Tujina

Plameni pogoltnili historično poštno stavbo: 'Uničen je del naše zgodovine'

Manila, 22. 05. 2023 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ognjeni zublji so opustošili znamenito zgodovinsko stavbo v središču Manile. V ogromnem požaru, ki je izbruhnil v historični poštni stavbi, so bila uničena vsa pisma, paketi in tudi zbirke starinskih znamk oziroma kot pravijo tamkajšnji uradniki, "pomemben del filipinske zgodovine". V požaru je bil lažje poškodovan gasilec, vzrok požara pa za zdaj še ni znan.

Ogromen požar je ponoči zajel zgodovinsko poštno stavbo v filipinski prestolnici Manila in pri tem lažje poškodoval eno osebo, so po poročanju Deutche Welle sporočili uradniki. Med gašenjem se je poškodoval gasilec, ki je skušal rešiti 97 let staro zgradbo. 

Požar je izbruhnil malo pred polnočjo v kletnih prostorih zgradbe, na kraj pa je bilo poslanih več kot 80 gasilskih vozil. Z ognjenimi zublji so se spopadali več kot osem ur.

"Od kleti pa vse do petega nadstropja je zgorelo vse," je za radio DZBB povedal generalni poveljnik pošte Luis Carlos. Nahum B. Tarroza, direktor Urada za požarno zaščito regije glavnega mesta, je sicer kasneje novinarjem navedel nekoliko drugačne informacije: da je notranja lesena konstrukcija stavbe zgorela vse od kleti do tretjega nadstropja.

Ogenj pa je sicer uničil tudi vsa pisma, pakete in zapise, ki so bili shranjeni v njej, tudi celotno zbirko spominskih in starinskih znamk, ki so jo hranili v njej. "Res je zelo žalostno, uničen je zelo pomemben del naše zgodovine," je dejal Tarroza in dodal, da so dokumenti, knjige in pošta verjetno podžgali plamen.

Požar se je razširil tako hitro tudi zaradi tega, ker ta historična stavba ni bila opremljena s požarnimi škropilniki. "Gre za zelo pomemben objekt, ki predstavlja zgodovinsko dediščino," je povedal Carlos.

Vzrok požara za zdaj še ni znan. Slednjega bodo skušali ugotoviti s preiskavo, v kateri bodo ocenili tudi, kaj vse je poškodovano. Za zdaj pa sicer ne izključujejo možnosti električne napake, prav tako pa tudi ne požiga.

Stavba, ki je bila zgrajena leta 1926, je bila leta 2018 razglašena za nacionalno znamenitost. V času druge svetovne vojne je bila močno poškodovana, ko so ameriške sile ponovno zavzele filipinsko prestolnico in pregnale japonske okupacijske sile. Obnovili so jo leta 1946.

Priljubljeno pročelje stavbe krasi 14 ogromnih stebrov v tradicionalnem neoklasičnem slogu, nanizanih nad stopnicami, ki vodijo v preddverje. Pošta je bila sicer tudi ena najbolj obremenjenih poslovnih stavb v prestolnici in glavno središče za razvrščanje in distribucijo pošte v državi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JAZsemTI
22. 05. 2023 12.44
-3
Spomenik kolonializma ameriške izdelave🤔
Volja
22. 05. 2023 12.32
+2
Upam, da so v tej silni nesreči, imeli najpomembnejši arhiv že digitaliziran in v oblaku...
wsharky
22. 05. 2023 12.23
+4
pa lepo piše kajenje prepovedano
storz909
22. 05. 2023 12.19
+3
Historično????Zgodovinsko,se napiše,če vas je "copypaste" mal zje....l
Viejo cabron
22. 05. 2023 12.17
+6
Historčino? Ojejej pa pravopis. Kaj pa če bi napisali "zgodovinsko"?
c00kies
22. 05. 2023 12.11
+1
Ufff tu je pa res samo še kamen ostal.