Tujina

Prvič v hrvaški sabor izvoljena tudi predstavnica slovenske manjšine

Zagreb, 06. 07. 2020 05.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
244

Hrvaške parlamentarne volitve je s prepričljivo zmago dobila stranka HDZ, ki je dobila 68 poslanskih mandatov. Levosredinski koaliciji Restart na čelu s SDP so predvolilne raziskave napovedovale relativno zmago, na koncu pa so dobili le 43 poslancev. Predsednik stranke Davor Bernardić je zato odstopil s svojega položaja. Pripadnica slovenske skupnosti na Hrvaškem Barbara Antolić Vupora pa je kot članica SDP na nedeljskih parlamentarnih volitvah postala prva poslanka iz vrst slovenske manjšine na Hrvaškem v 30-letni zgodovini sabora.

Predsednik hrvaške vlade in HDZ Andrej Plenković je po nedeljski prepričljivi relativni volilni zmagi na hrvaških parlamentarnih volitvah dejal, da je izid volitev odličen, a tudi obvezujoč. Ocenil je, da je bil njegov prvi premierski mandat težak, a bodo izzivi verjetno še večji. HDZ potrebuje osem poslancev za večino v hrvaškem saboru.

Plenković je zmagoslavno stopil med člane in privržence HDZ na dvorišču zagrebškega arheološkega muzeja ob zvokih pesmi Eye of the Tiger. "Treba je poskrbeti za rešitve za gospodarstvo, zdravstvo, krepitev demokratskih institucij ter človekovih in manjšinskih pravic," je dejal Plenković. Povedal je, da bo nova vlada vodila politiko nove sodobne politične neodvisnosti po zgledu prvega predsednika Hrvaške in HDZ Franja Tuđmana, ki je želel postaviti HDZ v desno sredino.

Plenkoviću je prek Twitterja za prepričljivo zmago med prvimi čestital slovenski premier Janez Janša.

Po preštetih glasovih s skoraj 90 odstotkov volišč ima HDZ 68 poslanskih mandatov, vključno s tremi glasovi hrvaških državljanov v drugih državah.

Barbara Antolić Vupora prva Slovenka v hrvaškem parlamentu

Barbara Antolić Vupora
Barbara Antolić Vupora FOTO: dnevnik.hr

Pripadnica slovenske skupnosti na Hrvaškem Barbara Antolić Vupora pa je kot članica SDP na nedeljskih parlamentarnih volitvah postala prva poslanka iz vrst slovenske manjšine na Hrvaškem v 30-letni zgodovini sabora. Slovensko in še štiri manjšine bo sicer v saboru znova zastopala pripadnica albanske manjšine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Slovenska manjšina na Hrvaškem na nedeljskih parlamentarnih volitvah sicer ni imela svojega kandidata v posebni volilni enoti za narodnostne manjšine, v kateri je bila kot predstavnica albanske, bošnjaške, črnogorske, severnomakednoske in slovenske manjšine ponovno izvoljena Lekaj Prljaskajeva.

Slovenci bodo imeli v saboru svojo rojakinjo Antolić Vuporjevo, ki je svojo politično pot vezala na SDP. Pred dvema letoma je postala predsednica podružnice socialdemokratov v Varaždinu, kjer je bila dejavna tudi kot pripadnica slovenske manjšine. Kot članica SDP je ves čas, tudi med predvolilno kampanjo, izpostavljala svojo pripadnost slovenski manjšini.

"To, da sem članica SDP, ne pomeni, da ne bom še uspešnejša pri uresničevanju ciljev za slovensko manjšino na Hrvaškem, kot bi bila, če bi bila izvoljena kot poslanka slovenske manjšine v posebni volilni enoti za narodnostne manjšine," je dejala.

Pojasnila je, da Slovenci na Hrvaškem zaradi maloštevilnosti težko dobijo svojega poslanca v saboru brez podpore vsaj še enega naroda iz skupine petih manjšin z območja nekdanje skupine države, ki imajo v skladu s hrvaško ustavo pravico do enega poslanca. Praviloma sta v tej skupini poslance doslej prispevali bošnjaška in albanska manjšina, ki sta tudi najštevilčnejši.

