Tujina

Pismo užaloščene matere: 'Staršem nezdravljenega fanta'

Beograd, 23. 05. 2023 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nina Borović Kobiljski, mati deklice, ki je umrla v strelskem napadu na beograjski osnovni šoli, je materi in očetu 13-letnega napadalca napisala pismo. Naslovila ga je: "Staršem nezdravljenega dečka". V zapisu, ki ga je objavila na Facebooku, je razkrila tudi nekatere podrobnosti iz šolskih dni VII/2. razreda. Med drugim, da so šli vsi skupaj na jezikovni tečaj v Francijo, kjer so se odlično zabavali. Tudi njihov poznejši krvnik, ki pa je ves teden spal v fotelju namesto v sobi. "Ali veste, da je ta otrok potreboval pomoč, tako vas staršev kot strokovnjakov?" je izpostavila.

Ena od žrtev napada na OŠ Vladislava Ribnikarja je bila tudi hči priznanega srbskega odbojkarskega trenerja Dragana Kobiljskega in njegove žene. Kobiljski je med letoma 2010 in 2012 deloval tudi v slovenskem klubu ACH Volley, trenutno pa dela v romunskem klubu Zalau. Takoj, ko je odjeknila novica o tragediji, pa se je odpravil v Beograd in popoldne skupaj s soprogo prišel na prizorišče tragedije. Skrušena starša sta prinesla rože, Kobiljski pa je na vrata šole nalepil osmrtnico svoje pokojne hčerke.

Dragan Kobiljski in Nina Borović Kobiljski
Dragan Kobiljski in Nina Borović Kobiljski FOTO: AP

Njegova soproga pa je staršem 13-letnega učenca, ki je tisto majsko jutro vzel življenja osmim učencem in varnostniku, še ena šolarka pa je poškodbam podlegla pozneje v bolnišnici, zdaj napisala pismo. Na novinarski konferenci po napadu je srbski predsednik Aleksandar Vučić dejal, da naj bi fant streljal, ker se tudi v zamenjanem razredu ni počutil sprejetega, Nina Borović Kobiljski pa v zapisu razkriva, da ni bilo (vedno) tako. 

"Verjamem, da se zavedate dejstva, da je bil naš VII/2. razred zelo poseben, in to ne zato, ker je bil sestavljen iz odličnih učencev, ampak zato, ker so bili to pridni otroci in dobri prijatelji drug drugemu. V šolo so odhajali nasmejani in se vračali zadovoljni," je zapisala užaloščena mati.

Na izletu v Franciji so se zabavali vsi skupaj

"Se spomnite, da so šli naši otroci skupaj na jezikovni tečaj v Francijo, pa smo dobivali njihove videoposnetke, kako prepevajo ob kaminu, se zabavajo na tematskih večerih in hodijo na izlete? Veste tudi, da so vsi skupaj kartali in se smejali v sobah še pozno zvečer. Kako ne bi vedeli, saj ste nadvse hvaležni poklicali razrednika in se zahvaljevali, da so sina tako lepo sprejeli v razred, v katerega ste se odločili ga prepisati," je nadaljevala.

Kot pravi, so se imeli čudovito, hkrati pa so se čudili, zakaj je en otrok vseh sedem dni spal zvit na fotelju, čeprav mu je bila na voljo cela dvoposteljna soba: "Ali veste, da je ta otrok potreboval pomoč, tako vas staršev kot strokovnjakov?" je izpostavila. Naštela je, o čem se bodo spraševali do konca življenja: "Zakaj mu niste pomagali?! Zakaj ste ga jemali na strelišče in pri njem razvijali tako strašne veščine, medtem ko smo mi naše otroke vozili na učne ure umetnosti in športa?!"

'Brez priznanja ni kesanja'

Staršem strelca, ki je vzel toliko življenj, je sporočila, da bi se morali zavedati svoje vloge pri tragediji, ki se je zgodila 3. maja.

Poudarila je tudi, da je medvrstniško nasilje ključna tema današnjega časa, ki se mu mora posvetiti največja skrb, da bi se končalo. Po njenih besedah preživeli dobivajo grožnje s smrtjo z vsega sveta, da bo "nekdo dokončal začeto v bolnem prepričanju o zadoščenju pravice za trpinčenega fanta".

"Dobro veste, da so ga otroci iz VII/2 naivno sprejeli in mu ponudili roko prijateljstva, to je vse, kar so njihova zlata srca lahko naredila ... Vse ostalo je bilo na vas, ki ste zanj odgovorni, in na strokovnih službah, ki morajo ostati objektivne takrat, ko so starši šibki," je oponesla.

"Veste, 21. stoletje je žal stoletje brez sramu. V tem stoletju ne bi smela biti sramota poiskati vso razpoložljivo strokovno pomoč današnjega časa," je prepričana. "Ko vas bodo znova vprašali, razmislite, ali boste ponovili 'nisem kriv' ali boste rekli vsaj 'naredili smo napako, nismo znali bolje'."

Zadnje slovo od hčerke, ki se iz šole nikoli več ni vrnila.
Zadnje slovo od hčerke, ki se iz šole nikoli več ni vrnila. FOTO:

Kot pravi Nina Borović Kobiljski, v tem primeru ne gre samo za osebno tragedijo, ampak za kolektivno tragedijo družbe, saj so nastradali "izjemni otroci, ki so bili na pravi poti, da postanejo sijajni ljudje." Zapis je zaključila z opozorilom, da brez priznanja ni kesanja.

Oče, ki je svojega sina učil streljati, je že vse od zločina v priporu, tožilstvo pa zdaj preiskuje tudi, če je 13-letnika zanemarjala ali zlorabljala njegova mati. Če bo spoznana za krivo, jo lahko po obtožnici za to kaznivo dejanje doleti tudi do pet let zapora. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3