Tujina

Newyorška velika porota potrdila obtožnico, Trump: Obtožili so nedolžnega

New York, 31. 03. 2023 06.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

New York Times in drugi ameriški mediji poročajo, da je velika porota na Manhattnu potrdila obtožnico proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi plačila pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu. Da bo njena stranka predvidoma v torek privedena na sodišče, je potrdila tudi Trumpova odvetnica Susan Necheles. Stormy Daniels pa poroča,da se ne boji soočenja na sodišču: "Videla sem golega, z oblačili ne more biti bolj strašljiv."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Porota potrdila obtožnico zoper Trumpa
    02:27
    Iz 24UR: Porota potrdila obtožnico zoper Trumpa
  • Iz SVETA: Obtožnica proti Donaldu Trumpu
    02:36
    Iz SVETA: Obtožnica proti Donaldu Trumpu

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump znova piše zgodovino. Poleg tega, da je prejel tudi dve ustavni obtožbi, je namreč po poročanju ameriških medijev zdaj postal še prvi nekdanji predsednik ZDA, ki ga je doletel kazenski pregon.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Obtožnico naj bi objavili v prihodnjem tednu, Trump pa se bo moral potem zglasiti na sodišču, kjer mu bodo vzeli prstne odtise in ga fotografirali za kartoteko. Obdolžencu bodo predstavili obtožbe, ki mu grozijo, sodnik pa bo nato odločil, ali se lahko osebi razpiše varščino ali je za njo potreben pripor.

Po poročanju BBC je Trumpova odvetnica Susan Necheles potrdila, da bo njena stranka predvidoma v torek privedena na sodišče. "Pričakujemo, da bo do obtožbe prišlo v torek," je dejala v elektronskem sporočilu tiskovni agenciji AFP, ni pa povedala podrobnosti.

Trump: Obtožili so popolnoma nedolžno osebo

Nekdanji ameriški predsednik je na družbenem omrežju dejal, da v New Yorku ne pričakuje poštenega sojenja. "To lažno, podkupljivo in sramotno obtožbo so proti meni vložili zgolj zato, ker stojim na strani ameriškega ljudstva in ker vedo, da v New Yorku ne morem dobiti poštenega sojenja!" je zapisal. 

Ob tem je obtožnico označil za "politično preganjanje" in "vmešavanje v volitve na najvišji ravni v zgodovini". "Demokrati so v svoji obsedenosti, da bi 'dobili Trumpa' lagali, goljufali in kradli, zdaj pa so naredili nekaj nepredstavljivega. Obtožili so popolnoma nedolžno osebo, gre za dejanje očitnega vmešavanja v volitve," je dejal in dodal, da se kaj takšnega v zgodovini države še ni zgodilo.

Okrožnega tožilca Manhattna Alvina Bragga je označil za "sramoto" ter dodal, da "opravlja umazano delo Joeja Bidna". Da skušajo vplivati na volitve, je v telefonskem pogovoru za ABC News obtožil tudi tožilce.

Stormy Daniels se ne boji soočenja na sodišču: Videla sem golega, z oblačili ne more biti bolj strašljiv 

Odzvala se je tudi Danielsova. Kot je zatrdila, se, kljub grožnjam, ki jih dobiva, ne boji soočenja  s Trumpom na sodišču. "Videla sem ga golega. Ni možnosti, da bi bil oblečen bolj strašljiv." Danielsova še ni bila uradno pozvana, da bi pričala proti Trumpu, vendar je poudarila, da se "ne boji". "Nimam česa skrivati in veselim se, da bom vsem povedala, kar vem," je dejala.

Trumpovi podporniki pa na ulice

Ob novici, da je newyorška velika porota potrdila obtožnico zoper nekdanjega predsednika ZDA, so se Trumpovi podporniki podali na ulice. V znak solidarnosti so nekateri zbrali pred njegovo rezidenco na Mar-a-Lago. Po zraku so zamahovali z zastavami kampanje Trump 2024.

Člani neomajno konservativne in pro-Trumpove skupine politikov "Freedom Caucus" so se na obtožnico odzvali burno. Eden najglasnejših Trumpovih podpornikov v predstavniškem domu Matt Gaetz je na spletu zapisal, da se je Trump vedno boril za Američane in jih postavljal "nad pokvarjene interese". 