Pred letošnjimi parlamentarnimi volitvam dogovora z drugimi manjšinami ni bilo mogoče doseči in Slovenci na Hrvaškem na volitvah niso imeli svojega kandidata. Maloštevilnosti sledi malodušje, ko ljudje vidijo, da ni mogoče uspeti na volitvah, je dodala. Antolić Vuporjevo je napovedala, da si bo prizadevala za pravice, ki bodo zagotovile obstoj slovenske manjšine na Hrvaškem. Omenila je spremembo volilne zakonodaje, ki naj bi omogočila rotacijo poslancev manjšin v saboru, s čimer bi lahko poslanca dobili tudi slovenska in druge manj številčne manjšine.

Predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev na Hrvaškem Barbara Riman je za STA danes dejala, da so v zvezi zelo srečni, ker je njihova rojakinja izvoljena za poslanko v hrvaškem saboru. "Verjamemo, da bomo z njeno pomočjo in v sodelovanju morda dosegli to, česar z gospo Lekaj Prljaskaj nismo uspeli. Upamo, da bomo tudi z Lekaj Prljaskajevo bolje sodelovali kot doslej," je izjavila Rimanova.

Povedala je, da pripravljajo strategijo za Slovence, ki živijo na Hrvaškem. Strategijo bodo predstavili Lekaj Prljaskajevi, da bi jo poskusili skupaj uresničiti. Dokument govori o slovenskem jeziku, vključevanju mladih v delovanje slovenske skupnosti, gospodarstvu, čezmejnem sodelovanju in vprašanju diskriminacije slovenske manjšine na Hrvaškem, je pojasnila Rimanova.

Kot primer diskriminacije je navedla hrvaško osnovno šolo, v kateri kljub zakonski pravici slovenske manjšine zavračajo izvedbo ankete med učenci o uvedbi pouka slovenskega jezika z izgovorom, da je italijanski jezik učencem bolj všeč. Omenila je, da Slovenci na Hrvaškem ponekod čutijo diskriminacijo tudi na osebni ravni. Izrazila je upanje, da se bosta Antolić Vuporjeva in Lekaj Prljaskajeva v takšnih primerih odzvali bolje kot pristojne hrvaške inštitucije.

Rimanova je povedala, da si slovenska manjšina v zadnjih dveh letih bolj prizadeva za uveljavitev vseh svojih pravic, pouk slovenščine pa je ena pravic, s katero lahko dosežejo več Slovencev kot slovenska kulturna društva. Z večjim zahtevami pričakujemo tudi večje izzive za njihovo uresničitev, je še dejala.

Bernardić odstopil kot predsednik SDP, začasno ga je nasledil Komadina

Predsednik SDP Davor Bernardić
Predsednik SDP Davor Bernardić FOTO: AP

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Davor Bernardić je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu potrdil, da se po porazu na nedeljskih parlamentarnih volitvah umika z vrha stranke. Vodenje bo začasno prevzel eden od dosedanjih podpredsednikov SDP Zlatko Komadina.

Bernardić je novinarjem, zbranim na sedežu socialdemokratov v Zagrebu, še povedal, da bodo v SDP čim prej izvedli volitve, na katerih pa sam ne bo kandidiral za predsednika stranke. Potrdil je, da bo do volitev stranko začasno vodil Komadina, ki je tudi predsednik SDP v primorsko-goranski županiji. Komadina velja sicer za enega od Bernardićevih političnih mentorjev.

"Predsednik vedno nosi največjo odgovornost," je na novinarsko vprašanje, kdo je najbolj odgovoren za polom SDP oziroma njene levosredinske koalicije Restart na nedeljskih parlamentarnih volitvah, odgovoril Bernardić. Predvolilne raziskave so napovedovale tesno relativno zmago koalicije Restart pred HDZ, a je na koncu vladajoča hrvaška stranka dobila kar 25 poslancev več kot levosredinska politična opcija.

Bernardić je sicer vztrajal, da je SDP velika stranka ter da je socialdemokracija pomembna za Hrvaško, kar se bo po njegovih besedah kmalu tudi potrdilo. "Računajte na nas," je dejal.

Ni pa želel nedvoumno potrditi, ali bo ostal poslanec SDP v hrvaškem saboru ali se v celoti umika iz politike.

40-letni Bernardić je prevzel vodenja SDP konec leta 2016, ko je po volilnem porazu na parlamentarnih volitvah odstopil takratni predsednik stranke Zoran Milanović. Milanović je bila nato januarja letos izvoljen za hrvaškega predsednika. Milanovićevi privrženci so bili nezadovoljni z njegovo izvolitvijo na čelo SDP in so ga večkrat poskusili odstaviti. Med drugim so trdili, da ni prepričljiv ter da je brez talenta za politiko.

