezana od preostalega sveta, saj se je pretrgal podvodni internetni kabel. Začasne satelitske storitve so zagotavljale le omejene komunikacijske povezave, poroča BBC.

Sila eksplozije, ki je bila močnejša od atomske bombe, ki so jo ZDA odvrgle na Hirošimo med drugo svetovno vojno, je poškodovala in razbila 80 kilometrov dolg odsek internetne linije.
Sila eksplozije, ki je bila močnejša od atomske bombe, ki so jo ZDA odvrgle na Hirošimo med drugo svetovno vojno, je poškodovala in razbila 80 kilometrov dolg odsek internetne linije. FOTO: AP

Medtem ko je pristojnim nekatere internetne storitve nizke kakovosti uspelo vzpostaviti približno teden dni po eksploziji, je hitra povezava še vedno manjkala, saj so imele prednost pomoč in druge zaloge, ki so začele začele prihajati na otoke.

Po navedbah BBC je bil 840-kilometrski podmorski kabel, ki povezuje Tongo s Fidžijem, edini vir zanesljivega interneta.

Internet obnovljen na glavnih otokih

Danes sta glavna otoška telekomunikacijska ponudnika Digicel in TCC potrdila, da so internet obnovili na glavnih otokih. Dela sicer niso končana, saj morajo popraviti še domače kable, ki oskrbujejo obrobne otoke, piše BBC.

Na družbenih omrežjih so Tongovci začeli deliti novico, da so spet na spletu in da lahko veliko lažje vzpostavijo stik z družinami in prijatelji. "Sem kar vesel, da smo spet na spletu," je tonganski premier Hu'akavemeiliku Siaosi Sovaleni povedal za Australian Broadcasting Corporation. "Imeli smo nekaj zmogljivosti prek satelita, vendar nič v primerjavi s tem, kar imamo zdaj, ko je kabel znova priključen. Glede na količino škode je bila to težka naloga," je dejal po navedbah BBC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Popravilo trajalo 10 dni dlje

Sila eksplozije, ki je bila močnejša od atomske bombe, ki so jo ZDA odvrgle na Hirošimo med drugo svetovno vojno, je poškodovala in razbila 80 kilometrov dolg odsek internetne linije. Popravilo je trajalo 10 dni dlje, kot so sprva računali, poroča BBC.

Tongovska vlada je sporočila, da je 85 odstotkov njenega prebivalstva prizadel vulkanski izbruh, ki je prestolnico in druga območja prekril s pepelom in otežil dostop do sveže pitne vode. V posebnem intervjuju za BBC je premier Hu'akavemeiliku Siaosi Sovaleni prejšnji teden dejal, da se njegovi ljudje še vedno trudijo preboleti travmatično izkušnjo: "Zavedamo se, da čeprav bomo morda začeli obnavljati nekatere hiše naslednji mesec, bo duševno okrevanje trajalo nekoliko dlje."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
22. 02. 2022 18.06
.Bravo . povezava z internetom je pač jako važnejša od strehe nad glavo in koščkom kruha v želodčku
Kloven
22. 02. 2022 16.10
Kašna voda? Kasn futr? Internet majstr 😎
Fourty Six
22. 02. 2022 14.52
+4
Važno, da internet dela, če so hiše porušene, nima veze.