Oglasil se je tudi najstarejši sin nekdanjega predsednika Donald Trump Jr, ki je prav tako obtožil demokrate, da se z obtožnico vmešavajo v volitve 2024. "Edina rešitev je, da ga vrnemo v Belo hišo," je dejal.

Pelosi: Nihče ni nad zakonom

Ameriški predsednik Joe Biden obtožnice svojega predhodnika sicer še ni komentiral, prav tako še ni bilo uradnega odziva Demokratičnega nacionalnega odbora. Kljub temu pa je mnenje izrazilo nekaj demokratov, vključno z Nancy Pelosi, ki je že dolgo časa ena najbolj ostrih Trumpovih kritikov.

"Nihče ni nad zakonom in vsakdo ima pravico do sojenja, da dokaže nedolžnost. Upajmo, da bo nekdanji predsednik spoštoval sistem, ki mu daje to pravico," je zapisala na spletu in dodala, da je velika porota, ki je glasovala za obtožnico, "ravnala v skladu z dejstvi in zakonom".

Predstavnik Adam Schiff, ki je vodil Trumpovo prvo obtožnico in kandidira tudi za kalifornijski senat, pa je zapisal: "Pravna država mora od bogatih in močnih zahtevati odgovornost, četudi zasedajo visoke položaje. Še posebej takrat. Postopati drugače ni demokratično."

Trumpov bivši odvetnik Michael Cohen je priznal, da je Danielsovi leta 2016 plačal 130.000 dolarjev (skoraj 120 tisoč evrov), da pred predsedniškimi volitvami ne govori o spolnem odnosu z bivšim predsednikom. Sama trdi, da sta imela le enega, Trump tudi tega zanika, njegovi odvetniki pa trdijo, da je šlo za izsiljevanje.