Doktor fizike Bernardić je veljal tudi za neformalnega šefa hrvaške parlamentarne opozicije, čeprav ni uspel doseči večje priljubljenosti med volivci. V javnomnenjskih raziskavah se mu nikoli ni uspelo uvrstiti med tri najbolj priljubljene politike na Hrvaškem.

Najnižja volilna udeležba od osamosvojitve države

Udeležba na volitvah, ki so potekale v času, ko na Hrvaškem narašča število okuženih z novim koronavirusom, je pod 47 odstotki, kar je najnižja volilna udeležba na hrvaških parlamentarnih volitvah od osamosvojitve države. V nedeljo je bila udeležba za skoraj šest odstotkov nižja kot na predčasnih volitvah septembra 2016.

Pričakovati je, da bodo že danes stekli pogovori o sestavi nove hrvaške vlade. Za sestavo vlade bo moral mandatar dobiti podporo najmanj 76 poslancev v 151-članskem hrvaškem saboru.

Zaradi nevarnosti okužbe so danes na voliščih veljali strogi epidemiološki ukrepi. Volivci so morali pri vstopu na volišče razkužiti roke, priporočeno je bilo nošenje maske. Svetovali so jim tudi, naj prinesejo lastne kemične svinčnike.

Protiepidemioloških ukrepov pa niso preveč spoštovali med povolilnim slavjem v strankah, posebej tistih, ki so bile navdušene nad nedeljskimi izidi.

Tretji hrvaški premier, ki bo vodil dve vladi

Andrej Plenković je bil 12. hrvaški premier od osamosvojitve države, v drugem premierskem mandatu je treba sestaviti 15. hrvaško vlado, ki jo čakajo številni izzivi.

Plenković bo tretji hrvaški premier, ki bo vodil dve hrvaški vladi po socialdemokratskem premierju Ivici Račanu in nekdanjem predsedniku HDZ Ivu Sanaderju. Račan je svojo drugo vlado oblikoval brez parlamentarnih volitev in se je na oblasti obdržal štiri leta. Sanader je s HDZ dvakrat zmagal na parlamentarnih volitvah, a je zapustil svojo drugo vlado sredi drugega mandata.

Plenković bo tako lahko prvi hrvaški premier, ki bo po dveh zmagah na parlamentarnih volitvah na čelu hrvaške vlade v dveh celotnih zaporednih štiriletnih mandatih.

Plenković je na čelo HDZ in hrvaške vlade prišel iz Evropskega parlamenta, kjer je bil tri leta poslanec Evropske ljudske stranke (EPP). V Evropski parlament je bil izvoljen na prvih hrvaških evropskih volitvah leta 2013, še preden je država vstopila v EU, nato pa je postal poslanec tudi na rednih evropskih volitvah leta 2014.

Na vrh HDZ se je zavihtel julija 2016 kot edini kandidat na strankarskih volitvah po odstopu njegovega predhodnika Tomislava Karamarka. Letos je potrdil svoj predsedniški položaj v stranki, ko je na volitvah v HDZ prepričljivo premagal protikandidata, nekdanjega šefa hrvaške diplomacije Mira Kovača.

Plenković se je v HDZ včlanil leta 2011 na povabilo nekdanje hrvaške premierke in predsednice stranke Jadranke Kosor. Na takratnih parlamentarnih volitvah je bil izvoljen za poslanca v saboru.

Diplomatsko kariero je začel v prvi polovici 90. let. Med drugim je bil med letoma 2005 in 2010 namestnik hrvaškega veleposlanika v Parizu, potem pa leto dni državni sekretar za evropske integracije na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

V prejšnjem sklicu Evropskega parlamenta je bil podpredsednik odbora za zunanjo politiko in predsednik odbora za parlamentarno sodelovanje med EU in Ukrajino.

Predstavlja se kot zmeren krščanski demokrat, ki je HDZ vrnil podobo desnosredinske državotvorne ljudske stranke, potem ko je njegov predhodnik stranko povezal s skrajno desnico. Kot predsednik HDZ se je soočal z opozicijo znotraj stranke, v kateri je del skrajno desnih članov nezadovoljen z njegovo usmeritvijo stranke proti desni sredini. Pogosto je izpostavljal privrženost političnemu programu EPP, kot tudi politiko prvega predsednika Hrvaške in HDZ Franja Tuđmana.

