Tujina

Plenković pozdravil spremembe volilnega zakona BiH, EU kritična

Zagreb/Sarajevo, 03. 10. 2022 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški premier Andrej Plenković je pozdravil spremembe volilnega zakona Bosne in Hercegovine, ki jih je v nedeljo sprejel visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt. Nanje se je odzvala še delegacija Evropske unije, ki je sporočila, da gre izključno za odločitev visokega predstavnika.

"Evropska unija v BiH je vzela na znanje odločitev visokega predstavnika Schmidta o spremembah ustave Federacije BiH in volilnega zakona BiH. To je bila izključno odločitev visokega predstavnika. Visoki predstavnik mora izvršna pooblastila (t.i. bonnska pooblastila) uporabljati izključno kot skrajni ukrep proti nepopravljivim nezakonitim dejanjem," so sporočili iz delegacije EU v Sarajevu. Poudarili so, da je krepitev delovanja institucij BiH ključna prednostna naloga BiH na poti v EU.

Spremembe, ki jih je uvedel Schmidt, je že v nedeljo zvečer pozdravil hrvaški premier Andrej Plenković. "V tem smo ga ves čas podpirali, potem ko niso uspela pogajanja političnih akterjev v BiH," je prek družbenega omrežja Twitter sporočil Plenković.

Hrvaški premier je dodal, da spremembe zagotavljajo politični obstanek Hrvatov v BiH in prispevajo k zagotavljanju njihove legitimne zastopanosti v domu narodov parlamenta Federacije BiH in v vladi te bošnjaško-hrvaške entitete.

Blejski strateški forum
Blejski strateški forum FOTO: Bobo

"Po volitvah morajo politični akterji nadaljevati pogovore, da bi zagotovili enakopravnost vseh treh konstitutivnih narodov tudi v predsedstvu BiH. Spet smo priča temu, da so Bošnjaki preglasovali Hrvate, kar spodkopava delovanje BiH in skladne odnose konstitutivnih narodov," je dodal Plenković, ki je pri tem mislil na vnovično izvolitev Željka Komšića za člana predsedstva BiH iz vrst Hrvatov.

Ena od ključnih sprememb, ki jih je uvedel Schmidt, je, da je povečal število predstavnikov v zgornjem domu parlamenta Federacije BiH, domu narodov. Namesto 17 predstavnikov iz vsakega konstitutivnega naroda, Bošnjakov, Srbov in Hrvatov, jih bo v domu narodov zdaj po 23, namesto sedmih predstavnikov iz drugih narodov pa 11. S tem je Schmidt med drugim onemogočil Bošnjakom, da bi v domu narodov preglasovali Hrvate in spremenil ustavo BiH.

Kvalificirano večino, ki predlaga predsednika in podpredsednika Federacije BiH, bo po novem predstavljalo enajst namesto dosedanjih šestih predstavnikov iz poslanskih skupin konstitutivnih narodov, s čimer so jasno prednost dobili predstavniki, ki v poslanski skupini Hrvatov prihajajo iz delov BiH s hrvaško večino.

Schimdt je v izjavi za javnost poudaril, da njegova odločitev ne vpliva na uveljavljanje volilnih rezultatov nedeljskih splošnih volitev in da je volilno reformo treba nadaljevati. "To ni in ne more biti široka reforma volilnega zakona, ki jo je treba še izvesti," je poudaril visoki predstavnik in dodal, da je pripravljen tudi osebno sodelovati pri tem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
03. 10. 2022 17.33
lažnjiv članek o volitvah v BIH ste že uspeli odstraniti vidimo
biggie33
03. 10. 2022 14.00
+0
Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH.. neverjetno, da lahko en model spreminja volilne zakone v BIH.. zanima me, kdaj bo ta funkcija ukinjena?!
džonborno
03. 10. 2022 14.36
+6
Ne more imeti 10% Hrvatov toliko glasov kot 60% Bošnjakov! Žal
Korintos11
03. 10. 2022 15.50
Zakaj me toti Šmidt tako spominja na jetrno klobaso=