Tujina

Plaz na zagrebškem smetišču hudo poškodoval delavca, morali so mu amputirati roko

Zagreb, 04. 12. 2023 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
4

Na zagrebškem odlagališču smeti Jakuševec-Prudinec se je sprožil zemeljski plaz in poškodoval tri ljudi. Eden izmed poškodovanih je bil nemudoma operiran, levo nadlaket so mu morali amputirati. To je že drugi plaz smeti na Jakuševcu v manj kot mesecu dni, kar mestna opozicija pripisuje veliki količini bioloških odpadkov.

Predstavnik klinike za anestezijo in intenzivno medicino, profesor Mihaljević, je poudaril, da je eden izmed huje poškodovanih delavcev pred kratkim bil operiran, zdaj pa je pri zavesti in komunikativen, poroča hrvaški Danas.

"Gre za poškodovanega 59-letnika. Izgubil je levo nadlaket, ima tri zlomljena rebra in kompresijski zlom torakalnega vretenca. Gre za hude telesne poškodbe, ki trenutno niso ogrožajoče, če ne pride do zapletov na pljučih ali okužbah," je pojasnil. Dodal je, da so moškemu amputirali levo nadlaket. "Ni bilo možnosti rekonstrukcije roke," je poudaril zdravnik. 

"Zaiskrilo" med županom Zagreba in meščani

Na kraj dogodka, smetišče, je prispel tudi zagrebški župan Tomislav Tomašević in poudaril, da poteka preiskava, ki bo pokazala, kaj je sprožilo plaz. "Kdor koli je odgovoren, bo sankcioniran," je zagotovil zagrebški župan na današnji novinarski konferenci. Sporočil je, da bo odlagališče odpadkov do nadaljnjega zaprto in da je glede Jakuševca zahteval nujni sestanek z vlado.

"Okoliščine, kako je prišlo do novega plazu in v kakšni povezavi je s plazom, ki se je sprožil pred tremi do štirimi tedni, še ugotavljamo," je dejal. "Vse inšpekcije so na terenu, tako okoljevarstvena kot gradbena."

Ker gre že za drugi plaz v manj kot mesecu dni, je Tomašević bil prepričan, da se to ne bi smelo zgoditi, dodal je, da preiskava doslej ni pokazala nobenih nepravilnosti pri vodenju odlagališča, a da še čakajo na nekatere rezultate analiz, na kar mu je nekdo iz množice zavpil: "To je laž, župan."

Ob obisku Tomaševića je prišlo tudi do povzdignjenih glasov. Najbolj je iskrilo med županom in krajani, ki niso bili zadovoljni. Obkolili so župana, čez nekaj časa so mu tudi sledili in se mu drli "odstop". "Vsi morate odstopiti," je dejal eden od zbranih Tomaševiću. "Podajte odstopno izjavo, ne skrivajte se več."

Prebivalci vzhodnega dela Zagreba, kjer se nahaja odlagališče, sicer že več mesecev trpijo neznosen smrad, ki se občasno širi tudi v druge dele mesta.

V vladajoči HDZ, ki je v zagrebškem mestnem svetu v opoziciji, medtem trdijo, da se je plaz 11. novembra in danes sprožil zaradi biološkega odpada. "Z vso odgovornostjo trdimo, da se je plaz sprožil izključno zaradi velike količine bioloških odpadkov, ki tam ne bi smeli biti," so sporočili iz mestnega odbora HDZ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
05. 12. 2023 15.46
+1
Nevem zakaj se pojavljajo v Sloveniji nesreče iz tujih krajev. Sočasno pa se veliko stvari prikriva in potvarja kar se doaja pri nas.
Ramzess
04. 12. 2023 16.22
+1
Nadlaket ali podlaket, če nadlaket potem to pomeni praktično celo roko.
Pikapokapolonica
04. 12. 2023 16.21
+4
Če so amputirali nadlaket, so amputirali celo roko.
zmerni pesimist
04. 12. 2023 15.46
+2
Tam itak vse smrdi zato že kar veliko let ne hodim tja