Tujina

Plenković v Evropskem parlamentu na udaru zaradi ravnanja policije z migranti

Strasbourg, 14. 01. 2020 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob predstavitvi prioritet hrvaškega predsedovanja Svetu EU v Evropskem parlamentu izpostavil večletni proračun EU, brexit in širitev unije. Evropski poslanci so mu poleg pohval namenili tudi nekaj kritik, predvsem zaradi nasilnega ravnanja hrvaške policije z migranti na meji z BiH.

"Hrvaške meje so evropske meje in kar se tam dogaja, je odgovornost vseh nas," je dejala sopredsedujoča Zelenih Ska Keller. "Nobena država s takim ravnanjem ne more postati članica območja schengna," pa je poudarila poslanka iz vrst levice (GUE/NGL) Malin Björk.

Hrvaški premier je tovrstne očitke evroposlancev v Strasbourgu zavrnil. "Hrvaška ne bo dopustila, da bi postala neformalen hotspot za migrante," je izpostavil. Dodal je, da se Hrvaška ni odločila na mejo postaviti barikad in bodeče žice kot nekatere druge države, temveč varuje hrvaško, evropsko in prihodnjo schengensko mejo s 6500 policisti.

Poslancem je dejal še, da ne bi smeli govoriti o nasilnem ravnanju policistov kot o dejstvu, če tega niso preverili. Poudaril je, da je sam obiskal območje ob meji med Hrvaško in BiH ter se prepričal, kakšne so razmere tam. Je pa napovedal, da bo preveril očitke glede ravnanja policistov.

Med prioritetami tudi večletni finančni okvir 

Med prioritetami je Plenković najprej omenil večletni finančni okvir, ki bo moral po njegovih besedah zadovoljiti pričakovanja vseh državljanov v vseh članicah, moral pa bo odgovoriti tudi na prihodnje izzive. "Če nam ne uspe, bo to okrepilo tiste, ki nočejo močne EU. In tega ne smemo dovoliti," je opozoril.

Zavzel se je tudi za učinkovitejšo EU, ki bo bolj vidna v svetu.

V zvezi z izstopom Združenega kraljestva iz EU je hrvaški premier dejal, da naj bi bilo to novo izhodišče za izgradnjo novih odnosov med Brusljem in Londonom. Ob tem je opozoril, da je predvideno prehodno obdobje 11 mesecev zelo kratko in da bo potrebnih res veliko naporov, da bo stranema to uspelo.

Plenkovič je moral zagovarjati Hrvaško glede ravnanja policije z migranti.
Plenkovič je moral zagovarjati Hrvaško glede ravnanja policije z migranti. FOTO: AP

Za širitev EU na Severno Makedonijo in Albanijo 

Zavzel se je tudi za to, da se Severna Makedonija in Albanija začneta pogajati o članstvu v EU. Dosežki kandidatk bi morali po njegovem postati osrednja os politike širitve.

Med pomembnimi nalogami je omenil tudi konferenco o prihodnosti Evrope. Kot je dejal, je pomembno, da se svet, komisija in parlament uskladijo glede ciljev konference, ki mora biti vključujoča in odprta. "Konferenca je nova priložnost, da se Evropa približa državljanom," je poudaril.

Omenil je tudi štiri sklope programa predsedovanja, v katerih je poudarek na Evropi, ki se razvija, povezuje, varuje in je vplivna na globalni ravni. Pri Evropi, ki varuje, je omenil tudi nujnost skupne rešitve glede migracijske politike ter napovedal, da bo Hrvaška kot predsedujoča Svetu EU tudi varovala vladavino prava kot temeljno vrednoto.

'Hrvaška bolje od večine članic ve, kako pomembna je evropska perspektiva'

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen pa je poudarila, da bo EU potrebovala energijo, enotnost in odločenost, kakršno so jo v preteklosti pokazali Hrvati, ki so v "le treh desetletjih prišli od prelivanja krvi do krmila EU".

Hrvaška po besedah predsednice komisije bolje od večine članic ve, kako pomembna je evropska perspektiva, koliko dobrega lahko EU naredi z investiranjem v državah. "V nekaj tednih bomo oblikovali širitveno metodologijo," je napovedala.

Evropski poslanci so v razpravi, ki je sledila, izpostavljali, da je Hrvaška predsedovanje Svetu EU prevzela v zahtevnem času za EU.

