26°C

Plenković napovedal zaostritev protikoronskih ukrepov za Dalmacijo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
A.K. / STA /
KOMENTARJI
76
V Dalmaciji bodo zaostrili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je pojasnil, da bodo v ponedeljek poostrili nadzor nad prireditvami, ki se jih udeležuje večje število ljudi.

Na Hrvaškem so prejšnji teden potrdili 881 novih okužb z virusom SARS-CoV-2, kar je občutno več kot v predhodnih treh tednih, ko so v povprečju odkrili približno 500 okužb tedensko. Največ novih okužb je bilo v štirih dalmatinskih županijah, ki so priljubljena turistična destinacija.

Dubrovnik
DubrovnikFOTO: Shutterstock

Nacionalni štab civilne zaščite bo za to območje uveljavil dodatne epidemiološke ukrepe, da bi zajezili širjenje okužb in nadzirali dogodke z večjim številom ljudi, je dejal Plenković.

Andrej Plenković
Andrej Plenković FOTO: AP

Notranji minister Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite, je potrdil, da pripravljajo paket najnujnejših ukrepov, ki jih bodo predstavili v petek. Poostrene ukrepe za rešitev turistične sezone bodo uveljavili v ponedeljek.

PREBERI ŠE
Zrće: Pripravljajo se strožji pogoji za vstop na zabave

Božinović je v pogovoru za hrvaško komercialno televizijo Nova TV v sredo napovedal, da bo od ponedeljka evropsko digitalno covidno potrdilo pogoj za udeležbo na dogodkih ob obali, ki se jih udeležuje od 50 do 1000 ljudi. Lokalni štabi civilne zaščite pa bodo odločali o dovoljenjih za izvedbo prireditev, kot so različne poletne veselice in sejmi, ki jih organizirajo v številnih hrvaških obalnih krajih, je dodal.

Na Hrvaškem so sicer z najmanj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 doslej cepili več kot 1,6 milijona polnoletnih državljanov, kar je skoraj 48 odstotkov odraslega prebivalstva. Kot je ob tem danes še poudaril Plenković, brezplačno cepljenje omogočajo tudi turistom, ki prihajajo na Hrvaško.

Koronavirus pasica nova