Tujina

Posnetki škode ruskega raketiranja: 'Barbarski napad, ne vojaška strategija'

Kijev, 09. 03. 2023 05.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Še pred zoro so po Ukrajini zadonele sirene, ki oznanjajo zračne napade, sledilo jim je 81 raket. Število mrtvih in poškodovanih narašča, prebivalci se še več kot deset ur po opozorilu zadržujejo v zakloniščih. Reševalne službe se še niso vrnile s terena, ko se je po državi drugič v enem dnevu zaslišal nov val siren. Po zadnjih podatkih je v zadnjih 24 urah po državi umrlo vsaj osem civilistov, vsaj trije so bili poškodovani.

Nad Ukrajino znova zavijajo sirene, poročila o drugem valu opozoril prihajajo iz Odese in Hersona na jugu, Lvova na zahodu in Sumyja na severu. Poročil o tem, ali se je siren pridružil tudi nov val raket, ni.

Že v zgodnjih jutranjih urah so se po desetih regijah v Ukrajini zaslišale eksplozije, val napadov je ponekod trajal več kot pet ur. Kot trdijo ukrajinski uradniki so bile rakete usmerjene predvsem v energetsko infrastrukturo in civilne stavbe, prvič so zadele tudi stanovanjske stavbe v Lvovu. Več predelov države je ostalo brez električne energije, prekinjena je bila tudi dobava elektrike iz jedrske elektrarne Zaporožje, je sporočilo podjetje Energoatom. 

Gre za prvi večji zračni napad v treh tednih ter največje raketiranje Ukrajine v drugem letu vojne. 

Iz Kijeva poročajo, da so njihove sile nad državo sestrelile vsaj 34 raket ter nekaj brezpilotnih letal Shahed-136/131.  Skupaj naj bi Ukrajino zadelo 81 raket. "Izstrelitve so bile izvedene iz desetih bombnikov Tu-95, sedmih letal Tu-22M3, osmih vojnih letal Su-35, sedmih MiG-31K ter treh ladij Kalibr KR v Črnem morju," so sporočili.

"Za nami je težka noč. Siloviti raketni napadi so zajeli vso državo, na žalost poročajo tudi o mrtvih in ranjenih," se je na obstreljevanje odzval Volodimir Zelenski. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je napade označil za "ruski barbarizem". 

Cilj predvsem energetska in civilna infrastruktura

Sirene nad prestolnico so zavijale sedem ur. Iz Kijeva so sprva poročali o eni eksploziji, ki jo je bilo slišati 10 kilometrov daleč,  nato naj bi se zaslišala še druga. "Še ena eksplozija v prestolnici. Pred stanovanjsko stavbo gorijo avtomobili, ostanite v zakloniščih. Ranjeni sta bili dve osebi," je sporočil župan Vitalij Kličko. Ranjeni naj bi bili dve ženski, starejši od 70 let. 

Dopisnik Timesa je na svojem Twitterjevem profilu delil posnetke dima, ki se dviga iz zadete termoelektrarne v prestolnici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V delu prestolnice so zaradi eksplozije prekinili dobavo električne energije, brez elektrike je približno 15 odstotkov prebivalcev, brez gretja pa 40 odstotkov mesta. "Po raketnem napadu smo iz omrežja odklopili elektrarne, približno 40 odstotkov mesta je trenutno brez gretja. Z vodo nimamo težav," še sporoča župan. Več še ni znanega, piše Guardian.

Na zahodu in v osrednjem delu države več smrtnih žrtev

O vsaj petih mrtvih pa poročajo iz Lvova na zahodu države. "Nad mestom so sirene za zračno nevarnost zavijale štiri ure, ena izmed raket je zadela stanovanjsko stavbo, začel se je požar," je razmere opisal guverner  Maksim Kozitski. Pri reševanju prebivalcev iz goreče stavbe je pomagalo 28 reševalcev, pet posebnih enot in kinološka ekipa. 

O še eni smrti poročajo z Dnjepropetrovska, ki se nahaja v osrednjem delu države. O vsaj treh smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Hersona, kjer je ena izmed raket zadela postajo javnega potniškega prometa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinski mediji ob tem pišejo, da so se proti napadni sistemi za zračne napade med drugim aktivirali tudi v Harkovu. Guverner regije Oleg Sinjehubov je dejal, da je samo istoimensko mesto Harkov zadelo 15 raket ter da je bila ob tem poškodovana tudi civilna infrastruktura. "Objekti kritične infrastrukture so bili znova tarča," je zapisal v objavi na Telegramu. Več poročil o škodi v drugem največjem ukrajinskem mestu naj bi sporočil čez dan.

Napadi so bili usmerjeni tudi v južno regijo Odesa, je dejal tamkajšnji guverner Maksim Marčenko. Tam naj bi rakete prav tako zadele več civilnih objektov ter energetsko infrastrukturo, zato so prav tako brez elektrike. "Pričakujemo drugi val, zato prebivalce pozivam, naj ostanejo v zakloniščih!" je prek Telegrama sporočil Marčenko, hkrati pa dodal, da je bil napad, ki jih je že zadel,"silovit". O poškodovanih krajanih ne poročajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V mestu Žitomir, še nekoliko bolj zahodno od Kijeva, naj bi zaradi zračnih napadov ostali tudi brez vode, pravi tamkajšnji župan Sergij Sukhomlin.  

Več eksplozij pa naj bi bilo slišati v Vinici in Lvovu na zahodu države ter v Dnipru ter Poltavi v osrednjem delu Ukrajine, poročata BBC in Guardian.

Rusija sicer ukrajinsko infrastrukturo z raketnimi napadi cilja od lanskega oktobra, pri tem pa je uničila že skoraj 40 odstotkov teh objektov. Sprva so se napadi na energetiko izvajali tedensko, kasneje pa so bili vse manj pogosti. Večji podobni raketni napad se je zgodil 16. februarja. 

Situacija na vzhodnem bojišču pri Bahmutu je 'kritična'

Ob tem se nadaljujejo hudi spopadi na vzhodni fronti, predvsem v okolici Bahmuta. Direktor ameriške obveščevalne agencije Avril Haines pa ob tem ocenjuje, da se Rusija trenutno ne bori za zmago ampak za čim dlje trajajočo voljno. "To je postala izčrpavajoča vojna, v kateri nobena stran nima dokončne vojaške prednosti," je povedal.

Ob tem s fronte prihajajo različne informacije o tem, kdo naj bi nadzoroval Bahmut. Ukrajinski vojaki trdijo, da so mesto obranili ter ruske sile potisnili nazaj proti zahodu, v nasprotju s tem pa Rusi trdijo, da so uspeli zavzeti zahodni del strateško pomembnega mesta. 

Ukrajinski vojni analitik Oleh Ždanov situacijo ob mestu označuje za kritično. Ob tem dodaja, da bi lahko glede na prejete podatke zahodni del mesta že bil pod rusko oblastjo. 

Bitka za Bahmut se je začela ob koncu lanskega poletja, od takrat pa naj bi v bojih umrlo od 20.000 do 30.000 ruskih vojakov, pravijo zahodni uradniki. Informacije je nemogoče neodvisno preveriti.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9