Tujina

Plenković uradno potrdil, da ne odhaja v Evropski parlament

Zagreb, 10. 07. 2024 11.20 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
4

Hrvaški premier Plenković je v torek uradno obvestil predsednika sabora Jandrokovića, da ne bo prevzel dolžnosti poslanca Evropskega parlamenta. Plenković je bil na evropskih volitvah nosilec liste HDZ, ki je osvojila šest od 12 mandatov. V soboto se bo na strankarskih volitvah znova potegoval za mesto njenega predsednika.

Andrej Plenković
Andrej Plenković FOTO: AP

Da nima namena oditi v Bruselj, je hrvaški premier Andrej Plenković poudarjal že med aprilskimi parlamentarnimi volitvami na Hrvaškem, ko je dejal, da želi voditi hrvaško vlado tudi tretji mandat.

Njegovo pismo Gordanu Jandrokoviću je na omrežju X v torek objavil generalni sekretar HDZ Krunoslav Katičić.

Plenković je v njem obvestil predsednika sabora, da bo še naprej opravljal dolžnosti predsednika hrvaške vlade in da ne bo prevzel dolžnosti poslanca v Evropskem parlamentu. Kot je še zapisal, s tem želi upravičiti izkazano zaupanje in odgovornost, ki so mu jo volivci izkazali na aprilskih parlamentarnih volitvah. HDZ je tedaj osvojila 61 od 151 poslanskih mandatov.

V HDZ bodo v soboto sicer potekale volitve predsednika, namestnika predsednika in podpredsednikov stranke. Plenković je že minuli mesec napovedal, da bo znova kandidiral za vodilni položaj. Na vprašanje novinarjev, ali pričakuje protikandidate, je takrat odgovoril, da lahko kandidira, kdor želi, ker da je HDZ demokratična stranka. Predsednik HDZ je sicer že od leta 2016.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
10. 07. 2024 13.03
A bodo potem naši pos.anci imeli malo več zraka za dihat???
Burtonnn
10. 07. 2024 12.27
+3
Sultan Plenković Arogantnež Veliki!
Burtonnn
10. 07. 2024 12.26
Sultan nad sultani, temu bi še sultan Sulejman I. Veličastni pozavidel. Sicer pa arogantež nad aroganteži.
JApajaDAja
10. 07. 2024 11.32
+3
so vse pozicije na katere je ciljal že zasedene :-)