New York Times je v zgodbi o obtožnici navedel štiri dobro obveščene vire. Medij je bil sicer tudi prvi, ki je pred tedni poročal o tem, da tožilec Manhattna Alvin Bragg pripravlja obtožnico proti Trumpu zaradi plačila Danielsovi. Tožilec veliki poroti predstavlja dokaze, ta pa potem potrdi ali zavrne obtožnico.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masai mara
04. 04. 2023 17.56
+1
V zaporu so vedno vsi nedolzni..
Kostorog
01. 04. 2023 19.09
+4
Tudi pri nas imamo podobnega,, pacienta,, ki ni nikoli, res nikoli za čisto nič obtožen, vztrajno pa ponavlja da se mu godi krivica.
Betuul
01. 04. 2023 12.54
+1
Eh !? Trump ma prav!? Toliko se spravljat na predsednika! Je zgolj iz nevoščljivosti ali iz neke obsedenosti!?? Zdaj una porna je vidla golega ! Ja tudi ena naša soseda je vidla čez v drugi blok v nižje nadstropje golega soseda ; in se pritoževala za nadlegovanje!? Potem se je pri nekem obravnavanju izkazalo; da si je dejansko ; zato, da ga je videla morala podstaviti pručko in nanjo stopiti! Morda je porna s tem potenciranjem za psihiatrični pregled ! Izvedenca psihiatrične ali zdravstvene stroke!?
Maxx365
01. 04. 2023 13.30
+0
Betuul
01. 04. 2023 16.10
+0
Ja! Kaj si pa mislu! Da je v življenjeu vse enostavno
Betuul
01. 04. 2023 16.18
+0
Zakomplicira se tam ; ko sploh ne pričakuješ !? In s takim esejem ko si ga najmanj predstavljaš
Grunf TNT
01. 04. 2023 11.00
+7
Dejansko bolana družba so tele ZDA, na eni strani demokrati, ki bodo pod okriljem Bidena, Pelosijeve, Nulandove in Ckintonivih kmalu skoraj da legalizirala pedofijo, na drugi strani napadajo Trumpa, ki je plačal usluge prostitutki, a večji problem republikancev je njihova borba proti abortusu, kot da bi živeli v 13. stoletju.. Kmalu bodo s tako politiko legalizirali posilstva... Resnično bolana družba in sem resni za to, da se potolčejo mes seboj, da ne prenesejo svojo bolezen še na to stran oceana. Kako lepo bi nam bilo brez njih...
dannyer
01. 04. 2023 11.52
+2
sam problem je ker demorkati podpirajo splave nad 4,5,6,7,8,9 mesecem cel o po rojstvom. kar je nazakonito v sloveniji eu in je umor.
Grunf TNT
01. 04. 2023 10.49
+4
Takoj protesti, naj se potolčejo med sabo, da bomo ostali na svetu imeli mir
poper00
01. 04. 2023 10.28
+1
Kako so ga obtožili ,če pa mu je politkomisar ivan že čestital za zmago v tožbi.Ali pa mu je mogoče čestital ,da je plačal prostitutko z denarjem za volitve?
Stauffenberg
01. 04. 2023 09.11
+2
Globoka država deluje tudi v ZDA.
AlexReal
31. 03. 2023 20.06
+4
Obtožili so ga za napačne stvari. Morali bi ga obtožiti za organiziran napad na kapitol !
zurc
31. 03. 2023 21.48
+3
če bi ga lahko in mu dokazali krivdo ,bi ga že
mungus
31. 03. 2023 19.11
+0
hudič je pa v podrobnostih.....na konc pa zna ta prenapeti trampl še zmagati......pa upam da se to ne bo zgodilo.
zibertmi
31. 03. 2023 18.21
+4
a mu iz trstenjakove niso čestitali.amerika ni zlovenija,drugače bi proteste nekdo gledal na dolenskem,verjetno jih pa niti nebi bilo.ker nebi bil prisoten dirigent vseh početij odkar je izgubil volitve
Razumnež
31. 03. 2023 17.53
-3
Da je bil s prostitutko sploh ne dvomim..... Da ji je plačal tudi ne dvomim. ... Da ji je očitno dodatno plačal, da tega ne govori okoli, mi je sicer čudno, pa recimo, da je res. Nič nezakonitega ni v tem. Morda bi moral Trump tožit prostitutko, ker se očitno ni držala dogovora.
Maxx365
31. 03. 2023 21.00
+3
Za plačilo priči, da pred organi pregona laže in za oviranje uradnega postopka še pa nisi slišal?
Razumnež
31. 03. 2023 17.48
-5
Dajmo po ameriškem vzoru sodit Janezu, ker mi je enkrat plačal, da sem mu pomagal parkirat avto. :DDDDD V čem je fora? A bo Trump obtožen, ker je plačal in ni odvedel davka, al kaj ? :DDDD
Maxx365
31. 03. 2023 21.01
+2
Če si ti nerazgledan še ni rečeno, da to kar je počel trump, ni kaznivo.
Razumnež
31. 03. 2023 17.43
-4
Lastne neuspehe je najlažje prekriti s preganjanjem nekoga drugega.... V ZDA imajo Trumpa, in neko prostitutko (pač najcenejša fora na prvo žogo).... V Sloveniji je pa menda danes Planica odpadla zaradi nekega Janeza. No, vsaj Lukec je tega mnenja.
amedeo
31. 03. 2023 17.41
+6
Bodimo pošteni tip je popolnoma neuravnovešen in popolnoma nepredvidljiv...
Maxx365
31. 03. 2023 17.42
+4
Vest-naroda
31. 03. 2023 17.12
+5
Pravi vzor za vsakega desničarja s pravimi konzervativnimi patriarhalnimi vrednotami! Vara ženo, krade, laže, podkupuje, ponižuje ljudi,... je pravi narcisoidni psihopat. Ni čudno, da je Janezsov vzornik.