Zavzel se je tudi za to, da se Severna Makedonija in Albanija začneta pogajati o članstvu v EU.
Zavzel se je tudi za to, da se Severna Makedonija in Albanija začneta pogajati o članstvu v EU. FOTO: AP

Največ kritik na račun spoštovanja vladavine prava 

Vodja največje skupine, Evropske ljudske stranke, Manfred Weber (EPP) je izpostavil pomen enotnosti pri soočanju z izzivi. To za nas pomeni, da ni prvorazrednih in drugorazrednih državljanov unije, da damo kandidatkam evropsko perspektivo, to pomeni enotnost na globalnem odru, je pojasnil v imenu svoje skupine.

Iz poslanskih klopi je bilo največ kritik slišati na račun spoštovanja vladavine prava.

"V našem interesu je, da Hrvaška čim prej vstopi v schengen. Vendar je prav tu pred vami največja naloga. Vrniti zaupanje v vladavino prava in spoštovanje danih zavez, zagotoviti varne zunanje meje in urediti Schengen, da bo spet deloval," je tako poudarila Tanja Fajon (S&D/SD).

Poslanka pričakuje tudi aktivno podporo vstopanju držav Zahodnega Balkana v EU, ter pozitivne premike že v marcu, posebej kar zadeva Severno Makedonijo in Albanijo.

Romana Tomc (EPP/SDS) je izpostavila pomembnost uravnoteženega razvoja in kohezijskih sredstev za krepitev konkurenčnosti vseh držav članic. Opozorila je tudi na demografijo, ki igra ključno vlogo pri doseganju enakovrednega razvoja.

Irena Joveva (Renew/LMŠ) je ocenila, da bosta Slovenija in Hrvaška med hrvaškim predsedovanjem dobro sodelovali. Poslanka od hrvaškega premierja zato pričakuje, da ne bo ostal samo pri besedah ter da bo spoštovanje vladavine prava tudi udejanjal. "Da boste spoštovali človekove pravice in pravice na splošno, tudi pravice migrantov," je poudarila.

Franc Bogovič (EPP/SLS) je pozval Hrvaško, da kot prejemnica kohezijskih sredstev da velik poudarek temu, da bomo v naslednjih lahko nadaljevali politike, ki zagotavljajo enakomeren razvoj Evrope in preprečujejo notranje migracije.

V vrstah socialistov in demokratov (S&D) so se zavzeli za več poudarka na migracijah. Kritični so bili tudi do tega, da program predsedovanja ne omenja minimalne plače in mladih.