Hrvaško predsedovanje Svetu EU letos naj bi bila krona njegovega vodenja hrvaške vlade, a je načrte o pomembni vlogi Hrvaške in njenega premierja za nadaljevanje širitve EU na Zahodni Balkan v ozadje potisnila epidemija covida-19.

Med vodenjem vlade se je spopadal tudi s krizo v največji hrvaški družbi Agrokor, dodatno breme pri upravljanju države v zadnjem letu premierskega mandata pa je bil marčevski potres v Zagrebu kot tudi zdravstvena in gospodarska kriza zaradi epidemije novega koronavirusa.

Med predvolilno kampanjo je napovedal, da bodo reševanje posledic epidemije na zdravstvo in gospodarstvo kot tudi sanacija škode po zagrebškem potresu med prvimi nalogami nove hrvaške vlade.

Od 20 ministrov v Plenkovićevi prvi vladi jih je od jeseni 2016 konec mandata dočakalo pet. Večina ministrov je odšla zaradi različnih afer z domnevnimi zlorabami položaja in korupcijo kot tudi zaradi netransparentne prijave premoženja in njegovega porekla.

Plenković velja za ambicioznega, vztrajnega, zvitega ter zelo pragmatičnega politika. Tekmeci in nasprotniki mu očitajo bahavost, oholost in to, da rad deli lekcije drugim.

Je magister pravnih ved. Obvlada angleški, francoski in italijanski jezik.