nikhrast
31. 03. 2023 16.33
-2
Trump je dar demokratom, republikance je poslal v še večji razkol, na volitvah za predsednika pa nima šanse, saj vidite da ga še Fox TV ne podpira.
jank
31. 03. 2023 16.43
+9
Greznična Nova TV, ki je janšisticna, skuša imeti isto vlogo kot FOX in je rezultat nenehnih Janševih blodenj po oblasti.
Maxx365
31. 03. 2023 16.19
+6
Neuravnovešen oranžeglavi kričač.
jank
31. 03. 2023 16.30
+2
Težava je, ker je promotor t.i. demokratične avtokracije, ko je voditelj populist izvoljen na volitvah in ima neke vrsto legitimitete. Seveda si pred tem podredi medije in je neizprosen do političnih oponentov. Takšni neotrasmpisti so Putin, Erdugan, Kacinskiy, Orban, njegov sledilec in neuspešen učenec Janša.
Caseino123
31. 03. 2023 15.53
+1
No, 10 let po spolnem odnosu (ki ni nezakonit) leta 2016 se Stormy Daniels odloči, da bo v medijih spregovorila o tem, v času predsedniške kampanje. Zame je to izsiljevanje z njene strani, vseeno pa so takšne poravnave v Ameriki nekaj POVSEM OBIČAJNEGA tudi odvetniki med sebos dosežejo dogovor in spišejo dokument o molku v zameno za dogovorjeni znesek. Ali je bilo to v času, ko je Trump bil z Melanio, ne vem. Četudi pa je varal, to ni kaznivo dejanje. Njegov zaprt odvetnik, pa bo za znižanje kazni povedal KARKOLI bo tožilstvo od njega želelo slišati. Tako kot v prvem flioanju mafijcev so zaprli stotine, nato pa, ko je bilo podgan vedno več, se novena zgodba ni ujemala in vse, ki so govorili v nasprotju z vsiljeno resnico so bili pometani iz programa( Gravano vs. Casso naprimes)
jank
31. 03. 2023 16.34
-3
Razmisli, kaj zagovarjaš. Najverjetneje si celo veren. Pa vseeno, vsaj 10 božjih zapovedi si preberi, v nedeljo pa pred spovednico. Zle misli so baje greh in ti si jih poln v tem zapisu.
Caseino123
31. 03. 2023 16.41
+0
Ares? Torej greh je kaznivo dejanje? Bebček. Upam da te obsodijo na zapor zaradi nemoralnega vedenja...res misliš, da če nekaj po zakonu ni kaznivo je prav da se nekdo vsede? Prve tri razrede OŠ?
jank
31. 03. 2023 16.57
-2
Eno je nemoralno dejanje, kar je plačilo prostitutke, še posebej, ker je takrat že bil poročen z našo Melanijo. Kaznivo pa bo, če se izkaže, da ji je za molčečnost plačal iz denarja, ki se ga sme namensko porabiti za volilno kampanjo. Toliko od bebčka, ki je zaključil prve tri razrede OŠ in še doktorat znanosti.
Iztok Belšak
31. 03. 2023 20.07
-1
Isti ljudje , ki sedaj govorijo da Trump ni kriv, bi obsodili žensko zaradi prekinitve nosečnosti kot posledica seksualnega delikta, posiljevalca pa oprostilo obsodbe, ker ženska ni bila primerno oblečena.
ArkaMast
31. 03. 2023 15.33
+1
Njegov ded je služil s prostitucijo, on pa je njen uporabnik. ... in po tem se nekaj kristjani, im dela vernika. Vernik v kaj?... in da mu je urinirala po divanu?! :)) ... in še fajn je prej plačal za to in še po tem. Iz državne blagajne. ... dam so ga odneste.
jank
31. 03. 2023 16.37
+1
Predator, ki bi se mu naj grehi opriščaki brez razmisleka.
jank
31. 03. 2023 16.37
FIRBCA
31. 03. 2023 15.27
-1
Tramp bo seenkrat zmagal in tako je tudi prav, da naredi mal redu med tistimi tremi, ko trenutno furajo svet. Al vam to in se vecje zablode odgovarjajo in se vec vojn. Ne mislite z glavo kar vam medij servira.
Iztok Belšak
31. 03. 2023 15.47
-1
Trump je že skoraj skuhal državljansko vojno je največja sramota za Ameriko in seveda tudi za republikansko stranko. Je populist , avtokrat in neuravnovešena oseba Verjetno je res potrebno narediti red ampak Trump definitivno ni prava oseba zato ampak bo v vsem tem samo še olje prilil na ogenj
mackon08
31. 03. 2023 17.00
-1
Ha ha Tramp bo zmagal to je blodnja Janšistov.
dannyer
31. 03. 2023 18.24
+2
iztok demokrati kuhajo D Vojno ne republikanci demorkati in njen kult napadajo po ulicah so netolerantni nestrpni. in ne republikanci. demokrati napadajo poslance demokrati napadajo ve otroke itd. MSM in demorkati so krivi za stanje v zda
Iztok Belšak
31. 03. 2023 20.09
-1
dannyer - tebi pa se res kisa, pa laž je zate tudi vrlina
Maxx365
31. 03. 2023 21.04
-2
Nisem vedel, da so demokrati napadli kapitol in skoraj sprožili državljansko vojno.
dannyer
01. 04. 2023 11.53
+2
levica napada prestolnice držav skos od radikalnih napado 2020 do napada v ohao in kentaky tennesi pred kratkim .levca izvaja civ vojno. in ne desnica