Dacian Ciolos (Renew) pa je izrazil upanje, da bo hrvaško predsedstvo prisluhnilo pozivom parlamenta k močnemu evropskemu večletnemu proračunu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tir1A
16. 01. 2020 17.06
Kaj naši politiki trobezljajo...kr neki brez vsebine. Edino Tanja Fajon je morda povedala nekaj pametnega in realnega.
Transformerji
15. 01. 2020 12.20
+6
Samo vprašam:za dogovore v vstop EU je omenil samo Makedonijo in Albanijo? Kaj je pa z Bosno in Črno goro?? Pa Srbijo?? Je pozabil omeniti vse države, s katerimi Hrvaška nima razčiščenih meja?
Juzni
15. 01. 2020 11.53
+2
Drzava,ki je leta 1995 izvedla etnicno ciscenje tako,da je pregnala okoli 250.000 Srbov,drzava v kateri nimas pravice bit drugacen,drzava,ki slavi fasizem iz 2.svetovne vojne,drzava ki,nima urejenih meja z vecino svojih sosedov....nima kaj delati v EU kaj sele na njenem celu.
SDS_je_poden
15. 01. 2020 14.23
+1
Juzni: Hja, na vse to se da gledat iz različnih kotov. V Krajini je res živelo veliko Srbov, vendar je Krajina po Avnojskih mejah spadala pod Hrvaško. Ne moreš ti kot neka etična manjšina zahtevat svojo državo in avtonomijo na ozemlji neke druge države in to celo terorizirat z orožjem.
Amasakul
15. 01. 2020 08.41
+2
PO plenkoviću.
Maks Novak
14. 01. 2020 21.16
-3
Hrvati samo udri po bagri,tako kot doslej.
Kruh+sol!
14. 01. 2020 19.20
+2
Hrvati bodo delali po svoje, brigajo njih ideje o migracijah in podobno.
Uporabnik113189
14. 01. 2020 19.20
+9
Plenkovič ima cel nahrbtnik raznoraznih svinjarij, ravnanje z migranti je še najmanj..
Banion
14. 01. 2020 18.21
+11
Tisti ki hrvatom očitajo način varovanja meje imajo vse možnosti doseči da njihova država sprejme migranta in naročiti avtobuse iz Bosne
DEEP
14. 01. 2020 19.04
+5
Bolfenk2
14. 01. 2020 18.15
+20
Ko bi le tudi slovenska policija tako brezkompromisno varovala meje kot Hrvati, bi imeli mir pred migranti. Ampak naši jih samo vozijo v azil na naše stroške, da se potem prosto gibljejo po ulicah in se bavijo s kriminalom.
Zmaga Ukrajini ...
14. 01. 2020 18.16
+8
vinogradnik33
14. 01. 2020 18.57
+1
Vsi sektaši samo nabijate nekaj brez argumentov , ker pač morate pljuvati po drugače mislečih in tistimi , ki niso za vaše nizkotne igrice !
pravisprehajalec
14. 01. 2020 19.41
-2
Uvažanje migrantov ni "drugačna miselnost" Vinogradnik, ampak obremenjuje vse Slovence. predvsem pa slovenske potomce.
proofreader
14. 01. 2020 18.13
+10
Z vsakim migrantom pri nas se vstop hrvaške v Schengen zamakne za en teden. Pa da jih vidimo, kako migajo.
Reallife
14. 01. 2020 18.12
+22
Pogledaš to faco na sliki... Pomoje ni večjega lazovca.. Hinavca in antipaticnega politika na svetu.
DEEP
14. 01. 2020 19.07
+3
Ti si kratkoviden pa nevidiš med kakimi tr.. živiš!
Asceding
14. 01. 2020 18.11
+18
Baje hrvaška spoštuje vladavino prava ko ne spoštuje arbitraže in so nam ukradli teran
SDS_je_poden
15. 01. 2020 14.25
+2
Asceding: Hrvati nam niso ukradi Teran, to je naredila EU komisija pod Drunkerjem. So pač dosegli tisto, kar so želeli, naši nesposobni politiki se pa temu niso znali upreti. Sedaj se to rešuje na EU sodišču, brez naše bagre od politikov, morda bo tam kaj več uspeha.
gusar.
14. 01. 2020 18.06
+22
Kakšen Hrvat bi pa bil, če ga ne bi skupaj držala sama LAŽ in LAŽ???
Alan Bokši?
14. 01. 2020 17.52
-7
jasno našim levim odžira posel ane
Maks Novak
14. 01. 2020 17.49
+9
Tako kot HRVATI ,bi morala tudi naša policija ,ne pa da so utoprevozniki migrantov,za račun strank SD,SMC,KI PODPIRATA IN SLUŽITA NA RAČUN MIGRACIJ,ŽIDAN SE BO RAZPOČIL OD LAKOMNOSTI.
Zmaga Ukrajini ...
14. 01. 2020 17.47
+6
Je že prav, da so hrustaša "zmasirali". 👍
prašek
14. 01. 2020 17.51
+6
Lepo pozdravljena ! Oprosti, ampak kdo je hrustaš ?
prašek
14. 01. 2020 17.51
+7
Uf, uf, že razumem ! Pač delam še nekaj zraven ! Oprosti !
Zmaga Ukrajini ...
14. 01. 2020 17.53
+3
🤣 Tudi tebi lep pozdrav. Skovanka HR in ustaša (raje imam sicer navedbo tistih malih živalic, ampak bi potem admin hitro brisal).
prašek
14. 01. 2020 17.55
+6
Kot rečeno, še nekaj delam, pa nisem niti pomislil ! Menda se to lahko zgodi še pametnim !☺