Rojen je bil v Zagrebu aprila 1970, a sin univerzitetnega profesorja in zdravnice rad poudarja svoje dalmatinske korenine. Je poročen in oče dveh otrok.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
07. 07. 2020 08.32
+8
S Hrvaškimi volivci si lahko podamo roke,vsi smo isto butasti in volimo vedno tiste,ki so najslabši,ene ovce kot druge.
Nimasmisla
06. 07. 2020 21.05
+0
In kaj sedaj naj do plafona skačemo popolnoma brezvezna novica
wolfterier
06. 07. 2020 21.31
+0
Viejo cabron
06. 07. 2020 18.14
+11
Novinar meša jabolka in hruške. V kolikor je uspela priti v Sabor kot članica SDP, ni predstavnica manjšine ampak SDP-a, sicer pa bi se pojavila kot članica manjšin!! To pa da je Slovenka nima nobene zveze z SDP-jem.
hotchilipoper
06. 07. 2020 17.54
+2
jukas
06. 07. 2020 16.55
-2
Zato je pa nas Hrvatov veliko več v Sloveniji,pa nas tolik sovražite da se marsikater več ne upa povedat da je Hrvat.A srečni ste kako ste priznani kot manjšina na Hrvaškem.To pa velik pove kako ste nepravični do Nas.
JohannDoe
06. 07. 2020 17.04
+8
Pa kaj blebečeš, saj imamo "ekstremnega" predsednika vlade, ki vam gre na roko povsod in Thompsona vam bomo tudi dali. Novice od doma so na naslovnicah kot, da se dogajajo v Sloveniji. Počuti se kot doma, pa to.
korintos25
06. 07. 2020 17.42
+34
Mene nič ne moti da Hrvati živite v Sloveniji in ste s Slovenkami poročeni, če pa živiš 10 let v drugi državi in ne obvladaš njenega jezika potem si pa nor!
JohannDoe
06. 07. 2020 17.42
+7
Pa, če ne bi imeli vseh teh kvazi agitatorjev po portalih, ki HDZ mešajo z našo interno politiko, se s Hrvaško in vašimi internimi zadevami niti ukvarjali ne bi. Pijete tisto, kar plačate enako kot mi in vsi ostali.
Viejo cabron
06. 07. 2020 18.12
+16
jukas pusti slovenske bedake. Med vsakim semenom je pleve. Osebno se razumem z vsakim človekom na Zemlji s katerim se lahko normalno pogovarjam in ni ideološko in nacionalno zadrt kot zadnji kmetavz in takih je v vsaki državi 25%. Slovensko natolcevanje o Hrvatih pa vzami kot slabo kulturo teh slovencev. Sem Slovenec ampak nisem nacionaln/ideološko zavret.
samuray1
06. 07. 2020 19.16
-6
DEEP
06. 07. 2020 20.16
-1
Mi smo za Slo. U., tati, lažovi, hrčki, kockati ali ponosni Hrvati!! Slo. so prijatelji oni keri so ih 90.l. bombardirali, bolano ampak resnično!!
DEEP
06. 07. 2020 20.17
+4
wolfterier
06. 07. 2020 21.32
+3
Sovražijo vas hostarji in hribovci,ne se sekirat !
samuray1
06. 07. 2020 21.49
-4
DEP, mislim da bo čisto dovolj če odgovoriš samo na eno vprašanje. Ali se zavedaš svojega hrvatstva?
DEEP
07. 07. 2020 08.42
+1
Bitno da se ti svojega srpstva, ko treba bežat, lagak, krast, zavaja ste prvi!! A Hrvatstvo-Marjan Ban-Mojoj lijepoj zemlji HRVATSKOJ, pusti i pati🚜..
FolkloraS
06. 07. 2020 16.53
-4
Lepo, sm da ne bo taka kot onadva od sds, ki pljuvata v Bruslju po lastni državi!
Abigaail
06. 07. 2020 16.50
+0
Nova Angelika Mlinar.
reakcionar
06. 07. 2020 16.47
+17
Čestitke. Na mnogo let plodonosnega sodelovanja. O tej naši manjšini na Hrvaškem se sploh ne sliši v slovenskih medijih. Pa jih je tam več (več kot 13.100), kot na primer na Madžarskem (okoli 5.000)ali pa v Vojvodini-Srbiji (5.100). Slovenija bi morala bolj podpirat njihove kulturne in politične ustanove in ustvarjati zavest, da je Slovenija obkrožena s Slovenci in Slovenkami v vseh sosednjih državah.
JohannDoe
06. 07. 2020 17.06
-5
Ne... to si malo zamešal. So ti šefi menda narobe razložili.
JohannDoe
06. 07. 2020 17.10
+4
Hoteli so ti rečt, da je Slovence v sosednjih državah potrebno omalovaževati ker grejo na živce prijateljem v sosednjih državah, hkrati pa je treba podpirat njihove manjšine pri nas, ker to dela prijatelje zadovoljne.
korintos25
06. 07. 2020 17.42
+4
Reakcionar, bil na Madžarskem in slovenske besede nisem slišal. V Hrvatiji tudi ne.
JohannDoe
06. 07. 2020 17.50
+2
Saj ima že prav, da je manjšine potrebno podpirati in integrirati v slovenski kulturni prostor in zavest, samo kaj ko njegovi prjatli tega ne mislijo.
wolfterier
06. 07. 2020 21.41
+1
ANDRO2004
06. 07. 2020 16.46
+3
Res ne razumem nekaterih? Bolni ste, res bolni.
ANDRO2004
06. 07. 2020 16.44
+7
Čestitke. Piše se zgodovina. Vse je enkrat prvič.
wolfterier
06. 07. 2020 16.42
-2