Zmaga Ukrajini ...
14. 01. 2020 17.58
+4
Ni frke. Vidim pa, da tudi ti "masiraš" svečke 🤣. Le tako naprej👍
pravisprehajalec
14. 01. 2020 19.45
-2
Niso ga zmasirali Polmesečev sij.. Neka poduhovljenka z nekim socialističnim predstavitvenim napisom, mu je tumbala v španščini, da mora biti obramba Europe, obramba pred fašisti in ne pred 2-4 milijardami migrantskega potenciala. Čista neumnost. 95% Europejcev solidarizira s Plenkijem in z metodami hrvaške policije. Ker tiste Španke ne bo nikjer, ko bodo problemi.
pravisprehajalec
14. 01. 2020 19.47
-3
#Ni frke. Vidim pa, da tudi ti "masiraš" svečke# ha, ha, kako pa se masirate s svečkami polmesečev sij?
Zmaga Ukrajini ...
14. 01. 2020 20.36
+2
Svečarji boste že vedeli kako se masira s svečkami😊... In spet si očitno pravljično razpoložen... 2-4 milijarde migrantskega potenciala? Še tistih 50.000 Grimseljnovih še vedno čakamo. Četudi bi npr. Turčija odprla meje in v EU spustila ven vse "svoje" migrante, jih ne bi bilo kaj več kot 4 milijone. Ti si res en "potencial". In verjemi, da si samo domišljaš, da EU podpira Plenkota pri tako gnusnem početju. Spet na polno svečkarska "logika".
Malinha
14. 01. 2020 20.50
+3
Spoštovana. Lep večer vam želim. Če dovolite, da vas popravim: Ibro ni tipični svečkar, on je prosvetljeni, razsvetljeni rkc svečkar. Potrebno je vedeti, da za njegovimi besedami stoji sam Bog. Garant resnice tovrstne tavtologije, kjer vse, kar ni direktno Božje, implicira v sebi prikriti dialektični obrat; jamstvo resnice je Bog, nejamstvo Hudič. Baje, da sta Bog in Hudič obsojena na večno prerekanje. Da ne bo pomote, sam pri tem nimam nič. Kot vedno rad opazujem galebe.
Zmaga Ukrajini ...
14. 01. 2020 21.01
+2
Spoštovani, tudi sama vam voščim prav lep dober večer. No, tudi jaz s tem kregom nimam prav nič,... samo, da so galebi, to je pomembno.
Malinha
14. 01. 2020 21.27
+2
"Konferenca je nova priložnost, da se Evropa približa državljanom," pomeni, da je v preteklosti Evropa bila ne tako blizu, malo dlje, par centimetrov od državljanov. Kar je grozno!! Ampak, v bodoče se bo Evropa približala državljanom. Za par centimetrov. Ne vem, ali gre tu za oscilacijo ali kaj... Razvidno pa je, da je na eni strani Evropa, na drugi državljani. Kar pomeni, da kdor je v Evropi, ni državljan. In obratno: kdor je državljan, ni v Evropi. Evropa je tu neke vrste fenomen, dosegljiva je le izbrancem, ki vedo kaj je Evropa, so sami v tej Evropi - niso pa državljani. Etc. ... Skratka, tako približno poteka demokratično kreganje med Bogom in Hudičem. Njuno kreganje je pa večno. Spet se opravičujem, sam pri tem nimam nič.
Zmaga Ukrajini ...
14. 01. 2020 21.33
+2
Malinha
14. 01. 2020 21.42
+2
Spoštovana profesorica, rad vprašal kaj menite glede sledečega: če se bo Evropa v bodoče približala državljanom, ali bo to še bolj grozno ali pač neke vrste 'odrešitev'?
Zmaga Ukrajini ...
14. 01. 2020 21.54
+2
Ne sme se samo približati, ampak preiti v nas, ali ne? Sicer bomo obsojeni na večno tavanje v temi. To mislim. Vendar pa obstaja problem, ker nekateri Evropo razumejo kot trgovino - vzameš kar hočeš in pustiš, česar ne želiš. Sicer pa vem, da ste pesimist glede tega,... No, jaz se ne ne mislim vdati in divje optimistično upam....
Malinha
14. 01. 2020 21.58
+1
Aha. Oprostite, nocoj sem malce teistično nostalgičen, zato vam bom tako zapisal: svetloba mora preiti v nas še preden se približamo Oltarju?
Zmaga Ukrajini ...
14. 01. 2020 21.59
+1
pravisprehajalec
14. 01. 2020 17.35
-1
Verjamem, da bi bili Hrvatje in slovenski levičarji za naslednji dogovor: Hrvaška Sloveniji koridor do odprtega morja, pa kopenski koridor od bosanske do slovenske meje za migrante. Pa bo volk sit in koza cela, ha, ha, ha...
User416781
14. 01. 2020 17.35
+7
Mah, Hrvati bodo to že izpeljali tako, da bodo na koncu pohvaljeni...
Amasakul
14. 01. 2020 17.24
+8
Hrvaška sramota.
pravisprehajalec
14. 01. 2020 17.31
-4
Praviš, tranzitni koridor od kladuše do slovenske meje Batec? ta bo rešil vse težave...
zajebant2
14. 01. 2020 17.08
+6
medo spet kvasi, da je najbolj brihten pa še tega ne ve, da sploh ni