Zanimivo,slovenci v Italiji,Avstriji in na Hrvaškem vsi pri levakih.Rojeni levnuhi !
ANDRO2004
06. 07. 2020 16.45
+1
JohannDoe
06. 07. 2020 16.49
-1
Pa glej... nimajo vse države tako naprednih desnih kot mi... mislim.... Srbi v Sloveniji so imeli pred leti svojega zagovornika Jelinčiča, Hrvati majo pa Janšo... Jugoslavija v malem.
JohannDoe
06. 07. 2020 16.42
+1
A to pomeni, da sedaj Slovenci smemo na naše vikende v Istro? Smo spet zeleni sedaj, ko se imamo radi še naprej? Sprašujem tomkote in svečkote, ostali smo itak vsi dol na plaži podpiramo turizem in kar se da.
wolfterier
06. 07. 2020 21.40
+0
Cisto na hitro
06. 07. 2020 16.33
-3
Zdaj pa vsi biciklisti v Zagreb. Tam bo zdaj diktatura. Hitro na kolo pa adijo Slovenija. Nihce vas ne bo pogresal.
JohannDoe
06. 07. 2020 16.38
-7
Tam bo zdaj.... pa Hrvaška je banana republika z vso žlahto politikov v javnem sektorju, dvema miljonoma veteranskih penzij in število raste in več Hrvati s trebuhom za kruhom po svetu kot doma. Nič ne bo, kar ni že dolgo.
wolfterier
06. 07. 2020 16.43
+6
Rdeći popušili,mostovi in zidovi so se zrušili.Ja hudo,a ne !!!
JohannDoe
06. 07. 2020 16.55
-1
Pa mam vtis, da tam ni več dosti da se zruši, razen javni sektor, ki hrani cel HDZ pa še žlahto zraven. Edino kar je "realnega" ostalo v gospodarstvu so apartmaji. No, v tem nas prekašajo, ne? Pol pa dejmo jih kopirat.
jukas
06. 07. 2020 16.58
+1
Ha,ha,ha...sebe poglejte...mi damo denar za tiste ki so se borili za svobodu,vi pa podpirate Rome,da boste kmal imeli romsko krajinu.
JohannDoe
06. 07. 2020 17.19
+3
Pa kaj se prsiš neki, več vas dobiva borčevske penzije kot je bilo vseh skupaj v vojni na hrvaški strani. Doma si znate izračunat, ni vrag da je hrvaška matematika v tujini kaj drugačna. Pa da ne bo nesporazuma, moji posti letijo na domače "ljubitelje vsega hrvaškega", ki so se preko kolpe zbudili sedaj, ko je HDZ spet zmagal in nekaj pletejo Slovenijo vmes.
Mayte88
06. 07. 2020 16.14
+8
Na volitvah pri nas pa je jasno Janša in SDS 40 %...Hrvati so že pokopali zvezdo samo upravljanje iz Ljubljane in dosežke Ljubljanske FSPN - FDV to tudi po volitvah pri nas pokopljemo. Fajonizem pa povalamo.
JohannDoe
06. 07. 2020 16.27
+2
HDZ - stranka z največ komunističnimi in partijskimi prebežniki. V Sloveniji.... katera je že, ki ima največ znanih bivših partijcev in edina noče uradno izdat koliko bivših ZK članov ima pod dežnikom? Partija vleče lovke globoko v enaindvajseto.
JohannDoe
06. 07. 2020 16.35
+3
korintos25
06. 07. 2020 15.56
+4
Za našo SDS pa glasuje velika večina slovenskega volilnega telesa, skoraj 18%!
Mario Kneževi?
06. 07. 2020 15.55
-11
Nehajte belogardisti slavit zmago hdz-ja. Desnica na Hrvaskem ali Sloveniji je cisto druga stvar. Nima veze z vezo.
JohannDoe
06. 07. 2020 16.29
-4
Ima veze s tem, da je naša "desnica" v politiki izpostava in marioneta hrvaške tajne službe.
wolfterier
06. 07. 2020 16.45
+4
JohannDoe
06. 07. 2020 16.58
-4
Pa glej volkec, kdo mi bo branil, da spijem eno našo lozovačo ali dve z našim predsednikom vlade? Ti?
wolfterier
06. 07. 2020 21.35
+0
Jaz ti ne branim,samo svetujem ti,ker ti škodi !Neumnosti lapaš !
korintos25
06. 07. 2020 15.54
+8
Pokojni Tuđmanof Francek se lahko skrije, sedanji HDZ je boljši, zanj dalo glas 23% Hrvaških volivcev. Bravo Plenkovič.
EkonomskaSvoboda
06. 07. 2020 15.54
+11
A je nasa ljubiteljica afriskih in srednjeazijskih ljudstev ze komentirala rezultat? Bo tudi Hrvaska sedaj padla v “diktaturo”?
korintos25
06. 07. 2020 15.55
+0
wolfterier
06. 07. 2020 16.45
+5
riss
06. 07. 2020 17.25
+2
Misliš naša FATA (FAjon TAnja) ljubiteljica migrantskih ljudstev ?
JohannDoe
06. 07. 2020 17.28
+0
Hahaha... a tvoji so HDZ? Si uspel prit čez mejo oddat glas, čez vse te prepreke s formularji? Najbolje da poskušate še pri nas kandidirat s svojo izpostavo, kot nekoč Bosanci s SDA, da ne bo treba čez mejo hodit volit.
samuray1
06. 07. 2020 15.51
+3
Vsem Hrvatom, pa tudi Plenkoviću je jasno da tukaj izrečena voščila in čestitke preprosto niso iskrene. Sprenevedanje ni mati modrosti...pa to🚵‍♂️🤣😎
biggbrader
06. 07. 2020 15.39
+10
Podobno bo v Sloveniji. Saj ne more biti drugače, ko vidiš agendo piciklistov.
EkonomskaSvoboda
06. 07. 2020 15.40
+9
korintos25
06. 07. 2020 15.52
-2